Τα «άλλα» παπούτσια

Suede loafer
Τα loafer, ειδικά σε suede δέρμα, είναι ιδανικά για πιο κομψές και προσεγμένες καλοκαιρινές εμφανίσεις

Τα wholecut oxfords συνδυάζονται πανέμορφα μ’ ένα three-piece-suit. Ένα ζευγάρι chelsea είναι ό,τι καλύτερο για να συνοδεύσει τα τζιν, τα κοτλέ και τα φανελένια μας παντελόνια. Όμως, καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και τα υφάσματα ελαφραίνουν, ένας άντρας καλείται να αναζητήσει άλλες, πιο καλοκαιρινές λύσεις.
Από τη μια πλευρά θα βρει κλασικές απαντήσεις όπως τα loafer και τα moccasin: δερμάτινα υποδήματα, τα οποία μπορούν να φορεθούν χωρίς κάλτσες ή τουλάχιστον χωρίς ψηλές μέχρι το γόνατο κάλτσες, προσφέροντας έτσι περισσότερη δροσιά.
Από την άλλη όμως, θα βρει δύο «μύθους» με ονοματεπώνυμο που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα, αρχικά στον αθλητισμό και κατόπιν στο casual αντρικό στιλ.  Αυτοί οι δύο «μύθοι» δεν είναι άλλοι από τα Chuck Taylor και τα Stan Smith. Αν και γεννήθηκαν για τα παρκέ του μπάσκετ και τα κορτ του τένις αντίστοιχα, τα δύο εν λόγω αθλητικά υποδήματα έχουν εδώ και καιρό κάνει την υπέρβαση μεταπηδώντας στην casual ένδυση, δίνοντας μια λειτουργική, δροσερή λύση στο πρόβλημα της καλοκαιρινής ανδρικής υπόδησης.

ΕΛΒΙΕΛΑ
Η Ελληνική Βιομηχανία Ελαστικού (ΕΛ.ΒΙ.ΕΛΑ.), η οποία ιδρύθηκε το 1928 ήταν η πρώτη εταιρεία που έφτιαξε πάνινα υποδήματα με ελαστική σόλα τύπου plimsoll στη χώρα μας

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα πρώτα αθλητικά παπούτσια που κατασκευάστηκαν δεν ήταν αθλητικά. Τη δεκαετία του 1830, ένα νέο ζευγάρι υποδημάτων έκανε την εμφάνιση του στις παραλίες της Βρετανίας. Ήταν φτιαγμένα από ανθεκτικό βαμβακερό ύφασμα και διέθεταν σόλα από φυσικό λάστιχο. Τα έλεγαν plimsoll και τα κατασκεύαζε η Liverpool Rubber Company. Ο αρχικός τους σκοπός ήταν να φοριούνται μόνο στην παραλία, συνδυασμένα με τα μαγιό της εποχής. Ωστόσο, καθώς ήταν εξαιρετικά ευλύγιστα σε σχέση με τα κλασικά δερμάτινα υποδήματα, γρήγορα κέρδισαν την προτίμηση των αθλητών του τένις και του κροκέ. Λίγο αργότερα, καθιερώθηκαν ως υποδήματα γυμναστικής στα σχολεία της Βρετανίας αλλά και στον στρατό. Και κάπως έτσι, ανακηρύχθηκαν το πρώτο αθλητικό παπούτσι του πλανήτη.

Sportex
Πάνινα παπούτσια από την αντιπροσωπεία γαλλικών αθλητικών υποδημάτων “Sportex”

Στην Ελλάδα, plimsoll έφτιαχνε η Ελληνική Βιομηχανία Ελαστικού (ΕΛ.ΒΙ.ΕΛΑ.). Μιλάμε φυσικά, για τις θρυλικές ελβιέλες. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1928 από τους Μικρασιάτες Νικόλαο Μαυροφίδη και Νικόλαο Αγνιάδη. Οι ελβιέλες κυκλοφορούσαν σε λευκό και μπλε χρώμα και ήταν τα μόνα αθλητικά παπούτσια στην Ελλάδα. Μόλις το 1963 η «Ζίτα Ελλάς», που κατασκεύαζε κλασικά δερμάτινα υποδήματα, αποφάσισε να ανταγωνιστεί την ελβιέλα και να φτιάξει αθλητικά παπούτσια. Στα μέσα του 1970 ιδρύθηκε στη χώρα μας η αντιπροσωπεία γαλλικών αθλητικών υποδημάτων “Sportex”, η οποία και κατέκτησε την αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί δεκαετίες όλα τα αθλητικά παπούτσια στην Ελλάδα αποκαλούνταν «ελβιέλες» και κατόπιν «σπορτέξ». Το σκηνικό άλλαξε όταν, το 1983, εισήχθησαν για πρώτη φορά στη χώρα τα Converse Chuck Taylor All Star.