To μυστήριο της
μαύρης γραβάτας

Σον Κόνερι
Ο Σον Κόνερι ως πράκτορας Τζέημς Μποντ με κλασικό black tie, ετοιμάζεται να παίξει τα ρέστα του
Το ακόλουθο κείμενο έχει γραφτεί για να βοηθήσει αυτούς τους λίγους, ελάχιστους Έλληνες άνδρες που πρέπει να παραστούν σε μια εκδήλωση που έχει dress code και αυτό το dress code είναι black tie.

Στην εποχή του μετά-μεταμοντέρνου, του κάζουαλ ντυσίματος και του κανόνα «δεν υπάρχει κανόνας», το black tie αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από κανόνες. Πρόκειται για το δεύτερο πιο επίσημο dress code που υπάρχει, με την πρωτιά να ανήκει στο white tie, θέμα που θα εξετάσουμε σε άλλο κείμενο.

Σε περίπτωση λοιπόν που βρεθείτε ξαφνικά με μια πρόσκληση για ένα κοινωνικό γεγονός, η οποία θα περιλαμβάνει dress code και αυτό είναι black tie, θα πρέπει:

Τα παπούτσια

Να είναι μαύρα wholecut oxfords.

Τίποτα άλλο, πέραν της εξαιρέσεως των opera pump, που είναι ένα υπόδημα ξεχωριστής ιστορίας για το οποίο θα αναφερθούμε εκτενέστερα στο κείμενο για το white tie. Είναι ένα πολύ ξεχωριστό παπούτσι για πολύ ξεχωριστές περιπτώσεις το οποίο ελάχιστοι άνθρωποι στον πλανήτη χρειάζονται.

Για όλους τους υπόλοιπους ένα καλογυαλισμένο μαύρο wholecut oxford είναι η μοναδική αποδεκτή επιλογή.

Ένα ζευγάρι μαύρα wholecut oxfords θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους σε κάθε επαγγελματική και κοινωνική εκδήλωση για την οποία απαιτείται σκούρο κοστούμι, ακόμα κι αν βρεθούμε στην απονομή των βραβείων Oscar, η οποία είναι μια εκδήλωση black tie. Κάποιοι, μάλιστα, θα έλεγαν πως πρόκειται για την εκδήλωση που γίνονται τα μεγαλύτερα εγκλήματα του black tie αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.

Προσοχή, το μαύρο μας oxford δεν θα πρέπει να έχει κανένα σχέδιο (broguing).

Μαύρα wholecut oxfords

Μαύρα wholecut oxfords δια χειρός John Lobb, ενός από τους σημαντικότερους bespoke υποδηματοποιούς του πλανήτη

Οι κάλτσες

Πρέπει να είναι μαύρες μεταξωτές (ναι, σαν καλσόν μοιάζουν) μέχρι πάνω από τη γάμπα (over the cuff). Η απλή βαμβακερή μαύρη κάλτσα δεν είναι αποδεκτή. Για άλλο χρώμα δε, δεν χωρά καμιά συζήτηση.

Μαύρες μεταξωτές κάλτσες
Μαύρες μεταξωτές κάλτσες που φτάνουν έως λίγο κάτω από το γόνατο, από τη Fort Belvedere

Το πουκάμισο

Λευκό, βαμβακερό, με διπλές μανσέτες ώστε να απαιτούνται μανικετόκουμπα, διακοσμητικά κουμπιά ή κρυφή πλακέτα, και πολλές φορές πιέτες. Τέτοιο πουκάμισο στην Ελλάδα θα βρείτε με πολύ ψάξιμο ή θα πρέπει να το φτιάξετε σε ράφτη πουκαμίσων που να ξέρει τι κάνει.

Πουκάμισο για black tie
Πουκάμισο για black tie από τη Brooks Brothers
Το tuxedo

Όπως σε πλείστες άλλες περιπτώσεις, στην Ελλάδα το tuxedo αποκαλείται εντελώς λανθασμένα «σμόκιν». Το smoking jacket είναι ένα σακάκι το οποίο δημιουργήθηκε γι’ αυτό που λέει το όνομα του: για κάπνισμα. Δεν είναι για black tie events. Εφευρέθηκε για να φοριέται πάνω από το σακάκι του tuxedo όταν οι -φυσικά πλούσιοι- κύριοι απολάμβαναν το πούρο τους μετά το δείπνο ώστε να προστατεύσουν το tuxedo τους από τον καπνό. Γι' αυτόν τον λόγο το smoking jacket είναι πάντα αρκετά πιο φαρδύ σε γραμμή.

Το «σμόκιν» δεν είναι tuxedo λοιπόν και αυτό είναι το σημαντικό καθώς θα αναλύουμε τις λεπτομέρειες που κάνουν ένα κοστούμι... tuxedo.

Όπως και το κοστούμι, το tuxedo είναι ραμμένο από το ίδιο τόπι ύφασμα, το οποίο είναι χρώματος μαύρου. To παντελόνι πρέπει να είναι χωρίς ρεβέρ και να φέρει μεταξωτή ή σατέν μαύρη ρίγα στο πλάι. Μια ρίγα, όχι δύο. Δυο ρίγες έχει το παντελόνι του white tie. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες κύριοι.

Σάμιουελ Τζάκσον
Ο Σάμιουελ Τζάκσον με tuxedo του οίκου Brioni, διακρίνονται τα επενδυμένα με ύφασμα κουμπιά καθώς και η μονή ρίγα στο μήκος του παντελονιού
Το σακάκι

Μονόπετο ή σταυρωτό, πρέπει να έχει μυτερά πέτα φοδραρισμένα με μετάξι ή σατέν (από το ίδιο τόπι με τη ρίγα του παντελονιού). Υπάρχει επίσης η επιλογή του στρογγυλεμένου πέτου, πάλι φοδραρισμένου. Στο πίσω μέρος δεν πρέπει να έχει ανοίγματα (τα σακάκια συνήθως έχουν δύο ανοίγματα στο πλάι ή ένα στη μέση) αλλά να είναι μονοκόμματο.

Υπάρχει επίσης η επιλογή του dinner jacket, ενός σακακιού που αν και φέρει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, είναι σε διαφορετικό χρώμα από το παντελόνι (υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές). Το dinner jacket, αν και χαρίζει μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης και προσωπικού στυλ, δεν αρμόζει σε πολύ επίσημες εκδηλώσεις, ενώ είναι ιδανικό για πιο μικρά (αλλά πάντα επίσημα) δείπνα, πάρτι, κλπ.

Γιλέκο ή ζωνάρι

Εάν επιλέξετε σταυρωτό σακάκι στο tuxedo σας, δεν χρειάζεστε κάτι άλλο παρά να το έχετε πάντα κουμπωμένο, ακόμη και καθιστός. Εάν προτιμήσετε ένα μονόπετο σακάκι τότε θα υπάρξει ανάγκη για γιλέκο ή ζωνάρι (cummerbund). Το cummerbund είναι ένα αξεσουάρ που κατάγεται από την Ινδία και το υιοθέτησαν οι Βρετανοί την εποχή της αποικιοκρατίας.

Προσοχή, το cummerbund φοριέται με τις πτυχές ανοιχτές προς τα πάνω. Κάποτε επιτελούσε το έργο της φύλαξης του εισιτηρίου στο θέατρο ή στην όπερα. Το μονόπετο σακάκι έχει μόνο ένα κουμπί φοδραρισμένο με το ίδιο μετάξι του πέτου και της ρίγας του παντελονιού. Το σακάκι παραμένει κουμπωμένο όταν είμαστε όρθιοι και ανοιχτό όταν καθόμαστε.

Μεταξωτό cummerbund
Μεταξωτό cummerbund από τον Charles Tyrwhitt
Χωρίς γραβάτα

Τέλος, όταν λέμε black tie εννοούμε παπιγιόν. Όχι γραβάτα. Μόνο παπιγιόν. Μόνο μαύρο. Μόνο μεταξένιο. Μόνο κανονικό, όχι προδεμένο, και φυσικά όχι αυτά τα εκτρωματικά ξύλινα.

Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Διαδώστε!