Ο βασιλιάς του περιττού Δημοσιεύτηκε σε: Αξεσουάρ
Η τσέπη στο στήθος ενός αντρικού σακακιού είναι για να φιλοξενεί το μαντιλάκι. Τίποτα άλλο. Πείτε το pochette, pocket square, pocket handkerchief, μαντιλάκι πέτου ή όπως αλλιώς προτιμάτε. Η ουσία παραμένει μία. Λίγα είναι τα ειδοποιά χαρακτηριστικά ενός άντρα που φορά σακάκι ή κοστούμι γιατί του αρέσει κι ουχί επειδή είναι αναγκασμένος, σημαντικότερο εξ αυτών: το μαντιλάκι.
Το τσεπάκι του σακακιού μοιάζει άδειο και άχαρο χωρίς αυτό το μικρό τετράγωνο κομμάτι υφάσματος να το γεμίζει και να δένει αισθητικά και χρωματικά τη συνολική εμφάνιση ενός κυρίου που νοιώθει σίγουρος για τις επιλογές του.
Με ιστορία χαμένη στα βάθη των αιώνων και συνυφασμένη με τη γέννηση της υφαντουργίας στην αρχαία Αίγυπτο, πέρασαν εκατοντάδες χρόνια μέχρι το μαντιλάκι να απαρνηθεί τη λειτουργική του φύση και να διεκδικήσει τη θέση του στο βασίλειο του περιττού.
Ήταν μακρύ το ταξίδι της μεταμόρφωσης από ένα απλό πανί που σκούπιζε τον ιδρώτα ή ποτισμένο με αρωματικά έλαια προστάτευε τις μύτες των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων από δυσάρεστες οσμές, στο σήμα κατατεθέν κάθε καλοντυμένου άντρα. Στις βαρετές ημέρες των φούτερ και των μπουφάν που ζούμε, τα λιγοστά σακάκια που θα συναντήσουμε στον δρόμο περνούν από μπροστά μας γυμνά και άχαρα, χωρίς τον πιστό ενδυματικό τους σύντροφο. Ίσως, πλέον, το μαντιλάκι φοβίζει τους άντρες. Ίσως τους τρομάζουν οι πολλοί κανόνες, οι οποίοι διέπουν την ορθή του χρήση… Όπως και να ‘χει, ο γράφων θεωρεί χρέος του να εντρυφήσει στο ζήτημα και να αποπειραθεί να δώσει απαντήσεις που θα σκορπίσουν φως και χρώμα στο ενδυματολογικό έρεβος που μας καταδυναστεύει. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά…
Υλικά και διαστάσεις
Τα μαντίλια πέτου μπορούν να είναι από λινό, βαμβάκι, μετάξι, μαλλί καθώς και προσμείξεις αυτών. Προφανώς στην αγορά κυκλοφορούν ευρέως και μαντιλάκια από συνθετικά υφάσματα αλλά η εμμονή του Μονόπετου στα φυσικά υλικά είναι παροιμιώδης. Τα λευκά pochette είναι πιο όμορφα σε λινό. Τα χρωματιστά αγαπούν περισσότερο το μετάξι.
Ένα μαντίλι πέτου για να κάθεται σωστά και να μην εξαφανίζεται μέσα στην τσέπη του σακακιού πρέπει να είναι τετράγωνο με κάθε πλευρά να έχει μήκος τουλάχιστον 30 εκατοστών. Ειδικά για τα μεταξωτά αυτός ο κανόνας πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα, καθώς έχουν την τάση να χάνουν το σχήμα τους αν είναι μικρά.
Τα χρώματα
Η επόμενη πίστα είναι δύσκολη αφού περιλαμβάνει και το πώς συνδυάζεται το μαντίλι με το σακάκι, το πουκάμισο και -αν υπάρχει- τη γραβάτα. Ας ξεκινήσουμε και πάλι από τα βασικά: Το λευκό μαντιλάκι πέτου είναι η πιο κλασική επιλογή και η καλύτερη πρόταση για κάποιον που δεν έχει φορέσει ποτέ του το συγκεκριμένο αξεσουάρ. Αρκεί να συνδυάζεται με λευκό πουκάμισο. Μπορείτε να το φορέσετε με οποιοδήποτε χρώμα σακακιού – πλην του λευκού. Με οποιοδήποτε χρώμα γραβάτας. Αρκεί το πουκάμισο να είναι λευκό. Στα χρωματιστά τώρα, αν και στο εμπόριο κυκλοφορούν μονόχρωμα μαντιλάκια πέτου σε όλες τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου, πιο σοφή και κομψή επιλογή είναι να τα αποφύγετε και να επιλέξετε μαντίλια που φιλοξενούν συνδυασμούς χρωμάτων και σχεδίων. Γιατί; Μα είναι πολύ πιο εύκολο να τα συνδυάσετε με τα υπόλοιπα στοιχεία της εμφάνισης σας. Ας πούμε ότι έχετε επιλέξει τον κλασικό συνδυασμό γκρι σακάκι-γαλάζιο πουκάμισο-σκούρα μπλε γραβάτα. Αρκεί ένα μαντιλάκι που έχει έστω και κάποια απόχρωση του μπλε σε κάποια σημεία και είστε έτοιμοι να ανοίξετε πανιά σε νέα ενδυματολογικά μονοπάτια. Το μαντιλάκι μπορεί να έχει κι άλλα χρώματα εκτός του μπλε αλλά αυτό δεν επηρεάζει την τελική αίσθηση αρμονίας που είναι το ζητούμενο και την εξασφαλίζει η μπλε απόχρωση η οποία συνδυάζεται με το γαλάζιο πουκάμισο και τη μπλε γραβάτα.
Προσοχή! Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά σετ γραβάτα-μαντιλάκι στο ίδιο χρώμα και μοτίβο. Θα πρέπει να αποφεύγονται καθ’ οποιοδήποτε κόστος. Τίποτα δεν φανερώνει μεγαλύτερη αισθητική τεμπελιά και ενδυματολογική άγνοια από ένα μαντιλάκι που έχει βγει από το ίδιο τόπι υφάσματος με τη γραβάτα που συνοδεύει. Εάν έχετε ήδη στην κατοχή σας τέτοια σετ, απλά χωρίστε τα και φορέστε τη γραβάτα με άλλο μαντιλάκι και το μαντιλάκι με άλλη γραβάτα.
Εκτός από τον χρωματικό συνδυασμό, ο οποίος απαιτεί μια κάποια εξάσκηση, υπάρχει και ο συνδυασμός των υφασμάτων. Και εκεί ο κοινός νους είναι υπεραρκετός για την επίλυση κάθε ζητήματος. Όταν, παραδείγματος χάριν, έχετε επιλέξει ένα φανελένιο ή ένα τουίντ σακάκι, το μεταξένιο μαντιλάκι δεν συνάδει με τη βαριά υφή αυτών των υφασμάτων. Αντιθέτως, ένα μάλλινο ή ένα βαμβακερό ακόμη pocket square αισθάνεται σαν στο σπίτι του. Από την άλλη πλευρά, ένα μάλλινο μαντιλάκι δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβαδίσει με ένα λινό σακάκι.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στο ταίριασμα των μοτίβων. Σ’ αυτή την περίπτωση, όπως συμβαίνει και με το χρώμα, το ζητούμενο δεν είναι η απόλυτη ταύτιση, αλλά η ελεγχόμενη συμπλήρωση. Εάν έχετε επιλέξει μια πουά γραβάτα φερ’ ειπείν, το σώφρον είναι να τη συνδυάσετε με ένα μαντιλάκι που δεν φέρει πουά, ή αν φοράτε ένα καρό πουκάμισο (χωρίς γραβάτα) το μαντιλάκι σας μπορεί να είναι καρό, αρκεί το μέγεθος του μοτίβου να είναι ευδιάκριτα διαφορετικό.
Τέλος, υπάρχει το ζήτημα του διπλώματος. Με πάνω από 50 τρόπους καταγεγραμμένους, θα ήταν ανόητο να προσπαθήσει κάποιος να τους αναλύσει μέσω του γραπτού λόγου. Γι’ αυτό θα μας βοηθήσει η δύναμη της εικόνας σε βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: