Ένας κομψός άντρας γνωρίζει τη δύναμη που κρύβει ένα καλοραμμένο κοστούμι, αλλά ξέρει επίσης ότι υπάρχουν περιστάσεις που όχι μόνο αυτό δεν ενδείκνυται αλλά ουσιαστικά απαγορεύεται. Για πιο χαλαρές καλοκαιρινές κοινωνικές εκδηλώσεις ή ακόμη και επαγγελματικές συναντήσεις πολλές φορές ένα παντελόνι Khaki και ένα λευκό λινό πουκάμισο όχι μόνο αρκούν αλλά εξυψώνουν ενδυματικά αυτόν που τα επιλέγει, κατατάσσοντάς τον μακράν άνω του μέσου όρου.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όπως άλλωστε συνηθίζουμε εδώ στο Μονόπετο. Khakis και Chinos ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα. Μιλάμε για 100% βαμβακερά παντελόνια, τα οποία αναλόγως της πλέξης και της διατομής του βαμβακερού νήματος, μπορούν να διαχωριστούν σε χειμερινά και καλοκαιρινά. Στον κόσμο του κλασικού αντρικού στιλ κατηγοριοποιούνται περισσότερο ως ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά «ορφανά» παντελόνια, αφήνοντας τα κοτλέ, τα φανελένια και τα μάλλινα worsted για τον χειμώνα και τις πιο κρύες ημέρες του φθινοπώρου.
Έλκουν την καταγωγή τους από τις στρατιωτικές στολές, όπως και τόσα άλλα στοιχεία της κλασικής ανδρικής ένδυσης. Συγκεκριμένα, ήταν 1848 όταν σύμφωνα με κάποιους ο Sir Harry Lumsden και με άλλους ο Henry Lawrence αποφάσισε να βάψει τα λευκά ρούχα των ινδών στρατιωτών που αποτελούσαν το βρετανικό σύνταγμα Corps of Guides στο χρώμα της σκόνης. Αν και στην Ελλάδα όταν λέμε «χακί» εννοούμε ένα βαθυπράσινο χρώμα, η λέξη khaki έχει περσική προέλευση και σημαίνει χώμα. Στο χρώμα του χώματος πλέον, οι νέες στολές του Corps of Guides κατέκτησαν τον κόσμο. Οι πρώτοι που υιοθέτησαν αυτό το χρώμα, ειδικά για στρατιωτικές αποστολές σε ζεστά κλίματα, ήταν οι Βρετανοί το 1867 κατά την εκστρατεία της Αβησσυνίας. Το 1898 στο χακί ντύθηκε και ο στρατός των ΗΠΑ κατά τον ισπανο-αμερικανικό πόλεμο. Το ίδιο βαμβακερό ύφασμα αλλά σε φαιοπράσινο χρώμα χρησιμοποιήθηκε για τις στολές τόσο των Βρετανών όσο και των Αμερικανών κατά τον Α’ όπως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κάπως έτσι η λέξη «χακί» ήρθε και στην Ελλάδα.
Με το τέλος του Β’ ΠΠ, τα άνετα και δροσερά Khakis των αμερικανών στρατιωτών επέστρεψαν στις ΗΠΑ, όπου πλέον βρήκαν χρήση ως παντελόνια σαββατοκύριακου, διακοπών και χαλάρωσης. Γύρω στο 1960 απέκτησαν και το νέο τους όνομα. Τα μαγαζιά τα πωλούσαν πλέον ως Chinos, καθώς το βαμβακερό ύφασμα για την παραγωγή τους είχε προέλευση την Κίνα. Πλέον, έχει καθιερωθεί το όνομα Khakis για τα βαμβακερά παντελόνια σε ανοιχτό μπεζ χρώμα (της άμμου θα πουν μερικοί) και Chinos για τα ίδια παντελόνια σε πολλά άλλα χρώματα.
Το κλασικό (θυμίζω ότι γεννήθηκε το 1848) Khaki, σε συνδυασμό με ένα navy blazer έχει καθιερωθεί ως στολή για δεκάδες ιδιωτικά σχολεία στις ΗΠΑ ενώ αποτελεί ασφαλή επαγγελματική επιλογή για εκατομμύρια άντρες ανά τον κόσμο. Μάλιστα, στην πολιτεία της Καλιφόρνια, αυτός ο συνδυασμός είναι τόσο κλασικός που φέρει το όνομα: The California Tuxedo. Τα Khakis και τα Chinos, όσον αφορά τον βαθμό επισημότητάς τους, βρίσκονται ακριβώς στη μέση. Είναι πιο επίσημα από ένα τζιν, αλλά πιο casual από ένα μάλλινο παντελόνι.
Κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντα, είναι ιδανικά για το ελληνικό καλοκαίρι καθώς φοριούνται άνετα με ένα απλό πουκάμισο ή ένα μπλουζάκι τύπου Polo στο γραφείο, ενώ αν προσθέσεις ένα καλοκαιρινό σακάκι από πάνω είσαι έτοιμος για κάθε περίσταση.
Εκτός από τον κλασικό συνδυασμό Khaki-navy blazer, ένα -ας πούμε- μπλε Chino συνδυάζεται εξαιρετικά με ένα καφέ λινό σακάκι ή ακόμη και με ένα βαμβακερό λευκό seersucker.
Προσοχή φίλε αναγνώστη: τα παντελόνια cargo, αυτά που φορούσαμε φαντάροι με τις τσέπες στους μηρούς, δεν είναι Khakis ούτε Chinos, δεν ανήκουν στο σύμπαν του κλασικού ανδρικού στυλ και σε καμία περίπτωση δε συνδυάζονται με πουκάμισο και σακάκι.
Από τις Bερμούδες με αγάπη
Από τα Khakis προέρχονται και οι βερμούδες, γνωστές επίσης και ως walk shorts ή dress shorts. Η ονομασία «βερμούδα» προέρχεται από τα νησιά Βερμούδες, στα οποία τα εν λόγω κοντά παντελόνια φοριούνται ακόμη και ως επίσημο ένδυμα με σακάκι, γραβάτα και ψηλές κάλτσες.
Φτιαγμένα και αυτά από 100% βαμβακερό ύφασμα μοιράζονται την ίδια στρατιωτική καταγωγή με τα «ξαδέλφια» τους. Τις βερμούδες χρησιμοποιούσε ο βρετανικός στρατός για αποστολές σε τροπικά κλίματα, ερήμους, κλπ. Αν και σε καμία περίπτωση δε φοριούνται στο γραφείο και σε κοινωνικές εκδηλώσεις -τουλάχιστον από όσους θεωρούν εαυτούς ευπρεπείς- οι βερμούδες είναι ιδανικές για βόλτες στα γραφικά σοκάκια των ελληνικών νησιών, απογευματινά κοκτέιλ σε beach bar και ούτω καθεξής.
Βερμούδα Khakis χωρίς πλαϊνές τσέπες, οι οποίες συνήθως χαλάνε τη γραμμή και προσδίδουν όγκο στους μηρούς
Ο κομψός άντρας θα επιλέξει βερμούδα σε κλασική γραμμή, χωρίς τσέπες στους μηρούς και με μήκος που τελειώνει λίγο πιο πάνω από το γόνατο. Σε περίπτωση που η βερμούδα είναι μακρύτερη υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης: είτε να διπλώσετε το μπατζάκι δημιουργώντας ένα «ρεβέρ» ή να την πάτε σε έναν ράφτη μεταποιήσεων για κόντεμα. Χρωματικά, οι επιλογές είναι απεριόριστες: από το κλασικό μπεζ, μέχρι πιο έντονα μπλε και πράσινα. Αυτό που θα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος είναι οι βερμούδες σε τζιν ύφασμα. Εκτός του ότι είναι καθαρό παράγωγο της μόδας, αρμόζει μόνο σε παιδιά και εφήβους, ουχί σε άντρες. Οι πιο τολμηροί εξ’ ημών μπορούν να πειραματιστούν με βερμούδες σε ύφασμα madras.
Πρόκειται για ένα βαμβακερό ύφασμα από την Ινδία, το οποίο είναι σε πολύχρωμο καρό μοτίβο. Τα αυθεντικά madras είναι χειροποίητα, ακριβά και σπάνια, και κάποτε ήταν σύμβολο πλούτου για εκείνον που τα φορούσε, αφού μόνο όποιος είχε την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθεί την Ινδία ή νησιά της Καραϊβικής μπορούσε να τα προμηθευτεί. Πλέον, μοτίβα madras κυκλοφορούν στην αγορά σε πιο οικονομικές τιμές αφού δεν είναι χειροποίητα. Μόνο προσοχή, εφόσον επιλέξετε μια βερμούδα με μοτίβο madras, η επιλογή πουκάμισου ή μπλούζας που θα τη συνοδεύσει θα πρέπει να είναι αυστηρά μονόχρωμη, ειδάλλως η εμφάνισή σας θα προσομοιάζει μ’ αυτήν του Ταμτάκου.
Διαδώστε!