Λινό, το καλοκαιρινό Δημοσιεύτηκε σε: Ενδύματα

Ω λινό καλοκαίρι, συνετό φθινόπωρο, Xειμώνα ελάχιστε· έγραφε ο Οδυσσέας Ελύτης. Τόσο συνυφασμένο με το θέρος και δη το ελληνικό είναι το ύφασμα που παράγεται από το ταπεινό λινάρι. Ίσως το αρχαιότερο ύφασμα που υπάρχει, το Linum Usitatissimum (λίνον το χρησιμώτατον, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία) ξεκίνησε να παράγεται εντατικά στη Μεσοποταμία πριν από χιλιάδες χρόνια. Από λινό ήταν φτιαγμένα τα υφάσματα που φόραγαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι γάζες με τις οποίες τύλιγαν τις μούμιες τους. Το Tarkhan Dress, ένα λινό πουκάμισο που βρέθηκε σε νεκροταφείο του Καΐρου με τη χρονολογία δημιουργίας του να υπολογίζεται ανάμεσα στα 3482 π. Χ. και 3201 π.Χ., είναι το αρχαιότερο διατηρημένο ένδυμα που έχει ανακαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη μέχρι σήμερα.

To λινό πουκάμισο που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο, το αρχαιότερο διατηρημένο ένδυμα του πλανήτη

To λινό είναι ένα φυτικό ύφασμα το οποίο προέρχεται από το λινάρι, ένα ανθεκτικό φυτό που ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα, χωρίς μεγάλες και έντονες βροχοπτώσεις. Στα ψυχρότερα εξ’ αυτών, δίνει μια λεπτότερη κλωστή, η οποία είναι πιο επιθυμητή στην υφαντουργία. Για αυτόν τον λόγο το λινό από την Ιρλανδία θεωρείται από τα κορυφαία στον κόσμο. Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι η καλλιέργεια του λιναριού θεωρείται από τις πιο βιώσιμες και λιγότερο επιβαρυντικές για τον πλανήτη, καθώς απαιτείται λιγότερο νερό (σε σχέση με το βαμβάκι) και μπορεί να γίνει και σε πιο «φτωχά» σε θρεπτικά στοιχεία χώματα. Δεν ζητάει πολλά το λινάρι.

Τα λινά υφάσματα έχουν μικρή ελαστικότητα και σκληρή υφή, χαρακτηριστικά που τα κάνουν να σιδερώνονται δύσκολα και να τσαλακώνουν εύκολα. Επίσης, είναι εξαιρετικά δροσερά καθώς η ύφανση τους επιτρέπει στον αέρα να τα διαπερνά, αλλά και γιατί έχουν την ιδιότητα να απορροφούν και να απελευθερώνουν την υγρασία, καθιστώντας τα ιδανικά για τους καυτούς μήνες του ελληνικού θέρους.

Εγγύηση τσαλακώματος από την Ralph Lauren

Όσον αφορά στο τσαλάκωμα, οι απόψεις διίστανται: Υπάρχουν άντρες που δεν μπορούν να ανεχθούν τις φυσικές «ρυτίδες» ενός λινού σακακιού ή πουκάμισου με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο. Υπάρχουν και άλλοι όμως (και ο γράφων ανήκει σε αυτούς) που λατρεύουν την όψη του τσαλακωμένου λινού. Μάλιστα, ο γνωστός σχεδιαστής Ralph Lauren συνηθίζει να προσθέτει μια μικρή ετικέτα η οποία πιστοποιούσε ότι το ένδυμα «εγγυημένα θα τσαλακώσει» (guaranteed to wrinkle) στα λινά σακάκια και παντελόνια που προσέφερε, καθώς για αυτόν το τσαλάκωμα είναι αναπόσπαστο και επιθυμητό στοιχείο ενός 100% λινού ρούχου. Ο μύθος θέλει τους παλαιούς Έλληνες καλοντυμένους κυρίους να κυλιούνται στο κρεβάτι με το σιδερωμένο λινό τους κοστούμι ώστε να βγουν «σωστά» τσαλακωμένοι για τη βόλτα τους. Γιατί να το βάλεις το λινό αν είναι ατσαλάκωτο;

Για τους φίλους του λινού, το τσαλάκωμα είναι που το κάνει επιθυμητό, ιδιαίτερο και μοναδικά καλοκαιρινό. Το καλοκαίρι, ειδικά το ελληνικό, θέλει την ανεμελιά του.

Τα λινά υφάσματα έχουν πολλές χρήσεις (linen αποκαλούν οι αγγλοσάξονες τα «λευκά είδη» γενικά). Από σεντόνια και πετσέτες, μέχρι σχοινιά και επιστολόχαρτα πολυτελείας. Σε αυτό εδώ το κείμενο, ωστόσο, θα μιλήσουμε αποκλειστικά για το λινό στην κλασική ανδρική ένδυση.

Σακάκια και κοστούμια

Στο μπεζ της άμμου, στο -υποτιμημένο από πολλούς, αλλά λατρεμένο από τους δανδήδες- καφέ του καπνού (tobacco brown), στο αριστοκρατικό λευκό και στο πάντα κλασικό navy blue, ένα λινό κοστούμι είναι ο ορισμός του αντι-κοστουμιού. Ανεπίσημο, χαλαρό και συγχρόνως ανεπανάληπτα κομψό. Ένα ελαφρύ ύφασμα για καλοκαιρινό λινό κοστούμι αρχίζει από τα 200 γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ μπορεί να φτάσει έως και τα 500 γραμμάρια. Όσο πιο βαρύ το ύφασμα, τόσο καλύτερα «κάθεται» το σακάκι.

Λινό κοστούμι σε σκούρο καφέ χρώμα

Οι μύστες λατρεύουν τα βαριά λινά της Ιρλανδίας τα οποία σου επιτρέπουν να είσαι δροσερός την ίδια ώρα που φοράς ένα σακάκι και το νιώθεις σαν σακάκι, όχι σαν πουκάμισο. Ιρλανδικές υφαντουργίες με εκλεκτά λινά (τόσο για κοστούμια/σακάκια, όσο και για πουκάμισα) είναι οι Spence Bryson, John England Linens και Wbill Linens. Aπό την Ιταλία ξεχωρίζει η Caccioppoli, ενώ εξαιρετικά μοτίβα μπορείτε να ανακαλύψετε στη γαλλική υφαντουργεία Maison Hellard Linens.

Σχετικά με τα παντελόνια, λίγα υφάσματα μπορούν να ανταγωνιστούν τη δροσιά που σου προσφέρει το λινό. Ένα λινό παντελόνι με ένα polo μπλουζάκι ή με ένα πουκάμισο είναι ίσως ο καλύτερος συνδυασμός για να αντιμετωπίσει κάποιος τον καύσωνα, χωρίς να κάνει υποχωρήσεις στο στιλ του.

Πουκάμισα

Κάποτε, λινό και πουκάμισο ήταν έννοιες συνώνυμες. Μάλιστα, οι παλαιοί ράφτες συνήθιζαν να χρησιμοποιούν την έκφραση “showing linen”, δηλαδή να «φαίνεται το λινό», εννοώντας ότι για να έχει σωστή εφαρμογή το σακάκι, θα έπρεπε να είναι εμφανές ένα μέρος υφάσματος από το κολάρο του πουκαμίσου, καθώς και των μανσετών, ταυτίζοντας ουσιαστικά το πουκάμισο με το συγκεκριμένο ύφασμα.

Σήμερα, το βαμβάκι έχει υποσκελίσει το λινό ως κυρίαρχο υλικό για τη ραφή πουκαμίσων, αλλά το τελευταίο παραμένει εξαιρετική επιλογή για πιο καλοκαιρινά casual πουκάμισα. Μάλιστα, στις μέρες μας δεν χρειάζεται κάποιος να περιοριστεί στα μονόχρωμα λινά πουκάμισα, καθώς πλέον κυκλοφορούν σε δεκάδες μοτίβα, σε όλα τα χρώματα της ίριδας. Ιδανικό βάρος για πουκάμισα είναι ανάμεσα στα 150 και 170 γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο.

Γραβάτες και μαντιλάκια

Το λευκό λινό μαντιλάκι ήταν, είναι και θα είναι το πρώτο και βασικότερο μαντιλάκι στην γκαρνταρόμπα κάθε άντρα. Αν δεν συνηθίζετε να φοράτε μαντιλάκια στο πέτο και δεν είστε ένας πιστός υπήκοος του «βασιλιά του περιττού», το λευκό λινό μαντιλάκι είναι αυτό με το οποίο θα κάνετε την πιο «αναίμακτη» εισαγωγή στον κόσμο αυτού του τόσο σημαντικού ανδρικού αξεσουάρ. Συνδυάστε το με οποιαδήποτε γραβάτα και ένα λευκό πουκάμισο και θα είστε απευθείας από τους πιο καλοντυμένους σε κάθε περίσταση. Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξω ότι ένα λευκό και ένα γαλάζιο λινό μαντιλάκι αποτελούν μια ολοκληρωμένη συλλογή για έναν άνδρα που αγαπά τον μινιμαλισμό. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο.

Οι 100% λινές γραβάτες, σε αντίθεση με τις σύμμεικτες, είναι αναπόφευκτα 100% καλοκαιρινές. Αεράτες, δροσερές και casual, ιδανικές για να συνοδεύουν λινά κοστούμια και μονά sport σακάκια. Προτιμήστε τις σε ζωντανά έντονα χρώματα, τα οποία ταιριάζουν καλύτερα με τον «παιχνιδιάρικο» αέρα και τα χρώματα του καλοκαιριού.

Είτε σε κοστούμι, είστε σε σακάκι, είτε σε πουκάμισο, είτε σε αξεσουάρ, το αρχαίο λινό επιβεβαιώνει το επιστημονικό όνομα του καθημερινά, εξακολουθώντας να είναι χρησιμώτατον για τον άντρα που αγαπά το κλασικό στιλ.

Θέλω να ευχαριστήσω τον καλό μου φίλο και μέγα λάτρη του λινού, Κώστα Μπόη, από την μυροβόλα Χίο για τις πολύτιμες γνώσεις που μοιράστηκε μαζί μου, κάνοντας δυνατή τη σύνταξη αυτού του κειμένου.

« Περί στιλ και άλλων δαιμονίων
Η ένοχη απόλαυση της εποχικότητας »