Πουκαμισάκια έξω λοιπόν Δημοσιεύτηκε σε: Ενδύματα

Δεν είναι όλα τα πουκάμισα ίδια, φίλε αναγνώστη. Δεν έχουν φτιαχτεί για να κάνουν όλες τις δουλειές και να εξυπηρετούν όλες τις περιστάσεις. Ένα πουκάμισο φτιαγμένο για να φορεθεί μέσα από το παντελόνι είναι εντελώς διαφορετικό από ένα πιο «χαλαρό» που δημιουργήθηκε με σκοπό να φοριέται έξω από το παντελόνι. Οι αγγλόφωνοι τα διαχωρίζουν σε dress shirts και casual shirts, εμείς θα αναφερόμαστε σε αυτά ως επίσημα και ανεπίσημα πουκάμισα.

Ποια είναι, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά που κατατάσσουν ένα πουκάμισο στη μία ή την άλλη κατηγορία;

Πρώτα από όλα, το μήκος: ένα επίσημο πουκάμισο είναι μακρύ, τόσο που να τελειώνει σχεδόν κάτω από τον καβάλο. Καθώς αποστολή του είναι να βρίσκεται μέσα από το παντελόνι, το παραπάνω μήκος το βοηθά να μένει στη θέση του και να μην απαιτείται η συνεχής τακτοποίηση του από μέρους μας. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να φορεθεί ως ανεπίσημο έξω από το παντελόνι, αφού το παραπάνω μήκος θα το κάνει να μοιάζει περισσότερο με… φόρεμα παρά με πουκάμισο.

Κλασική περίπτωση επίσημου πουκάμισου φορεμένου έξω από το παντελόνι με ξεκάθαρα αντιαισθητικό αποτέλεσμα

Ένα επίσημο πουκάμισο, επίσης, δεν έχει ποτέ κοντά μανίκια. Με δεδομένο ότι σχεδιάστηκε για να φοριέται κάτω από σακάκι, φέρει πάντα μανίκια με μανσέτες, ώστε αυτές να διακρίνονται ελαφρά εκεί που τελειώνει το μανίκι του σακακιού. Η έλλειψη μανσετών στο κοντομάνικο πουκάμισο θα κάνουν τα μανίκια ενός σακακιού με σωστή εφαρμογή να φαίνονται κοντά και λάθος.

Επιπλέον, το επίσημο πουκάμισο έχει πάντα ενισχυμένο γιακά, ο οποίος δεν τσαλακώνεται εύκολα και μένει πάντα καθαρός και «κολλαριστός» στη θέση του για να μπορεί να αναδείξει τον κόμπο της γραβάτας. Τα ανεπίσημα πουκάμισα δεν έχουν αυτό τον περιορισμό, γι’ αυτό και τα περισσότερα είναι με κουμπάκια στον γιακά (button down) ή με γιακάδες χωρίς ενίσχυση, πιο χαλαρούς και άνετους. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι όλα τα πουκάμισα με κουμπάκια στον γιακά είναι ανεπίσημα και ακατάλληλα για να φιλοξενήσουν γραβάτα, αλλά οι Αμερικανοί διαφωνούν και τα επιστρατεύουν ακόμη και για επίσημες εμφανίσεις.

Κατόπιν, είναι το ύφασμα και το μοτίβο. Μια ανάλαφρη ποπλίνα ή ένα εκλεκτό royal oxford είναι αναμφισβήτητα πιο επίσημα από ένα denim ή ένα φανελένιο ύφασμα, όπως ακριβώς και ένα μονόχρωμο λευκό πουκάμισο συνιστά την επιτομή του κλασικού σε σύγκριση με ένα που φέρει πολύχρωμα καρό, λουλούδια, αεροπλανάκια ή κάθε λογής σχέδιο. Όσο πιο διακριτικό το μοτίβο, τόσο πιο επίσημο το πουκάμισο. Όσο πιο ανοιχτό το χρώμα, τόσο πιο επίσημο, αλλά και πιο ευέλικτο. Ένα πολύ σκούρο μπλε ή ένα μαύρο πουκάμισο είναι εκ φύσεως ανεπίσημα.

Τέλος, έχουμε τις τσέπες. Όσο λιγότερες οι τσέπες τόσο πιο επίσημο το πουκάμισο. Ένα πουκάμισο safari, το οποίο διαθέτει τέσσερις τσέπες, είναι φτιαγμένο για περιπέτεια. Δεν είναι για να το φορέσεις με γραβάτα και σακάκι. Το ίδιο ισχύει για το κουβανέζικο guayabera, για το οποίο θα μιλήσουμε αναλυτικά πιο κάτω. Η μία και μοναδική τσέπη είναι το όριο, παραπάνω από μία και το πουκάμισο αποχαιρετά πάραυτα την κατηγορία του επίσημου.

Τα ανεπίσημα

Οποιοδήποτε πουκάμισο δεν πληροί τις ως άνω προδιαγραφές, θεωρείται ανεπίσημο. Αυτό όμως, φίλε αναγνώστη, δεν σημαίνει ότι όλα τα ανεπίσημα πουκάμισα είναι ίδια. Υπάρχουν ανεπίσημα πουκάμισα που διαθέτουν μήκος επίσημων και είναι σχεδιασμένα για να φοριούνται μέσα από το παντελόνι και άλλα τα οποία είναι από την αρχή κατασκευασμένα να φοριούνται έξω από αυτό.

Ανεπίσημο λευκό, λινό πουκάμισο στο σωστό μήκος στο μέσο του ύψους του καβάλου με μαλακό γιακά

Για να φορεθεί ένα πουκάμισο έξω από το παντελόνι, το μήκος του πρέπει να είναι μέχρι το μέσο του καβάλου, να μην τον ξεπερνά. Όπως προαναφέραμε, όταν το πουκάμισο φοριέται έξω από το παντελόνι θα πρέπει να μοιάζει σε πουκάμισο και όχι σε φόρεμα. Επιπλέον, τα πουκαμισάκια των οποίων η αποστολή είναι να φορεθούν σε πιο χαλαρές περιστάσεις, πρέπει τα ίδια να είναι πιο χαλαρά σε εφαρμογή, να έχουν λίγο περισσότερο «αέρα». Τα επίσημα μπορούν να είναι λίγο πιο εφαρμοστά (να εφαρμόζουν σωστά δηλαδή, όχι να είναι στενά και κολλητά), ώστε να μη δημιουργούνται «πιασίματα» στο σημείο που μπαίνουν μέσα στο παντελόνι, αλλά τα ανεπίσημα θέλουν λίγα εκατοστά ύφασμα παραπάνω ώστε να αναδείξουν τη χάρη τους. Στα ανεπίσημα πουκάμισα τα σχέδια και τα χρώματα παίρνουν την εκδίκησή τους. Όσο πιο έντονο το χρώμα και παιχνιδιάρικο το μοτίβο, τόσο περισσότερος ο χαρακτήρας του υποκαμίσου. Άλλωστε, όταν ένας άντρας δεν φοράει σακάκι, το πουκάμισο είναι αυτό που θα αποκαλύψει στοιχεία του χαρακτήρα του, αλλά και τη διάθεσή του τη συγκεκριμένη στιγμή. Ποιος θέλει να γνωρίσει τον άντρα που έχει εμφανιστεί με κοστούμι και γραβάτα σε πάρτι που γίνεται σε παραλία τον Αύγουστο;

Τα κοντομάνικα

Μια ειδική κατηγορία ανεπίσημων πουκάμισων είναι τα κοντομάνικα. Κάποιοι τα μισούν, κάποιοι άλλοι τα λατρεύουν. Ο γράφων συγκαταλέγεται στους δεύτερους. Ποτέ δεν συμπάθησα τα μπλουζάκια τύπου polo, αφού ο χορός των άναρχων γιακάδων τους φαίνεται ότι έχει πάρει όρκο να μου σπάει συνεχώς τα νεύρα, ενώ βρίσκω και τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους βαριά για το ελληνικό θέρος. Βαρύτατα θα έλεγα αν συγκριθούν με ένα λινό ή ένα αραχνοΰφαντο βαμβακερό κοντομάνικο πουκαμισάκι.

Κοντομάνικο πουκάμισο στο σωστό μήκος για να φορεθεί έξω από το παντελόνι με button down γιακά και μία τσέπη στο στήθος

Τα κοντομάνικα πουκάμισα είναι ιδανικά για την παραλία, ένα ουζάκι δίπλα στο κύμα σε μια γραφική ταβέρνα, μια βόλτα στα σοκάκια ενός κυκλαδίτικου νησιού, αλλά μέχρι εκεί. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φορεθούν σε πιο επίσημες περιστάσεις. Είναι εντελώς γελοία δε, όταν συνδυάζονται με γραβάτα. Κάνουν τον άντρα να φαίνεται σαν μαθητής οικοτροφείου. Τα κοντομάνικα είναι εκ φύσεως τα απόλυτα καλοκαιρινά πουκαμισάκια. Είτε μονόχρωμα, είτε πολύχρωμα, είτε απλά, είτε παιχνιδιάρικα σαν τα διάσημα λουλουδάτα aloha shirts της Χαβάης, τα κοντομάνικα πουκαμισάκια ευωδιάζουν θάλασσα, ξενοιασιά και καλοκαιράκι.

Το guayabera

Το πιο κλασικό καλοκαιρινό πουκάμισο της Λατινικής Αμερικής έχει όνομα και αυτό είναι: guayabera. Λινό ή βαμβακερό, συνήθως κοντομάνικο και λευκό, το guayabera ξεχωρίζει από τις τέσσερις μπροστινές του τσέπες και τις κάθετες στενές πιέτες -λέγονται alforzas- εκατέρωθεν της πατιλέτας (η πατιλέτα είναι η κάθετη λωρίδα υφάσματος που βρίσκονται οι κουμπότρυπες). Κάποιοι λένε ότι το guayabera γεννήθηκε στις Φιλιππίνες και μετανάστευσε στη Νότια Αμερική κάποια στιγμή, αλλά οι Κουβανοί διεκδικούν φανατικά την πατρότητα του ιδιαίτερου αυτού πουκάμισου. Υποστηρίζουν, δε, ότι είναι δημιουργία μιας φτωχής μοδίστρας, η οποία γύρω στο 1880 έφτιαξε το πρώτο, ράβοντας πάνω του τέσσερις τσέπες ώστε να διευκολύνει τον σύζυγό της στη συγκομιδή των guavas, ενός τοπικού φρούτου.

Κλασικό λευκό guayabera. Διακρίνονται οι κάθετες πιέτες και τα… απαραίτητα πούρα στο τσεπάκι

Σε αρκετές χώρες της Ν. Αμερικής το guayabera θεωρείται επίσημο πουκάμισο και ειδικότερα στην Κούβα έχει χριστεί από το 2010 “official formal dress garment”, αρμόζον ακόμη και για διπλωματικές συναντήσεις κορυφής. Στην Ελλάδα όμως, το guayabera μπορεί να γίνει ο τέλειος σύντροφος για το καλοκαίρι, ειδικά αν συνδυαστεί με ένα καπέλο panama και δύο robusto στο τσεπάκι, έτσι για το άρωμα Κούβας.

« Σε αναζήτηση της θερινής κομψότητας
Περί στιλ και άλλων δαιμονίων »