Ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού Δημοσιεύτηκε σε: Ενδύματα

Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που έχουν διαμορφώσει την εξέλιξη της ανδρικής ένδυσης: ο πόλεμος, ο αθλητισμός και -τα τελευταία χρόνια- η μουσική. Το κλασικό στιλ, ωστόσο, περιορίζεται στους δύο πρώτους. H μουσική δεν έχει παίξει τόσο μεγάλο ρόλο, όμως αυτό είναι μια άλλη ιστορία, στην οποία θα επανέλθουμε εν καιρώ.

Σήμερα θα εστιάσουμε στον αθλητισμό, συγκεκριμένα στην ιππασία και το τένις. Από την ιππασία άντλησε ο «ωραίος Brummel» έμπνευση για τα στενά μακριά του παντελόνια. Από αυτή γεννήθηκαν και οι ψηλές μπότες. Ακόμη και το πιο επίσημο ανδρικό ένδυμα, το σακάκι του white tie, από την ιππασία έλκει την καταγωγή του. Γι’ αυτό είναι κοντό μπροστά και έχει ουρές πίσω, σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην εμποδίζουν τον ιππέα.

Από την ιππασία γεννήθηκε και το παλαιότερο ομαδικό άθλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το polo. Συγκεκριμένα, από νομάδες του Ιράν περί τον 6ο αιώνα π.Χ. Από τα υψίπεδα του Ιράν το παιχνίδι εξαπλώθηκε σε όλη την Περσία και αργότερα κατά τον μεσαίωνα παιζόταν στην Κωνσταντινούπολη, στην Ιαπωνία και στην Κίνα. Με την επέκταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας (οι σουλτάνοι λάτρευαν το polo) το παιχνίδι έφτασε και στην Ινδία. Η λέξη polo προέρχεται από το pulu που σημαίνει μπάλα στη θιβετιανή γλώσσα Balti, η οποία μιλιέται επίσης σε περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας.

Ινδοί παίζουν polo
Ινδοί παίζουν polo

Το παιχνίδι, όπως το ξέρουμε σήμερα, εξελίχθηκε στην περιοχή Μανιπούρ της Ινδίας και το πρώτο polo club ιδρύθηκε στην πόλη Ασάμ το 1833. Εκεί το γνώρισαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες, το αγάπησαν και το διέδωσαν σε όλο τον κόσμο.

Από το παιχνίδι του polo προέρχονται οι μπότες chukka, τo polo coat, καθώς και τα πουκάμισα με γιακά button-down, από τα οποία προέκυψαν τα μπλουζάκια τύπου polo χάρη στην παρέμβαση ενός άλλου σπορ, του τένις. Συγκεκριμένα, ενός μεγάλου τενίστα, του René Lacoste.

Ο Lacoste αναγνώρισε τα προτερήματα του polo shirt με τα κουμπάκια που κρατάνε σταθερό τον γιακά και καθώς ο ίδιος έπαιζε τένις με τα μανίκια σηκωμένα για περισσότερη άνεση, αποφάσισε να τα κοντύνει. Επίσης, αφαίρεσε τα κουμπιά από την πατιλέτα, αφήνοντας μόνο τρία ώστε αυτό να φοριέται πιο γρήγορα. Εν τέλει, αφαίρεσε και τα κουμπάκια από τον γιακά και έτσι δημιούργησε το polo shirt όπως το ξέρουμε σήμερα.

Ο René Lacoste ήταν αυτός που άλλαξε και το ύφασμα. Αντικατέστησε το βαρύ oxford cloth με το οποίο η Brooks Brothers έφτιαχνε τα διάσημα polo πουκάμισά της με ένα πιο δροσερό βαμβακερό ύφασμα με πικέ πλέξη, η οποία επιτρέπει στον αέρα να διαπερνά πιο άνετα το ύφασμα. Τέλος, χρησιμοποίησε το παρατσούκλι «κροκόδειλος» που είχε αποκτήσει εξαιτίας της κάπως μεγάλης μύτης του για το έμβλημα της εταιρείας, και τα κροκοδειλάκια της Lacoste κατέκτησαν τα κορτ του τένις και κατόπιν τον κόσμο. Η εταιρεία Lacoste ιδρύθηκε το 1933 και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να παράγει τα φημισμένα μπλουζάκια της. Δεν είναι τυχαίο ότι οι παλαιότεροι εξ ημών τα εν λόγω κοντομάνικα μπλουζάκια τα αποκαλούσαμε απλά «λακόστ».

O René Lacoste (αριστερά) με τον Henry W. Austin στο Wimbledon το 1928, και οι δύο με τα καινοτόμα για την εποχή κοντομάνικα αθλητικά μπλουζάκια που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο θρυλικός «κροκόδειλος»

Στις μέρες μας όμως κανείς δε λέει «θέλω να αγοράσω ένα νέο λακόστ». Πλέον, όλοι χρησιμοποιούν τη λέξη polo όταν αναφέρονται στα μπλουζάκια που δημιούργησε πρώτος ο René Lacoste. Ο υπεύθυνος για αυτή την «καπήλευση» δεν είναι άλλος από τον απίστευτο κύριο Ralph Lauren. Το 1971 ο νεαρός τότε σχεδιαστής μόδας αναζητούσε εναγωνίως ονομασία για τη νέα του σειρά με casual ρούχα. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη λέξη polo, καθώς το ιππικό παιχνίδι δεν παιζόταν πλέον από Ιρανούς νομάδες, αλλά από ευκατάστατους λευκούς σε αριστοκρατικές λέσχες ανά τον κόσμο. Το ταπεινό polo, ήταν πλέον το παιχνίδι των βασιλέων.

Αν και ο πρώτος που χρησιμοποίησε το έμβλημα του έφιππου πολίστα για τα πουκάμισά του ήταν το 1920 ο Lewis Lacey, ο οποίος διατηρούσε κατάστημα ανδρικών ενδυμάτων στο Μπουένος Άιρες, ήταν ο Ralph Lauren με τη σειρά Polo αυτός που πλούτισε.

Τα ποιοτικά μπλουζάκια τύπου polo είναι ως επί το πλείστον βαμβακερά. Υπάρχουν και συνθετικά ειδικά για επαγγελματικό αθλητισμό, αλλά αν δεν έχετε σκοπό να αγωνιστείτε στο Roland-Garros θα προτείναμε να τα αποφύγετε. Φέρουν συνήθως τρία κουμπιά στην πατιλέτα, τις περισσότερες φορές πλαστικά, αλλά στα εξαιρετικής ποιότητας μπορεί να είναι και φιλντισένια. Ο γιακάς είναι κατά βάση ραβδωτός και μαλακός, γι’ αυτό και έχει την κακή συνήθεια να χάνει εύκολα το σχήμα του και οι άκρες του να κινούνται άναρχα προς κάθε κατεύθυνση.

Ο γιακάς τύπου πουκάμισου στέκεται καλύτερα χωρίς να χάνει το σχήμα του, αντίθετα από τον συνηθισμένο ραβδωτό γιακά

Πιο όμορφοι και πειθαρχημένοι είναι οι γιακάδες τύπου πουκάμισου, οι οποίοι είναι φτιαγμένοι από το ίδιο ύφασμα με το υπόλοιπο μπλουζάκι και εσωτερική φόδρα, αλλά αυτοί είναι πιο σπάνιοι. Αξίζει όμως να τους αναζητήσετε, θα ησυχάσετε. Προτιμήστε τα polo χωρίς τσέπη, είναι απείρως πιο κομψά. Αν και το πρωτότυπο σχέδιο του René Lacoste ήταν κοντομάνικο, εδώ και δεκαετίες κυκλοφορούν εκδοχές με μακρύ μανίκι, τόσο σε βαμβακερό όσο και σε άλλα υφάσματα όπως μαλλί, κασμίρι, κλπ.

Επίσης, δώστε προσοχή στο μήκος. Όσα είναι πιο κοντά μπροστά και πιο μακριά πίσω είναι κατασκευασμένα για να φοριούνται μέσα από το παντελόνι. Το έξτρα μήκος στο πίσω μέρος υπάρχει για να μη βγαίνει εύκολα το μπλουζάκι έξω από το παντελόνι. Όσα πάλι είναι ισομήκη φτιάχτηκαν με σκοπό να φοριούνται έξω από το παντελόνι.

Τα «όχι»

Τα μπλουζάκια που σχεδίασε ο René Lacoste ανήκουν στο σύμπαν του κλασικού στιλ και, όπως όλα τα στοιχεία που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, υπόκεινται σε κανόνες. Ο κομψός άντρας γνωρίζει πολύ καλά ότι η επίδειξη είναι για τους εφήβους, άρα δε θα φορέσει ποτέ μπλουζάκια με τεράστια logo, αριθμούς, κλπ. Το logo της μάρκας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρό και διακριτικό. Ακόμη καλύτερα, να μην είναι καν εμφανές. Ο γιακάς δε φοριέται ποτέ μα ποτέ σηκωμένος. Αυτό επιτρέπεται μόνο στον Eric Cantona. Σε κανέναν άλλον.

Μεγάλα logo εταιρειών και σηκωμένοι γιακάδες καλό είναι να αποφεύγονται

Καθώς η καταγωγή του είναι αυθεντικά αθλητική, ένα μπλουζάκι τύπου polo καλό θα ήταν να μη συνδυάζεται με «ορφανό» σακάκι και σε καμία μα καμία περίπτωση με κοστούμι. Προτιμήστε ένα πουκάμισο για αυτή τη δουλειά. Επίσης, μην επιλέξετε πολύ στενά, αλλά ούτε πολύ φαρδιά μπλουζάκια. Βρείτε το μέγεθος που σας εφαρμόζει πιο καλά.

Τα πολύχρωμα με ρίγες ή άλλα σχέδια ανήκουν στην επάρατη μόδα της κάθε σεζόν. Τα μονόχρωμα polo είναι πιο κομψά και διαχρονικά, με το λευκό να είναι το κλασικότερο των κλασικών.

Τα μπλουζάκια τύπου polo είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για τις ζεστές ημέρες του θέρους. Προσφέρουν μια δροσερή και άνετη λύση για σχεδόν κάθε περίσταση πλην των επισήμων. Ιδανικά για την παραλία, για βόλτες, ακόμη και για το γραφείο, δεν πρέπει να λείπουν από καμία αντρική γκαρνταρόμπα. Στην αγορά κυκλοφορούν σε ένα τεράστιο εύρος τιμών που είναι ικανό να καλύψει κάθε βαλάντιο. Συνδυάζονται υπέροχα με khakis, chinos και βερμούδες. Επιλέξτε με βάση την ποιότητα, τα φυσικά υλικά, τα χρώματα που σας αρέσουν και σας ταιριάζουν περισσότερο, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές που προαναφέραμε, και καλή τύχη.

« Καναβάτσο εναντίον αυτοκόλλητου
Κλασικός και στην παραλία »