Η ένοχη απόλαυση της εποχικότητας Δημοσιεύτηκε σε: Προτάσεις

Ως γνωστόν, οι ντομάτες είναι πιο νόστιμες το καλοκαίρι και τα μήλα τον χειμώνα. Γι’ αυτό και κορυφαία εστιατόρια σε όλο τον κόσμο φροντίζουν να αλλάζουν τα μενού τους ανά εποχή, ώστε τα πιάτα τους να περιέχουν πάντα τα πιο εύγευστα και αρωματικά υλικά. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να ισχύσει και σε μια πλήρη κλασική ανδρική γκαρνταρόμπα. Να διαθέτει, δηλαδή, κομμάτια καθαρά εποχικά, κατάλληλα για λίγους μόνο μήνες τον χρόνο.

Προφανώς, μιλάμε για το ακριβώς αντίθετο της μινιμαλιστικής γκαρνταρόμπας, η οποία βασίζεται σε ελάχιστα κομμάτια που μπορούν να καλύψουν τις περισσότερες ενδυματικές ανάγκες ενός άντρα. Η scorpacciata, η ιταλική λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εποχικότητα, τουλάχιστον στην περίπτωση των ενδυμάτων εμπεριέχει a priori τον μαξιμαλισμό.

Η scorpacciata απασχολεί περισσότερο τον άντρα που έχει αποκτήσει τα βασικά στοιχεία της καθημερινής του γκαρνταρόμπας και επιθυμεί να εμβαθύνει στο ζήτημα του κλασικού στιλ, εμπλουτίζοντας τη συλλογή του με ιδιαίτερα κομμάτια ειδικά για κάθε εποχή, αυξάνοντας έτσι τις επιλογές του την ώρα που υποκύπτει, παράλληλα, στην ένοχη απόλαυση του περιττού.

Το κοστούμι Solaro συνιστά μια ένοχη απόλαυση καθώς μπορεί να φορεθεί μόνο λίγες ημέρες μέσα στον χρόνο

Για παράδειγμα, ένα κοστούμι Solaro αποτελεί εξ ορισμού πολυτέλεια, καθώς είναι κατάλληλο μόνο για μερικές ημέρες της άνοιξης και του φθινοπώρου. Δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από ένα σακάκι ή κοστούμι από worsted ύφασμα σε βάρος 250-270 γρμ/μέτρο, το οποίο μπορεί να φορεθεί σχεδόν όλο τον χρόνο. Συνεπώς, δεν θα μπορούσε ποτέ να ήταν μέρος μιας μινιμαλιστικής και αλληλοσυμπληρούμενης ανδρικής ιματιοθήκης. Θα μπορούσε όμως, να είναι το διαμάντι της -ομολογουμένως εκτεταμένης- συλλογής ενός κυρίου που αναζητά το πραγματικά ιδιαίτερο. Ας δούμε λοιπόν, λίγο πιο αναλυτικά ποια στοιχεία μπορούν να συμπληρώσουν μια συλλογή, χαρίζοντας της έναν αέρα scorpacciata ανά εποχή, ξεκινώντας από αυτή κατά την οποία η φύση αναγεννάται και η διάθεση μας αναπτερώνεται.

Άνοιξη

Είναι μια εποχή που πλέον, ελέω κλιματική αλλαγής, διαρκεί ελάχιστα. Το πρώτο μισό της έχει θερμοκρασίες χειμώνα και το δεύτερο θέρους. Για τις λίγες αυτές ημέρες που το σακάκι φοριέται άνετα κατά τη διάρκεια της ημέρας και «αναγκαστικά» το βράδυ που δροσίζει, εκτός από το προαναφερθέν Solaro, ένα εξαιρετικά ανοιξιάτικο ύφασμα είναι το βαμβακερό. Προσοχή, δεν μιλάω για τις φίνες ποπλίνες των βαμβακερών πουκαμίσων μας, αλλά για το πιο βαρύ βαμβάκι με το οποίο κατασκευάζονται σακάκια, κοστούμια και παντελόνια. Ένα βαμβακερό safari είναι πολύ ελαφρύ για τον χειμώνα, πολύ βαρύ για το καλοκαίρι ,αλλά ιδανικό για την άνοιξη. Επίσης, είναι εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα σακάκια μιας κλασικής ανδρικής γκαρνταρόμπας. Συνεπώς, εκτός από τα χρηστικά του προσόντα, προσθέτει και μια στιλιστική εναλλακτική στο οπλοστάσιο ενός κομψού κυρίου.

Το βαμβακερό safari jacket, εκτός από ανοιξιάτικο ένδυμα, είναι και ένα στοιχείο που προσθέτει αέρα περιπέτειας σε μια ανδρική γκαρνταρόμπα

Το ίδιο ισχύει και για τα βαμβακερά σπορ σακάκια, τα οποία μπορεί κάποιος να βρει (ή ακόμη καλύτερα να ράψει) σε πολλά ανοιξιάτικα χρώματα, από το κλασικό khaki, μέχρι πιο έντονες αποχρώσεις του μπλε, του πράσινου κλπ. Η άνοιξη είναι, επίσης, η εποχή για να φέρουμε στο προσκήνιο τις πιο ζωηρές χρωματικά γραβάτες μας, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με τον βαρύ χειμώνα, αλλά και δεν φοριούνται το καλοκαίρι λόγω ζέστης.

Καλοκαίρι

Ας μη γελιόμαστε, το καλοκαίρι με 38 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά, σακάκι και γραβάτα φοράει αυτός που πρέπει να το κάνει αναγκαστικά για λόγους εργασίας ή για να παραβρεθεί σε κάποια κοινωνική εκδήλωση (βλέπε γάμους, βαφτίσια κλπ). Αυτός που έχει υιοθετήσει το κλασικό στιλ από προσωπική επιλογή κινείται σε άλλα, πιο casual μονοπάτια. Καθαρά καλοκαιρινά στοιχεία με «αέρα» scorpacciata είναι τα κοστούμια seersucker, τα λινά παντελόνια και τα λινά πουκάμισα. Ή, ακόμη καλύτερα, τα πουκάμισα από giro inglese, το ύφασμα που αναπνέει καθώς ουσιαστικά είναι διάτρητο, τα οποία είναι εξαιρετικά δροσερά, χωρίς όμως να τσαλακώνουν όσο τα λινά.

Το πουκάμισο με μονοκόμματο κολάρο δεν φοριέται με γραβάτα ώστε να αναδειχθεί ο εντυπωσιακός γιακάς του

Ένα ακόμη πουκάμισο ξεκάθαρα εποχικό είναι αυτό με το μονοκόμματο κολάρο (one piece collar shirt), καθώς δεν φοριέται με γραβάτα αλλά ανοιχτό, ώστε να αναδεικνύεται ο υπέροχος γιακάς του. Ιδανικό για καλοκαιρινές νύχτες που θέλεις να βάλεις κάτι πιο κομψό από ένα μπλουζάκι polo. Με ή χωρίς σακάκι, το one piece collar shirt θα χρησιμοποιηθεί ελάχιστες -σε σχέση με ένα «συμβατικό» πουκάμισο- φορές, αλλά θα κλέψει τις εντυπώσεις.

Φθινόπωρο

Η επίσημη αρχή κάθε σεζόν φέρνει μελαγχολία για το καλοκαίρι που φεύγει, υπέροχα χρώματα στη φύση και φυσικά τις πρώτες βροχές. Το στοίχημα της scorpacciata εδώ είναι κυρίως να αντιμετωπίσει τις ξαφνικές μπόρες της εποχής και τις πρώτες ψύχρες. Μια ελαφριά καμπαρτίνα ή ένα αδιάβροχο wax jacket, εκτός από προστασία, μπορούν να προσφέρουν απλόχερα κλασικό στιλ σε όποιον τα επιλέξει. Σακάκια από ύφασμα fresco, hopsack ακόμη και βαρύ λινό φοριούνται άνετα και ευχάριστα, ενώ οι πλεκτές μεταξωτές γραβάτες συμβαδίζουν απόλυτα με την εποχή. Η ώρα του layering πλησιάζει…

Χειμώνας

Αδιαμφισβήτητα, η καλύτερη εποχή για κάθε άντρα που αγαπάει το κλασικό στιλ, αλλά και η ώρα για… ασυγκράτητη scorpacciata. Γιλέκα, χοντρά ζιβάγκο, denim πουκάμισα, παλτό, σακάκια από θεσπέσιο tweed και χνουδωτή φανέλα σε μια μεσογειακή χώρα σαν την Ελλάδα μόνο με βαρυχειμωνιά μπορεί κάποιος να τα απολαύσει. Θα μου πείτε: μα δεν είναι πολυτέλεια να επενδύσεις σε ένα βαρύ tweed σακάκι που θα φορέσεις μόνο ελάχιστες φορές; Φυσικά και είναι, αλλά αυτό ακριβώς θίγουμε στο συγκεκριμένο κείμενο. Η scorpacciata είναι μια πολυτέλεια για λίγους «τρελαμένους» και όχι για έναν άντρα που χρειάζεται δυο σακάκια για τη δουλειά και ένα κοστούμι για πιο επίσημες περιστάσεις. Μια μάλλινη γραβάτα μπορεί να φοριέται λίγες μόνο ημέρες μέσα στην χρονιά, αλλά για τον εραστή της κλασικής ανδρικής ένδυσης είναι κάτι αντίστοιχο με τα κάστανα: Μόνο τον χειμώνα μπορεί κάποιος να τα βρει, και πρέπει να περιμένει με προσμονή έναν ολόκληρο χρόνο για να τα γευτεί ξανά.

Μια μάλλινη γραβάτα μπορεί να φορεθεί μόνο τις ημέρες που το κρύο είναι τσουχτερό, αλλά η πλούσια υφή της αναδεικνύει υπέροχα τα βαριά χειμωνιάτικα σακάκια μας

Η εποχικότητα των ενδυμάτων είναι μια ένοχη απόλαυση, η οποία όμως μπορεί να κρατηθεί σε ένα λογικό μέτρο εφόσον τα στοιχεία που επιλέξουμε είναι μετρημένα και προσεκτικά επιλεγμένα. Σκοπός αυτού του κειμένου δεν είναι να σας ωθήσει στον υπερκαταναλωτισμό. Ούτε να σας προτρέψει να γεμίσετε ασφυκτικά τις ντουλάπες σας αλόγιστα με ενδύματα και αξεσουάρ για κάθε εποχή, αλλά να σας εμπνεύσει ώστε να βρείτε αυτά τα λίγα στοιχεία που θα σας κάνουν να περιμένετε με ανυπομονησία κάθε εποχή για να τα χαρείτε, όπως ακριβώς ένας σεφ περιμένει την άνοιξη για να βρει τις πιο ζουμερές και αρωματικές φράουλες για τα γλυκά του.

« Λινό, το καλοκαιρινό
Περί του Ivy League Style »