Ίσως ένας από τους λόγους για τους οποίους οι σημερινοί άντρες, ιδίως οι νεότεροι, απεχθάνονται τα κοστούμια, είναι ότι τα φοράνε οι πολιτικοί. Μονόχρωμα, σκούρα και μουντά, συνδυασμένα με βαρετές στραβοδεμένες γραβάτες, εκπροσωπούν τον ορισμό του καθωσπρεπισμού και της τυπολατρίας.
Δεν τους αδικώ. Το αντίθετο, τους δίνω δίκιο. Οι πολιτικοί, τα στελέχη πολυεθνικών και οι επιχειρηματίες, δεν είναι, ως επί το πλείστον, άνθρωποι οι οποίοι αγαπούν το κλασικό στιλ. Οι περισσότεροι αναγκάζονται να φορέσουν σακάκι και γραβάτα για λόγους σοβαροφάνειας, και όταν κάνεις κάτι αναγκαστικά και όχι γιατί το αγαπάς το κάνεις, συνήθως, λάθος.
Η κλασική ανδρική ένδυση είναι γεμάτη χρώματα και σχέδια. Μοτίβα τα οποία σήμερα έχουν εντελώς ξεχαστεί στο σύμπαν των μονόχρωμων «σοβαρών» κοστουμιών των πολιτικών και των στελεχών.
Τα μονόχρωμα
Το πρώτο και πιο απλό «μοτίβο», προφανώς, είναι αυτό που χαρακτηρίζεται από την απουσία οποιουδήποτε μοτίβου. Το μονόχρωμο μάλλινο ύφασμα έχει κατακτήσει τον κόσμο της ανδρικής ένδυσης όχι μόνο για τη «σοβαρότητα» η οποία το διακρίνει αλλά και εξαιτίας του κέρδους που προσφέρει στην παγκόσμια βιομηχανία ετοίμων ενδυμάτων. Καθώς δεν έχει μοτίβα που πρέπει να «ταιριάξουν», άρα δεν υπάρχει η «φύρα» που έχει το ράψιμο ενός καρό ή ενός ριγέ κοστουμιού, ένα τόπι μονόχρωμου υφάσματος βγάζει περισσότερα σε αριθμό κοστούμια από ότι ένα τόπι με μοτίβο. Όταν ένας ράφτης φτιάχνει ένα καρό κοστούμι, χρειάζεται περίπου 20 πόντους παραπάνω ύφασμα σε σχέση με ένα μονόχρωμο. Αυτό γίνεται γιατί ο ράφτης θα πρέπει να «ταιριάξει» το σχέδιο στα σημεία όπου απαιτείται όπως π.χ. στο σημείο όπου το μανίκι συναντά τον ώμο, στις τσέπες κλπ., έτσι ώστε να επιτευχθεί η προσδοκώμενη αρμονία.
Υπάρχουν, όμως, μονόχρωμα τα οποία δεν είναι πραγματικά μονόχρωμα. Πρόκειται για υφάσματα τα οποία έχουν μικρο-μοτίβα τα οποία είναι ορατά μόνο από πολύ κοντά. Ένα τέτοιο μοτίβο είναι το birdseye. Το μοτίβο birdseye από μακρυά φαίνεται ως μονόχρωμο, και μόνο αν ο παρατηρητής πλησιάσει αρκετά αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται ουσιαστικά για δύο χρώματα ή για δύο αποχρώσεις του ίδιου χρώματος. Το birdseye είναι μια πολύ καλή εναλλακτική για όσους βαρέθηκαν να φοράνε αναγκαστικά μονόχρωμα σακάκια και κοστούμια.
Τα ριγέ
Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν παραμεληθεί ακόμη και από τους άντρες που αγαπάνε τα κοστούμια, τα ριγέ υφάσματα αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία της κλασικής ανδρικής ένδυσης. Αλλά δεν είναι όλες οι ρίγες ίδιες. Η πιο γνωστή στη χώρα μας είναι η pinstripe, ή όπως την αποκαλούν οι Βρετανοί, bankers stripe. Πρόκειται για μια ίσια, αδιάκοπη ή διακοπτόμενη ρίγα, διαφορετικού χρώματος από το βασικό χρώμα του υφάσματος. Αποτελεί την πλέον συντηρητική επιλογή, γι’ αυτό και ήταν δημοφιλής στους τραπεζικούς και χρηματοοικονομικούς κύκλους.
Επόμενη είναι η chalk stripe, η διαφορά της οποίας με την pinstripe έγκειται στο ότι η ρίγα είναι πιο πλατιά (σαν τη γραμμή μιας κιμωλίας) και πιο θολή. Τέλος, υπάρχει και η rope stripe, η οποία όσον αφορά το πλάτος της βρίσκεται ανάμεσα των δύο προαναφερθέντων.
Houndstooth
Το houndstooth ή puppytooth σε πιο μικρό σχέδιο ή pied-de-poule στα γαλλικά, είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο κλασικά μοτίβα τόσο στην κλασική ανδρική ένδυση όσο και στη γυναικεία, αλλά επίσης το βλέπουμε και σε πολλά υφάσματα οικιακής διακόσμησης. Το όνομά του στα αγγλικά σημαίνει «δόντι σκύλου» και στα γαλλικά «πόδι κότας» εξαιτίας του ιδιαίτερου μοτίβου του. Στους πιο παλιούς ίσως ακόμη θυμίσει το ηλεκτρονικό παιχνίδι space invaders.
Ουσιαστικά πρόκειται για σπασμένα καρό. Συνήθως από ύφασμα tweed, το houndstooth κατάγεται από τη Σκωτία. Συνήθως το συναντάμε σε συνθέσεις άσπρου και μαύρου αλλά υπάρχει και σε πολλές άλλες αποχρώσεις. Πιο συχνά χρησιμοποιείται σε «ορφανά» σπορ σακάκια και σπανιότερα σε κοστούμια. Όσο πιο μεγάλο είναι το houndstooth τόσο πιο φανταχτερό είναι το σακάκι. Όσο πιο μικρό τόσο πιο διακριτικό και ευκολοφόρετο γίνεται.
Το Glen plaid / Prince of Wales
Ξαδερφάκι του houndstooth, το glen plaid ή Prince of Wales ανήκει στην ευρεία οικογένεια των καρό. Πολλές φορές το μοτίβο του αποτελείται από διαφορετικά μεγέθη houndstooth, τα οποία συνθέτουν το ευρύτερο καρό μοτίβο του. Προέρχεται και αυτό από τη Σκωτία και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα για τα σακάκια των θηροφυλάκων του κτήματος της Κόμισσας του Seafield.
Το έκανε γνωστό ο τότε Πρίγκιπας της Ουαλίας και αργότερα Βασιλιάς της Βρετανίας Εδουάρδος ο 7ος, και κατόπιν το εδραίωσε ο περιώνυμος Δούκας του Ουίνδσορ. Το glen plaid ταιριάζει τόσο σε «ορφανά» σπορ σακάκια όσο και σε κοστούμια εφόσον το σχέδιό του είναι διακριτικό. Είναι εξαιρετικά κομψό σε αποχρώσεις του γκρι και αδιαμφισβήτητα διαχρονικό. Έχει δοξαστεί παγκοσμίως στο σινεμά από τον Sean Connery και τον Daniel Craig αλλά επίσης χρησιμοποιείται αδιαλείπτως από σχεδιαστές όπως ο Ralph Lauren και ο Tom Ford. Αν και μπορεί να φορεθεί και ως «ορφανό» σακάκι, εκεί που απογειώνεται το μοτίβο Glen plaid/Prince of Wales είναι στο κοστούμι. Είτε μονόπετο είτε σταυρωτό, ένα κοστούμι Prince of Wales αποτελεί την αέναη επιτομή του κλασικού στιλ.
Το Tweed
Αν και το tweed δεν είναι μοτίβο αλλά συγκεκριμένο ύφασμα και μπορεί κάποιος να βρει tweed σε μοτίβα houndstooth, herringbone και ούτω καθεξής, αξίζει να αναφερθούμε επιγραμματικά σε αυτό το κλασικό σκληροτράχηλο ύφασμα, το οποίο γεννήθηκε για την αντιμετώπιση του τσουχτερού κρύου της σκωτσέζικης υπαίθρου. Αρχικά, το φορούσαν οι αγρότες που πάλευαν με τα στοιχεία της φύσης. Κατόπιν οι Βρετανοί αριστοκράτες εκτίμησαν την αντοχή του τόσο στη βροχή όσο και στο κρύο και το χρησιμοποίησαν στα ρούχα για το κυνήγι. Από εκεί το «έκλεψαν» και οι λάτρεις του γκολφ όπου ουσιαστικά το εισήγαγαν ως «σπορ ένδυμα».
Ιδανικό για παλτό και σπορ σακάκια, το βαρύ tweed είναι είδος πολυτελείας για τη μεσογειακή Ελλάδα καθώς μπορεί να φορεθεί μόνο τις ελάχιστες ημέρες που κάνει κρύο. Πέραν τούτου, πρόκειται για ένα εμβληματικό ύφασμα που είναι συνώνυμο της κλασικής ανδρικής ένδυσης.
Το Tartan
Πολύχρωμο, φανταχτερό και με πλούσια ιστορία, το Tartan είναι η «μητέρα» όλων των καρό. Πρόκειται κυριολεκτικά για το εθνικό σχέδιο της Σκωτίας και συγκεκριμένα των διαφόρων φατριών της (clans). Εάν έχετε δει Σκωτσέζο με το παραδοσιακό του «κιλτ» έχετε δει Tartan.
Αν και διαθέτει πλούσια στρατιωτική ιστορία, στις ημέρες μας το Tartan έχει μετατοπιστεί, και από ανδρικό σχέδιο έχει περάσει περισσότερο στη γυναικεία γκαρνταρόμπα εξαιτίας των έντονων χρωμάτων. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα Tartan του κόσμου είναι το χαρακτηριστικό καρό της εταιρείας Burberry. Σε πιο ήπια χρώματα το Tartan φοριέται ακόμη από άντρες κυρίως σε σπορ σακάκια, καθώς σε κοστούμια θα ήταν... too much.
To Windowpane
Πρόκειται για το πιο απλό καρό. Το Windowpane συνήθως είναι ένα παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο καρό σχέδιο διαφορετικού χρώματος από το βασικό του υφάσματος. Η διακριτική κομψότητά του το κάνει εξαιρετικά ευέλικτο ως σχέδιο και απαντάται σε όλα τα χρώματα που συνθέτουν την ανδρική ιματιοθήκη. Πολλές φορές το βρίσκουμε και σε κοντινή απόχρωση του βασικού χρώματος του κοστουμιού ή του σακακιού, κάτι που κάνει το συγκεκριμένο μοτίβο ακόμη πιο διακριτικό.
Εκτός από σακάκια και κοστούμια, το Windowpane είναι μια εξαιρετική επιλογή για «ορφανά» γιλέκα που συμπληρώνουν μια εμφάνιση, καθώς και σε πολλά υφάσματα για πουκάμισα. Όσο πιο κοντά είναι το χρώμα του καρό στο βασικό χρώμα του υφάσματος, τόσο πιο κλασικό άρα και ευκολοφόρετο είναι το κοστούμι ή το σακάκι.
Το Herringbone
Γνωστό σ’ εμάς ως «ψαροκόκαλο», το Herringbone με τη χαρακτηριστική πλέξη του σε σχήμα V αποτελεί ένα από τα θεμέλια της κλασικής ανδρικής ένδυσης. Το διακριτικό μοτίβο του ταιριάζει εξαιρετικά τόσο με σπορ σακάκια όσο και με βαριά παλτό. Πολλές φορές το tweed υφαίνεται σε μοτίβο Herringbone.
Η ιστορία του συγκεκριμένου μοτίβου προέρχεται από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και συγκεκριμένα από τους δρόμους της, όπου οι πέτρες στρώνονταν σε σχήμα V για να εξασφαλίσουν σταθερότητα. Καθώς είναι εξαιρετικά διακριτικό, από μακριά το Herringbone φαίνεται σαν μονόχρωμο. Το «ψαροκόκαλο» είναι εξαιρετικά δημοφιλές και εκτός της αντρικής ντουλάπας, καθώς εκτός από τις κυρίες ντύνει σπίτια, ακόμη και εσωτερικά αυτοκινήτων.
Διαδώστε!