Τι κάνει ένα σακάκι, blazer Δημοσιεύτηκε σε: Ενδύματα

Με ιστορία που ξεκινά κάπου στα τέλη του 17ου αιώνα, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το blazer είναι από τα βασικά κομμάτια-μπαλαντέρ της ανδρικής κλασικής ένδυσης. Φορεμένο από αριστοκράτες και εργάτες, από διάσημους σταρ του κινηματογράφου και άγνωστους φοιτητές, έχει καταφέρει να κερδίσει επάξια μια θέση στο πάνθεον του κλασικού στιλ. Αλλά τι είναι το blazer; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και τι το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα «ορφανά» σακάκια; Σε αυτό το μυστήριο θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε άπλετο φως σήμερα.

Πρώτα όμως, πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Υπάρχουν τριών ειδών σακάκια που μπορεί να φορέσει ένας άντρας στην καθημερινότητά του, πέραν αυτών που ανήκουν στην επίσημη ένδυση (formal wear) και προορίζονται για ιδιαίτερες περιστάσεις. Αυτά είναι:

* Το σακάκι το οποίο είναι μέρος κοστουμιού (suit jacket). Το συνοδεύει, δηλαδή, παντελόνι φτιαγμένο από το ίδιο τόπι ύφασμα και μπορεί να φορεθεί «σπασμένο» (με διαφορετικό παντελόνι), όταν κάποιος εντρυφήσει στην τέχνη του spezzato.

* Το μονό ή «ορφανό» σπορ σακάκι (sport coat ή sport jacket), φτιαγμένο εξ’ αρχής για να φοριέται με διαφορετικά παντελόνια.

* Το blazer, το οποίο -όπως το sport jacket- είναι φτιαγμένο για να φοριέται με διαφορετικά παντελόνια, αλλά φέρει μια σειρά χαρακτηριστικών που το κάνουν ιδιαίτερο.

Τα χαρακτηριστικά

Στις μέρες μας, που οι κανόνες έχουν κάπως χαλαρώσει, για να θεωρηθεί ένα σακάκι blazer θα πρέπει να διαθέτει ένα βασικό χαρακτηριστικό: κουμπιά που λάμπουν (blaze). Αυτά μπορεί να είναι από μέταλλο, φίλντισι (mother of pearl) ή άλλο υλικό (κοκάλινα, corozo κλπ), πάντα όμως σε χρώμα που να έρχεται σε αντίθεση με αυτό του υφάσματος.

O συγγραφέας Bernhard Roetzel με σταυρωτό navy blazer και γκρι παντελόνι

Το ύφασμα μπορεί να είναι είτε μονόχρωμο (σκούρο μπλε), είτε να φέρει φαρδιές ρίγες ή και μπορντούρα στα πέτα και τις τσέπες (τα εν λόγω blazer λέγονται rowing και regata blazers). Επίσης, ένα blazer μπορεί να είναι σταυρωτό αλλά και μονόπετο, με κανονικές ή εξωτερικές τσέπες και από ό,τι ύφασμα επιθυμείτε. Το πιο κλασικό όλων -και το πιο ευέλικτο- είναι προφανώς το μονόχρωμο σκούρο μπλε, δηλαδή το navy blue blazer.

Η ιστορία

Όπως και με τόσα άλλα στοιχεία της κλασικής ανδρικής ένδυσης, έτσι και στην περίπτωση του blazer, δεν υπάρχει σχετική ιστορική καταγραφή και θα μείνει για πάντα ένα μυστήριο πότε και υπό ποια συνθήκη δημιουργήθηκε το πρώτο κομμάτι. Ωστόσο, οι κυρίαρχες εκδοχές είναι δύο. Σύμφωνα με τη μια, το συναντάμε για πρώτη φορά στην εμφάνιση της ομάδας κωπηλασίας του Lady Margaret boat Club, τους “Red Blazers”, που ιδρύθηκε από φοιτητές του St. John’s College του Cambridge με τα μέλη της να φορούν σακάκια σε έντονο κόκκινο χρώμα.

Η δεύτερη εκδοχή θέλει το εμβληματικό αυτό σακάκι να έχει γεννηθεί το 1837 στο πλοίο του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, “HMS Blazer”. Καθώς καμία από τις δύο εκδοχές δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί προς το παρόν, ας κρατήσουμε ότι το blazer γεννήθηκε… κοντά σε νερό και πως ανέκαθεν υπήρχε μια «γκρίνια» γύρω από αυτό. Γεγονός που επιβεβαιώνει και επιστολή αναγνώστη στην εφημερίδα “Daily News”, ο οποίος το μακρινό 1889 παραπονέθηκε γιατί ο συντάκτης ενός κειμένου είχε χαρακτηρίσει ως blazer ένα σακάκι που -κατά τη γνώμη του- δεν διέθετε τις ανάλογες προδιαγραφές.

Rowing και regata

Σε νερό διεξάγονται επίσης, οι κωπηλατικοί (rowing) και ιστιοπλοϊκοί (regata) αγώνες από όπου παίρνουν το όνομα τους τα ιδιαίτερα αυτά blazers. Κύριο χαρακτηριστικό τους, οι φαρδιές ρίγες σε έντονα χρώματα ή μπορντούρα (“piping”στα αγγλικά, “ρέλι” σύμφωνα με την ελληνική ορολογία) περιμετρικά του σακακιού και στις τσέπες. Πολλές φορές φέρουν θυρεό της ομάδας/συλλόγου/πανεπιστημίου που εκπροσωπούν, κεντημένο στην τσέπη του πέτου.

Διάφορα rowing ή ragata blazers

Τα rowing ή regata blazers είναι δημοφιλή στους άντρες που αγαπούν το Ivy style, δηλαδή το στιλ των Αμερικανών φοιτητών του 1950, αλλά και -φυσικά- σε όσους συμμετέχουν στους προαναφερθέντες αγώνες. Λίγο μακριά από την ελληνική πραγματικότητα όλα αυτά. Το Μονόπετο δεν θα συμβούλευε τον αναγνώστη του να επενδύσει σε ένα τέτοιο blazer αν δεν είναι μέλος κωπηλατικής ή ιστιοπλοϊκής ομάδας, καθώς μόνο διακριτικό και ευέλικτο δεν είναι. Βέβαια, περί ορέξεως…

Το κλασικό navy

Το πιο ευέλικτο κομμάτι κάθε ολοκληρωμένης ανδρικής γκαρνταρόμπας. Το σκούρο μπλε (navy) blazer με μεταλλικά ή κοκάλινα κουμπιά είναι ένα «πολυεργαλείο». Μπορεί να βγάλει κάθε άντρα ασπροπρόσωπο σε όλες τις περιστάσεις, πλην των εξαιρετικά επίσημων. Λίγο πιο formal από το σπορ σακάκι (το οποίο συνήθως φέρει μοτίβα) και λίγο πιο casual από το κοστούμι, το navy blazer καταφέρνει με αριστοτεχνικό τρόπο να κρατά τις ισορροπίες και να είναι κατάλληλο για σχεδόν κάθε στιγμή. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μύστες του κλασικού στιλ έχουν δύο blazer: ένα από ύφασμα fresco ή λινό για το καλοκαίρι και ένα από πιο βαρύ από μαλλί για τον χειμώνα.

Ο συγγραφέας G. Bruce Boyer με navy blazer και khaky παντελόνι

Το καλοκαίρι, με ένα λευκό παντελόνι, παραπέμπει σε εικόνα που ευωδιάζει Ελλάδα. Βεβαίως, μπορεί άνετα να συνδυαστεί και με άλλα πιο έντονα και «παιχνιδιάρικα» χρώματα, όπως το μπορντό, το κίτρινο και το σιέλ. Για άνοιξη και φθινόπωρο ταιριάζει άψογα με ένα παντελόνι khaki. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός, μάλιστα, είναι τόσο δημοφιλής που κέρδισε το όνομα “California tuxedo” υποδηλώνοντας ότι είναι ό,τι πιο επίσημο μπορούν να φορέσουν οι κάτοικοι της ομώνυμης αμερικανικής πολιτείας. Τον χειμώνα, με ένα γκρι φανελένιο παντελόνι, αποτελεί το πιο διαχρονικό ζευγάρι στην ιστορία της κλασικής ανδρικής ένδυσης. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά ιδιωτικά σχολεία, πανεπιστήμια, εταιρείες, οργανισμοί κλπ έχουν αναγορεύσει τον εν λόγω συνδυασμό σε επίσημη «στολή» τους. Το navy blazer ήταν, είναι και θα είναι «υπερόπλο» για κάθε εποχή και κάθε περίσταση.

Το navy κοστουμοσακάκι

Το Μονόπετο έχει προτείνει το navy κοστούμι ως το πρώτο που θα πρέπει να αποκτήσει ένας άντρας και ο λόγος είναι απλός: Με λίγη προσοχή στα κουμπιά, το σακάκι του κοστουμιού μπορεί να παίξει τον ρόλο του blazer. Για παράδειγμα, αποκτώντας ένα κοστούμι σε σκούρο μπλε χρώμα με καφέ κοκάλινα κουμπιά, απευθείας έχει προσθέσει πολλές επιλογές στο ενδυματικό του οπλοστάσιο, καθώς μπορεί να το συνδυάσει με μια ευρεία γκάμα διαφορετικών παντελονιών.

Ο συγγραφέας Hugo Jacomet με navy blazer και υπόλευκο παντελόνι

Προφανώς, ένα blazer με μεταλλικά ή φιλντισένια κουμπιά είναι πιο παραδοσιακό, πιο πιστό στη ναυτική καταγωγή του, θα έλεγα. Όμως, ένα σκούρο μπλε σακάκι κοστουμιού με τα κατάλληλα κουμπιά μπορεί να επιτελέσει πολλαπλούς ρόλους.

Τώρα πλέον, φίλε αναγνώστη, ξέρεις τι είναι και τι δεν είναι blazer, και μπορείς να χαμογελάς ειρωνικά με τις συχνά άστοχες περιγραφές διαφόρων e-shop που ονομάζουν συλλήβδην blazer όλα τα «ορφανά» σακάκια.

« Το ατίθασο denim
To ράψιμο ενός σακακιού βήμα-βήμα »