Τα «άλλα» παπούτσια

Suede loafer
Τα loafer, ειδικά σε suede δέρμα, είναι ιδανικά για πιο κομψές και προσεγμένες καλοκαιρινές εμφανίσεις

Τα wholecut oxfords συνδυάζονται πανέμορφα μ’ ένα three-piece-suit. Ένα ζευγάρι chelsea είναι ό,τι καλύτερο για να συνοδεύσει τα τζιν, τα κοτλέ και τα φανελένια μας παντελόνια. Όμως, καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και τα υφάσματα ελαφραίνουν, ένας άντρας καλείται να αναζητήσει άλλες, πιο καλοκαιρινές λύσεις.
Από τη μια πλευρά θα βρει κλασικές απαντήσεις όπως τα loafer και τα moccasin: δερμάτινα υποδήματα, τα οποία μπορούν να φορεθούν χωρίς κάλτσες ή τουλάχιστον χωρίς ψηλές μέχρι το γόνατο κάλτσες, προσφέροντας έτσι περισσότερη δροσιά.
Από την άλλη όμως, θα βρει δύο «μύθους» με ονοματεπώνυμο που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα, αρχικά στον αθλητισμό και κατόπιν στο casual αντρικό στιλ.  Αυτοί οι δύο «μύθοι» δεν είναι άλλοι από τα Chuck Taylor και τα Stan Smith. Αν και γεννήθηκαν για τα παρκέ του μπάσκετ και τα κορτ του τένις αντίστοιχα, τα δύο εν λόγω αθλητικά υποδήματα έχουν εδώ και καιρό κάνει την υπέρβαση μεταπηδώντας στην casual ένδυση, δίνοντας μια λειτουργική, δροσερή λύση στο πρόβλημα της καλοκαιρινής ανδρικής υπόδησης.

ΕΛΒΙΕΛΑ
Η Ελληνική Βιομηχανία Ελαστικού (ΕΛ.ΒΙ.ΕΛΑ.), η οποία ιδρύθηκε το 1928 ήταν η πρώτη εταιρεία που έφτιαξε πάνινα υποδήματα με ελαστική σόλα τύπου plimsoll στη χώρα μας

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα πρώτα αθλητικά παπούτσια που κατασκευάστηκαν δεν ήταν αθλητικά. Τη δεκαετία του 1830, ένα νέο ζευγάρι υποδημάτων έκανε την εμφάνιση του στις παραλίες της Βρετανίας. Ήταν φτιαγμένα από ανθεκτικό βαμβακερό ύφασμα και διέθεταν σόλα από φυσικό λάστιχο. Τα έλεγαν plimsoll και τα κατασκεύαζε η Liverpool Rubber Company. Ο αρχικός τους σκοπός ήταν να φοριούνται μόνο στην παραλία, συνδυασμένα με τα μαγιό της εποχής. Ωστόσο, καθώς ήταν εξαιρετικά ευλύγιστα σε σχέση με τα κλασικά δερμάτινα υποδήματα, γρήγορα κέρδισαν την προτίμηση των αθλητών του τένις και του κροκέ. Λίγο αργότερα, καθιερώθηκαν ως υποδήματα γυμναστικής στα σχολεία της Βρετανίας αλλά και στον στρατό. Και κάπως έτσι, ανακηρύχθηκαν το πρώτο αθλητικό παπούτσι του πλανήτη.

Sportex
Πάνινα παπούτσια από την αντιπροσωπεία γαλλικών αθλητικών υποδημάτων “Sportex”

Στην Ελλάδα, plimsoll έφτιαχνε η Ελληνική Βιομηχανία Ελαστικού (ΕΛ.ΒΙ.ΕΛΑ.). Μιλάμε φυσικά, για τις θρυλικές ελβιέλες. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1928 από τους Μικρασιάτες Νικόλαο Μαυροφίδη και Νικόλαο Αγνιάδη. Οι ελβιέλες κυκλοφορούσαν σε λευκό και μπλε χρώμα και ήταν τα μόνα αθλητικά παπούτσια στην Ελλάδα. Μόλις το 1963 η «Ζίτα Ελλάς», που κατασκεύαζε κλασικά δερμάτινα υποδήματα, αποφάσισε να ανταγωνιστεί την ελβιέλα και να φτιάξει αθλητικά παπούτσια. Στα μέσα του 1970 ιδρύθηκε στη χώρα μας η αντιπροσωπεία γαλλικών αθλητικών υποδημάτων “Sportex”, η οποία και κατέκτησε την αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί δεκαετίες όλα τα αθλητικά παπούτσια στην Ελλάδα αποκαλούνταν «ελβιέλες» και κατόπιν «σπορτέξ». Το σκηνικό άλλαξε όταν, το 1983, εισήχθησαν για πρώτη φορά στη χώρα τα Converse Chuck Taylor All Star.

Τα «σταράκια»

Είμαι γεννημένος το 1976. Όταν πήγαινα Λύκειο οι «φυλές» ήταν ξεκάθαρες και ενδυματικά σαφώς διαφοροποιημένες. Τον χειμώνα, οι ροκάδες φορούσαν Dr Martens, ενώ οι φίλοι της dance μουσικής Timberland. Μόνο το καλοκαίρι «τα βρίσκαμε». Όλοι συμφωνούσαν ότι τα All Star είναι το ιδανικό θερινό παπούτσι. Έως και σήμερα, αρκετές δεκαετίες από τότε που έκατσα για τελευταία φορά σε θρανίο, δεν έχω ανακαλύψει καλύτερα θερινά υποδήματα από τα χαμηλά «σταράκια». Ακόμη κι αν τα συγκεκριμένα της Converse πλέον τα θεωρώ υπερτιμημένα, σε σχέση με την ποιότητα κατασκευής τους το σχέδιό τους παραμένει διαχρονικά κλασικό.

Τα πρώτα Chuck Taylor All Star βγήκαν από το εργοστάσιο της Converse το 1922 ως υποδήματα για μπάσκετ. Πήραν το όνομά τους από τον Chuck Taylor, έναν παίκτη του μπάσκετ, ο οποίος εργάστηκε στην Converse ως πωλητής. Η εταιρεία υιοθέτησε τις συμβουλές του και έτσι δημιούργησε ένα παπούτσι-φαινόμενο. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, το Chuck Taylor All Star είχε κατακτήσει το 70%-80% της αγοράς υποδημάτων για μπάσκετ.

All Star
Σχεδόν έναν αιώνα από τη γέννησή τους, το σχέδιο των All Star παραμένει απαράλλαχτο

Τα All Star όμως είχαν μεγαλύτερες βλέψεις από το να είναι ένα απλό αθλητικό παπούτσι περιορισμένο στις τέσσερις γραμμές ενός γηπέδου μπάσκετ. Στις ημέρες μας κανείς δε φοράει «σταράκια» για να πάει να παίξει μπάσκετ. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στη βιομηχανία αθλητικών υποδημάτων είναι τέτοιες που τα ταπεινά All Star μοιάζουν με απολιθώματα δεινοσαύρων. Αντίθετα, από τη δεκαετία του 1980 και μετά, άλλαξαν σελίδα στην ιστορία τους και έγιναν τα αγαπημένα παπούτσια καλλιτεχνών, μουσικών, μαθητών και γενικά όλων αυτών που αναζητούν ένα δροσερό και άνετο υπόδημα για casual εμφανίσεις, ειδικά το καλοκαίρι. Συνδυάζονται άψογα με khakis, chinos, βερμούδες και με μπλουζάκια τύπου polo. Ένα ζευγάρι απλά λευκά πάνινα υποδήματα με λαστιχένια σόλα ανεξαρτήτως μάρκας ήταν, είναι και θα είναι το απόλυτο καλοκαιρινό παπούτσι.

Τα Stan Smith

Το 1964 η Adidas έφτιαξε το πρώτο δερμάτινο παπούτσι για το παιχνίδι του τένις. Αρχικά ονομάστηκε Robert Haillet από τον τότε Γάλλο πρωταθλητή του τένις. Όταν ο Haillet κρέμασε τη ρακέτα του, η εταιρεία επέλεξε το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης, τον Αμερικανό Stan Smith. Έτσι, το 1971 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην αγορά τα Adidas Stan Smith. Το εξαιρετικά μινιμαλιστικό σχέδιο των Stan Smith αποτέλεσε την έμπνευση για δεκάδες άλλες εταιρείες που σήμερα προσφέρουν παρόμοια υποδήματα τα οποία δεν απευθύνονται σε όσους αναζητούν ένα αθλητικό παπούτσι, αλλά περισσότερο ένα sneaker για πιο casual εμφανίσεις.

Stan Smith
Ο λιτός, μινιμαλιστικός σχεδιασμός των Stan Smith έχει αποτελέσει τη βάση για όλα τα σύγχρονα casual sneakers

Όπως έχουμε τονίσει και στο κείμενό μας για τη στολή εργασίας, ένα απλό δερμάτινο sneaker αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όποιον θέλει να κάνει σταδιακά τη μετάβαση από το απλό αθλητικό παπούτσι σε πιο επίσημα υποδήματα. Τα Stan Smith τα τοποθέτησα στην κατηγορία «καλοκαιρινά» μόνο και μόνο εξαιτίας του χρώματός τους. Αφού είναι αποκλειστικά λευκά, δεν ενδείκνυνται για τους λασπωμένους δρόμους του χειμώνα. Εκτός αν θέλετε να τα καθαρίζετε κάθε φορά που τα φοράτε.

Με κάλτσα ή χωρίς

Τόσο τα πιο κλασικά loafers, όσο και τα εντελώς casual All Star μπορούν να φορεθούν χωρίς κάλτσες, αλλά καθώς έτσι υπάρχουν πολλές πιθανότητες ανάπτυξης ερεθισμών, μολύνσεων αλλά και οσμών, η καλύτερη λύση -για όποιον επιθυμεί να προστατέψει τα πόδια και τα υποδήματά του χωρίς να κάνει παραχωρήσεις στο ανέμελο καλοκαιρινό στιλ- είναι οι no-show socks.

No-show socks
Οι no-show socks δε διακρίνονται κατά το ελάχιστο όταν φοράμε τα παπούτσια μας. Στη φωτογραφία είναι φορεμένες με moccasins σε γκρι suede δέρμα, μια ακόμη δημοφιλή καλοκαιρινή επιλογή

Προσοχή, δεν αναφέρομαι στις κοντές κάλτσες που ορισμένοι αποκαλούν «σοσόνια», αλλά σε κάλτσες ειδικά σχεδιασμένες έτσι ώστε να μη διακρίνονται καθόλου. Αναζητείστε αυτές με ενίσχυση στη φτέρνα που βοηθά να συγκρατείται η κάλτσα στη θέση της και να μην υποχωρεί μέσα στο παπούτσι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα μεγάλα «όχι»

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συνδυαστούν πάνινα και δερμάτινα αθλητικά παπούτσια με κοστούμι. Αν πρέπει να φορέσετε κοστούμι το καλοκαίρι, είτε θα φορέσετε τα κλασικά σας oxford και derby με κάλτσες (ως το γόνατο φυσικά) ή θα επιλέξετε ένα ζευγάρι loafers με no-show socks.

Μπλουζάκι τύπου polo, khakis και λευκά πάνινα παπούτσια
Μπλουζάκι τύπου polo, khakis και λευκά πάνινα παπούτσια. Ένας κλασικός καλοκαιρινός συνδυασμός

Σαγιονάρες, σανδάλια, κλπ., είναι μόνο για την παραλία ή την πισίνα. Πουθενά αλλού. Βρίσκομαι επίσης στην όχι και τόσο ευχάριστη θέση να αναγκαστώ να αποσαφηνίσω ότι απαγορεύονται οι κάλτσες με τις σαγιονάρες και τα σανδάλια. Έχουν δει πολλά τα μάτια μου.

Διαδώστε!