Υφαντουργίες, ένας βασικός οδηγός Δημοσιεύτηκε σε: Ενδύματα

Το κείμενο αυτό γράφτηκε με γνώμονα τον άντρα που αναζητά ύφασμα ώστε να ράψει ένα κοστούμι/σακάκι, αλλά και γι’ αυτόν που κυνηγά ευκαιρίες στα βιντατζάδικα. Το ύφασμα αποτελεί βασικό στοιχείο σε κάθε ένδυμα και η ποιότητά του είναι μια σημαντική συνισταμένη είτε επιλέξουμε την επί παραγγελία δημιουργία ενός σακακιού στον ράφτη μας, είτε αποκτήσουμε ένα κομμάτι έτοιμο, καινούργιο ή μεταχειρισμένο.

Ειδικά στην αγορά των μεταχειρισμένων, η αναγνώριση της εταιρείας παραγωγής του υφάσματος είναι καθοριστικής σημασίας. Δεκάδες φίλοι με έχουν ρωτήσει αν αξίζει να αγοράσουν ένα σακάκι που βρήκαν στο ίντερνετ και το πρώτο που τους λέω είναι να δουν αν φέρει ετικέτα στο εσωτερικό του με την εταιρεία παραγωγής του υφάσματος.

Την ποιότητα κατασκευής (αν είναι με καναβάτσα το σακάκι) δεν μπορείς να την αντιληφθείς από μια φωτογραφία, αν όμως το σακάκι έχει από μέσα ετικέτα που αναφέρει ότι είναι φτιαγμένο από την Haris Tweed για παράδειγμα ή από την Loro Piana τότε ξέρεις ότι, τουλάχιστον για το ύφασμα, μπορείς να είσαι σίγουρος.

Επίσης, πολλοί είναι οι φίλοι που με ρωτούν πού θα βρουν το τάδε ύφασμα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό επικοινώνησα με όλα τα εν λειτουργία κασμιράδικα (έτσι λένε τα καταστήματα που εμπορεύονται ανδρικά υφάσματα για κοστούμια) ώστε να ξέρετε ποιος έχει τι.

Θα αρχίσω αυτό το, επικών διαστάσεων όπως προδιαγράφεται, κείμενο με μια καταγραφή των σημαντικότερων υφαντουργιών που λειτουργούν στις ημέρες μας.

Ermenegildo Zegna

Με έτος ίδρυσης το 1910 στο Πιεμόντε, ο ιταλικός γίγαντας της υφαντουργίας είναι φημισμένος για την τεχνολογία ως προς το φινίρισμα των υφασμάτων του. Ακολουθώντας τις προσταγές της εποχής για όλο πιο φίνα μάλλινα υφάσματα, έχει καταφέρει να δημιουργήσει τις πιο λεπτές ίνες.

Αν και πλέον το Zegna Group έχει εισέλθει για τα καλά στην παραγωγή έτοιμων ενδυμάτων με την υπογραφή του, τα πολυτελή του υφάσματα αποτελούν σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν τη φίνα αίσθηση πολυτέλειας στα κοστούμια τους.

Vitale Barberis Canonico

Η πρώτη έγγραφη αναφορά της οικογενειακής επιχείρησης μάς έρχεται το 1663, όταν ο Ajmo Barbero πούλησε υφάσματα στον Δούκα της Σαβοΐας. Το 1936, με την είσοδο του Vitale, γεννήθηκε η εταιρεία όπως συνεχίζει μέχρι σήμερα.

H VBC διαθέτει τα προϊόντα της μέσω της εταιρείας Drapers, συνεπώς μην παραξενευτείτε αν πάτε σε έναν ράφτη και ενώ ζητήσετε να δείτε δείγματα της VBC σάς δείξει το βιβλίο της Drapers. Μέσω της τελευταίας μπορείτε να παραγγείλετε υφάσματα και online, αλλά είναι αχρείαστο καθώς στην Ελλάδα η VBC έχει ισχυρή παρουσία, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Fox Brothers

Με έτος ίδρυσης το μακρινό 1772, η ιστορική βρετανική υφαντουργία μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι η δημιουργός του υφάσματος flannel. Έχοντας περάσει από πολλές φουρτούνες, η Fox αναγεννήθηκε τα τελευταία χρόνια υπό την ηγεσία του Douglas Cordeaux.

Ο δαιμόνιος Βρετανός χώθηκε στα αρχεία της εταιρείας και επανέφερε στην παραγωγή σχέδια και βάρη από το παρελθόν, κάνοντας τα υφάσματά της αντικείμενο πόθου για όσους αναζητούν παραδοσιακά βρετανικά βαριά πανιά με όμορφο drape και ουσία.

Moxon

Τα πιο ακριβοθώρητα ανδρικά υφάσματα του κόσμου φτιάχνονται σε μια παλιά βρετανική υφαντουργία στο Γιορκσάιρ. Η εταιρεία ιδρύθηκε επίσημα το 1924 αν και οι ρίζες της φτάνουν στον 16ο αιώνα. Το 1993 αποκτήθηκε από τον Firas Chamsi – Pasha, ο οποίος αποφάσισε να δημιουργήσει τα πιο ακριβά υφάσματα στην αγορά.

Μιλάμε τώρα για υφάσματα που μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τις 10.000 ευρώ το μέτρο. Εάν επιθυμείτε να τα δείτε από κοντά, μπορείτε να το κάνετε στο Bespoke Athens του Βασίλη Μπουρτσάλα στο Κολωνάκι. Για την ιστορία, το 1999 η Moxon παρουσίασε κάλτσες φτιαγμένες από κασμίρι με τιμή περίπου 600 ευρώ το ζευγάρι.

Loro Piana

Η εταιρεία που στις ημέρες μας έχει γίνει συνώνυμο των όρων «ήσυχη πολυτέλεια», “old money” κλπ, με τα προϊόντα της να περιλαμβάνουν από παπούτσια, τσάντες και ρούχα μέχρι διακόσμηση σπιτιού. Ξεκίνησε ως υφαντουργία και την δραστηριότητα αυτή την συνεχίζει έως και σήμερα.

Πλέον, έχει περάσει στην ιδιοκτησία του ομίλου LVMH και εξακολουθεί να παράγει υψηλής ποιότητας μάλλινα υφάσματα καθώς και από κασμίρι, εκλεκτό vicuna και άνθη λωτού. Είναι από τις λίγες εταιρείες που διαθέτουν πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή η οποία ξεκινά με την εκτροφή των ζώων και ολοκληρώνεται με την πώληση των προϊόντων της στα δεκάδες φυσικά καταστήματα που διαθέτει ανά τον κόσμο.

Hardy Minnis

Ιδρυθείσα το 1960 από τον John G Hardy και την J&J Minnis η βρετανική υφαντουργία είναι διάσημη στους κύκλους των αντρών που αγαπούν το κλασικό στιλ εξαιτίας της εφεύρεσης του υφάσματος fresco. To αεράτο αυτό μάλλινο ύφασμα παραμένει ο αδιαφιλονίκητος «βασιλιάς» των καλοκαιρινών πανιών αν και δέχεται πλέον ισχυρό ανταγωνισμό από τα ανάλογα προϊόντα των προαναφερθέντων εταιρειών.

Έχετε στον νου σας ότι κάθε εταιρεία ονοματίζει διαφορετικά τα υφάσματά της και ότι fresco έχει μόνο η Hardy Minnis, που ανήκει πλέον στον όμιλο Huddersfield Fine Worsteds υπό τον οποίο θα βρείτε πλέον δεκάδες ιστορικές βρετανικές υφαντουργίες.

Dormeuil

Η Γαλλική εταιρεία ιδρύθηκε το 1842, όταν ο Jules Dormeuil αποφάσισε να εισάγει στο Παρίσι τα πιο εκλεκτά βρετανικά υφάσματα, τα οποία εκείνη την εποχή ήταν τα πιο ποθητά. Το 1972 γίνεται η πρώτη εταιρεία που υφαίνει το όνομά της στην ούγια του υφάσματος καθιστώντας αυτή την πρακτική το standart της βιομηχανίας.

Άλλοτε πολύ αγαπητή και διαδεδομένη μάρκα στην Ελλάδα η Dormeuil έχει χάσει πλέον την παλιά της αίγλη, με τα περισσότερα υφάσματα που φέρουν το όνομά της παράγονται από εργοστάσια τρίτων.

Dugdale Bros & Co

Ακόμη μια ιστορική βρετανική υφαντουργία με έτος ίδρυσης το 1896, φημίζεται για τα βαριά worsted υφάσματά της σε παραδοσιακά σχέδια και χρώματα.

Αν αναζητάτε worsted (κασμιροφανέλα που λέμε στην Ελλάδα) στα 500 γραμμάρια για να σας βγάλει όλους τους υπόλοιπους χειμώνες της ζωής σας, η Dugdale είναι μια εξαιρετική επιλογή η οποία όμως δεν έχει παρουσία στη χώρα μας και θα πρέπει να παραγγείλετε κατευθείαν από το εργοστάσιο της ή από τρίτους διαδικτυακούς εμπόρους. Προσπαθώ να πείσω κάποιον κασμιρά να τα φέρει, οψόμεθα.

Άλλες εταιρείες

Με δεδομένο ότι αν έγραφα για όλες τις υφαντουργίες του πλανήτη το κείμενο θα άγγιζε τις 38.574 λέξεις θα αναφέρω επιγραμματικά κάποιες ακόμη τις οποίες αξίζει να έχετε υπόψη σας. Για την Harris Tweed έχω γράψει αναλυτικά εδώ. Ιταλικές υφαντουργίες με ειδίκευση στο κασμίρι είναι οι Piacenza και Colombo, για βαμβακερά και λινά οι Solbiati, Duca di Sondrio και Duca Visconti di Modrone. Για κοτλέ, εξαιρετική είναι η βρετανική Brisbane Moss και για βαριά ιρλανδικά λινά η Spence Bryson. Άλλες εταιρείες υφασμάτων για κοστούμια και σακάκια είναι οι: Bower Roebuck, Scabal, Holland & Sherry, Lanificio Cerruti, Taylor & Lodge, Charles Clayton, Harrisons (Burley), Drago, Reda και Zignone. Σίγουρα θα ξέχασα κάποιες και σίγουρα θα μου το θυμίσετε στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο επαγγελματίας

Σε αυτό το σημείο αξίζει να δούμε τι έχει να πει επί του θέματος ένας άνθρωπος που έχει γεννηθεί μέσα στα ανδρικά υφάσματα και οι γνώσεις του είναι πολύτιμες για όλους. Μιλώ φυσικά για τον Τάκη Στουρνάρα.

Όσον αφορά στο μαλλί ξεχωρίζω τις Loro Piana, Zegna και VBC, για Alpaca την Ferla και για κασμίρι τις Piacenza και Colombo. Αυτές είναι οι καλύτερες υφαντουργίες αυτή τη στιγμή στην Biella. Υπάρχουν όμως και αρκετά μικρότερα υφαντουργία, τα οποία κάνουν αξιόλογη δουλειά.

Θα πρέπει να είναι σαφές ότι ακόμα και οι καλύτεροι περνούν περιόδους εσωστρέφειας, κόπωσης ή στα μεσοδιαστήματα αλλαγής στρατηγικής παρουσιάζουν δυσλειτουργίες κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό. Επίσης, η εξειδίκευση σε μια γκάμα ποιοτήτων είναι μονόδρομος ώστε να επιβιώσουν σε ένα άκρως ανταγωνιστικό πεδίο επιχειρηματικότητας όπως άλλωστε ο κάθε κλάδος.

Απάντηση στην ερώτηση ποιος από τους παραπάνω είναι ο καλύτερος δεν μπορεί να δοθεί ακόμα και αν επικεντρωθούμε σε αυστηρά επιχειρηματικά κριτήρια. Αν πρέπει όμως να διαλέξω ένα εργοστάσιο ως καλύτερο αυτό είναι ο Zegna. Εξέλιξε τα μάλλινα υφάσματα σε επίπεδα που προκαλούν δέος, το 10 milmil είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα. Παράγει 100% cashmere σε υψηλό επίπεδο όπως επίσης 100% vicuna, alpaca blend και όλες τις πραγματικά σπάνιες και καλές ποιότητες. Το b2b service του είναι εξαιρετικό, αλλά αυτό που πραγματικά τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους είναι οι εργαζόμενοι! Τη διάφορα την κάνουν πάντα οι άνθρωποι. Τουλάχιστον εκεί καταλήγω μετά από 35 χρονιά προσωπικής εργασίας και 55 χρόνια συνολικά ως επιχείρηση.

Ο εραστής

Το Μονόπετο όμως δεν δίνει βήμα μόνο στους επαγγελματίες της αγοράς, σειρά έχει ένας άνθρωπος που έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα στον στίβο του κλασικού στιλ, έχει ράψει τόσο σε παραδοσιακούς Έλληνες τεχνίτες όσο και σε διάσημους οίκους του εξωτερικού και έχει εμβαθύνει στο θέμα του υφάσματος. Ο λόγος στον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο.

Η εμπειρία μου με τα υφάσματα ξεκινάει πίσω στο 1972. Ο πατέρας με μαγαζί στην Ερμού με αντρικά και γυναικεία ρούχα και μονάδα παραγωγής εκτός όμως πατρόν από τη μητέρα της μητέρας μου που ήταν μοδίστρα και πατρονίστ .

Επίσης είχε πατέρα ράφτη. Θυμάμαι ακόμα εικόνες από τα τόπια στην Αιόλου και στους γύρω δρόμους. Τι έχει μείνει σήμερα; Η εμπειρία μου λέει ότι σήμερα η Fox υφαίνει τα καλύτερα flannels και από τα καλύτερα tweeds. Επίσης, είναι εξαιρετική η δική τους εκτέλεση του Fresco, στο συγκεκριμένο ύφασμα όμως εγώ προτιμώ με μικρή διαφορά την Hardy Minnis. Η Fox επίσης, έχει εξαιρετικά hopsack για blazer και γενικότερα μια καλή σειρά από worsted.

Lovat, μια υφαντουργία με μεγάλη παράδοση στα tweed όλων των ειδών και ειδικά αυτό που ονομάζουμε Shetland tweed. Μαζί με την Fox ήταν πριν από 20 χρόνια αυτοί που έφτιαχναν τα limited edition του London Lounge, οπότε έχω αρκετή εμπειρία. Εξαιρετικοί!

Εάν κάποιος θέλει Donegal tweed, προτείνω Magee κ Heather Mills, όμως δεν είμαι βέβαιος για το status των τελευταίων σήμερα. Spence Bryson για λινό και Brisbane Μoss για κοτλέ και βαμβακερά γενικότερα.

Έτσι μένει ένα ερώτημα: Ποιος φτιάχνει σήμερα αξιόλογο worsted (high twist, twill κλπ) για City suit; Προσωπικά, είχα την «τύχη» να προλάβω την καλή εποχή των Smith Woolens και να ψάξω με εμμονή σχεδόν για παλιά τόπια του εν λόγω worsted! Πλέον, η αλήθεια είναι, ότι προσωπικά δεν γνωρίζω για την ποιότητα των υφασμάτων της. Την Smith την έχει πάρει η Harissons μαζί με τις W. Bill και H. Lesser (επίσης εξαιρετικό worsted κάποτε) και δεν ακούω τα καλύτερα λόγια. Εντάξει δεν είναι Clayton ή Κλάφτον όπως τον λέω εγώ αλλά είναι μακριά από τα παλιά standards.

Τώρα, στα χέρια μας η παρέα έχουμε αρκετά δείγματα worsted για κοστούμια των γνωστών Standeven. Επίσης ιστορικό mill. Οι ράφτες στην Αγγλία, την Αμερική και αλλού λένε ότι ίσως είναι το καλύτερο worsted που υπάρχει, κυρίως τα heavier bunches.

Εάν λοιπόν ήθελα ένα city worsted σήμερα θα κοιτούσα εκεί και στους Dugdale Bros, επίσης ένα mill που κρατάει την παλιά ποιότητα. Τέλος, δεν θα αφήσω έξω και την Loro Piana. Για κάποιον που θέλει ελαφρύτερα υφάσματα wool με μια πιο απαλή αίσθηση είναι πολύ καλή επιλογή. Μακριά από βαμβάκια κοτλέ κλπ! Συμπληρωματικά, πολύ καλά λόγια ακούω για ένα μικρό mill που φτιάχνει tweed, λέγονται Farnhill & Hirst.

Τα κασμιράδικα

Ας δούμε τώρα ποιες υφαντουργίες είναι άμεσα προσβάσιμες στο ελληνικό κοινό μέσα από τα καταστήματα ανδρικών υφασμάτων που συνεχίζουν ευτυχώς να λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Tessuti e beni di lusso (Τάκης Στουρνάρας, Αιόλου 45, Αθήνα)

  • Ermenegildo Zegna
  • Loro Piana
  • Colombo
  • Piacenza
  • Rogna
  • Ariston Napoli
  • Standeven

Μιχάλης Ζαλίδης & ΣΙΑ (Αγίου Μάρκου 16 στον όροφο, Αθήνα)

  • Vitale Barberis Canonico
  • Zignone
  • Charles Clayton
  • Brisbane Μoss
  • Spence Bryson
  • Arthur Harrison
  • Scabal
  • Angelico
  • Taylor & Stewart
  • Trabaldo Togna
  • Tollegno

Arma Fabrics (Βασιλέως Ηρακλείου 9, Θεσσαλονίκη)

  • Dormeuil
  • Fox
  • Arthur Harrison
  • Vitale Barberis Canonico
  • Drago
  • Guabello
  • Drapers
  • Holland & Sherry
  • Scabal
  • Loro Piana

Πριμηκύριου ΑΦΟΙ (Αιόλου 56, Αθήνα)

  • Dormeuil
  • Arthur Harrison
  • Charles Clayton
  • Δημητριάδης 3Δ
« Ιπτάμενοι και gentlemen, η ιστορία του bomber jacket
Κοτλέ και είσαι πάντα κομπλέ »