Θα είναι σαν να μπαίνει η άνοιξη Δημοσιεύτηκε σε: Προτάσεις

Κάθε εποχή έχει τις ιδιαιτερότητές της, ειδικά όταν μιλάμε για θέματα ένδυσης. Οι ενδιάμεσες εποχές, δηλαδή το φθινόπωρο και η άνοιξη, είναι αυτές που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, καθώς η διακύμανση της θερμοκρασίας μέσα στις 24 ώρες που διαρκεί η ημέρα συχνά είναι σημαντική.

Ξεκινάς το πρωί με παλτό και το μεσημέρι έχεις καταλήξει να είσαι μόνο με το πουκάμισο.

Αλλά σε αυτό το κείμενο, δεν θα ασχοληθώ μόνο με τα πρακτικά προβλήματα. Η αναγέννηση της φύσης μάς προσκαλεί να ακολουθήσουμε τον ρυθμό της, εμπλουτίζοντας τις καθημερινές μας επιλογές με έντονα χρώματα που συμβαδίζουν με τη διάθεση της εποχής.

Αλλά ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: τα υφάσματα.

Αν το μαλλί είναι ο άρχοντας του χειμώνα και το λινό ο βασιλιάς του καλοκαιριού, το βαμβάκι είναι αναμφίβολα το ιδανικό υλικό της άνοιξης.

Βαμβακερό κοστούμι σε μπεζ χρώμα

Δεν μιλάω για το ελαφρύ βαμβάκι των πουκαμίσων μας για το οποίο αναλυτικό οδηγό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μιλάω για το βαρύ βαμβάκι με το οποίο υφαίνονται υφάσματα κατάλληλα για παντελόνια και σακάκια. Το βαμβάκι σε βάρη 300-400 γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο είναι ένα ύφασμα πολύ χοντρό για το καλοκαίρι και πολύ «αδύναμο» για το ψύχος του χειμώνα. Είναι όμως εξαιρετικό για τις ενδιάμεσες εποχές -το φθινόπωρο και την άνοιξη.

Ενα βαμβακερό κοστούμι ή σακάκι μπορεί να γίνει ο καλύτερος ανοιξιάτικος σύντροφος σας σε κάθε περίσταση

Τέτοια βαμβακερά υφάσματα μπορούν να αξιοποιηθούν, τόσο σε παντελόνια τύπου chino και khaki για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ, όσο και σε σακάκια τύπου safari. Επίσης, τα βαμβακερά κοστούμια είναι μια καλή επιλογή για την εποχή, εφόσον αναζητάτε κάτι πιο κατάλληλο για το γραφείο.

Το σακάκι εργασίας

Σήμερα, ωστόσο, θέλω να γράψω για έναν, όχι και τόσο συνηθισμένο, τύπο βαμβακερού σακακιού. Στη Γαλλία λέγεται bleu de travail, εξαιτίας του παραδοσιακού μπλε χρώματος ή veste de travail, ενώ στις ΗΠΑ και τη Βρετανία θα το συναντήσουμε ως chore jacket και chore coat αντίστοιχα.

Σακάκι εργασίας με τρεις εξωτερικές τσέπες σε μπλε χρώμα

Το όνομά του δεν αφήνει καμιά αμφιβολία σχετικά με την καταγωγή του. Μιλάμε, προφανώς, για ένα σακάκι εργασίας.

Βαμβακερό, άνετο, με μεγάλες εξωτερικές τσέπες (δυο στη μέση και μια στο στήθος συνήθως), είναι ένα σακάκι το οποίο κραυγάζει casual σε όλες τις συχνότητες που μπορεί να αντιληφθεί το αυτί του ανθρώπου.

Αγαπημένο σακάκι, όχι μόνο των εργατών αλλά και ζωγράφων, γλυπτών και λοιπών καλλιτεχνών. Μάλιστα, έγινε το σήμα κατατεθέν του διάσημου φωτογράφου των New York Times, Bill Cunningham, ο οποίος συνήθιζε να τo συνδυάζει με khaki παντελόνια καθώς διέσχιζε τους δρόμους της Νέας Υόρκης με το ποδήλατό του σε αναζήτηση του επόμενου καρέ του.

Ο αείμνηστος Bill Cunningham με το σακάκι εργασίας του εν ώρα δράσης

Το chore coat μπορεί να βρεθεί και με ύφασμα denim (μη ξεχνάτε ότι και αυτό βαμβακερό είναι), με πολλές εταιρείες να διαθέτουν τέτοια μοντέλα στις συλλογές τους. Γι’ αυτό αναζητήστε αυτό που είναι κοντά στα δικά σας γούστα και τον δικό σας προϋπολογισμό.

Τα χρώματα

Όπως προανέφερα, άνοιξη σημαίνει χρώμα. Οι έντονες υφές και τα μοτίβα του χειμώνα καλούνται να αποχωρήσουν και κεντρική θέση στη σκηνή λαμβάνουν πλέον πιο φίνα και ανάλαφρα υφάσματα. Οι μάλλινες γραβάτες υποχωρούν και αφήνουν τη θέση τους στις μεταξένιες, τις λινές και τις βαμβακερές, τουλάχιστον για μερικές εβδομάδες ακόμη μέχρι η θερμοκρασία να τις καταστήσει και αυτές ανυπόφορες.

Η άνοιξη αγαπά το χρώμα

Ως πιστός ακόλουθος της scorpacciata, της ένοχης απόλαυσης της εποχικότητας για την οποία έχω γράψει αναλυτικά εδώ, διατηρώ στην γκαρνταρόμπα μου λίγα κομμάτια τα οποία φοριούνται αποκλειστικά συγκεκριμένες εποχές.

Για την άνοιξη έχω φυλαγμένες 3-4 γραβάτες οι οποίες δεν «χωράνε» στον χειμώνα, καθώς και κάποια μεταξένια μαντιλάκια σε διάφορα έντονα χρώματα.

Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα φορέσει ροδακινί σακάκι, αλλά είμαι αυτός που θα γιορτάσει την άνοιξη με μια πορτοκαλί γραβάτα κάτω από το navy blazer μου.

Ενα μαντίλι λαιμού, φορεμένο κάτω από ένα safari jacket ή απλά ένα πουκάμισο προσθέτει χρώμα και προσωπικότητα

Κίτρινο, έντονο κόκκινο, πορτοκαλί, γαλάζιο και πράσινο είναι χρώματα που ταιριάζουν πολύ στην εποχή. Δεν χρειάζεται να κυριαρχούν, αλλά μπορούν να δώσουν μια όμορφη νότα σε κάθε ανοιξιάτικη εμφάνιση.

Ένα λινό ή βαμβακερό φουλάρι, ένα ascot, ακόμη και ένα μαντίλι λαιμού (neckerchief) είναι αρκετά για να προσθέσουν μια πινελιά χρώματος προς τιμή της άνοιξης.  

Ιπτάμενοι και gentlemen, η ιστορία του bomber jacket »