Το ατίθασο denim Δημοσιεύτηκε σε: Ενδύματα
Φτιαγμένο για σκληρή εργασία και μέγιστη αντοχή, αυτό το βαμβακερό ύφασμα δοξάστηκε στη μεγάλη οθόνη, έγινε σύμβολο αντίστασης, αντικομφορμισμού και αμφισβήτησης, και πλέον απολαμβάνει τη θέση που του ανήκει στο πάνθεον του κλασικού στιλ.
Ωστόσο, πριν αναλύσουμε γιατί το denim και κατ’ επέκταση τα παντελόνια jeans περιλαμβάνονται στην κλασική ανδρική ένδυση και παραθέσουμε προτάσεις για το πώς και πού μπορούν να φορεθούν, φρόνιμο είναι να πούμε δύο πράγματα για την ιστορία τους.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το denim είναι ύφασμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κάθε είδος ενδύματος, αξεσουάρ και όχι μόνο, ενώ ο όρος jeans αφορά αποκλειστικά στα φτιαγμένα από ύφασμα denim παντελόνια. Το denim υφάνθηκε για πρώτη φορά κατά τον 16ο αιώνα στην Ιταλία, συγκεκριμένα στη Γένοβα. Όμως, μια παραλλαγή αυτού του υφάσματος εξελίχθηκε στη Νιμ της Γαλλίας από όπου, τελικά, πήρε και το όνομά του. Το denim είναι απλά ύφασμα από τη Νιμ (de Nîmes). Τα jeans τώρα, πήραν το όνομά τους από τη Γένοβα. Το 1800, ο Ελβετός τραπεζίτης Jean-Gabriel Eynard επιφορτίστηκε με το καθήκον να προμηθεύσει με στολές τα στρατεύματα του André Masséna, στρατηγού του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Ο τραπεζίτης επέλεξε το μπλε βαμβακερό ύφασμα της Γένοβας για τα παντελόνια των στρατιωτών και έτσι γεννήθηκαν τα “Bleu de Gênes” καθώς στα Γαλλικά η Γένοβα λέγεται Gênes. Τα παντελόνια bluejeans έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους στον κόσμο σε στρατιωτική παρέλαση.
Το 1851, ένας νεαρός από τη Γερμανία, ονόματι Levi Strauss εγκατέλειψε την πατρίδα του με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Δύο χρόνια αργότερα, άνοιξε στο Σαν Φρανσίσκο ένα εμπορικό κατάστημα το οποίο έγινε γνωστό στους τοπικούς ράφτες για την ποιότητα των υφασμάτων που διέθετε. Ένας από αυτούς τους ράφτες, ο Jacob Davis, πρότεινε στον Levi Strauss να δημιουργήσουν ένα σκληροτράχηλο παντελόνι, ενισχυμένο με μεταλλικά πριτσίνια, ειδικά για εργάτες οικοδομών. Στις 20 Μαΐου του 1873 εξασφάλισαν την πατέντα για την εφεύρεση τους. Αφού δοκίμασαν κάθε ύφασμα που είχε ο Strauss στο κατάστημα, κατέληξαν σε ένα χοντρό μπλε βαμβακερό τεντόπανο: το denim.
Τα παντελόνια του Strauss σημείωσαν γρήγορα επιτυχία ως ένδυμα εργασίας ανάμεσα στους εργάτες εργοστασίων, τους αγρότες, τους μεταλλωρύχους και όποιον άντρα χρειαζόταν ένα παντελόνι που να μπορεί να αντέξει τα πάντα. Η εκδοχή με τις πέντε τσέπες (δύο μπροστά, δύο πίσω και ένα τσεπάκι για το ρολόι) που σήμερα φοράμε όλοι δημιουργήθηκε το 1901 και έκτοτε καθιερώθηκε.
Θα μπορούσα να γράψω χιλιάδες λέξεις για το πώς από παντελόνια εργασίας, τα bluejeans κατέκτησαν τον κόσμο με τη βοήθεια του κινηματογράφου, του κινήματος των Χίπις, της ποπ μουσικής κλπ, και έφτασαν να φοριούνται πλέον από δισεκατομμύρια ανθρώπους κάθε οικονομικής, επαγγελματικής και εκπαιδευτικής βαθμίδας, αλλά νομίζω ότι είναι προτιμότερο να επικεντρωθώ στην ουσία και στο πώς μπορεί το denim να ενταχθεί σε μια πιο κλασική γκαρνταρόμπα. Εδώ, άλλωστε, είναι το Μονόπετο.
Ένα παντελόνι jean βεβαίως και έχει θέση σε μια κλασική γκαρνταρόμπα, δεν είναι όλες οι ώρες κατάλληλες για worsted και flannel. Υπάρχουν στιγμές που θες να παίξεις με τον σκύλο σου ή να πεταχτείς στον φούρνο, να πας μια εκδρομή στην εξοχή ή να ψήσεις μπριζόλες στην ψησταριά. Ακόμη και σε μια βόλτα για καφέ ή για ένα ουζάκι σε κάποιο μεζεδοπωλείο, το παντελόνι jean μπορεί να συνδυαστεί με ένα σπορ σακάκι, με το αποτέλεσμα να είναι πολύ κομψό. Αρκεί το παντελόνι να είναι καθαρό, να μην διαθέτει σκισίματα και να έχει σωστή εφαρμογή. Ένα σκούρο μπλε jean ταιριάζει ιδανικά με button-down πουκάμισα, σκούρα καφέ δερμάτινα χαμηλά υποδήματα ή μποτάκια, ζιβάγκο και δερμάτινα jackets. Ιδανικά, τα jeans ταιριάζουν με πιο βαριά υφάσματα, όπως το tweed.
Τα γήινα χρώματα που έχουν συνήθως τα tweed σπορ σακάκια (καφέ, λαδί, γκρι) αποτελούν ασφαλές και πολύ αρμονικό ταίριασμα. Τα jeans όμως, δεν πάνε με όλα. Εκ φύσεως casual, δεν συμπορεύονται με πιο φίνα woorsted υφάσματα. Ενα navy blazer δεν ταιριάζει ούτε χρωματικά, ούτε ως προς την υφή με παντελόνια jeans, πολλώ μάλλον ένα σακάκι κοστουμιού.
Ακόμη πιο εύκολα από τα παντελόνια jeans μπορούν να ενσωματωθούν σε μια κλασική ανδρική ιματιοθήκη τα πουκάμισα denim. Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει μεγάλη δημοφιλία στους απανταχού «κλασικιστές». Συνδυάζονται υπέροχα με σπορ σακάκια, γραβάτες με έντονη υφή (grenadine, shantung, πλεκτές), κάθε είδους παντελόνι (εκτός από jeans προφανώς, καθώς το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ ομοιόμορφο) και δερμάτινα υποδήματα. Έχουν το χάρισμα να κάνουν πιο casual κάθε εμφάνιση που αποτελείται από σακάκι και γραβάτα, ενώ είναι ιδανικά για τον άντρα που δεν ντύνεται για επαγγελματικούς λόγους, αλλά για καθαρά προσωπικούς.
Τέλος, υπάρχουν τα denim jackets. Αν και τα γνωστά trucker είναι ασύμβατα με μια κλασική γκαρνταρόμπα, τα workers jackets ή bleu de travail στα γαλλικά, αν προτιμάτε, αποτελούν μια πιο κομψή εναλλακτική για κάποιον που αναζητά ένα casual σακάκι για κάθε μέρα.
Tα selvedge
Παγκοσμίως, παρατηρείται μια επιστροφή στο κλασικό στιλ. Σε πιο παραδοσιακές αξίες, όσον αφορά στην ένδυση. Το ίδιο ισχύει και για το workwear. Αποστρεφόμενοι τις πρακτικές, την ποιότητα και την αισθητική της fast fashion, άντρες που μπορεί να μην φορούν κοστούμια, αλλά αγαπούν το αυθεντικό έχουν εντρυφήσει σε ενδύματα και υποδήματα ποιότητας που ανήκουν στο «εργατικό ντύσιμο». Αμερικάνικες δερμάτινες μπότες Red Wing, φανελένια πουκάμισα και φυσικά denim παντελόνια και jacket αποτελούν τη «στολή» επιλογής τους. Κορωνίδα όλων αυτών, τα raw ή selvedge denim. Μιλάμε για υφάσματα τα οποία παράχθηκαν με τις μεθόδους που φτιάχτηκαν τα πρώτα bluejeans. Από βιομηχανικούς αργαλειούς της δεκαετίας του 1940 και 1950. Η λέξη selvedge προκύπτει από τη φράση self-edge και υποδηλώνει τον τρόπο που υφαίνεται η άκρη του υφάσματος σε κάθε τόπι, ενώ το raw φανερώνει ότι το ύφασμα είναι ανεπεξέργαστο, στην πιο καθαρή του μορφή. Βαμμένα μόνο με φυσικό χρώμα indigo (το γνωστό φυτό λουλάκι, το οποίο χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για την παραγωγή βαφών χρώματος μπλε) και με «εκ γενετής» ατέλειες οι οποίες ενισχύονται με τη χρήση, τα raw-selvedge jeans είναι ό,τι πιο αυθεντικό υπάρχει στις ημέρες μας στην casual ένδυση.
Πλέον, υπάρχουν πολλές εταιρείες οι οποίες διαθέτουν selvedge jeans. Οι πιο γνωστές από την Ιαπωνία, με τις Iron Heart, Momotaro, Samurai, Tanuki να ξεχωρίζουν, αλλά εδώ θα πρέπει να αναφέρω και μια ιδιαίτερη περίπτωση. Ιδιαίτερη γιατί είναι Ελληνική. Ο λόγος για την Fit & Craft του Κωνσταντίνου Μίχου, ο οποίος το 2014 δημιούργησε την εταιρεία του στη Θεσσαλονίκη και από τότε παράγει εξαιρετικής ποιότητας ενδύματα με ιαπωνικά selvedge denim ελληνικής ραφής. Μάλιστα, η Fit & Craft ράβει και επί παραγγελία στα μέτρα σας τα προϊόντα της συλλογής της. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε παντελόνι jean που να σας κάνει, αξίζει να το ερευνήσετε.
Προσοχή όμως, τα selvedge είναι πιο βαριά από τα συνηθισμένα jeans του εμπορίου, δεν είναι για καλοκαίρι και θέλουν χρόνο και χρήση για να αναδείξουν την ξεχωριστή προσωπικότητά τους.
Εν κατακλείδι, το denim είναι ένα κλασικό ύφασμα με ιστορία 500 και πλέον ετών, ιδανικό για casual περιστάσεις, το οποίο όμως μπορεί να ενταχθεί με τον κατάλληλο τρόπο σε μια κλασική γκαρνταρόμπα. Έχει αποδείξει τη διαχρονικότητα, τη λειτουργικότητα και την ευελιξία του μέσα στους αιώνες και έχει κατακτήσει επάξια τη θέση του ως το πιο δημοφιλές ύφασμα του πλανήτη.
Απολαύστε το χωρίς ενοχές.