Μινιμαλιστική γκαρνταρόμπα Δημοσιεύτηκε σε: Προτάσεις

Τα προτερήματα της κλασικής ανδρικής ένδυσης έναντι της βιομηχανοποιημένης μόδας είναι πολλά. Τόσο πολλά που χρειάζονται χιλιάδες λέξεις για να αναλυθούν όπως τους πρέπει. Εκτός από πιο φιλική προς το περιβάλλον και πιο ηθική προς τον συνάνθρωπό μας, ποιοτικότερη, με αντοχή στον χρόνο και ανεπηρέαστη από τις εκάστοτε «τάσεις», η κλασική ανδρική ένδυση ευνοεί και τη λιτότητα, εφόσον κάποιος επιλέξει να ακολουθήσει το μότο “less is more” και τον μινιμαλισμό ως στάση ζωής. Με απλά λόγια, μια γκαρνταρόμπα είναι εφικτό να περιλαμβάνει λίγα κομμάτια, αλλά να είναι ολοκληρωμένη.

Μέσα από τις επιλογές που προσφέρει η κλασική ανδρική ένδυση, είτε αυτή είναι business είτε casual, ένας άνδρας που θέλει να διατηρεί την εμφάνισή του αξιοπρεπή για κάθε περίσταση, μπορεί να βρει λύσεις χωρίς να σκεφτεί ποτέ: «δεν έχω τίποτα να φορέσω». Εξαιρετικός σύμμαχος, η αλληλοσυμπληρούμενη γκαρνταρόμπα: μια γκαρνταρόμπα που αποτελείται μόνο από κομμάτια που συνδυάζονται απόλυτα μεταξύ τους, χωρίς δεύτερη σκέψη. Σωτήρια για τον άνδρα που δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ένδυση, δεν έχει χρόνο να σκεφτεί κάθε πρωί τι θα φορέσει ή που δυσκολεύεται με τους συνδυασμούς.
Με δεδομένο ότι η εποχή μας τείνει στο casual, και για να είμαστε πιο κοντά στον άντρα που επιθυμεί να κάνει τη μετάβαση στο κλασικό στιλ, τα παραδείγματα που θα χρησιμοποιήσουμε παρακάτω προσανατολίζονται σε πιο σπορ, καθημερινές επιλογές. Πάντα υπό το πρίσμα της αλληλοσυμπληρούμενης γκαρνταρόμπας.

Σακάκια και παντελόνια

Αρχικά, θα πρέπει να χωρίσουμε την γκαρνταρόμπα μας εποχικά. Μια πρακτική απαραίτητη για τα σακάκια και τα παντελόνια. Θα ήταν καταφανέστατα παράλογο να θεωρήσει κανείς ότι μπορεί να φοράει το ίδιο σακάκι στα κρύα του Φεβρουαρίου και στην κάψα του Αυγούστου. Άλλα υφάσματα θέλει ο χειμώνας και άλλα το θέρος. Συνολικά, ο άνδρας που επιθυμεί να στηριχτεί σε μια μινιμαλιστική, αλληλοσυμπληρούμενη γκαρνταρόμπα θα χρειαστεί έξι σακάκια: τρία χειμερινά και τρία καλοκαιρινά. Ένα σακάκι από κάθε εποχή καλό θα ήταν να αποτελεί μέρος κοστουμιού, το οποίο όμως να μπορεί να φορεθεί και σπασμένο. Η πιο ασφαλής οδός είναι και τα δύο κοστούμια να είναι χρώματος μπλε (σκούρο για τον χειμώνα, λίγο πιο ανοιχτό για το καλοκαίρι). Έτσι, η ντουλάπα του θα διαθέτει εκτός από το απαραίτητο για πιο επίσημες περιστάσεις κοστούμι, και ένα μπλε σακάκι, το οποίο θα μπορεί να φορεθεί καθημερινά ως blazer. Για τον χειμώνα, το ύφασμα του κοστουμιού μπορεί να είναι worsted ή flannel, ενώ για το καλοκαίρι ένα πιο ελαφρύ σε βάρος πανί, όπως το fresco. Τα άλλα δύο χειμερινά σακάκια ας είναι στις αποχρώσεις του γκρι και του καφέ, ιδανικά χωρίς μοτίβο -τα μονόχρωμα είναι πιο ευέλικτα και διακριτικά. Ένα σακάκι με μεγάλο μοτίβο ξεχωρίζει εύκολα και μένει στη μνήμη. Αντίστοιχα, και κινούμενοι στις ίδιες παλέτες αλλά σε ελαφρώς πιο ανοιχτές αποχρώσεις, επιλέγουμε και τα δύο καλοκαιρινά. Με αυτά τα έξι κομμάτια λοιπόν, ο κάθε άνδρας είναι απόλυτα καλυμμένος για κάθε εποχή και κάθε περίσταση.

Ιαπωνική διαφημιστική καταχώρηση, η οποία επιδεικνύει με πόσους τρόπους μπορεί να φορεθεί ένα μπλε σακάκι

Έχοντας τρία σακάκια για φθινόπωρο – χειμώνα και τρία για άνοιξη – καλοκαίρι, το κέρδος είναι διπλό: από τη μία δεν θα βρεθούμε ποτέ στην άβολη θέση να φοράμε κάθε μέρα τα ίδια, ενώ από την άλλη δίνουμε τη δυνατότητα στα σακάκια μας να ξεκουραστούν. Ποτέ δεν πρέπει να φοράμε ένα σακάκι δύο ημέρες συνεχόμενα. Πρέπει να του δίνουμε τον χρόνο να αεριστεί σωστά, κρεμασμένο σε μια καλή κρεμάστρα με πεπλατυσμένες άκρες.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα παντελόνια. Με τρία – τέσσερα χειμωνιάτικα και ισάριθμα καλοκαιρινά επιτυγχάνουμε τα ανάλογα αποτελέσματα με τα σακάκια. Εφόσον έχουμε ήδη ένα χειμωνιάτικο και ένα καλοκαιρινό παντελόνι από τα μπλε κοστούμια μας, αναζητούμε άλλα δύο ή τρία για κάθε εποχή. Για τον χειμώνα, ας είναι ένα φανελένιο γκρι και ένα σε μπεζ/καφέ απόχρωση, και ίσως να προσθέσουμε ως τέταρτο ένα σκούρο μπλε τζιν για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση. Το βασικό είναι να κινηθούμε εντός του πλαισίου των τριών βασικών κλασικών χρωμάτων που είναι το μπλε, το γκρι και το καφέ. Εφόσον μείνουμε πιστοί σε αυτήν την τριπλέτα, όποιο σακάκι και παντελόνι και αν φορέσουμε το πρωί, η χρωματική αρμονία είναι δεδομένη. Για το καλοκαίρι, το γκρι μπορεί να είναι από ένα ελαφρύ μάλλινο ύφασμα, το μπεζ το απόλυτα κλασικό khaki, και ίσως το τέταρτο ένα λινό ή ένα chino.

Υποδήματα

Δεδομένου ότι στόχος μας είναι η δημιουργία μιας γκαρνταρόμπας με τα λιγότερα δυνατά κομμάτια, που όμως να συνδυάζονται απόλυτα μεταξύ τους, το ζήτημα των υποδημάτων είναι θεμελιώδους σημασίας. Καθώς τα παπούτσια μας, όπως ακριβώς και τα σακάκια μας, πρέπει να ξεκουράζονται σε καλαπόδια για τουλάχιστον 24 ώρες ώστε να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση και να μας υπηρετούν για πολλά χρόνια, χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρία ζευγάρια: ένα καθαρά χειμωνιάτικο, ένα απόλυτα καλοκαιρινό και ένα πασπαρτού -κατάλληλο για κάθε εποχή. Το ιδανικό ζευγάρι για κάθε εποχή είναι από suede δέρμα. Tο αν θα είναι oxford, loafer ή κάτι άλλο, είναι θέμα γούστου. Το καθαρά χειμωνιάτικο ας είναι ένα μποτάκι, και το καλοκαιρινό ένα sneaker. Το μόνο σταθερό πρέπει να είναι το χρώμα, το οποίο πρέπει να είναι στις αποχρώσεις του καφέ ώστε να ταιριάζει με όλα τα παντελόνια μας. Θυμίζω ότι στόχος μας είναι η δημιουργία μιας γκαρνταρόμπας με όσο το δυνατόν λιγότερα κομμάτια, τα οποία όμως να συνδυάζονται απόλυτα μεταξύ τους, για αυτό και γίνεται αναφορά σε τρία μόνο ζευγάρια παπούτσια.

Πουκάμισα

Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι ο ιδανικός αριθμός υποκαμίσων σε μια πλήρη ανδρική γκαρνταρόμπα είναι 21, αλλά εδώ δεν μιλάμε για πλήρη αλλά για μινιμαλιστική, άρα θα μειώσουμε τον αριθμό σχεδόν κατά το ήμισυ: 10 πουκάμισα είναι αρκετά. Συγκεκριμένα, πέντε χειμωνιάτικα «επίσημα» πουκάμισα με αρκετό μάκρος, ώστε να μη δραπετεύουν εκτός παντελονιού και πέντε πιο casual και καλοκαιρινά πιο κοντά σε μήκος, ώστε να φοριούνται έξω από το παντελόνι χωρίς να μοιάζουν με… φούστα. Να θυμάστε: το μήκος ενός πουκάμισου που φοριέται έξω από το παντελόνι πρέπει να τελειώνει στη μέση του καβάλου.

Όσο πιο απαλά τα χρώματα και πιο διακριτικά τα μοτίβα τόσο πιο ευέλικτα είναι τα πουκάμισα

Τα χρώματα στα χειμωνιάτικα πουκάμισα πρέπει να είναι διακριτικά και απαλά, με το λευκό και το γαλάζιο να παίζουν τον πρώτο ρόλο. Τα καλοκαιρινά, εκτός από λευκό και γαλάζιο, μπορούν να εμπλουτιστούν με κάποια καρό ή λίγο πιο έντονα χρώματα. Το μυστικό μιας μινιμαλιστικής και αλληλοσυμπληρούμενης γκαρνταρόμπας είναι η διακριτικότητα, να μη θυμάται κανείς τι φορούσατε προχθές. Αυτό είναι δύσκολο με ένα έντονο χρωματικά πουκάμισο, αλλά πανεύκολο με ένα λευκό.

Ανακεφαλαίωση

Μέχρι στιγμής έχουμε: για τον χειμώνα 3 σακάκια, 4 παντελόνια, 2 ζευγάρια παπούτσια και 5 πουκάμισα, δηλαδή 120 δυνατούς συνδυασμούς. 120 ημέρες με διαφορετική εμφάνιση καθημερινά. Αν στη χειμερινή σας γκαρνταρόμπα προσθέσετε δύο ζιβάγκο πάμε στους 168, αν προσθέσετε και δύο γραβάτες στους 288 και… ας μη μιλήσω καλύτερα για τα μαντιλάκια. Το ίδιο ισχύει και για το καλοκαίρι, αρκεί στα πουκάμισα να προσθέσουμε 2-3 μπλουζάκια πόλο ή επιπλέον πουκάμισα (κοντομάνικα ίσως;). Έτσι, θα έχουμε τρία σακάκια, τέσσερα παντελόνια, δύο ζευγάρια υποδήματα, πέντε πουκάμισα και τρία μπλουζάκια πόλο ή κοντομάνικα πουκαμισάκια, δηλαδή 192 διαφορετικούς συνδυασμούς! Ουκ εν τω πολλώ το ευ, φίλε αναγνώστη. Υιοθετώντας μια μινιμαλιστική και αλληλοσυμπληρούμενη κλασική γκαρνταρόμπα, κάθε άντρας μπορεί να είναι πάντα ντυμένος αξιοπρεπώς και χρωματικά σωστός σε κάθε περίσταση. Την ίδια ώρα μπορεί να επενδύει περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα.

Μια άκρως καλοκαιρινή πρόταση χτισμένη από τα συστατικά μιας μινιμαλιστικής γκαρνταρόμπας

Για να προλάβω τυχόν γκρίνιες και παράπονα, προφανώς αυτό το κείμενο δεν καλύπτει όλα τα ενδυματικά στοιχεία που χρειάζεται ένας άντρας, όπως εσώρουχα, αθλητική περιβολή ή ρουχισμό για σκι. Στόχος του κείμενου είναι να δείξει ότι η κλασική ανδρική ένδυση και οι κανόνες της μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στον αχόρταγο καταναλωτισμό της εποχής, προσφέροντας λύσεις σε πολυάσχολους άντρες που δεν έχουν χρόνο ή διάθεση να ασχοληθούν με το ζήτημα, όσο και σε όσους αναζητούν έναν διαφορετικό τρόπο ένδυσης, πιο φιλικό προς το περιβάλλον, πιο ποιοτικό, πιο ανθεκτικό και ηθικά πιο ορθό.

« Ένας θρύλος στην Αθήνα
Καμπαρτίνα, μια ιστορία από τα χαρακώματα »