Tα «ορφανά» παντελόνια Δημοσιεύτηκε σε: Ενδύματα

Η ζωή σπανίως είναι δίκαιη. Αυτό ισχύει για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά και -στυλιστικώς μιλώντας- για τα παντελόνια. Ενώ για τα σακάκια έχουν αφιερωθεί χιλιάδες λέξεις από συγγραφείς και bloggers σε όλο τον κόσμο, οι αναφορές στα παντελόνια περιορίζονται σε λίγες αράδες. Βλέπετε, το σακάκι πλαισιώνει το πρόσωπο και «χτίζει» τον κορμό, ενώ το παντελόνι απλά κρύβει τις τριχωτές μας γάμπες και καλύπτει τα πιο «άσεμνα» μέρη της ανατομίας. Φευ…

Υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες παντελονιών: αυτά που αποτελούν μέρος ενός κοστουμιού, δηλαδή είναι φτιαγμένα από το ίδιο τόπι ύφασμα από το οποίο είναι ραμμένο το σακάκι, και τα «ορφανά» παντελόνια. Αυτά δηλαδή που είναι αυτόνομα, ελεύθερα ν’ αλλάζουν συνεχώς ταίρι ανάμεσα σε μια πλειάδα «ορφανών» blazers και sport coats. Σ’ αυτό το κείμενο θα αναφερθούμε αποκλειστικά στα δεύτερα και δη στα χειμερινά, αφού έχουμε ήδη μιλήσει για τα πιο καλοκαιρινά Khakis και Chinos.

Τα παντελόνια συντροφεύουν τους άντρες περίπου από τον 13ο αιώνα π.Χ. και έλκουν την καταγωγή τους από την κεντρική Ασία. Οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν «αναξυρίδες» τα παντελόνια που φορούσαν οι εξ ανατολών και «σαράβαρα» αυτά που κάλυπταν τους γλουτούς των Σκυθών. Δεν τα υιοθέτησαν ποτέ καθώς τα θεωρούσαν γελοία και, εν πολλοίς, βαρβαρικά. Τα παντελόνια όμως δεν πτοήθηκαν από την κατακραυγή. Η προστασία από το κρύο που προσέφεραν αλλά και η λειτουργικότητα που επιδείκνυαν, ειδικά στην ιππασία, σύντομα τα καθιέρωσε ως το απόλυτο ανδρικό ένδυμα. Μη λησμονείτε ότι μέχρι λίγες δεκαετίες πριν, ουσιαστικά απαγορευόταν στις κυρίες να τα φορούν, και αν κάποια ρηξικέλευθη τολμούσε, θεωρείτο επαναστάτρια, ανυπάκουη και αυθάδης. Το 1919 η Luisa Capetillo οδηγήθηκε στις φυλακές του Πουέρτο Ρίκο επειδή τόλμησε, και η Rebecca Morgan ήταν η πρώτη που τα φόρεσε στη Γερουσία των ΗΠΑ το διόλου μακρινό 1989. Η λέξη «παντελόνι» προέρχεται από τον Pantalone, έναν δημοφιλή χαρακτήρα της commedia dell’arte. Pantaloons ήταν τα μακριά, έως τον αστράγαλο παντελόνια που φορούσαν οι επαναστατημένοι Γάλλοι το 1789, σε αντίθεση με τα κοντά ως το γόνατο culottes που φορούσε η αριστοκρατία. Τα pantaloons μπήκαν στα σαλόνια λίγο αργότερα καθώς τα υιοθέτησε ο “Beau” Brummell. Τα καθιέρωσε στη Βρετανία και από εκεί κατέκτησαν όλον τον κόσμο αφού, μην ξεχνάμε, τότε η Βρετανική Αυτοκρατορία κάλυπτε σχεδόν τα 3/4 του πλανήτη.

Μάλιστα, ιστορικά, τα παντελόνια ήταν «ορφανά», αφού τα πρώτα με μακριά μπατζάκια που φτιάχτηκαν από το ίδιο ύφασμα με το σακάκι εμφανίστηκαν μόλις το 1850, με την πρεμιέρα του lounge suit. Οι άντρες φορούσαν τα σκούρα μπλε και μαύρα frocks και morning coats τους με παντελόνια σε διαφορετικό χρώμα και ύφασμα, συνήθως γκρι.

Το gray flannel trouser είναι ο ιδανικότερος σύντροφος για τα navy blazers και τα sport coats

Σε γκρι χρώμα ως επί το πλείστον, απαντάται και στις ημέρες μας το πιο κλασικό «ορφανό» παντελόνι: το flannel. Αυτό το χειμωνιάτικο, μάλλινο παντελόνι είναι ο καλύτερος φίλος των blazers και των sport coats κάθε άντρα. Η απαλή, χνουδωτή υφή του ταιριάζει απόλυτα με τις κρύες ημέρες του χειμώνα και τα βαριά υφάσματα από τα οποία ράβονται τα περισσότερα «ορφανά» σακάκια. Ο συνδυασμός gray flannel trouser – navy blazer θεωρείται η επιτομή του κλασικού. Το γκρι φανελένιο παντελόνι αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της γκαρνταρόμπας κάθε άντρα που αγαπά την κλασική ένδυση. Μπορεί να συνδυαστεί μ’ όλα τα χειμερινά «ορφανά» σακάκια χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού το γκρι ως χρώμα είναι ο απόλυτος μπαλαντέρ. Ένα γκρι φανελένιο παντελόνι μπορεί να φορεθεί σ’ όλες τις περιστάσεις, πλην των απολύτως επίσημων.

Τα κοτλέ είναι μια εξαιρετική επιλογή, η οποία διατίθεται σε πολλά χρώματα. Εδώ, σε μια σκούρα πράσινη απόχρωση

Η αμέσως επόμενη πρόταση, τόσο σε επίπεδο λειτουργικότητας όσο και επισημότητας, είναι το κοτλέ (corduroy στα αγγλικά). Η ραβδωτή υφή του χαρίζει βάθος και εκλεπτυσμένο, αν και casual, χαρακτήρα. Το κοτλέ προέρχεται από το βαμβακερό και πολυτελές βελούδο, με τη χαρακτηριστική απαλή αίσθηση που αφήνει στο άγγιγμα. Ειδικά σε γήινες αποχρώσεις του καφέ, συμπληρώνει τη συνδυαστική ευελιξία του γκρι και μαζί συνθέτουν το τέλειο ζευγάρι. Εξαιρετικά όμορφο και κομψό είναι και σε βαθύ πράσινο «λαδί» χρώμα, ιδανικό για να κάνει παρέα σε καφέ χειμωνιάτικα σακάκια. Το κοτλέ όμως έχει και περιορισμούς. Είναι ένα παντελόνι πιο «εκδρομικό». Δεν μπορεί να φορεθεί σε μια επίσημη εκδήλωση, αλλά για το γραφείο είναι ό,τι πρέπει. Δεν ενδείκνυται για επαγγελματικές συναντήσεις ειδικού βάρους, αλλά είναι τέλειο για το σαββατοκύριακο και για βόλτες.

Τα παντελόνια cavalry twill είναι συνήθως μάλλινα, ζεστά, εξαιρετικά ανθεκτικά και ιδιαίτερα

Στο ίδιο επίπεδο επισημότητας βρίσκονται και τα khakis και chinos, αλλά και ο πιο χειμωνιάτικος αντίζηλός τους, τα cavalry twill. Συνήθως μάλλινα, τα παντελόνια cavalry twill οφείλουν το όνομά τους στο ιππικό, καθώς αρχικά δημιουργήθηκαν με σκοπό τη χρήση τους από αυτό, και στο twill, που είναι τύπος διαγώνιας ύφανσης. Εξαιρετικά ανθεκτικά παντελόνια, παραδοσιακά απαντώνται σε μπεζ χρώμα και είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση του κρύου. Είναι κατά κάποιο τρόπο «τα τζιν του άντρα που δεν φοράει τζιν». Άλλωστε, βαμβακερό twill είναι και το denim, το τελευταίο «ορφανό» παντελόνι για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα.

Το denim, από το οποίο φτιάχνονται τα παντελόνια τζιν, είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό βαμβακερό ύφασμα που αρχικά παράχθηκε ως υλικό κατασκευής αδιάβροχων τεντών. Τα τζιν παντελόνια είναι ό,τι πιο casual μπορεί να φορέσει ένας άντρας, αν εξαιρεθούν οι φόρμες γυμναστικής. Εξαιρετικά δύσκολα συνδυάζονται με σπορ σακάκια και μια τέτοια κίνηση δεν θα πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά την καρδία. Είναι πιο σοφό και σαφώς πιο άρτιο αισθητικά να συνδυάζονται με άλλου τύπου ενδύματα, όπως δερμάτινα jackets και αντιανεμικά μπουφάν. Για τη μακρά ιστορία του denim, αλλά και το πώς αυτό μπορεί ν’ αποτελέσει μέρος μιας κλασικής ανδρικής εμφάνισης, θα μιλήσουμε σε άλλο κείμενο.

« Τα «άλλα» παπούτσια
Bespoke υποδήματα με μεράκι στο Γαλάτσι »