Η υψηλή «τέχνη» του spezzato Δημοσιεύτηκε σε: Ενδύματα

Spezzato στα ιταλικά σημαίνει «σπασμένο», όπως το τζάμι ή το τηλέφωνο. Αφού πρώτα ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρέπει να συγχέεται με την έτερη διάσημη ιταλική λέξη sprezzatura (η επίτευξη της ανεπιτήδευτης κομψότητας) που αποτελεί ένα κεφάλαιο από μόνη της, ας προχωρήσουμε στο παρασύνθημα.

Ο όρος spezzato χρησιμοποιείται όταν επιστρατεύουμε κομμάτια από διαφορετικά κοστούμια για τη δημιουργία ενός νέου συνόλου. Εάν, για παράδειγμα, φορέσουμε το σακάκι από το μπλε κοστούμι μας με το γκρι παντελόνι ενός άλλου κοστουμιού, τότε έχουμε ένα σύνολο spezzato. Οι Ιταλοί λατρεύουν την κομψότητα και πάντα αναζητούν τρόπους να την αναδείξουν, κάνοντας τα πάντα όμως λίγο πιο ανέμελα.

Με μια πρώτη ματιά το spezzato φαίνεται εύκολο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Ο φέρελπις λειτουργός αυτής της «τέχνης» θα πρέπει να μάθει ν’ ακολουθεί κάποιους κανόνες, να «ακούει» τις υφές των υφασμάτων και να κατανοεί σε βάθος την αρμονία των χρωμάτων πριν σαλπάρει προς τα αχαρτογράφητα νερά της ενδυματικής αποδόμησης. Παρακάτω, καταγράφουμε ορισμένες βασικές αρχές που θα σας βοηθήσουν ν’ αποφύγετε τις… κακοτοπιές.
Τα μονόχρωμα κοστούμια «σπάνε» πιο δύσκολα από αυτά που φέρουν μοτίβα. Ένα σακάκι από κοστούμι με μοτίβο houndstooth ή prince of wales μπορεί να φορεθεί ευκολότερα με ένα διαφορετικό μονόχρωμο παντελόνι. Αυτός είναι άλλωστε ο κανόνας, αφού τα περισσότερα «ορφανά» σακάκια, δηλαδή τα sport jackets, διαθέτουν μοτίβα. Βέβαια, είναι πολύ πιο δύσκολο να φορέσει κάποιος το παντελόνι ενός κοστουμιού με μοτίβο μ’ ένα μονόχρωμο σακάκι, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Το μόνο μοτίβο που δεν επιδέχεται «σπασίματος» είναι η ρίγα. Ένα pinstripe σακάκι νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν οι ρίγες του συμπληρώνονται ομοιόμορφα και στο παντελόνι, δημιουργώντας ένα ενιαίο αποτέλεσμα που φτάνει έως το ύψος των παπουτσιών. Ένας γενικός κανόνας, στον οποίο πρέπει πάντα να δίνεται η αρμόζουσα προσοχή, είναι ο εύστοχος συνδυασμός των μοτίβων. Σώφρον είναι όταν το σακάκι φέρει ένα ευμέγεθες μοτίβο να μη συνδυάζεται με ανάλογου μεγέθους μοτίβα στα άλλα στοιχεία που συνθέτουν την εμφάνιση, εκτός αν κάποιος σκοπεύει να παραστεί σε παιδικό πάρτι ως κλόουν.

Εφόσον οι υφές και το γενικότερο στιλ ταιριάζουν, ο συνδυασμός των χρωμάτων είναι πλέον μια εύκολη δουλειά

Για να «σπάσει» ένα μονόχρωμο κοστούμι, θα πρέπει να βρει την ανάλογη «παρέα». Ένα σκούρο μπλε σακάκι μπορεί να δείχνει υπέροχο μαζί με ένα ανοιχτό γκρι παντελόνι από ένα άλλο κοστούμι, αλλά όχι με ένα τζιν ή με ένα στενό βαμβακερό chino. Το παντελόνι θα πρέπει να ακολουθεί κατά κάποιον τρόπο το γενικότερο στιλ του σακακιού.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί η υφή των υφασμάτων. Καθώς τα περισσότερα κοστούμια είναι από μαλλί, τους αρέσει να βρίσκονται μαζί με μαλλί αλλά πάντα με την ανάλογη υφή. Ένα βαρύ τουίντ σακάκι κάνει καλή συντροφιά με ένα φανελένιο παντελόνι, αλλά ένα αέρινο hopsack δε θα συμπαθήσει καθόλου ένα χειμωνιάτικο worsted. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα υφάσματα: το μόνο που χρειάζεται είναι κοινή λογική και προσοχή στη λεπτομέρεια. Μόνο ένας… ανισόρροπος θα συνδύαζε λινό σακάκι με κοτλέ παντελόνι, σωστά; Το «κλειδί» εδώ είναι η συνέπεια και η αρμονία.

Εφόσον εξασφαλιστεί η αρμονία των υφών, επόμενο βήμα είναι να εκφραστεί η χρωματική αντίθεση. Αν ένα σκούρο γκρι σακάκι κοστουμιού συνδυαστεί με ένα σκούρο γκρι «ορφανό» παντελόνι, το αποτέλεσμα θα μοιάζει μ’ εξόφθαλμο λάθος. Θα φαίνεται σαν κάποιος να προσπάθησε να φτιάξει ένα κοστούμι και να απέτυχε. Το μυστικό εδώ είναι η αντίθεση ακόμη και αν κινούμαστε στην ίδια χρωματική οικογένεια. Ένα ανθρακί σακάκι κοστουμιού μπορεί να φορεθεί μ’ ένα ανοιχτό γκρι παντελόνι άλλου κοστουμιού, εφόσον τόσο η υφή των υφασμάτων τους όσο και το γενικότερο στιλ τους ταιριάζει. Πιο ασφαλής -αν και ριψοκίνδυνη- επιλογή για να επιτευχθεί το spezzato είναι να ποντάρουμε σε διαφορετικά χρώματα. Το μπλε, το γκρι και το καφέ είναι οι καλύτεροι φίλοι. Ένα γκρι σακάκι κοστουμιού μπορεί να συνδυαστεί άνετα με ένα μπλε αλλά και με ένα καφέ παντελόνι από άλλα κοστούμια, εφόσον τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις. Το σακάκι από ένα κοστούμι με μοτίβο, ας πούμε ένα καφέ με γαλάζιο καρό, μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με το παντελόνι από ένα μπλε κοστούμι αφού, εκτός από την κλασική αντίθεση καφέ-μπλε, το γαλάζιο του μοτίβου ταιριάζει και με το μπλε του παντελονιού. Οι περισσότεροι άντρες νιώθουν πιο ασφαλείς όταν το σακάκι τους είναι πιο σκούρο από το παντελόνι αλλά αυτό δεν είναι θέσφατο. Ένα μπεζ λινό σακάκι μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με ένα καλοκαιρινό μπλε παντελόνι.

Το γιλέκο είναι ο μεγάλος μπαλαντέρ στο παιχνίδι του spezzato

Ένα στοιχείο που περιπλέκει κομψά την υπόθεση spezzato είναι το γιλέκο. Εφόσον είναι μέρος κοστουμιού μπορεί να φορεθεί τόσο μαζί με το παντελόνι του και διαφορετικό σακάκι όσο και με το σακάκι του κουστουμιού που ανήκει με διαφορετικό παντελόνι, όπως και εντελώς μόνο του συνδυασμένο με άλλο κοστούμι ή κομμάτια άλλων κοστουμιών. Το γιλέκο είναι ο μεγάλος ενδυματικός μπαλαντέρ.

Εν κατακλείδι, το spezzato είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αλληλοσυμπληρούμενης γκαρνταρόμπας, καθώς πολλαπλασιάζει το σύνολο των εμφανίσεων που μπορούμε να «βγάλουμε» από δύο-τρία κοστούμια. Επίσης, το spezzato είναι εξ ορισμού casual. Προκλητικό και παιχνιδιάρικο, όπως οι Ιταλοί που το ανακάλυψαν και το υποστηρίζουν φανατικά. Μπορεί να κάνει ένα σοβαρό κοστούμι να μεταμορφωθεί σε κάτι που φοριέται άνετα σε πάρτι με φίλους ή σε έναν καλοκαιρινό γάμο σε νησί. Το μόνο που χρειάζεται, όπως φαντάζομαι και στα περισσότερα πράγματα σε αυτή τη ζωή τελικά, είναι γνώση και φαντασία. Τη γνώση ελπίζουμε να σας την προσφέρει το Μονόπετο, τη φαντασία τη βάζετε εσείς.

« Τα «άλλα» παπούτσια
Bespoke υποδήματα με μεράκι στο Γαλάτσι »