Πρώτη φορά στον ράφτη

Κύριος Ηλίας
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Ηλία του ραφείου «Χατζηνικολής» για το μεράκι που έβαλε στο σακάκι του γράφοντα αλλά και για την υπομονή που επέδειξε για χάρη της φωτογράφισης

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος αποφάσισε να παραγγείλει ένα χειροποίητο σακάκι ή κοστούμι είναι να κάτσει να σκεφτεί. Πρώτα απ’ όλα για ποιο σκοπό το θέλει: το χρειάζεται για μια ειδική περίσταση (γάμο, δεξίωση, κλπ) ή για καθημερινή χρήση; Η χρήση θα καθορίσει τη βασική απόφαση που πρέπει να λάβει και αφορά στο ύφασμα. Η πρόταση του γράφοντα για το πρώτο κοστούμι ενός άντρα, είναι ένα κλασικό μονόπετο κοστούμι σε navy blue χρώμα. Εκτός του ότι θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε κάθε είδους περίσταση, το σακάκι του κοστουμιού μπορεί να φορεθεί και μόνο του με διαφορετικό παντελόνι ως sport coat. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε ένα μονόπετο κοστούμι σε σκούρο γκρι χρώμα. Αυτά τα δύο είναι τα θεμελιώδη κομμάτια κάθε κλασικής ανδρικής γκαρνταρόμπας.

Εφόσον λοιπόν έχει παρθεί η απόφαση σχετικά με το τι θέλουμε να ράψουμε και σε τι χρώμα, η επόμενη κίνηση είναι η αγορά του υφάσματος. Όλοι οι ράφτες διαθέτουν δειγματολόγια υφασμάτων άρα η εύκολη λύση είναι να απευθυνθείτε απευθείας στον ράφτη. Οι πιο μερακλήδες κύριοι όμως θα επιλέξουν να πάνε μόνοι τους στην οδό Αιόλου και να κοιτάξουν τις αμέτρητες επιλογές που προσφέρουν τα δυο τελευταία κασμιράδικα της Αθήνας, τα οποία τα βρίσκετε στον χάρτη μας. Άλλωστε η παρακολούθηση της συνέντευξης που έδωσε ο κ. Τάκης Στουρνάρας στο Μονόπετο πρέπει να θεωρείται απαραίτητη πριν βγείτε στην αγορά για ύφασμα. 

Εάν θέλετε να ράψετε ένα απλό μονόπετο κοστούμι (δηλαδή ένα σακάκι και ένα παντελόνι) θα χρειαστείτε περίπου 3,20 μέτρα υφάσματος (μέσο ύψος και μέσο βάρος). Εάν θέλετε να φτιάξετε δυο παντελόνια, διπλασιάζοντας έτσι τη ζωή του κοστουμιού, θα χρειαστείτε περίπου 4,50 μέτρα. 

Εφόσον λοιπόν έχει ολοκληρωθεί η επιλογή και αγορά του υφάσματος, επόμενο βήμα είναι η επιλογή ράφτη. Αυτό το κομμάτι απαιτεί έρευνα αγοράς η οποία μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά. Εδώ τα μυστικά είναι δύο λέξεις: «καναβάτσο» και «ραφτικά». 

Όπως έχουμε εξηγήσει αναλυτικά στα Ενδότερα ενός σακακιού, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ ενός σακακιού ραμμένου με καναβάτσο και ενός φτιαγμένου με θερμοκολλητικό ύφασμα. Αυτή η διαφορά αποτυπώνεται και στην αμοιβή του ράφτη. Ένα σακάκι με καναβάτσο απαιτεί πολύ περισσότερες ώρες εργασίας σε σχέση με ένα σακάκι με αυτοκόλλητο. Άρα η πρώτη ερώτηση που πρέπει να τεθεί σχετικά με το κόστος σε κάθε ράφτη, είναι «πόσα είναι τα ραφτικά για κοστούμι με καναβάτσο;». Οι τιμές ξεκινάνε από 400 ευρώ και μπορούν να ξεπεράσουν και τα 1200 ευρώ για μια τέτοια εργασία. Η αγορά είναι ελεύθερη και έκαστος καθορίζει την αμοιβή του. Για αυτοκόλλητο, οι τιμές ξεκινάνε από 200 ευρώ και μπορούν να φτάσουν τα 700 ευρώ. Φυσικά, τηλέφωνα και διευθύνσεις ραφτών θα βρείτε στον χάρτη μας.  

Εφόσον βρεθούν δυο-τρεις ράφτες οι οποίοι βρίσκονται εντός του ποσού που έχουμε σχεδιάσει να επενδύσουμε για το κοστούμι μας, επόμενο βήμα είναι η γνωριμία μαζί τους, καθώς καλό είναι να υπάρχει «χημεία» με τον άνθρωπο που θα κληθεί να δημιουργήσει για λογαριασμό μας ένα τόσο ξεχωριστό ένδυμα. Η προσωπική επίσκεψη, εκτός από τη δια ζώσης γνωριμία, μπορεί να μας προσφέρει και μια πρώτη ματιά στην ποιότητα της δουλειάς του ράφτη καθώς σίγουρα στο ραφείο θα βρίσκονται πολλά κοστούμια σε διαδικασία σύνθεσης αλλά, ίσως, και κάποια έτοιμα.

Μέτρημα
Εφόσον έχουμε καταλήξει σε χρώμα, ύφασμα και επαγγελματία, κατά την πρώτη μας επίσκεψη ο ράφτης παίρνει τα μέτρα για να κόψει το ύφασμα

Πλέον, έχουμε ύφασμα, έχουμε βρει τεχνίτη και ξέρουμε τι θέλουμε να φτιάξουμε. Είναι η ώρα να μεταδώσουμε τις επιθυμίες μας στον ράφτη. Αφού μας πάρει τα μέτρα κατά την πρώτη επίσκεψή μας στον χώρο του, πρέπει να τον πληροφορήσουμε για τις ιδιαιτερότητες που επιθυμούμε να διαθέτει το κοστούμι μας. Καθώς πρόκειται για ένα ένδυμα το οποίο θα δημιουργηθεί από το μηδέν και αποκλειστικά για εμάς, μπορούμε να κάνουμε, σχεδόν, ό,τι θέλουμε. Μπορούμε φέρ’ ειπείν, να επιλέξουμε το πλάτος των πέτων, πόσες τσέπες θα έχει, αν θα έχει ένα, δύο ή καθόλου ανοίγματα το πίσω μέρος του σακακιού, αν θα έχει πιέτες και ρεβέρ το παντελόνι, αν αυτό θα έχει θυλάκια για ζώνη ή κουμπιά για τιράντες και ούτω καθεξής.

Εφόσον ο ράφτης πάρει τα μέτρα μας και καταγράψει τις επιθυμίες μας αρχίζει το… μαρτύριο της αναμονής. Αναλόγως με τον φόρτο εργασίας ενός ράφτη, η αναμονή για την πρώτη πρόβα μπορεί να διαρκέσει από 20 ημέρες έως και δύο μήνες. Γι’ αυτό και ο προγραμματισμός είναι βασικός όταν κάποιος επιλέξει το δύσβατο μονοπάτι του χειροποίητου και όχι τη βατή λεωφόρο του έτοιμου ενδύματος. Ένας προνοητικός κύριος θα παραγγείλει το φθινοπωρινό του φανελένιο κοστούμι τέλη Μαΐου, και το καλοκαιρινό λινό του σακάκι τον Μάρτιο. Έτσι, αφήνει χρόνο στον ράφτη του να κάνει τη δουλειά του και χαρίζει επαρκές περιθώριο για περισσότερες πρόβες. 

Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, ο ράφτης θα μας πάρει τηλέφωνο για να περάσουμε για την πρώτη πρόβα. Η πρώτη πρόβα γίνεται ουσιαστικά με ένα «προσχέδιο» του σακακιού. Χωρίς μανίκια, χωρίς διαμορφωμένα πέτα και χωρίς κολάρο. Εκεί, ο ράφτης θα δει πώς «πέφτει» το σακάκι πάνω μας, πού χρειάζεται μάζεμα, κόντεμα, κλπ., και θα σημαδέψει τα σημεία τα οποία χρίζουν διόρθωσης. Καλό θα ήταν πριν την πρώτη πρόβα να έχει προηγηθεί η ανάγνωση του κειμένου μας για τη σωστή εφαρμογή ώστε να παρακολουθούμε αν όλα γίνονται σωστά.

Πρώτη πρόβα
Κατά την πρώτη πρόβα ο ράφτης θα σημειώσει στο υπό διαμόρφωση κοστούμι τα σημεία που πρέπει να διορθώσει. Μια πρόβα δεν είναι σχεδόν ποτέ αρκετή για ένα bespoke ένδυμα

Πολλές φορές χρειάζεται δεύτερη και τρίτη πρόβα Αυτό ακούγεται λίγο κουραστικό αλλά αναμφίβολα γίνεται για καλύτερο αποτέλεσμα. Όσο περισσότερες οι πρόβες τόσο πιο άρτιο θα γίνει το κοστούμι μας. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για διαδικασία, όχι για «ξεπέτα». Στην τελευταία πρόβα και εφόσον όλα είναι όπως πρέπει, γίνεται και η παραλαβή. Παραδοσιακά, η καταβολή της αμοιβής του ράφτη γίνεται με μια προκαταβολή όταν δώσουμε την παραγγελία για το ένδυμα και η ολοκλήρωσή της με την παραλαβή του.

Όταν επιλέγεις να απευθυνθείς σε έναν παραδοσιακό ράφτη για το κοστούμι σου και όχι σε ένα κατάστημα με βιομηχανικά ενδύματα, δεν πληρώνεις μόνο για τη δημιουργία, πληρώνεις και για τη συντήρηση. Σε αυτόν θα πας το κοστούμι σου σε περίπτωση που χρειάζεται μια μικρή επιδιόρθωση, ένα στένεμα σε περίπτωση απώλειας μερικών κιλών ή φάρδεμα σε περίπτωση απόκτησης. Ο ράφτης θα έχει φροντίσει να αφήσει «τζόγο», δηλαδή παραπάνω ύφασμα ώστε να καλύψει μια τέτοια ανάγκη. Άλλωστε, ένα χειροποίητο κοστούμι είναι πιθανό να μη φορεθεί μόνο από τον άντρα που το παρήγγειλε αλλά και από τους κληρονόμους του.  

Τέλος, πάντα να θυμάσαι φίλε αναγνώστη ότι τα λάθη είναι για τους ανθρώπους. Κανείς δεν σου εγγυάται 100% τέλειο αποτέλεσμα. Φυσικά, μπορούν να υπάρξουν αστοχίες, ειδικά αν δεν έχει γίνει σωστή επικοινωνία μεταξύ του πελάτη και του ράφτη, γι’ αυτό και οι περισσότεροι ράφτες χαίρονται να δημιουργούν για άντρες που ξέρουν τι θέλουν. Επίσης, καλό είναι να υπάρχει και ο απαραίτητος βαθμός αυτογνωσίας. Είναι μάταιο να περιμένεις από τον ράφτη να μεταμορφώσει το σώμα σου σε κάτι άλλο, όπως σε μια φωτογραφία που είδες στο Instagram πχ. Χρειάζεται γνώση (την οποία ελπίζουμε ότι προσφέρει το Μονόπετο), έρευνα και ρεαλισμός για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Διαδώστε!