Αυθεντικά και φθινοπωρινά Δημοσιεύτηκε σε: Ενδύματα

Αν συγκέντρωνα σε μια λίστα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το τέλειο φθινοπωρινό πανωφόρι, σίγουρα θα σημείωνα πρώτα να είναι ελαφρύ και να μπορεί να φορεθεί πάνω από σακάκι, αλλά και μόνο του με ένα πουκάμισο ή ένα πουλοβεράκι. Να βολεύει για τη μετακίνηση στο γραφείο, τα ψώνια στο σουπερμάρκετ, αλλά και για μια εκδρομή στο Πήλιο, και πάνω από όλα να είναι αδιάβροχο. Καθώς η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει πλέον τη χρήση πλαστικού, θα πρόσθετα στη λίστα ότι πρέπει να είναι από φυσικά υλικά, χωρίς νάιλον, πολυεστέρες και λοιπά παράγωγα του πετρελαίου. Επίσης, θα ήθελα να πιάσουν τόπο τα λεφτά μου, επενδύοντας σε ένα ανθεκτικό πανωφόρι ,το οποίο να είναι φτιαγμένο για να αντέχει τη συχνή χρήση και την καταπόνηση από τη βροχή και τον αέρα. Τέλος, καθώς είμαι λάτρης του κλασικού, θα σημείωνα στη λίστα μου ότι το ιδανικό φθινοπωρινό πανωφόρι θα πρέπει να ξεπερνά τις εκάστοτε μόδες και να διαθέτει διαχρονικό στιλ.

Μόνο ένας τύπος συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, και για αυτόν θα μιλήσουμε σήμερα. Προφανώς, αναφερόμαστε στο βαμβακερό wax jacket.

Η ιστορία

Η επεξεργασία του βαμβακιού με κερί, έλαια και λίπη, ώστε αυτό να αποκτήσει αδιάβροχες ιδιότητες, πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαία Αίγυπτο και από εκεί εξαπλώθηκε στον κόσμο με το μόνο μέσο που διέθετε τότε η ανθρωπότητα: τη ναυσιπλοΐα. Στην αρχή, αυτή η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για την αδιαβροχοποίηση των ιστιοπλοϊκών πανιών, αλλά γρήγορα η τεχνική αυτή εφαρμόστηκε και στην κατασκευή ανθεκτικών και, κυρίως, αδιάβροχων πανωφοριών για τους ψαράδες και τους ναυτικούς. Η πρώτη μαζική παραγωγή του wax jacket, όπως το ξέρουμε σήμερα, πραγματοποιήθηκε στη Σκωτία τον 18ο αιώνα από την εταιρεία Francis Webster Limited, η οποία εμβάπτισε το βαμβακερό ύφασμα σε φυσικό έλαιο λιναριού. Σύντομα, το βασιλικό βρετανικό ναυτικό αναγνώρισε τα οφέλη του καινοτόμου για την εποχή πανωφοριού και το ενέταξε στον ιματισμό του. Η λειτουργικότητα του wax jacket σημείωσε τεράστια επιτυχία και σύντομα έγινε απαραίτητο πανωφόρι για κυνηγούς, ψαράδες, αναβάτες μοτοσυκλέτας και, γενικά, όσους αναζητούν συγκινήσεις, τόσο στη φύση όσο και στον αστικό ιστό.

To 1936 η Barbour, η πιο γνωστή εταιρεία κατασκευής wax jackets, κυκλοφόρησε το πρώτο jacket ειδικά για αναβάτες μοτοσυκλέτας, το οποίο έγινε παγκόσμια επιτυχία. Ένας από τους χιλιάδες μηχανόβιους που το λάτρεψαν ήταν ο «βασιλιάς του cool», ο Αμερικανός ηθοποιός Steve McQueen.

Σήμερα υπάρχουν δεκάδες εταιρείες και εκατοντάδες παραλλαγές του wax jacket, για κάθε πιθανή χρήση. Κυκλοφορούν ειδικά σχέδια για κυνηγούς, ψαράδες, αγρότες, αναβάτες μοτοσυκλέτας και κάθε λογής υπαίθρια δραστηριότητα, ακόμη κι αν αυτή είναι βόλτα με τον σκύλο στο Παγκράτι. Ας δούμε μερικές από τις εταιρείες που ειδικεύονται στο απόλυτο πανωφόρι του φθινοπώρου.

Barbour

Αδιαμφισβήτητα, η πιο γνωστή και δημοφιλής εταιρεία κατασκευής wax jackets είναι η Barbour. Ιδρυμένη το 1894 στο South Shields της Αγγλίας από τον John Barbour, η εταιρεία δραστηριοποιείται σήμερα σε πάνω από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο με φυσικά καταστήματα και παγκοσμίως διαδικτυακά. Το 1974 έλαβε την πρώτη βασιλική της έγκριση (Royal Warrant) από τον πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου. Ακολούθησε αυτή της Βασίλισσας Ελισάβετ το 1982 και λίγα χρόνια αργότερα, το 1987, η έγκριση του πρίγκηπα Κάρολου. Οι φανατικοί της σειράς The Crown σίγουρα θα έχετε προσέξει ότι η βασιλική οικογένεια φοράει αποκλειστικά Barbour όταν βρίσκεται στην εξοχή.

Το 1983, η Barbour κυκλοφορεί το μοντέλο Beaufort, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και επιτυχημένα jacket της. Αν και η εταιρεία διαθέτει σήμερα δεκάδες προϊόντα ένδυσης και υπόδησης για όλα τα φύλα και τις ηλικίες, είναι συνώνυμη των wax jackets.

Να σημειωθεί πάντως ότι η παραγωγή των προϊόντων της πραγματοποιείται πια και σε χώρες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Μέσω του εκτεταμένου δικτύου συνεργατών της, η Barbour εγγυάται την επισκευή των jacket της, ενώ στον ιστότοπο της https://www.barbour.com/ μπορείτε να βρείτε πολλές συμβουλές για τη σωστή συντήρηση και φροντίδα του jacket σας. Τα προϊόντα της δεν είναι διαθέσιμα από την επίσημη ιστοσελίδα της, και θα χρειαστεί είτε να βρείτε αντιπρόσωπο στην Ελλάδα, είτε να τα αναζητήσετε σε άλλα e-shop.

Peregrine

Με έτος ίδρυσης το 1796, η Peregrine μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι μια από τις παλαιότερες εταιρείες ένδυσης, όχι μόνο στην Αγγλία, στον κόσμο. Προσφέρει αυθεντικά wax jackets κατευθείαν από την ιστοσελίδα της https://www.peregrineclothing.co.uk/ με την εγγύηση ότι είναι 100% βρετανικής κατασκευής.

John Partridge

Πλήρως βρετανική κατασκευή εγγυάται και η νεότερη John Partridge με έτος ίδρυσης το 1969. Θα βρείτε τα προϊόντα της μέσω της επίσημης σελίδας της https://www.johnpartridge.com/

Campbell Cooper

Μια πιο οικονομική, αλλά και πάλι πλήρως βρετανική εναλλακτική λύση, προσφέρει η Campbell Cooper. Στο https://www.campbellcooper.com/ μπορείτε να βρείτε αυθεντικά wax jackets σε πάρα πολύ καλές τιμές.

Μη ξεχνάτε ότι όλες οι εταιρείες προτείνουν την ετήσια συντήρηση του jacket σας με ειδικό κερί, μια διαδικασία που μπορείτε να κάνετε εσείς (οδηγίες και βίντεο υπάρχουν σε αφθονία στο διαδίκτυο) ή εξειδικευμένο καθαριστήριο, έτσι ώστε να διατηρηθούν στο 100% οι αδιάβροχες ιδιότητες του υφάσματος.

« Πώς να ντυθείς κλασικά με λίγα ευρώ!
Προμπονάς θα πει πουκαμισάς »