Το αυθεντικό βρετανικό στιλ Δημοσιεύτηκε σε: Προτάσεις
Εντός του σύμπαντος της κλασικής ανδρικής ένδυσης ενδημούν πολλά και διαφορετικά στιλ. Υπάρχει το αυστηρό bussines με τα σκούρα worsted κοστούμια και τα λευκά πουκάμισα, το workwear με τις εργατικές μπότες και τα δερμάτινα τζάκετ, το αμερικανικό Ivy League και πολλά άλλα, το κάθε ένα με τις λεπτομέρειες που το οριοθετούν και, φυσικά, με πιστούς οπαδούς και… ορκισμένους εχθρούς.
Προσωπικά, από τότε που θυμάμαι τον ενήλικα εαυτό μου, μου ασκούσε μια ισχυρή έλξη το κλασικό στιλ εν γένει, αλλά πιο συγκεκριμένα, έβρισκα ακαταμάχητα τα tweed σακάκια, τα κοτλέ παντελόνια, τις πλεκτές γραβάτες και πάντα προτιμούσα τα μποτάκια απέναντι στα χαμηλά υποδήματα.
Μου άρεσε, δηλαδή, το κλασικό στιλ αλλά όχι τόσο το επίσημο. Γενικά, λατρεύω τα κοστούμια που δεν μοιάζουν με… κοστούμια. Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να συνειδητοποιήσω ότι όλα αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία της κλασικής ανδρικής ένδυσης που με ελκύουν εμπίπτουν σε μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία η οποία, μάλιστα, έχει όνομα: British country style.
Όπως μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο κείμενο το οποίο έχω γράψει για τον μυστικό κανόνα, οι Βρετανοί αριστοκράτες είχαν διαφορετική γκαρνταρόμπα για την πόλη όπου έκαναν τις δουλειές και σύχναζαν στις λέσχες τους και διαφορετική για την εξοχική τους κατοικία όπου επιδίδονταν στα σπορ της εποχής όπως το κυνήγι, το ψάρεμα κλπ. Οι απαιτήσεις των εξοχικών αυτών δραστηριοτήτων, οδήγησαν την βρετανική αριστοκρατία στο να εμπιστευτεί πιο… λαϊκά και σκληροτράχηλα υφάσματα για την ένδυση της. Το tweed ας πούμε, το οποίο είναι το πιο χαρακτηριστικό ύφασμα του British country style, ξεκίνησε να χρησιμοποιείται από τα πανωφόρια των θυροφυλάκων που υπηρετούσαν στα κτήματα και τα δασοτόπια των ευγενών, αλλά περισσότερα για αυτό το θρυλικό ύφασμα και τη μακρά ιστορία του μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Αλλά από ποια στοιχεία επακριβώς αποτελείται το British country style; Αν ήταν να φτιάξω μια λίστα με τα θεμελιώδη κομμάτια μιας «εξοχικής» γκαρνταρόμπας θα αποτελείτο από τα κάτωθι:
* Κοστούμια και σακάκια από tweed ύφασμα.
* Αδιάβροχο πανωφόρι wax jacket, αναλυτικό κείμενο βρίσκετε εδώ.
* Παντελόνια και σακάκια από βαμβακερό κοτλέ ύφασμα.
* Μποτάκια derby σε καφέ χρώμα με έντονη διακόσμηση broguing, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
* Πλεκτές γραβάτες από μαλλί, μετάξι ή βαμβάκι.
* Πουλόβερ shetlands για τα οποία έχω γράψει εδώ.
* Τραγιάσκες μάλλινες.
Τα πουκάμισα Tattersall
Όπως ίσως παρατηρήσατε, στην παραπάνω λίστα δεν συμπεριέλαβα καθόλου πουκάμισα, αυτό έγινε γιατί θέλω να αναφερθώ αναλυτικά σε αυτό το κείμενο στα πουκάμισα του British country style τα οποία φέρουν το μοτίβο Tattersall.
Τα εν λόγω βαμβακερά καρό πουκάμισα πήραν το όνομα τους από το δημοπρατήριο αλόγων Tattersall το οποίο ιδρύθηκε το 1776 από τον Richard Tattersall. Όταν ένα άλογο παρουσιαζόταν στην δημοπρασία καλυπτόταν από μια κουβέρτα η οποία έφερε ένα χαρακτηριστικό καρό μοτίβο. Αυτό το μοτίβο απέκτησε δημοφιλία ανάμεσα στους παριστάμενους και υιοθετήθηκε από τους υφαντές βαμβακερών υφασμάτων της επαρχία του Lancashire οι οποίοι το μετέφεραν στα πουκάμισα. Αρχικά, εκτιμήθηκε από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της επαρχίας για να βρει αργότερα τον δρόμο για τις γκαρνταρόμπες των κυρίων της αριστοκρατίας όπως τόσα και τόσα ενδύματα στην ιστορία της κλασικής ανδρικής ένδυσης που ξεκίνησαν από τα αλώνια για αν φτάσουν στα σαλόνια. Οι Βρετανοί αριστοκράτες γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι τα λευκά τους «αστικά» πουκάμισα δεν συνάδουν με τα υπόλοιπα εξοχικά τους ενδύματα και τα πολύχρωμα καρό των Tattersall έγιναν απαραίτητο συστατικό αυτού που αποκαλείται British country style.
Έκτοτε, το πουκάμισο Tattersall καθιερώθηκε ως το απόλυτο πουκάμισο για να συνοδεύσει tweed, κοτλέ και άλλα πιο σπορ σακάκια αλλά και κοστούμια. Αν το πουκάμισο button-down (με κουμπάκια στον γιακά δηλαδή) είναι το σήμα κατατεθέν του αμερικανικού Ivy League Style, τότε το πουκάμισο Tattersall είναι αναμφίβολα το πιο εμβληματικό στοιχείο του βρετανικού εξοχικού στιλ.
Τα πουκάμισα Tattersall κυκλοφορούν σε δεκάδες συνδυασμούς χρωμάτων οπότε σίγουρα θα βρείτε αρκετούς που να σας καλύπτουν αισθητικά. Για να πάρετε μια ιδέα σχετικά με την ποικιλία, μπορείτε να επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του θρυλικού βρετανικού οίκου Cordings ο οποίος εξειδικεύεται στο British country style από το 1839. Υπενθυμίζω ότι στον χάρτη μας θα βρείτε τόσο εξειδικευμένα καταστήματα εμπορίας υφασμάτων υποκαμίσων όσο και υποκαμισοποιούς ώστε να ράψετε πουκάμισα Tattersall στα μέτρα σας, εδώ στη χώρα μας.
Οι μπότες Wellington
Αρχικά δερμάτινες και φτιαγμένες για το ιππικό, λαστιχένιες στις ημέρες μας οι γνωστές σε όλους μας «γαλότσες» αποτελούν και αυτές αναπόσπαστο κομμάτι του βρετανικού εξοχικού στιλ. Εμπνευστής ήταν ο πρώτος Δούκας του Ουέλικντον, ξέρετε ο βρετανός στρατηγός που νίκησε τον Ναπολέοντα στο Βατερλό. Ο Δούκας, που τότε ακόμη ονομαζόταν Arthur Wellesley απευθύνθηκε στον υποδηματοποιό Hoby της οδού St. James και του ζήτησε να φτιάξει ένα ζευγάρι μπότες πιο άνετο από τις Hessian boots που φορούσαν έως τότε οι άντρες του ιππικού. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ζευγάρι πιο κοντές, με μικρότερο τακούνι και φτιαγμένες από πιο μαλακό δέρμα μόσχου μπότες οι οποίες γρήγορα έγιναν δημοφιλείς εξαιτίας των στρατιωτικών επιτυχιών του Ουέλικντον και έγιναν αναπόσπαστο στοιχείο της εμφάνισης των κομψών κυρίων της εποχής, του νεαρού George Beau Brummell συμπεριλαμβανομένου. Μετά το 1860, έφυγαν από την μόδα της εποχής και παρέμειναν στο προσκήνιο μόνο ως μπότες ιππασίας. Το 1955 η εταιρεία Hunter Boot Ltd κυκλοφόρησε τις πρώτες λαστιχένιες μπότες Wellington σε βαθύ πράσινο χρώμα. Οι μπότες της Hunter σύντομα έγιναν απαραίτητο συστατικό του country life και εκτοξεύθηκαν σε δημοφιλία όταν τις φόρεσε η πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1980 σε έναν περίπατο με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο.
Σίγουρα, οι μπότες Wellington δεν ενδείκνυνται για μια κομψή εμφάνιση συνοδεύοντας ένα καλοραμμένο κοστούμι, αλλά για μια βόλτα στην χειμωνιάτικη εξοχή συνδυασμένες με ένα κοτλέ παντελόνι, ένα πουλόβερ shetlands και ένα wax jacket, είναι ιδανικές και αυθεντικά βρετανικές.
Η πεμπτουσία
Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα ειδοποιά και αν μη τι άλλο χειροπιαστά στοιχεία του British country style αλλά κάπου αλλού βρίσκεται η πραγματική ουσία του και αυτό το άλλο δεν ανήκει στον υλικό κόσμο. Ο χρόνος και η πατίνα που αφήνει στα αντικείμενα που έχουν αγαπηθεί συνιστά αυτό το κάτι που κάνει το British country style μοναδικό. Το φθαρμένο Barbur του βασιλιά, πλέον, Κάρολου. Ένα πολυκαιρισμένο πουλόβερ, οι λιωμένοι γιακάδες σε ένα πουκάμισο που έχει… επιβιώσει από χιλιάδες πλυντήρια.
Υπάρχει ο θρύλος που λέει ότι οι παλαιοί αριστοκράτες δεν καταδέχονταν να φορέσουν ένα καινούργιο ένδυμα. Λέγεται ότι έδιναν στον οδηγό ή τον κηπουρό τους να φορέσει για κάποιους μήνες τα καινούργια τους πουκάμισα ώστε να δείχνουν χρησιμοποιημένα. Να έχουν αποκτήσει αυτή την πατίνα του χρόνου. Για αυτό άλλωστε, το old money ποτέ δεν ακολούθησε τον δρόμο του εύκολου εντυπωσιασμού μέσα από μοδάτα ενδύματα και ευδιάκριτα logo σχεδιαστών. Πάντα επένδυε στην ποιότητα των ενδυμάτων και των υποδημάτων γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο χρόνος αφήνει τα σημάδια του μόνο σε όσα μπορούν να αντέξουν το πέρασμα του.