Οι κάλτσες είναι ένα υβριδικό, θα λέγαμε, ένδυμα. Ουσιαστικά είναι εσώρουχο, καθώς όταν είσαι όρθιος το παντελόνι τις καλύπτει πλήρως –θα έπρεπε να το κάνει τουλάχιστον– αλλά όταν κάθεσαι αποκαλύπτονται και μαζί αποκαλύπτουν το... γούστο σου.
Με ιστορία που ξεκινά από τον άνθρωπο των σπηλαίων, οι κάλτσες ήταν το πρώτο κατασκεύασμα που βρέθηκε ανάμεσα στα πόδια μας και το χώμα. Φτιαγμένες από δέρμα ζώων αρχικά, χρειάστηκε να περάσουν εκατοντάδες χρόνια και μια βιομηχανική επανάσταση για να αποκτήσουν τη φίνα υφή που έχουν σήμερα.
Η εφεύρεση της κυκλικής πλεκτομηχανής «εκδημοκράτισε» τις κάλτσες και από είδος πολυτελείας τις έκανε προσιτές στον καθένα. Σήμερα κατασκευάζονται από μαλλί, βαμβάκι (οι αθλητικές κυρίως), μετάξι (οι πιο φίνες, για επίσημο ένδυμα) αλλά και από συνθετικά υλικά τα οποία το Μονόπετο δεν προτείνει σε καμία περίπτωση.
Η ποιότητα ενός ζευγαριού καλτσών υπόκειται στον αριθμό βελονών που διαθέτει η κυκλική πλεκτομηχανή. Όσες περισσότερες βελόνες τόσο υψηλότερη η ποιότητα. Ένα καλό ζευγάρι βγαίνει από μια μηχανή με 120-180 βελόνες. Οι καλύτερες κάλτσες στον κόσμο είναι παράγωγα πλεκτομηχανών που διαθέτουν 280 βελόνες.
Οι κανόνες
Αφού ξεκαθαρίσω ότι οι λευκές βαμβακερές κάλτσες έχουν θέση μόνο στο γυμναστήριο και σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με την κλασική ένδυση, οι κανόνες είναι πολύ απλοί. Συγκεκριμένα είναι ένας: Φοράμε κάλτσες μέχρι το γόνατο ή δεν φοράμε κάλτσες. Γιατί μέχρι το γόνατο; Μα για να μην φαίνεται η τρίχα στο πόδι όταν καθόμαστε. Φυσικά, υπάρχουν στο εμπόριο προϊόντα (καλτσοδέτες ουσιαστικά) τα οποία κρατάνε τις κάλτσες στη θέση τους αλλά νομίζω ότι λίγοι άντρες θα ένιωθαν άνετα φορώντας τα. Οι μακριές κάλτσες έως το γόνατο είναι μια απλή και παραδοσιακή λύση. Τώρα, όταν το Ελληνικό καλοκαίρι επιβάλει τις υψηλές του θερμοκρασίες, η καλύτερη λύση είναι να φορέσουμε τα loafers ή τα μοκασίνια μας χωρίς κάλτσες. Αν κάποιος έχει ευαισθησία ή απλά δεν του αρέσει η αίσθηση του υποδήματος χωρίς κάλτσες, υπάρχει η πρόταση των no-show-socks, δηλαδή καλτσών σχεδιασμένων έτσι ώστε να μη φαίνονται.
Ο συνδυασμός
Όπως η γραβάτα φέρνει σε αρμονία τόσο σχηματική όσο και χρωματική το πουκάμισο με το σακάκι, έτσι και οι κάλτσες έρχονται να συμπληρώσουν αισθητικά το κενό μεταξύ του παντελονιού και των παπουτσιών. Χρωματικά, η ασφαλής επιλογή είναι οι κάλτσες να ακολουθούν το χρώμα του παντελονιού, όχι του παπουτσιού. Δηλαδή, όταν φοράμε ένα γκρι παντελόνι, οι κάλτσες θα πρέπει να είναι γκρι ασχέτως αν τα παπούτσια είναι μαύρα ή καφέ. Αν το παντελόνι και τα παπούτσια είναι μαύρα, τότε force που λέμε και στο σκάκι, οι κάλτσες θα είναι μαύρες.
Κύριοι με ανεπτυγμένη αίσθηση του στυλ μπορούν να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και να συνδυάσουν τις κάλτσες με κάποιο άλλο στοιχείο της εμφάνισής τους όπως η γραβάτα ή το σακάκι τους. Παραδείγματος χάριν, φοράτε έναν συνδυασμό όπως τον κλασικό γκρι παντελόνι με σκούρο μπλε σακάκι. Οι κάλτσες σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να είναι τόσο γκρι -σύμφωνα με τον πρώτο και βασικό κανόνα- όσο και μπλε. Ας το περιπλέξουμε λίγο. Μαζί με το γκρι παντελόνι και το σκούρο μπλε σακάκι φοράτε και μια μπορντό γραβάτα. Σε αυτή την περίπτωση ένα ζευγάρι καλτσών στην ίδια απόχρωση με τη γραβάτα όχι μόνο ταιριάζει αλλά «δένει» την όλη εμφάνιση χαρίζοντας μια αρμονική κάθετη σύνδεση.
Ρίγες και σχέδια
Εφόσον ένας άνδρας κατακτήσει τον αρμονικό συνδυασμό των μονόχρωμων καλτσών με τη συνολική του εμφάνιση μπορεί να περάσει στην επόμενη πίστα. Αυτή των σχεδίων. Σαφώς, οι ρίγες είναι πιο εύκολες και η μετάβαση μπορεί να γίνει με ευκολία. Τα δύσκολα αρχίζουν με τα καρώ και άλλα σχέδια. Εκεί πρέπει να δοθεί προσοχή έτσι ώστε να μην έρχονται σε αντίθεση με τα υπόλοιπα στοιχεία της εμφάνισης. Παραδείγματος χάριν, αν συνδυάσετε καρώ κάλτσες με μονόχρωμο παντελόνι και σακάκι, όλα καλώς. Αν όμως το σακάκι ή το παντελόνι ή ακόμα χειρότερα το κοστούμι σας έχει καρώ, η επιλογή κάλτσας με το ίδιο σχέδιο μπορεί να έχει... ταμτακικά αποτελέσματα. Προφανώς δεν θα αναφερθώ καν σε πολύχρωμες κάλτσες με παπάκια, σκυλάκια, ήρωες καρτούν και λοιπά ανοσιουργήματα αρμόζουσες μόνο σε βρέφη. Οδεύστε με σύνεση λοιπόν κύριοι.
Διαδώστε!