Στις ημέρες μας, ελάχιστοι είναι οι εργοδότες που απαιτούν οι εργαζόμενοι να φορούν σακάκι και γραβάτα. Όλα έχουν γίνει πιο casual και «χαλαρά». Εξαίρεση αποτελούν, κυρίως, οι δικηγόροι, οι υπάλληλοι τραπέζης και κάποιοι πωλητές. Τούτων δοθέντων, στο παρακάτω κείμενο θα προσπαθήσω να καταθέσω μερικές προτάσεις της κλασικής ανδρικής ένδυσης για τον νεαρό επαγγελματία που πιάνει για πρώτη φορά δουλειά σ’ έναν χώρο, στον οποίο οι συνάδελφοί του συνηθίζουν να φορούν κάτι πιο… επίσημο από φόρμα και αθλητικά παπούτσια. Επίσης, θα αποπειραθώ να παρουσιάσω τον όρο της «αλληλοσυμπληρούμενης γκαρνταρόμπας». Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Έστω λοιπόν ότι μιλάμε για έναν νεαρό κύριο -ας τον ονομάσουμε Φαίδωνα- που πιάνει την πρώτη του δουλειά γραφείου. Έστω ότι, επίσης, η ντουλάπα του αποτελείται από φόρμες, φούτερ, αθλητικά παπούτσια, δυο τζιν παντελόνια και -ίσως- δυο πουκάμισα. Είναι φανερό πως απέχει πολύ από το να φτιάξει μια «επαγγελματική» γκαρνταρόμπα. Πιθανότατα δε, δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα για να προβεί σε μαζικές αγορές, οπότε θα πρέπει πρώτον να αποκτά τα χρειαζούμενα σταδιακά, και δεύτερον και σημαντικότερο, αυτά να συμπληρώνουν και να συνδυάζονται σοφά με τα κομμάτια που ήδη έχει.
Τι εννοώ: εφόσον ο Φαίδωνας διαθέτει δυο τζιν παντελόνια (τα οποία δεν είναι σκισμένα ή από εκείνα τα πολύ φαρδιά που φορούν ορισμένοι fans του hip-hop), προφανώς και δεν χρειάζεται ν’ αποκτήσει ακόμη ένα τζιν παντελόνι. Το σώφρον θα ήταν να προσανατολιστεί προς άλλα στιλ και να αποκτήσει ένα chino, ένα khaki ή ένα φανελένιο παντελόνι. Αν υποθέσουμε ότι τα τζιν που διαθέτει είναι μπλε χρώματος, το πρώτο παντελόνι που θα πάρει πρέπει να είναι γκρι και το επόμενο σε μια απόχρωση του καφέ (π.χ. ανοιχτό μπεζ). Αυτό γιατί τα βασικά χρώματα της κλασικής ανδρικής ένδυσης είναι το μπλε, το γκρι και το καφέ. Αυτά τα τρία χρώματα συνδυάζονται άψογα μεταξύ τους, αποτελώντας τα θεμέλια κάθε αντρικής γκαρνταρόμπας. Ιδίως της αλληλοσυμπληρούμενης.
Ο πρώτος στόχος είναι ο φίλος μας, μέσα σ΄ ένα λογικό χρονικό διάστημα, να αποκτήσει δύο ζευγάρια δερμάτινα υποδήματα (ένα χαμηλό κι ένα μποτάκι, ας πούμε), τρία παντελόνια, πέντε πουκάμισα και δυο «ορφανά» σακάκια, τα οποία όλα να ταιριάζουν μεταξύ τους. Με τα παραπάνω κομμάτια θα διαθέτει πλέον 2x3x5x2=60 διαφορετικούς συνδυασμούς.
Ας δούμε τώρα ένα προς ένα τα παραπάνω στοιχεία που θα βοηθήσουν τον Φαίδωνα να πηγαίνει στη δουλειά καθημερινά με διαφορετική εμφάνιση για διάστημα δύο μηνών.
Υποδήματα
Καθώς μιλάμε για νεαρό άνδρα, ο οποίος κάνει τα πρώτα του βήματα στο μακρύ μονοπάτι της ενδυματικής πορείας του, η αρχική πρότασή μας σχετικά με τα υποδήματα είναι ένα ζευγάρι καφέ δερμάτινα sneakers. Θα τον βοηθήσουν να κάνει άνετα τη μετάβαση από τα αθλητικά παπούτσια που έχει συνηθίσει, σε κάτι πιο επίσημο. Το καφέ, δε, είναι το καλύτερο χρώμα. Συνδυάζεται άψογα μ’ όλα τα χρώματα παντελονιού -εκτός του μαύρου- και είναι ιδανικό για να συνοδεύει τζιν ή khaki παντελόνια.
Το δεύτερο ζευγάρι θα πρέπει να είναι πάλι καφέ, αλλά αυτή τη φορά όχι sneaker. Εδώ, ο φέρελπις φίλος μας καλείται να διαλέξει ένα παπούτσι μέσα από το σύμπαν της κλασικής ανδρικής υπόδησης. Στο Μονόπετο έχουμε αναλυτικά κείμενα, τόσο για τα κλασικά υποδήματα oxford, derby, monk strap και loafer όσο και για τα μποτάκια. Αν τώρα πρέπει να προτείνουμε ένα συγκεκριμένο, αυτό θα ήταν ένα ζεύγος σκούρων καφέ, σουέντ chukka boots. Ιδανικές για κάθε εποχή, οι μπότες chukka μπορούν να φορεθούν άνετα μ’ ένα απλό τζιν παντελόνι, αλλά αν χρειαστεί και μ’ ένα γκρι ή μπλε κοστούμι. Ίσως, το πιο ευέλικτο παπούτσι στον κόσμο.
Παντελόνια
Αφού ολοκληρώσαμε τα «θεμέλια», ας αρχίσουμε το χτίσιμο. Τα τρία παντελόνια που προτείνουμε στον νεαρό μας είναι ένα σκούρο μπλε τζιν, ένα μπεζ khaki και ένα γκρι φανελένιο ή chino παντελόνι. Μ’ αυτά τα τρία είναι καλυμμένος για κάθε περίσταση, αφού συνδυάζονται και με τα δύο ζευγάρια υποδημάτων που παρουσιάσαμε πιο πάνω. Προφανώς, απαιτείται ενδελεχής έρευνα αγοράς, ώστε να βρεθεί η καλύτερη σχέση τιμής/ποιότητας, αφού ο φίλος μας μόλις ξεκίνησε δουλειά και δεν έχει λεφτά για πέταμα.
Πουκάμισα
Για τα πέντε πουκάμισα που θα χρειαστεί, η πρότασή μας είναι και πάλι -τι έκπληξη- κλασική. Ένα λευκό, δύο γαλάζια, ένα μπλε (ίσως τζιν) και ένα με ρίγες ή καρό είναι αρκετά για αρχή. Αν σε αυτά προστεθούν ένα ζιβάγκο και ένα μακρυμάνικο μπλουζάκι σε στιλ Polo (πάντα στα κλασικά χρώματα γκρι, μπλε, καφέ) ο φίλος μας είναι ετοιμοπόλεμος.
Σακάκια
Τέλος, τα σακάκια. Εδώ υπάρχουν πάντα οι δύο επιλογές: έτοιμα ή επί παραγγελία. Προφανώς, τα έτοιμα είναι κατά πολύ πιο οικονομικά αφού στις μεγάλες αλυσίδες της βιομηχανίας μόδας μπορεί κάποιος να βρει σακάκι ακόμη και με 50 ευρώ. Θα είναι σίγουρα από συνθετικό ύφασμα και θα διαθέτει όλα τα -κακά- στοιχεία που αποτελούν τα ειδοποιά χαρακτηριστικά ενός έτοιμου «μαζικού» ενδύματος (εφαρμογή, αντοχή κ.ά.). Η επόμενη επιλογή είναι επί παραγγελία, όχι όμως με καναβάτσο αλλά με αυτοκόλλητο. Με μια έρευνα αγοράς στον χάρτη μας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει επί παραγγελία σακάκια από 100 έως 200 ευρώ. Καθώς όμως μιλάμε για έναν νέο άντρα, για τον οποίο αυτό το ποσό ενδεχομένως είναι υψηλό (δεδομένου ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο σακάκια), υπάρχει ακόμη μια λύση: το μεταχειρισμένο. Αν ο φίλος μας διαθέτει σχετικά «φυσιολογικές» αναλογίες, το internet και τα καταστήματα second hand αποτελούν πεδίον δόξης λαμπρό. Με αρκετή έρευνα και γνώση μπορεί κάποιος να βρει αξιοπρεπέστατα σακάκια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Εξάλλου, μιλάμε για τα πρώτα βήματα και σε αυτά χωράει τόσο ο πειραματισμός όσο και τα λάθη. Συγκεκριμένα, όχι απλά χωράνε, αλλά επιβάλλονται.
Μπλε σακάκι, λευκό πουκάμισο, μπεζ παντελόνι. Ακόμη ένας κλασικός συνδυασμός που προκύπτει από τα κομμάτια που έχουμε διαλέξει
Σχετικά με την κατασκευή ενός σακακιού, πληροφορίες βρίσκετε εδώ, ενώ σχετικά με το πώς πρέπει να σας εφαρμόζει, εδώ.
Σχετικά με τα χρώματα τώρα, η πρότασή μας είναι το ένα σακάκι να είναι απαραίτητα σκούρο μπλε και το δεύτερο είτε γκρι είτε καφέ, ανάλογα με το γούστο του καθενός. Και τα τρία αυτά χρώματα ταιριάζουν απόλυτα με τα παπούτσια, τα παντελόνια και τα πουκάμισα που προαναφέραμε.
Αφού προσθέσουμε ότι η λύση του μεταχειρισμένου δεν αφορά μόνο στα σακάκια αλλά και στα υποδήματα -όπου αναλυτικό οδηγό για τις μεθόδους κατασκευής τους βρίσκετε εδώ- και ότι θα χρειαστεί και κάλτσες, δε μένει παρά να ευχηθούμε στον Φαίδωνα για τη νέα του εργασία «σιδεροκέφαλος» και καλή τύχη.
Διαδώστε!