Σε αναζήτηση της θερινής κομψότητας Δημοσιεύτηκε σε: Προτάσεις

Το φθινόπωρο, ο χειμώνας ακόμη και οι αρχές της άνοιξης είναι πιστοί σύμμαχοι του άντρα που αγαπά την κλασική ένδυση. Τα σακάκια, τα πανωφόρια, οι γραβάτες και τα μαντιλάκια τού αφήνουν περιθώριο έκφρασης και αυτοσχεδιασμού, ενώ παράλληλα του χαρίζουν στιλ. Εν μέσω θέρους όμως, όταν το θερμόμετρο είναι κολλημένο πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, τα πολλά ρούχα είναι περιττά.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο άνδρας που αναζητά την κομψότητα θα πρέπει να περιοριστεί στις τετριμμένες επιλογές που του δίνει η σημερινή μόδα (t-shirt, βερμούδα και σαγιονάρα, δηλαδή).

Ένα παντελόνι, ένα πουκάμισο και το πότο σου είναι αρκετά για το καλοκαίρι όπως μας διδάσκει ο David Niven

Σήμερα, θα αντλήσουμε έμπνευση από δυο κλασικά «σχολεία» καλοκαιρινής ανδρικής ένδυσης: το μεσογειακό και κοσμοπολίτικο Riviera style και το αμερικάνικο resort attire. Προτού, όμως, ξεκινήσουμε να σταχυολογούμε τα στοιχεία που τα συνθέτουν και καθώς και στα δυο το σακάκι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο, καλό είναι να πούμε δυο λόγια για το πώς πρέπει να είναι δομημένο ένα σακάκι για να μπορεί να φορεθεί το καλοκαίρι.

Το καλοκαιρινό σακάκι

Δυο είναι οι παράμετροι για να μπορεί να χαρακτηριστεί ένα σακάκι ως καλοκαιρινό: το ύφασμα και η μέθοδος ραφής. Αρχικά, το ύφασμα θα πρέπει να αναπνέει. Ο τρόπος, δηλαδή, με τον οποίο έχει υφανθεί να επιτρέπει στον αέρα να το διαπερνά, δροσίζοντας το σώμα αυτού που το φοράει.

Καμία σημασία δεν έχει το υλικό αυτό καθ’ αυτό. Υπάρχουν μάλλινα υφάσματα τα οποία είναι πολύ πιο δροσερά από ένα βαμβακερό ή ακόμη κι από ένα βαρύ λινό. Στις ημέρες μας όλες οι μεγάλες υφαντουργίες διαθέτουν στη συλλογή τους μάλλινα υφάσματα ειδικά για το καλοκαίρι (ψάθες τα έλεγαν οι παλαιοί ράφτες και κασμιράδες). Μπορεί η καθεμία να τα ονομάζει διαφορετικά (fresco, hopsack, tropical κλπ), ωστόσο αυτό που έχει σημασία, ο κοινός τους τόπος, είναι ότι τα συγκεκριμένα υφάσματα «αναπνέουν». Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ένα ύφασμα είναι καλοκαιρινό είναι να το κρατήσετε απέναντι από μια πηγή φωτός. Έτσι θα καταλάβετε την πυκνότητα της ύφανσης.

Καλοκαιρινό σακάκι, όπως βλέπετε φέρει φόδρα μόνο στα μανίκια και ελάχιστη στους ώμους

Εκτός από τα μάλλινα καλοκαιρινά υφάσματα, το λινό είναι μια εξαιρετική επιλογή, αν μπορείτε να ζήσετε με το τσαλάκωμα το οποίο το χαρακτηρίζει, ενώ και το βαμβακερό seersucker αποτελεί κομψή εναλλακτική.

Η δεύτερη και εξίσου σημαντική παράμετρος είναι η ραφή, δηλαδή η μέθοδος κατασκευής του σακακιού. Για να μπορεί το ύφασμα να αναπνέει, θα πρέπει να του το επιτρέπει η συνολική κατασκευή του σακακιού. Όσο λιγότερα είναι τα καναβάτσα, οι φόδρες και οι βάτες τόσο πιο δροσερό θα είναι το σακάκι. Ο διεθνής όρος είναι “unconstructed jacket”, στα ελληνικά ας το μεταφράσουμε ως «αδόμητο» ή «αποδομημένο» σακάκι. Στη χώρα μας, οι ράφτες το λένε «ξέφοδρο».

Ένα καλοκαιρινό σακάκι θα είναι ο πιο πιστός σας σύντροφος εκείνες τις νύχτες του Αυγούστου που οι συνθήκες το «σηκώνουν» ή η περίσταση το απαιτεί. Ιδανικό για να παρευρεθεί κάποιος σε μια καλοκαιρινή επίσημη εκδήλωση, αλλά και για πιο ανεπίσημες στιγμές. Σε σχέση με το χρώμα, όλα είναι ανοιχτά. Για καλοκαίρι μιλάμε, άλλωστε. Προσέξτε μόνο το ύφασμα και τη μέθοδο κατασκευής, ώστε να εξασφαλίσετε το πιο… δροσερό αποτέλεσμα.

Resort attire

Παρότι ζούμε στην εποχή του «χύμα» και του «ό,τι να ναι» υπάρχουν ακόμη κάποια θέρετρα τα οποία διατηρούν κώδικα ενδυμασίας για τους φιλοξενούμενους τους. Αυτός ο κώδικας ο οποίος ουσιαστικά απαγορεύει το να εμφανιστεί κάποιος με βερμούδα και σαγιονάρες σε εστιατόριο πεντάστερου ξενοδοχείου είναι και ο «οδηγός» μας.

Απλότητα και καλοκαιρινή κομψότητα είναι έννοιες οι οποίες ταυτίζονται

Το resort attire μάς έρχεται από τις ΗΠΑ και έχει επηρεαστεί πολύ από το ivy league style. Προτιμά τα polo από τα t-shirt, τα μακριά βαμβακερά και λινά παντελόνια από τις βερμούδες και τα δερμάτινα μοκασίνια από τις πλαστικές «διχάλες». Επίσης, αγαπά τα καλοκαιρινά πουκάμισα είτε αυτά είναι μονόχρωμα, είτε διαθέτουν κάποιο μοτίβο, ακόμη κι αν είναι πολύχρωμο, όπως τα λουλουδάτα «χαβανέζικα», αρκεί να είναι διακριτικό.

Riviera style

Από τα αμερικανικά θέρετρα στη Μεσόγειο και την κοσμοπολίτικη Κυανή Ακτή, το Πόρτο Φίνο και το Μόντε Κάρλο, όπου κατά τις περασμένες δεκαετίες θριάμβευσε η ανεπιτήδευτη καλοκαιρινή κομψότητα όπως τη δόξασε ο David Niven, ο Gianni Agnelli και ο Alain Delon. Λευκά λινά κοστούμια, πλεκτά polo σαν εκείνα που φορούσε ο Jude Law στην ταινία του 1999 «ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ», εσπαντρίγιες, πουκάμισα safari και –φυσικά- γυαλιά ηλίου και αεράτα παντελόνια συνθέτουν το «οπλοστάσιο» ενός άντρα που θέλει να απολαύσει το καλοκαίρι χωρίς να κάνει υποχωρήσεις στο στιλ κάτω από τον λαμπρό ήλιο της Μεσογείου.

Ο Jude Law στην ταινία του 1999 «ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ»

Ένα ζευγάρι σουέτ loafers, ένα λινό ή βαμβακερό παντελόνι και ένα ανάλαφρο πουκάμισο, ίσως από giro inglese (το ιταλικής έμπνευσης βαμβακερό ύφασμα που αναπνέει) αρκούν για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε ανεπίσημη στιγμή με κομψότητα. Αν τώρα, η περίσταση απαιτεί σακάκι… διαβάστε ξανά τις πρώτες παραγράφους του κειμένου.

« Οι τρεις δρόμοι του κοστουμιού
Πουκαμισάκια έξω λοιπόν »