Όπως το βαμβάκι κυριαρχεί στα πουκάμισα και το μετάξι στις γραβάτες μας, έτσι και το μαλλί είναι ο αδιαμφισβήτητος «πρωταθλητής» στα κοστούμια και τα σακάκια μας. Όταν λέμε ότι κάτι είναι μάλλινο, εννοούμε πως είναι φτιαγμένο από μαλλί προβάτου. Το κασμίρι και το μοχέρ προέρχονται από κατσίκες, ενώ το πανάκριβο βικούνια από το ομώνυμο είδος καμηλοειδών που ζει στις αλπικές περιοχές των κεντρικών Άνδεων. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά ξεκινώντας από το αγνό, παρθένο μαλλί που ζεσταίνει την ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Το καλύτερο
Όσο πιο λεπτή και ανθεκτική είναι η μάλλινη ίνα, τόσο καλύτερη. Οι πιο φίνες μάλλινες ίνες προέρχονται από τα πρόβατα Μερίνο, τα οποία ζούσαν για αιώνες στα λιβάδια της Ισπανίας και του Μαρόκου αλλά έδειξαν την πραγματική τους αξία στη μακρινή Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Το μικροκλίμα των συγκεκριμένων περιοχών έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία εξαιρετικά λεπτών και ανθεκτικών ινών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εκλεκτών υφασμάτων για κοστούμια αλλά και για την πλέξη απαλών πουλόβερ, ζακετών, κλπ.
Το πόσο φίνα είναι μια μάλλινη ίνα μετριέται με τη διάμετρό της, το περιώνυμο “S” που συναντάμε στα εκλεκτά υφάσματα. Ένα κοστούμι που έχει ραφτεί με ύφασμα S 150 παραδείγματος χάρη, σημαίνει ότι η διάμετρος της μάλλινης ίνας είναι 16,25 microns (μικρόμετρο στα ελληνικά, μονάδα ίση με το εκατομμυριοστό του μέτρου, μπορεί να αποδοθεί και ως χιλιοστό του χιλιοστού), ενώ ένα ύφασμα S 250 από ίνα με διάμετρο 11,25 microns. Όσο πιο φίνα η ίνα, τόσο υψηλότερο το “S” αλλά και πιο ευαίσθητο το ύφασμα.
Τα υφάσματα
Από την επεξεργασία του μαλλιού των προβάτων προέρχεται η μεγάλη πλειοψηφία των υφασμάτων που χρησιμοποιούνται για τη ραφή κοστουμιών, σακακιών και παντελονιών. Ουσιαστικά, είναι ο θεμέλιος λίθος της κλασικής ανδρικής ένδυσης. Ένας άντρας μπορεί να έχει μια γκαρνταρόμπα αποκλειστικά με μάλλινα κοστούμια, η οποία μάλιστα να τον καλύπτει για κάθε εποχή του χρόνου. Όλα είναι ζήτημα βάρους και ύφανσης. Ένα μάλλινο ύφασμα των 220 γρμ/μέτρο είναι ιδανικό για την άνοιξη και το καλοκαίρι της Ελλάδας, ενώ ένα των 300 γρμ/μέτρο θα σας κρατήσει ζεστούς τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Για ένα βαρύ παλτό θα χρειαστείτε ύφασμα με βάρος άνω των 350 γρμ/μέτρο. Φυσικά, αυτά ισχύουν μόνο όταν μιλάμε για υφάσματα από 100% μαλλί, χωρίς πρόσμιξη συνθετικών ινών.
Η άλλη συνιστώσα της εξίσωσης είναι η ύφανση. Ας δούμε λοιπόν τα είδη ύφανσης των μάλλινων υφασμάτων αναλυτικά:
Worsted
Μακράν το πιο δημοφιλές και ευέλικτο μάλλινο ύφασμα. Αν έχετε μόνο ένα κοστούμι στην ντουλάπα σας, κατά πάσα πιθανότητα είναι worsted. Η ονομασία του προέρχεται από το χωριό Worstead στην αγγλική επαρχία του Norfolk. Η λεία και καθαρή υφή του έχει καθιερώσει το worsted ως τη νούμερο 1 επιλογή για τη ραφή κοστουμιών παγκοσμίως. Η ποικιλία του σε μοτίβα και χρώματα είναι, χωρίς υπερβολή, απεριόριστη.
To worsted θεωρείται επίσης το πιο επίσημο ύφασμα, το μόνο κατάλληλο για εμφανίσεις business και black tie. Είναι διαθέσιμο σε πάρα πολλά επίπεδα βάρους, συνεπώς πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ύφασμα για κάθε εποχή. Αγαπάει ιδιαίτερα τα κοστούμια και όχι τόσο τα «ορφανά» σακάκια, με μία εξαίρεση: τα blazer, τα οποία είναι παραδοσιακά ραμμένα από worsted ύφασμα σε navy blue χρώμα. Η worsted ίνα χρησιμοποιείται επίσης για υφάσματα gabardine και serge.
Flannel
Το μάλλινο ύφασμα flannel είναι από τα πιο εμβληματικά στην κλασική ανδρική ένδυση. Καμία ανδρική γκαρνταρόμπα δε θεωρείται ολοκληρωμένη χωρίς τουλάχιστον ένα γκρι flannel παντελόνι, το οποίο συντροφεύει ιδανικά τα blazer και τα «ορφανά» σπορ σακάκια μας. Η ταινία του 1956 “The man in the gray flannel suit” με τον Gregory Peck και η λατρεία των πραγματικά καλοντυμένων αντρών στη διακριτική σαγήνη του απλού γκρι φανελένιου κοστουμιού έχουν εισαγάγει το ύφασμα flannel στο πολύ κλειστό κλαμπ του απόλυτα διαχρονικού στιλ.
Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι η αφράτη και χνουδωτή υφή, που οφείλεται στο «βούρτσισμα» του μαλλιού κατά τη διαδικασία της ύφανσης. Πρόκειται για ένα βαρύ ύφασμα, κατάλληλο μόνο για τον χειμώνα και κάποιες κρύες ημέρες του φθινοπώρου. Εκτός από μονόχρωμο, είναι ιδανικό για pin stripe και καρό κοστούμια, αφού η χνουδωτή υφή του δίνει στα μοτίβα μια επιπλέον διάσταση: αυτή του βάθους.
Fresco
Για την ύφανση fresco έχουμε γράψει και στο κείμενό μας για τα καλοκαιρινά υφάσματα. Η λέξη fresco σημαίνει... φρέσκο, από το ιταλικό affresco και είναι αυτό ακριβώς που σου προσφέρουν τα συγκεκριμένα μάλλινα υφάσματα: μια αίσθηση φρεσκάδας. Η αραιή ύφανσή τους επιτρέπει στον αέρα να διαπερνά το ύφασμα και να δροσίζει το σώμα. Τα κοστούμια, τα σακάκια και ειδικά τα παντελόνια από ύφασμα fresco, ουσιαστικά είναι αραχνοΰφαντα, κάτι που σημαίνει ότι ναι μεν είναι δροσερά αλλά μπορεί να είναι και... αποκαλυπτικά. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή.
Μεγάλο τους ατού ότι δεν τσαλακώνουν όπως το λινό, άρα ενδείκνυνται για πιο επίσημες εμφανίσεις. Η ιδιαίτερη ύφανσή τους δεν επιτρέπει τα πολλά μοτίβα, γι’ αυτό και δεν είναι διόλου τυχαίο πως τα μονόχρωμα κυριαρχούν στην αγορά. Αν η ζέστη σας ταλαιπωρεί (όπως τον γράφοντα), ένα αποδομημένο σακάκι ναπολιτάνικου στιλ από μάλλινο ύφασμα fresco είναι μια πολύ καλή πρόταση για το ελληνικό καλοκαίρι.
Tweed
Για το λατρεμένο tweed έχουμε πολλά να πούμε. Σε αυτό το κείμενο ας αρκεστούμε στο να αναφέρουμε ότι το βαρύ αυτό μάλλινο ύφασμα με τη σκωτσέζικη καταγωγή είναι το ιδανικότερο για τα χειμωνιάτικα sport σακάκια. Οι επιλογές σε σχέδια και χρώματα είναι αμέτρητες και η προστασία που προσφέρει από το κρύο και τη βροχή, θρυλική. Αν έχετε σκοπό να ράψετε ή να αποκτήσετε ένα sport σακάκι ή ένα καθημερινό βαρύ παλτό, το tweed πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή.
Για την ιστορία δε, το tweed ξεκίνησε τη διαδρομή του από τις κάπες που φορούσαν οι βοσκοί της Σκωτίας για να προστατευθούν από το κρύο και τη βροχή των Highlands, πέρασε από τη βρετανική αριστοκρατία, κατόπιν από τους καθηγητές της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, για να καταλήξει σήμερα στις ντουλάπες των αντρών που εκτιμούν την ενδυματική του ιδιαιτερότητα.
Hopsack
Ακόμη ένα «καλοκαιρινό» μάλλινο ύφασμα, αν και στην Ελλάδα είναι ακόμη καλύτερο για άνοιξη και φθινόπωρο. Το χαρακτηριστικό του hopsack είναι και πάλι η πλέξη, η οποία θυμίζει καλάθι ή ψάθα. Αυτό επιτρέπει στο ύφασμα να αναπνέει και να δροσίζει τον φέροντα. Επίσης, δεν τσαλακώνει εύκολα, καθιστώντας ένα σακάκι hopsack ιδανικό για ταξίδια. Εξαιρετικό για blazers και sport coats, θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε κάθε περίσταση.
Εύκολα ράβεται και σε κοστούμι, αν και η αραιή του ύφανση δεν ενδείκνυται τόσο για παντελόνια, καθώς, λόγω της συνεχούς τριβής, φθείρονται πιο εύκολα. Ο διάσημος ναπολιτάνικος οίκος Rubinacci φτιάχνει τα περίφημα καλοκαιρινά του blazer σχεδόν αποκλειστικά με ύφασμα hopsack. Υφάσματα με ύφανση hopsack υπάρχουν επίσης σε λινό αλλά και σε προσμίξεις μαλλιού με άλλες ίνες (μετάξι, κασμίρι, κλπ).
Τούτων δοθέντων, πριν αποφασίσετε τι κοστούμι/σακάκι/παντελόνι θα ράψετε ή θ’ αγοράσετε (εμείς ως Μονόπετο προτείνουμε να ράψετε φυσικά, και εδώ θα βρείτε τον χάρτη μας με τους ράφτες) σώφρον είναι να σκεφτείτε για ποια εποχή και ποια περίσταση θέλετε το ένδυμα, όπως αναφέρουμε και στο κείμενό μας «Πρώτη φορά στον ράφτη». Επίσης, σας προτρέπουμε να επιλέξετε ύφασμα από 100% μαλλί ή κάποιο που να εμπεριέχει κάποια άλλη φυσική ίνα (κασμίρι, μετάξι, κλπ) και σε καμία περίπτωση τεχνητή (νάιλον, πολυεστέρας, κλπ). Τέλος, αξίζει να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο εισαγωγέας υφασμάτων κ. Παναγιώτης Στουρνάρας, ένας άνθρωπος που γνωρίζει σε βάθος το σύμπαν των ανδρικών υφασμάτων.
Διαδώστε!