Ζακέτα να πάρεις! Δημοσιεύτηκε σε: Ενδύματα

Εκ φύσεως casual, ζεστά και χουχουλιάρικα τα πλεκτά συνοδεύουν την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα. Πολύ πριν κατασκευαστεί ο πρώτος αργαλειός και εξελιχθεί στη σύγχρονη βιομηχανία ένδυσης με τα τεράστια και πολύβουα πλεκτήρια, οι πρόγονοί μας αντιλήφθηκαν τις θερμαντικές ιδιότητες του μαλλιού των προβάτων και, με τα βασικότερα των εργαλείων, έπλεξαν το πρώτο μάλλινο ένδυμα.

Πλέον, ο σύγχρονος άντρας μπορεί να επιλέξει μέσα από μια τεράστια ποικιλία πλεκτών η οποία περιλαμβάνει πουλόβερ με λαιμόκοψη ή με “V”, λεπτές ανοιξιάτικες ζακέτες και βαριά χειμωνιάτικα Cardigan, πλεκτά γιλέκα, ζιβάγκο και καζάκες. Με αυτά θα ασχοληθούμε αναλυτικά σήμερα, αφού πρώτα πούμε δυο βασικά πράγματα για την πρώτη ύλη: το μαλλί.

Οι παλαιοί αναγνώστες του Μονόπετου γνωρίζουν την εμμονή μας με τα φυσικά υλικά, γι’ αυτό δεν θα τους προκαλέσει εντύπωση η προτροπή μας στην αναζήτηση πλεκτών κατασκευασμένων από 100% μαλλί. Μια πιο οικονομική εναλλακτική είναι το βαμβάκι, το οποίο όμως δεν συγκρίνεται με τη θαλπωρή που προσφέρει το μαλλί. Επίσης, τα βαμβακερά πουλόβερ δεν διατηρούν το σχήμα τους τόσο καλά όσο τα μάλλινα μέσα στον χρόνο, καθώς το βαμβάκι δεν διαθέτει τη φυσική ελαστικότητα του πλεκτού μαλλιού.

Μείνετε μακριά από τα πλεκτά που δηλώνουν ότι είναι κατασκευασμένα από 100% κασμίρι, εκτός αν έχετε να διαθέσετε ποσά άνω των 400 ευρώ. Το κασμίρι, το μαλλί δηλαδή που προέρχεται από τις ομώνυμες κατσίκες, είναι μια από τις πιο ακριβές πρώτες ύλες του πλανήτη. Για τη συλλογή των ινών κασμιριού, οι κατσίκες δεν κουρεύονται αλλά ουσιαστικά χτενίζονται, έτσι ώστε να συλλεχθούν οι μακριές, μαλακές εσωτερικές ίνες του τριχώματός τους. Μια κοπιαστική και πολύωρη διαδικασία η οποία δικαιολογεί και την υψηλή τιμή. Εταιρείες που διαφημίζουν κασμιρένια πουλόβερ και ζακέτες για 100 ευρώ, αν δεν ψεύδονται ολοκληρωτικά, έχουν χρησιμοποιήσει τις χαμηλότερης ποιότητας πιο κοντές ίνες που περισσεύουν από την πρώτη διαλογή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατασκευή πλεκτών που θα «κομπιάσουν» και θα χάσουν τη φόρμα τους γρήγορα. Αν επιθυμείτε απεγνωσμένα ένα κασμιρένιο πλεκτό, αλλά δεν θέλετε να πάρετε καταναλωτικό δάνειο για να το αποκτήσετε, σάς προτείνουμε να κατευθυνθείτε προς τα vintage ενδύματα, αλλιώς μην περιμένετε να πάρετε Ferrari στην τιμή ενός Fiat. Ας περάσουμε τώρα και στους τύπους πλεκτών ενδυμάτων που μπορεί να φορέσει ένας άντρας που αγαπά το κλασικό στιλ.

Το υπέροχο Cardigan

Ο μύθος θέλει το πρώτο Cardigan να έχει εφευρεθεί από τον Βρετανό αντιστράτηγο James Brudenell, 7ο κόμη του Cardigan, ο οποίος αναζητούσε ένα πουλόβερ που θα μπορούσε να το φοράει χωρίς να καταστρέφει το χτένισμά του. Έτσι, ένα βαρύ πουλόβερ ανοίχτηκε στο μπροστινό μέρος, προστέθηκαν τα απαραίτητα κουμπιά και η ανθρωπότητα από τότε απολαμβάνει αυτό το όμορφο και πολυχρηστικό πλεκτό. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι τα κυρτά (shawl) πέτα που διαθέτει, ένα γνώρισμα που συναντάμε στα σακάκια του black tie καθώς και στα smoking jackets. Ζεστό, casual και ελαφρώς ανέμελο το shawl collar cardigan είναι ιδανικό τόσο για μέσα στο σπίτι, όταν θέλεις να φορέσεις κάτι πιο κομψό από φόρμες και πιτζάμες, όσο και για περιπάτους στην εξοχή, χαλαρές βόλτες και εξορμήσεις σε χειμερινούς προορισμούς. Σκεφτείτε το σαν ένα εναλλακτικό σακάκι. Φοριέται πάνω από το πουκάμισο (ή το t-shirt, ενίοτε), αλλά κάτω από το παλτό ή το μπουφάν σας. Ταιριάζει υπέροχα με φανελένια, κοτλέ ακόμη και jean παντελόνια, και μπαίνει εύκολα στη βαλίτσα της διήμερης εκδρομής.

Οι τιμές για ένα ποιοτικό, ολόμαλλο cardigan μπορούν να αγγίξουν αστρονομικά επίπεδα (έχω δει κάποια να κοστίζουν ακόμη και 2.000 ευρώ), όμως με λίγη έρευνα αγοράς μπορεί να εντοπίσετε ένα αξιοπρεπές στα 200 ευρώ περίπου. Υπάρχουν πολλές καλές εταιρείες που κατασκευάζουν αυτόν τον τύπο πλεκτού στην Ευρώπη (για να μην μπλέξετε με τελωνεία κλπ) και φυσικά πάρα πολλές βρετανικές (έπειτα από το Brexit υπάρχουν κάποια προβλήματα με τις εισαγωγές). Φυσικά, αν βρείτε ολόμαλλο shawl collar cardigan ελληνικής κατασκευής «βουτήξτε» το και στείλτε και ένα μήνυμα στον γράφοντα προς ενημέρωση.

Τα θρυλικά Shetland

Προερχόμενα από τα Βρετανικά νησιά Shetlands, βόρεια της Σκωτίας, τα σκληροτράχηλα αυτά πουλόβερ με την άγρια υφή αποτελούν θεμέλιο της κλασικής ανδρικής ένδυσης για εκατοντάδες χρόνια. Η Brooks Brothers τα πουλάει στις ΗΠΑ από το 1900! Φτιαγμένα, αρχικά από μαλλί προβάτων της Σκωτίας τα οποία διέθεταν σκληρή και μακριά ίνα και πλεγμένα στο χέρι από τις γυναίκες των νησιών Shetlands, ήταν το ιδανικό ένδυμα για τους ψαράδες και τους ναυτικούς. Παραδοσιακά, ήταν πλεγμένα μονοκόμματα, χωρίς ραφές και χωρίς μπροστά και πίσω πλευρά. Αυτό ήταν εξαιρετικά χρήσιμο στους ψαράδες, αφού δεν χρειαζόταν να ψάχνουν μέσα στα σκοτάδια να βρουν τη σωστή πλευρά για να τα φορέσουν. Επίσης, χάριζε μακροζωία στα ενδύματα, καθώς φθείρονταν ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές. Μάλιστα, κάθε χωριό είχε και ένα δικό του ξεχωριστό μοτίβο για τους ψαράδες του. Σήμερα, στην αγορά μπορεί κάποιος να βρει αυθεντικά «ψαράδικα» Shetlands, αλλά τα περισσότερα είναι απλά, χωρίς μοτίβο ή με cable knit (το μοτίβο που μοιάζει με πλεξούδα ή με τσουρέκι πολίτικο, για τους μερακλήδες).

Τα αυθεντικά Shetlands απαντώνται με λαιμόκοψη (crew neck) ή με ελαφρώς υπερυψωμένο λαιμό (σαν χαμηλό ζιβάγκο, mock neck). Φοριούνται με πουκάμισο -άνευ γραβάτας – ή με t-shirt από μέσα, καθώς η άγρια υφή τους «τσιμπάει» αρκετά και κάποιοι θα τη βρουν ανυπόφορη. Πλέον, είναι διαθέσιμα σε όλα τα χρώματα της ίριδας και ιδανικά για sport και casual εμφανίσεις. Συνοδεύουν άψογα βαριά tweed σακάκια, δερμάτινα μπουφάν και wax jackets και όλα τα πιο casual παντελόνια. Αναζητήστε Shetland sweater στο διαδίκτυο ώστε να πάρετε ιδέες για συνδυασμούς, αλλά και να εντοπίσετε εταιρείες που τα παράγουν. Ως Μονόπετο μπορούμε να προτείνουμε ενδεικτικά την Shetland Woollen Co, η οποία έχει αυθεντικά σκωτσέζικα πλεκτά σε… ανεκτές τιμές.

Το πλεκτό γιλέκο

Αφού πρώτα παραδεχθώ, φίλε αναγνώστη, ότι απεχθάνομαι τις καζάκες, ίσως με ανάγκαζε να τις φοράω η μακαρίτισσα η μητέρα μου και κουβαλώ κάποιο παιδικό τραύμα, δεν ξέρω, πρέπει να πούμε ότι το πλεκτό γιλέκο δεν είναι τίποτα άλλο από μια καζάκα με κουμπιά. Η καζάκα είναι πλεκτό ένδυμα με κολάρο “V” χωρίς μανίκια, το οποίο μπορεί να φορεθεί εύκολα κάτω από ένα σακάκι. Το πλεκτό γιλέκο είναι ακριβώς το ίδιο αλλά με κουμπιά μπροστά. Προσωπικά, όπως προείπα, απεχθάνομαι τις καζάκες, όμως λατρεύω τα πλεκτά γιλέκα. Εκ φύσεως «ορφανά», τα πλεκτά γιλέκα είναι ένα καταπληκτικό «εργαλείο» στα χέρια ενός άνδρα που αγαπά τις smart casual εμφανίσεις και εμπνέεται από το British country style καθώς και το Ivy League. Φορεμένα κάτω από βαριά tweed σακάκια και φανελένια κοστούμια, τα πλεκτά γιλέκα προσθέτουν χρώμα, υφή και κομψότητα, αν συνδυαστούν σωστά. Για το πώς μπορείτε να «εργαλειοποιήσετε» το πλεκτό γιλέκο, μπορείτε να διαβάσετε σχετικό κείμενο μας εδώ.

Τέλος, θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή: Mην πέφτετε στην παγίδα της απαλότητας! Όταν ψάχνετε για πλεκτό ένδυμα, δώστε σημασία στην εταιρεία παραγωγής του και στην ιστορία της. Αναζητήστε στοιχεία για την προέλευση των υλικών και τη μέθοδο κατασκευής. Το κασμίρι είναι πανάκριβο, ενώ το μαλλί merino πιο προσβάσιμο, όπως και το lambswool. Αφήστε λίγο χώρο για άνεση. Προσανατολιστείτε σε λιγότερο εφαρμοστές γραμμές καθώς, όπως και σε όλα τα στοιχεία της κλασικής ανδρικής ένδυσης, το βασικό είναι η σωστή εφαρμογή, αυτή που σου αφήνει περιθώριο να κινηθείς και να ζήσεις μέσα στα ρούχα σου χωρίς να σε καταπιέζει.

« Το αυθεντικό βρετανικό στιλ
«Η απόκτηση στιλ είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία» »