Πολυτέλεια με το μέτρο Δημοσιεύτηκε σε: Ενδύματα

Υπάρχουν δεκάδες είδη υφασμάτων. Το καθένα από αυτά φέρει ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν έναν άντρα στο χτίσιμο της γκαρνταρόμπας του, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, τις προσωπικές του ανάγκες και την αισθητική του. Και έπειτα, υπάρχουν και τα εκλεκτά υφάσματα. Αυτά που μόλις τα αγγίζει κανείς, εκμηδενίζεται κάθε πεζή έννοια, όπως αυτή της χρηστικότητας. Μπορεί το κασμίρι να είναι ζεστό ως ύφασμα, αλλά κανείς δεν απέκτησε ένα 100% κασμιρένιο παλτό μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσει το κρύο. Το έκανε για την αίσθηση που αφήνει όταν περνά τα ακροδάχτυλά του πάνω του, για το πόσο μαλακό και πολυτελές είναι.
Σήμερα λοιπόν, θα μιλήσουμε για αυτά τα ιδιαίτερα υφάσματα. Τα είδη, την καταγωγή και τις ιδιότητές τους.

Vicuna

To ακριβότερο ύφασμα στον κόσμο, ιδιαίτερα μαλακό και ζεστό. Η τιμή του μπορεί να ξεπεράσει εύκολα τα 4.000 ευρώ το μέτρο, που σημαίνει ότι για ένα παλτό θα χρειαστείτε 3 μέτρα x 4.000 ευρώ, 12.000 ευρώ το σύνολο. Mόνο για το ύφασμα, χωρίς τα ραφτικά. Το μαλλί vicuna προέρχεται από το ζώο Lama vicugna, το οποίο ζει στις οροσειρές της Λατινικής Αμερικής σε υψόμετρο 3,200 με 4,800 μέτρων. Η πυκνή αλλά σχετικά κοντή τρίχα του, του επιτρέπει να αντιμετωπίζει την παγωνιά των Άνδεων. Η καλύτερη ποιότητα πρώτης ύλης έρχεται από το Περού, και πλέον αποκλειστική πρόσβαση σε αυτήν έχουν οι ιταλικές υφαντουργίες Ermenegildo Zegna, Loro Piana και Piacenza.

Το ύφασμα διατίθεται σε τρία βάρη: για παλτό, για χειμερινό σακάκι και για κοστούμι, αν και δεν συνίσταται για τη ραφή παντελονιών λόγω της ευαισθησίας του. Καθώς η τιμή του είναι εξαιρετικά υψηλή, πολλές φορές συναντάται σε προσμίξεις με κασμίρι και μαλλί. Εξαιτίας της σπανιότητας και της τιμής του, έχουν καταγραφεί διάφορα εξωφρενικά περιστατικά με τη χρήση vicuna. Όπως μου έλεγε ο εμβριθής έμπορος υφασμάτων, κ. Τάκης Στουρνάρας, κάποιος κατασκευαστής κυκλοφόρησε στο παρελθόν… κάλτσες από 100% vicuna. Φαντάζεστε την τιμή τους! Οποία βαρβαρότης!

Κασμίρι

Το πιο διάσημο εκ των εκλεκτών υφασμάτων προέρχεται από τις ταπεινές κατσίκες της Μογγολίας και του Αφγανιστάν. Η λέξη «κασμίρι» είναι συνυφασμένη με την κλασική ανδρική ένδυση. Άλλωστε, τα εμπορικά καταστήματα που πουλούν υφάσματα για σακάκια, παντελόνια και κοστούμια, δεν αποκαλούνται «υφασματάδικα», αλλά «κασμιράδικα». Συχνά, το συναντάμε σε προσμίξεις με μαλλί ή μετάξι, καθώς το κασμίρι έχει την ιδιότητα να κάνει κάθε ύφασμα πιο απαλό στην αφή, πιο ζεστό και πιο ελαστικό. Για την παραγωγή του κασμιριού χρησιμοποιούνται οι κοντές εσωτερικές τρίχες της διάσημης κατσίκας που ομοιάζει στον δικό μας τράγο, κυρίως από την κοιλιά και όχι οι μακριές και άγριες εξωτερικές που διαθέτει.

Ανάλογα με το βάρος του, το συγκεκριμένο ύφασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ραφή, τόσο χειμερινών όσο και θερινών ενδυμάτων. Από ένα βαρύ παλτό για το κρύο, έως ένα ανάλαφρο σακάκι για τη ζέστη. Λόγω του υψηλού του κόστους, ελάχιστες εταιρείες μπορούν να διαθέσουν 100% κασμίρι για καλοκαιρινά κοστούμια. Συνεπώς, η πλέον διαδεδομένη χρήση του είναι για παλτό και χειμερινά σακάκια. Το πιο εκλεκτό κασμίρι παράγεται στην περιοχή Alashan της Μογγολίας εξαιτίας του μικροκλίματος. Το Alashan cashmere είναι το «κασμίρι των κασμιριών». Η τιμή του φυσικά, είναι ανάλογη της φήμης του.

Alpaca και Guanaco

Στενοί συγγενείς του προαναφερθέντος vicugna, τα δυο αυτά εκλεκτά και ακριβά υφάσματα προέρχονται από το μαλλί των ομώνυμων ζώων που ζουν στους ορεινούς όγκους της Νότιας Αμερικής. Το alpaca, πολλές φορές, ταυτίζεται λανθασμένα με το mohair. Η μικρή παραγωγή, τόσο σε alpaca όσο και σε guanaco δεν επιτρέπει την ύφανση τους σε 100% καθαρά υφάσματα και συνήθως «συνεργάζονται» με κασμίρι και μαλλί. Αν βρείτε 100% alpaca ή guanaco θα είναι σε ύφασμα για χειμερινό σακάκι.

Mohair

Πρόκειται για μαλλί κατσίκας, συγκεκριμένα της Angora (ουδεμία σχέση με το κουνέλι Αngora με το οποίο μοιράζονται απλώς το όνομα). Η κατσίκα Angora ή Ankara κατάγεται από την Τουρκία, αν και μπορεί να βρεθεί επίσης στην Κίνα, τη Ρωσία και άλλες χώρες. Σήμερα, η μεγαλύτερη χώρα- παραγωγός του mohair είναι η Νότια Αφρική. Το mohair έχει την ιδιότητα να βάφεται πολύ εύκολα και να διατηρεί τη φωτεινότητα των χρωμάτων για πολλά χρόνια. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην κατασκευή πουλόβερ, κουβερτών κλπ.

Στην κλασική ανδρική ένδυση, τα υφάσματα από 100% mohair τα χαρακτηρίζει η στιλπνότητα, η λάμψη και το ελαφρύ τους βάρος, στοιχεία που τα κάνουν ιδανικά για καλοκαιρινά κοστούμια. Όταν δεν είναι 100% mohair, συνδυάζεται κυρίως με μαλλί και σχεδόν ποτέ με κασμίρι.

Μετάξι

Αν και η κύρια χρήση του, μιλώντας πάντα για την κλασική ανδρική ένδυση, εντοπίζεται σε γραβάτες, μαντιλάκια, ακόμη και κάλτσες, το ζωικής προέλευσης νήμα του μεταξοσκώληκα χρησιμοποιείται και για υφάσματα κοστουμιού και παλτό. Τις περισσότερες φορές με την συνεργασία μαλλιού και κασμιριού, αλλά και απολύτως μόνο του. Αν έχετε δει την ταινία «Ο Νονός ΙΙ», ο πρωταγωνιστής Αλ Πατσίνο φοράει ένα ολομέταξο γκρι κοστούμι σε αρκετές σκηνές. Τα υφάσματα από 100% μετάξι είναι αρκετά ζεστά, άρα δεν ενδείκνυνται για τους πιο θερμούς μήνες. Επίσης, το φυσικό μετάξι δεν γυαλίζει. Αν πέσει στην αντίληψή σας ένδυμα το οποίο υποστηρίζει ότι είναι από μετάξι και γυαλίζει, κατά πάσα πιθανότητα είναι συνθετικό.

Εκλεκτό μαλλί

Μιλάμε για 100% μαλλί προβάτου με νήμα που διαθέτει διατομή κάτω από 14 microns (δηλαδή κάτω από 14 χιλιοστά του χιλιοστού). Οι εξελίξεις στην υφαντουργία και την εκτροφή προβάτων, τα τελευταία χρόνια, έχουν επιτρέψει την επεξεργασία του μαλλιού σε τέτοιο βαθμό που από ταπεινό υλικό έχει μετατραπεί σε ύφασμα το οποίο δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τους προαναφερθέντες εκλεκτούς αντιπάλους τους. Οι φυσικές ιδιότητές του, μάλιστα, το έχουν φέρει στην πρώτη θέση της δημοφιλίας μεταξύ των αντρών που αναζητούν ποιότητα, αλλά και λειτουργικότητα στην ένδυσή τους. Πλέον, το μαλλί βγαίνει σε ποιότητες πιο φίνες και από κασμίρι. Περισσότερα για τις ποιότητες και τις υφάνσεις του μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

H ιταλική υφαντουργία Zegna έχει την δυνατότητα να παράξει bespoke υφάσματα στα γούστα του πελάτη όπως το 15 Milimil της φωτογραφίας για τον τενόρο Placido Domingo

Αφού ευχαριστήσω τον κ. Τάκη Στουρνάρα για τις πληροφορίες που κατέστησαν δυνατή τη συγγραφή αυτού του κειμένου, σας προτρέπω να διαβάσετε ένα κείμενο του ίδιου για τα πολύτιμα υφάσματα, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδω.

« Ο νέος πελάτης είναι phygital
Μια εισαγωγή στην κοινωνική λειτουργία της ένδυσης »