Περί του παντελονιού Gurkha Δημοσιεύτηκε σε: Ενδύματα

Στον πιστό αναγνώστη του Μονόπετου δεν θα προκαλέσει έκπληξη η πληροφορία ότι το εξαιρετικά δημοφιλές, στους «μυημένους», παντελόνι Gurkha έχει στρατιωτική καταγωγή. Τι πιο σύνηθες! Άλλωστε, δεκάδες είναι τα στοιχεία της κλασικής ανδρικής ένδυσης τα οποία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε θέατρα πολεμικών επιχειρήσεων: Από το ρολόι χειρός, ως την καμπαρτίνα, το safari και τη γραβάτα η σύγχρονη γκαρνταρόμπα ενός άντρα που αγαπά το κλασικό στιλ είναι γεμάτη από ενδύματα, υποδήματα και αξεσουάρ, τα οποία γεννήθηκαν για να εξυπηρετήσουν ανάγκες στρατιωτών.

Οι δυτικοί, συγκεκριμένα οι Βρετανοί στρατιώτες που μάχονταν προς υπεράσπιση των εμπορικών συμφερόντων της διαβόητης Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών ήταν οι πρώτοι που είδαν το ιδιαίτερο αυτό παντελόνι -σε μορφή βερμούδας ακόμη- στη μάχη για το οχυρό Napalami, στο βασίλειο Ghorka του Νεπάλ το 1814. Το φορούσε το επίλεκτο σώμα των μαχητών Gurkha, το οποίο έκανε τεράστια εντύπωση στους Βρετανούς αποικιοκράτες για τη λυσσαλέα αντίσταση και τη γενναιότητά του. Οι μαχητές Gurkhas δεν παραδόθηκαν ποτέ. Μάχονταν επί μέρες χωρίς νερό και τροφή και όταν συνειδητοποίησαν ότι το οχυρό θα πέσει αναπόφευκτα, δεν ύψωσαν λευκή σημαία. Επέλεξαν να κάνουν μια ριψοκίνδυνη έξοδο, να σπάσουν τον κλοιό των αντιπάλων και να διαφύγουν προς τους λόφους της περιοχής.

Οι Βρετανοί εντυπωσιάστηκαν τόσο που, όταν το βασίλειο του Νεπάλ παραδόθηκε, στη συνθήκη που υπογράφηκε πρόσθεσαν έναν όρο ο οποίος τους επέτρεπε στις Βρετανικές να στρατολογούν μαχητές Gurkhas. Οι Gurkhas, με την ένταξή τους στις Βρετανικές δυνάμεις, έδωσαν μάχες σε όλο τον κόσμο και πήραν μέρος στις μεγαλύτερες συγκρούσεις. Μέχρι και σήμερα αποτελούν σημαντικό μέρος του Ινδικού Στρατού αφού, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ινδίας από την Βρετανική Αυτοκρατορία, οι περισσότεροι επέλεξαν να μην πολεμούν για τα συμφέροντα της γηραιάς Αλβιώνας.

Μαχητές Gurkhas κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πριν επιστρέψουμε όμως στα «δικά μας», τα ενδυματολογικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι εκτός από τα παντελόνια, παγκοσμίως διάσημα είναι και τα μαχαίρια Gurkha, αλλά αρκετά με τα… αιμοβόρικα στρατιωτικά στοιχεία.

Τα παντελόνια Gurkha, λοιπόν, έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό που τα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα και τα έχει κάνει ιδιαιτέρως αγαπητά στους άνδρες με στιλ, το ζωνάρι. Τα Gurkha δεν φέρουν θυλάκια για ζώνη, ούτε κουμπιά για τιράντες. Για να μένουν στη θέση τους στηρίζονται σε ένα ενσωματωμένο στο παντελόνι σύστημα το οποίο αποτελείται από δύο ζωνάρια. Τα ζωνάρια κουμπώνουν σε δυο αγκράφες στο πλάι του παντελονιού και χαρίζουν στο Gurkha το ιδιαίτερο στιλ του.

Ο λόγος δημιουργίας αυτού του συστήματος προέρχεται από την αρχική αποστολή του. Όπως προείπαμε, τα παντελόνια Gurkha ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους ως σορτς, ειδικά για τροπικά κλίματα και μάχες μέσα στη ζούγκλα του Νεπάλ. Εκεί, οι στρατιώτες χρειάζονταν ένα ένδυμα ελαφρύ το οποίο να στέκεται πάντα στη θέση του και να μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα στις αυξομειώσεις του βάρους που προκαλούν η ζέστη, η υγρασία και οι κακουχίες των πολεμικών επιχειρήσεων. Αρχικά, δεν διέθεταν αγκράφες αλλά τα δυο ζωνάρια ήταν αρκετά μεγάλα σε μήκος ώστε να κυκλώνουν την περιφέρεια και να δένονται μεταξύ τους, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στους στρατιώτες να τα χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν τα διάσημα μαχαίρια τους.

Τα δυο ζωνάρια του παντελονιού Gurkha είναι αυτά που του χαρίζουν το χαρακτηριστικό στιλ του

Οι Βρετανοί πρόσθεσαν τις αγκράφες και άρχισαν να τα κατασκευάζουν από βαμβακερό ύφασμα khaki, του οποίου την στρατιωτική ιστορία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Τα κοντά (σορτς) όσο και τα μακριά παντελόνια Gurkha, εκτός από το φαρδύ ζωνάρι το οποίο μοιάζει με ενσωματωμένο cummerbund (το ζωνάρι της ένδυσης black tie), είναι ψηλοκάβαλα προσφέροντας έτσι μια έξτρα δόση κομψότητας σε αυτόν που τα επιλέγει, διαθέτουν πιέτες για παραπάνω άνεση και είναι – παραδοσιακά – σε φαρδιά γραμμή ώστε να αφήνουν τον αέρα να περνάει ελευθέρα και να δροσίζει τον φέροντα. Μην ξεχνάτε ότι γεννήθηκαν για καλοκαιρινή χρήση σε τροπικά κλίματα.

Με ένα μπλουζάκι polo είναι εξαιρετικά κομψός συνδυασμός

Πλέον, κυκλοφορούν σε πληθώρα υφασμάτων, τόσο για καλοκαιρινή όσο και χειμερινή χρήση. Αυτή τη στιγμή μπορείτε να βρείτε στην αγορά παντελόνια Gurkha κατασκευασμένα από μαλλί, λινό, βαμβακερό κοτλέ ακόμα και denim. Ο λάτρης του αυθεντικού και της ιστορίας όμως θα επιλέξει παντελόνια και σορτς Gurkha από βαμβακερό khaki ύφασμα.

Στο δικό μου το μυαλό, τα παντελόνια Gurkha είναι καλοκαιρινά. Όχι μόνο για ιστορικούς λόγους. Το χαρακτηριστικό τους είναι το ζωνάρι τους, αυτό τα κάνει διαφορετικά και τους προσδίδει προσωπικότητα. Τον χειμώνα, κρυμμένα κάτω από σακάκια και παλτό, αυτό το χαρακτηριστικό είναι αόρατο, ενώ το καλοκαίρι με ένα πουκαμισάκι ή ένα μπλουζάκι polo, το παντελόνι ή το σορτς Gurkha ξεχωρίζει. Επίσης, το καλοκαίρι είναι αδύνατον να φορέσεις τιράντες και δεν είμαι φίλος της ζώνης, άρα τα Gurkha δίνουν άμεση, κομψή και… ενσωματωμένη λύση.

Σε σορτς είναι εξαιρετικά λειτουργικά για το καλοκαίρι

Επιπλέον, κατατάσσω τα παντελόνια Gurkha στην πιο casual πλευρά της κλίμακας επισημότητας. Θεωρώ ότι είναι ένα παντελόνι που ταιριάζει περισσότερο σε πιο χαλαρές περιστάσεις και αν και υπάρχουν εταιρείες που το προσφέρουν με σακάκι, ως μέρος κοστουμιού, κάτι μου «χτυπάει» άσχημα σε αυτό.

Τα Gurkha, τα τελευταία χρόνια, έχουν κατακτήσει τον χώρο της κλασικής ανδρικής ένδυσης με διάσημους οίκους, όπως τον Ναπολιτάνικο Rubinacci και τον Αμερικανικό Ralph Lauren, να διαθέτουν πάντα στη συλλογή τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει και πολλές ιαπωνικές εταιρείες οι οποίες, ως γνωστόν, εμπνέονται από το κλασικό στιλ και συχνά πρωτοπορούν σε αυτό.

Παντελόνι Gurkha σε denim ύφασμα

Όπως και να έχει, υπάρχουν δεκάδες εταιρείες που κατασκευάζουν παντελόνια και σορτς Gurkha σε όλο το εύρος των τιμών και δεν νομίζω ότι θα δυσκολευτείτε να βρείτε. Τώρα, αν είστε σαν εμένα που θέλω να τα ράβω όλα στα μέτρα μου, ομολογώ ότι δεν έχω αποπειραθεί να ζητήσω από Έλληνα ράφτη να μου φτιάξει παντελόνι Gurkha, αλλά… ποτέ δεν ξέρεις.

« Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου
Το αυθεντικό βρετανικό στιλ »