Πώς να ντυθείς κλασικά με λίγα ευρώ! Δημοσιεύτηκε σε: Προτάσεις

«Ωραία τα γράφει το Μονόπετο», μου λένε διάφοροι φίλοι για ν’ ακολουθήσει η παρακάτω τοποθέτηση: «Το να επισκεφθείς έναν ράφτη και να παραγγείλεις ένα σακάκι στα μέτρα σου, είναι σίγουρα πιο κομψό, πιο ηθικό, πιο οικολογικό και πιο οικονομικό εν τέλει, αλλά δεν έχω τα χρήματα που απαιτούνται για μια τέτοια επένδυση». Έχουν απόλυτο δίκιο. Καθετί που αξίζει, δυστυχώς, κοστίζει, και σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με τον βασικό μισθό να κυμαίνεται σε τραγικά επίπεδα δεν μπορεί ένας άντρας, ιδίως αν είναι νεαρός, να κάνει αναίμακτα τη μετάβαση σε ένα πιο κλασικό στιλ. Στο παρακάτω κείμενο θα αποπειραθούμε να προτείνουμε λύσεις για όλους εκείνους που επιθυμούν να αναδιαρθρώσουν την γκαρνταρόμπα τους χωρίς να χρειαστεί να… πουλήσουν το κτηματάκι στο χωριό.

Συγγενείς και φίλοι

Το μεγάλο προσόν της κλασικής ανδρικής ένδυσης είναι ότι δεν υποκύπτει στις εκάστοτε μόδες. Πολλά κομμάτια που έχουν φτιαχτεί στο παρελθόν μπορούν να φορεθούν με άνεση σήμερα, εφόσον διατηρούνται σε καλή κατάσταση ή χρειάζονται μικρές επιδιορθώσεις. Το παλιό παλτό του παππού ή του θείου, που μαζεύει σκόνη στην ντουλάπα, κατά πάσα πιθανότητα είναι ποιοτικότερο των πολυεστερικών που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά και φυσικά κλασικότερο. Με λίγη αγάπη, μπορεί να μεταμορφωθεί σε διαμάντι.

Συνεπώς, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνει όποιος επιθυμεί να χτίσει μια κλασική γκαρνταρόμπα με ελάχιστο προϋπολογισμό είναι να απευθυνθεί σε συγγενείς και φίλους και να ρωτήσει αν μπορούν να τον βοηθήσουν. Το πρώτο κλασικό ένδυμα που φόρεσα ήταν το παλτό του παππού μου, το δεύτερο ένα δερμάτινο safari jacket του πατέρα ενός φίλου μου που το αγόρασα αντί λίγων χιλιάδων δραχμών (ναι, δραχμές είχαμε τότε). Ποτέ δεν ξέρεις τι κρύβεται στην ντουλάπα της θείας ή του κολλητού σου. Μπορεί να ανακαλύψεις πραγματικούς θησαυρούς και το-κυριότερο, δωρεάν.

Second hand & vintage shops

Στη Δυτική Ευρώπη και φυσικά στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία είναι παντού. Στην Ελλάδα ακόμη βρίσκονται στα σπάργανα, όμως το σκηνικό αλλάζει προς το καλύτερο με τα χρόνια, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται την περιβαλλοντική καταστροφή που επιφέρει η βιομηχανία της fast fashion και αρχίζει να εκτιμά την αξία, την ποιότητα και την αισθητική των παλαιότερων ενδυμάτων.

Εικόνα από το splurgefrugal.com, ένα site που ειδικεύεται στην αγορά second hand ανδρικών ενδυμάτων. Το κοστούμι της φωτογραφίας από την ιταλική εταιρεία Pavone με καναβάτσο και ολόμαλλο S120’s ύφασμα βρέθηκε στο ebay και κόστισε 15 δολάρια χωρίς τα μεταφορικά

Στην Αθήνα, υπάρχουν επιλογές με κυριότερη το Kilo Shop στο Μοναστηράκι και τα δύο καταστήματα που διαθέτει στην Ερμού. Η Αμερικανική αγορά στoν αριθμό 30 της οδού Αθηνάς και το Yesterday’s Bread στην Καλλιδρομίου 87-89 αξίζουν τον χρόνο σας. Οπλισμένοι με τις γνώσεις που δωρεάν προσφέρει το Μονόπετο σχετικά με τα υψηλής ποιότητας σακάκια και υποδήματα, μπορείτε να ανακαλύψετε εξαιρετικά κομμάτια. Πριν από λίγα χρόνια απέκτησα ένα υπέροχο καφέ sport jacket με ύφασμα Harris Tweed για μόλις 50 ευρώ. Μόνο μη νομίσετε ότι θα κατεβείτε μια βόλτα και θα βρείτε αμέσως αυτό που ψάχνετε. Θέλει υπομονή και κυνήγι η αγορά του second hand. Το ότι δεν βρήκατε κάτι στα μέτρα και τα γούστα σας σήμερα δεν σημαίνει ότι δεν θα το βρείτε την επόμενη εβδομάδα. Τα προϊόντα αυτών των καταστημάτων ανανεώνονται διαρκώς. Με υπομονή και διάβασμα, τα πάντα είναι πιθανά. Επίσης, υπέροχα μανικετόκουμπα, clip γραβάτας και λοιπά αξεσουάρ μπορούν να εντοπισθούν σε όλα τα παλαιοπωλεία σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Αφιερώστε λίγα λεπτά σε αυτά, σίγουρα δεν θα ζημιωθείτε.

Μικρές αγγελίες

Χρυσή Ευκαιρία, vendora.gr, marketplace στο Facebook, ακόμη και στο car.gr μπορεί να βρει κάποιος σήμερα αγγελίες πώλησης μεταχειρισμένων ενδυμάτων και υποδημάτων στην Ελλάδα. Εδώ όμως χρειάζεται περισσότερη προσοχή και έρευνα, καθώς πολλές φορές οι φωτογραφίες δεν αποτυπώνουν σωστά τα χρώματα, ενώ οι περιγραφές των προϊόντων συχνά δεν είναι ακριβείς ως προς τα μεγέθη. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε τα μέτρα σας. Απλώστε στο κρεβάτι κουμπωμένο, ένα σακάκι που σας εφαρμόζει σωστά, και με μια μεζούρα μετρήστε την απόσταση από ώμο σε ώμο, το στήθος (από μασχάλη σε μασχάλη), καθώς και το ύψος του μανικιού. Σημειώστε αυτά τα μέτρα κάπου ώστε να τα έχετε εύκαιρα.

Με υπομονή και έρευνα οι ελληνικοί ιστότοποι αγγελιών μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμοι

Όταν εντοπίσετε μια αγγελία που σας ενδιαφέρει, επικοινωνήστε με τον πωλητή και ζητήστε του να πάρει τα ίδια μέτρα στο ένδυμα που έχει στην αγγελία. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζετε τουλάχιστον ότι δεν θα χάσετε τον χρόνο σας. Φυσικά, η δοκιμή και ο έλεγχος του προϊόντος επιβάλλονται, εφόσον η απόσταση το επιτρέπει. Πάρτε διαφορετικές μετρήσεις για παλτό και καμπαρτίνα, καθώς διαφέρουν από αυτές ενός σακακιού -μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να μπορούν να φοριούνται πάνω από το σακάκι. Για την ιστορία, πριν από καρό είχα ανακαλύψει στο marketplace του Facebook σακάκι Γιαννέτος (το παλαιότερο ραφείο της Ελλάδας, με εξαιρετική ποιότητα) να πωλείται αντί των 8 ευρώ. Δεν ήταν στα μέτρα μου, όποτε ενημέρωσα έναν καλό μου φίλο, ο οποίος φυσικά άρπαξε την ευκαιρία!

Διεθνείς αγορές

Αναμφίβολα η «πηγή» για οτιδήποτε κλασικό στο ίντερνετ είναι το ebay.com. Χιλιάδες σακάκια, κοστούμια, υποδήματα και αξεσουάρ βρίσκονται συνεχώς σε αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη. Καθώς όμως η δυνατότητα δοκιμής και ελέγχου δεν υπάρχει, η ανάγκη για πιο βαθιά έρευνα είναι απαραίτητη. Εκτός από πλήρη γνώση των μέτρων σας και τη μετατροπή τους από εκατοστά σε ίντσες, η επικοινωνία με τον πωλητή είναι αναγκαστική. Αν κάτι σας προβληματίζει, μη διστάσετε να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες ή διαστάσεις από τον πωλητή. Αν δεν σας απαντήσει ή δεν σας καλύψουν οι απαντήσεις του, προχωρήστε στον επόμενο δίχως δισταγμό. Αν πάλι βρείτε έναν πωλητή ο οποίος διαθέτει προϊόντα που είναι -επιβεβαιωμένα- στα μέτρα σας, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και αποκτήστε περισσότερα, καθώς θα κάνετε σημαντική οικονομία στα έξοδα μεταφοράς.

Το ebay είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των second hand

Η γνώση ξένων οίκων και εταιρειών με ενδύματα και υποδήματα ποιότητας είναι ανεκτίμητης αξίας, όταν αναζητούμε ευκαιρίες στο ebay, άρα η μελέτη επιβάλλεται. Ευτυχώς, στην εποχή του ίντερνετ οι γνώσεις είναι ευκόλως προσβάσιμες και το ψαχτήρι της google θαυματουργό. Εκμεταλλευτείτε το! Αν εντοπίσετε, ας πούμε, ένα σακάκι στο χρώμα, το ύφασμα και το νούμερο που θέλετε από μια μάρκα την οποία δεν γνωρίζετε, αφιερώστε λίγα λεπτά αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για αυτήν. Εκτός από το αχανές ebay, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και εξειδικευμένες ιστοσελίδες μεταχειρισμένων ανδρικών ενδυμάτων, υποδημάτων και αξεσουάρ όπως το https://vulpilist.com/ .

Βρες ράφτη

Η σωστή εφαρμογή είναι το θεμέλιο μιας άρτιας εμφάνισης. Ακόμη και το πιο ακριβό κοστούμι του κόσμου να αποκτήσεις, αν δεν είναι στα μέτρα σου, δεν θα επιτελεί την αποστολή του που δεν είναι άλλη από το να σε κάνει να φαίνεσαι όσο καλύτερα γίνεται. Ειδικά όταν μιλάμε για μεταχειρισμένα ενδύματα, η επίσκεψη σε έναν ράφτη που να ξέρει τη δουλειά του είναι επιβεβλημένη, καθώς σπάνια θα βρεθεί ένα μεταχειρισμένο σακάκι ή ένα πανωφόρι που δεν θα απαιτεί επιδιορθώσεις. Η ανάπτυξη καλών σχέσεων με έναν επαγγελματία είναι ζωτικής σημασίας. Εκτός από τις απαραίτητες εργασίες, οι γνώσεις του σχετικά με το αντικείμενο είναι ανεκτίμητες. Αυτός ξέρει πού «πονάει» ένα σακάκι και τι χρειάζεται για να σου εφαρμόζει σωστά.

Οι γνώσεις και η εμπειρία ενός καλού ράφτη είναι ανεκτίμητες

Μόνο να μην ζητάτε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Αν ένα σακάκι δεν εφαρμόζει σωστά στους ώμους, δύσκολα φτιάχνεται. Αν ένα μανίκι με λειτουργικές κουμπότρυπες χρειάζεται κόντεμα, η εργασία που απαιτείται είναι πολυέξοδη, αφού θα πρέπει ουσιαστικά να διαλυθεί και να ξανα-ραφτεί το σακάκι, και τα αποτελέσματα εξαιρετικά αμφίβολα. Ρωτήστε τον ράφτη τι μπορεί να γίνει και τι σας συμβουλεύει πριν πάρετε μια απόφαση. Το κόστος των μετατροπών και των επιδιορθώσεων θα πρέπει πάντα να συνυπολογίζεται στην αγορά ενός μεταχειρισμένου ενδύματος.

Καλό κυνήγι!

« Η χρωματική συνάρτηση παντελονιού – παπουτσιού
Αυθεντικά και φθινοπωρινά »