Μπότες για ερήμους
και σαλόνια

Οι Beatles με Chelsea boots
Οι Beatles φωτογραφημένοι στις 15 Απριλίου του 1963, όλοι με Chelsea boots

Τα περισσότερα κλασικά ανδρικά παπούτσια προέρχονται από αντίστοιχες μπότες. Καθώς παλιότερα όλοι οι δρόμοι ήταν χωμάτινοι και λασπωμένοι θα ήταν παράλογο κάποιος να φοράει χαμηλά παπούτσια εκτός αν ήταν βασιλεύς, δούκας ή κόμης, οπότε είχε άλλους να τον κουβαλούν.

Για τους περισσότερους άντρες οι μπότες ήταν η μόνη επιλογή. Έτσι, αυτός που συνέλαβε την ιδέα να φτιάξει το πρώτο derby δεν φαντάστηκε το σημερινό χαμηλό παπούτσι με ανοιχτό σύστημα δεσίματος που όλοι ξέρουμε αλλά τη μπότα derby. Μια μπότα derby με λαστιχένια σόλα που οι περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουν είναι η πατροπαράδοτη στρατιωτική αρβύλα. Όχι τόσο κομψή φυσικά για να τη φορέσεις με σακάκι ή κοστούμι αλλά κλασική derby boot αν μη τι άλλο.

Ο αριστοκράτης

Τα oxfords, τα οποία αν είναι μαύρα και χωρίς διακοσμητικά (brogue) είναι τα πιο επίσημα παπούτσια, προέρχονται από τις μπότες balmoral. Οι εν λόγω μπότες σχεδιάστηκαν στα μέσα του 1800 κατ’ εντολή του Πρίγκιπα της Βρετανίας Άλμπερτ, όταν έψαχνε για ένα ζευγάρι παπούτσια που να μπορεί να φορά τόσο στους περιπάτους του όσο και εντός του εξοχικού... κάστρου της βασιλικής οικογένειας εν ονόματι Balmoral. Αν και αρχικά ήταν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από το ίδιο κομμάτι δέρματος, σύντομα πήραν τη μορφή που διατηρούν μέχρι και σήμερα, η οποία αποτελείται είτε από δύο είδη δέρματος ή από ένα δέρμα και μια υφασμάτινη εξωτερική επένδυση. Οι balmoral είναι ιδανικές για όποιον αγαπά τα κοστούμια ή ψάχνει ένα πιο επίσημο υπόδημα που δεν είναι αναγκαστικά χαμηλό.

Balmoral σε oxblood δέρμα με σκούρο γκρι σουέντ
Balmoral σε oxblood δέρμα με σκούρο γκρι σουέντ

Καλώς ήρθε το λάστιχο

Η εφεύρεση του ελαστικού το 1844 επέφερε τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που κατασκευάζονταν μέχρι τότε τα υποδήματα. Μια από τις μεγαλύτερες ήταν η προσθήκη ελαστικών υφασμάτων στις μπότες στο ύψος των αστραγάλων ώστε να μπαίνουν και να βγαίνουν εύκολα. Αυτές οι μπότες, που φοριούνται ακόμη και σήμερα τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες και τις καθιέρωσε πρώτη η Βασίλισσα της Βρετανίας Βικτώρια, αρχικά ονομάζονταν paddock. Κατά τη δεκαετία του 1950 μια ομάδα άγγλων μποέμ καλλιτεχνών, γνωστή ως "Chelsea Set", τις επανέφερε στη μόδα της εποχής και έκτοτε αποκαλούνται Chelsea boots. Δοξασμένες από τους Beatles και άλλους ποπ σταρ της δεκαετίας του 1960, απέκτησαν μια αίσθηση αντικομφορμισμού απέναντι στα παραδοσιακά oxfords και derbys. Ανάλογα με το χρώμα τους μπορούν να συνοδεύσουν κάθε εμφάνιση.

Chelsea boots
Μαύρες δερμάτινες Chelsea boots με ασορτί μαύρο λάστιχο

Chukka εναντίον desert

Η πραγματική βρετανική αυτοκρατορία, αυτή της ένδυσης και της υπόδησης, δεν διαλύθηκε ποτέ. Κι αυτό γιατί δεν φτιάχτηκε όπως η αποικιοκρατική, με βία και καταδυνάστευση εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά με το μεράκι και την απαράμιλλη αίσθηση διαχρονικής γοητείας που διέθεταν οι τεχνίτες της. Τρανό παράδειγμα οι μπότες chukka και desert.

Οι chukka boots γεννήθηκαν από αξιωματικούς μέλη της αποικιοκρατικής δύναμης της Βρετανίας στην Ινδία, οι οποίοι στον ελεύθερο χρόνο τους συνήθιζαν να παίζουν πόλο (ένα παιχνίδι πόλο διαρκεί οκτώ επτάλεπτες περιόδους˙ η κάθε περίοδος ονομάζεται τσούκα). Στην Ινδία τις είδε για πρώτη φορά το 1924 και ο πιο φωτογραφημένος άνθρωπος της εποχής του, ο περιώνυμος Δούκας του Ουίνδσορ. Του άρεσαν, τις φόρεσε και τα υπόλοιπα είναι... ιστορία.

Σκούρα καφέ chukka boot
Σκούρα καφέ chukka boot

Οι desert boots ήρθαν στο προσκήνιο το 1941 όταν ο Νέιθαν Κλαρκ, δισέγγονος του ιδρυτή της εταιρείας υποδημάτων "Clarks" Τζέημς Κλαρκ, ενώ υπηρετούσε σε μια άλλη βρετανική αποικία, τη Μιανμάρ, παρατήρησε ότι ορισμένοι στρατιώτες είχαν αντικαταστήσει τους κλασικούς δερμάτινους πάτους των chukka τους με ελαστικούς κρεπ πάτους. Έπειτα από οκτώ χρόνια οι Clarks Desert Boots παρουσιάστηκαν στη διεθνή έκθεση υποδημάτων του Σικάγο και από εκεί κατέκτησαν τον κόσμο.

Οι ομοιότητες μεταξύ των δύο υποδημάτων είναι προφανείς. Και τα δύο είναι χαμηλά μποτάκια, στο ύψος του αστραγάλου, με δύο ή το πολύ τρεις τρύπες για τα κορδόνια σε κάθε πλευρά. Οι διαφορές έγκεινται στη σόλα -η οποία στις chukka είναι δερμάτινη ενώ στις desert ελαστική- αλλά και στο κυρίως δέρμα του παπουτσιού, το οποίο στις desert είναι αυστηρά σουέντ και για τους πιουρίστες αυστηρά στο χρώμα της άμμου.

Clarks Desert Boots

Αυθεντικές Clarks Desert Boots

Διαδώστε!