Τα πολύτιμα υφάσματα Δημοσιεύτηκε σε: Ενδύματα

Η πολυτέλεια στον κόσμο της κλασικής ανδρικής ένδυσης έχει ένα κύριο γνώρισμα: είναι ιδιωτική, μυστική, σχεδόν απόκρυφη. Δεν κραυγάζει την παρουσία της, απεχθάνεται την επίδειξη. Δεν φωνάζει, σιωπά. Μόνο αν αγγίξεις ένα σακάκι φτιαγμένο από μαλλί vicuna μπορείς ν’ αντιληφθείς, εφόσον φυσικά διαθέτεις τις απαραίτητες γνώσεις, ότι τα δάχτυλά σου χαϊδεύουν κάτι πολύ ιδιαίτερο. Τις περισσότερες φορές, μόνο αυτός που το φοράει γνωρίζει, τόσο την καταγωγή όσο και το κόστος του εκλεκτού αυτού υφάσματος, το οποίο ξεπερνά τα 3.500 ευρώ ανά μέτρο. Δεδομένου ότι μια τέτοια αγορά αποτελεί, ιδιαίτερα στις μέρες μας, σημαντική επένδυση, και η διασφάλιση της αυθεντικότητας είναι το κύριο ζητούμενο, κρίναμε ότι ο εισαγωγέας υφασμάτων κ. Παναγιώτης Στουρνάρας, είναι ο καταλληλότερος να μας μιλήσει επ’ αυτού.
Ο κ. Στουρνάρας συνεργάζεται με τις σημαντικότερες υφαντουργίες της Ιταλίας και έχει επισκεφθεί τα εργοστάσια της Ermenegildo Zegna, της Loro Piana, της Piacenza κ.ά. αμέτρητες φορές. Έχει αισθανθεί στα δάχτυλά του χιλιάδες εκλεκτά υφάσματα και γνωρίζει το θέμα σε βάθος. Άλλωστε, μόνο στον αριθμό 45 της οδού Αιόλου μπορεί κάποιος που ζει στην Ελλάδα να δει από κοντά, ν’ αγγίξει και να αποκτήσει τα εν λόγω υφάσματα.

Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι’ αυτό το εισαγωγικό κείμενο στα πολύτιμα υφάσματα.

—————————————————-

Ως πολύτιμα υφάσματα αποκαλούμε αυτά που έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά: υψηλή ποιότητα πρώτης ύλης και μικρή παράγωγη με υψηλή ζήτηση. Τέτοια υφάσματα είναι τα vicuna, alashan cashmere, escorial, baby llama, alpaca, camelhair, guanaco, και τα ολόμαλλα υφάσματα με επεξεργασία νήματος σε πάχος κάτω από τα 14 microns.

Η προέλευση της πρώτης ύλης είναι καθοριστικής σημασίας για το τελικό προϊόν. Το μικροκλίμα κάθε περιοχής επιδρά διαφορετικά, με αποτέλεσμα να έχουμε άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά ανάλογα με τον τόπο. Για παράδειγμα, τα πρόβατα που ζούσαν στην περιοχή της Ισπανίας Escorial έδιναν εξαιρετικής ποιότητας μαλλί. Ωστόσο, όταν άρχισε η πρώτη παραγωγή της ίδιας ράτσας προβάτων στην Αυστραλία, η ποιότητα έφθασε σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα. Η επεξεργασία της πρώτης ύλης είναι επίσης σημαντική, μαζί με την τεχνογνωσία και τον τεχνολογικό εξοπλισμό του κάθε εργοστασίου. Στις μέρες μας όλα τα παραπάνω έχουν προχωρήσει και τα αποτελέσματα είναι ορατά, ειδικά στην επεξεργασία του μαλλιού σε νήματα με διάμετρο 14, 13, 12 έως και 10.5 microns. Η πρώτη αίσθηση που νιώθουμε αγγίζοντας ένα ύφασμα υψηλής ποιότητας είναι το πόσο μαλακό και ελαφρύ είναι, ακόμα και αν προορίζεται για παλτό. Συνήθως αυτά τα υφάσματα έχουν μια φυσική λάμψη και στιλπνότητα. Επίσης, η αποτύπωση των χρωμάτων σ’ αυτά αποκτά άλλη διάσταση και μεγαλύτερο βάθος.

100% vicuna από την Piacenza. Οι λέξεις και οι φωτογραφίες δεν μπορούν να αποδώσουν την αίσθηση που νιώθεις όταν ακουμπάς τέτοια υφάσματα

Αν κάποιος θέλει να προχωρήσει στην αγορά ενός από τα παραπάνω υφάσματα, καλό θα ήταν πρώτα να πληροφορηθεί όλα τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές του, ώστε η επιλογή να γίνει συνειδητά και με γνώση. Το οικονομικό σκέλος είναι σίγουρα σημαντικό, αλλά σε βάθος χρόνου γίνεται απόσβεση σ’ όλα τα επίπεδα που ένα ένδυμα μπορεί να αποδώσει. Η παραπληροφόρηση και η ελλιπής γνώση εκ μέρους των πωλητών δεν χωρούν σ’ αυτό το επίπεδο.

Δεν θα σας κουράσω με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποιότητας, άλλωστε θα χρειαζόμασταν όλον τον φιλόξενο χώρο του monopeto.gr για κάτι τέτοιο. Μπορώ όμως να προσθέσω ένα τελευταίο στοιχείο σ’ αυτή τη μικρή παρουσίαση. Το επάγγελμα που ακολούθησα, είχα την τύχη να μου δώσει την ευκαιρία να γνωρίσω τους καλύτερους κατασκευαστές υφασμάτων και να ράψω ενδύματα από όλα τα παραπάνω υφάσματα. Ήταν όλα εξαιρετικά, όμως στην ερώτηση που συχνά μου γίνεται «ποιο είναι το καλύτερο όλων» απαντώ: το πρώτο blazer, double breasted jacket σε μια ολόμαλλη φανέλα της ελληνικής υφαντουργίας Δημητριάδη που έραψα 14 ετών με παρότρυνση του πατέρα μου, τον οποίο πάντα θα μνημονεύω γι’ αυτό, καθώς και για πολλά άλλα. Μ’ έβαλε σ’ έναν κόσμο που μου έδωσε όσα έχω σήμερα και με καθόρισε ως ένα σημείο, άρα νομίζω ότι όλοι θα συμφωνούσαμε ότι πέρα από ποιότητες, σπανιότητες, microns και οικονομικό κόστος, το συναίσθημα και η σύνδεση με μια ανάμνηση δίνουν τη μεγαλύτερη αξία, ακόμα και στα υφάσματα.

Υφάσματα από μείξη κασμιριού, μοχέρ και μεταξιού, της Loro Piana

Ευχαριστώ το monopeto.gr για τη φιλοξενία και ζητώ συγγνώμη αν δεν έδωσα όλες τις πληροφορίες που ίσως θα περιμένατε για τα «πολύτιμα» υφάσματα. Πιστεύω ότι αυτό για να γίνει σωστά θα έπρεπε να είχατε την ευκαιρία παράλληλα να τα βλέπατε στην πραγματικότητα και όχι μέσα από ένα κείμενο, όσο περιγραφικό και αν είναι. Δυστυχώς, δεν έχω την ικανότητα να σας μεταφέρω μέσα από λέξεις όλα όσα μπορεί κανείς να αισθανθεί αγγίζοντας, για παράδειγμα, ένα ύφασμα από 100% vicuna.

Φιλικά

Τάκης Στουρνάρας a.k.a. tessuti e beni di lusso

« Τα «άλλα» παπούτσια
Bespoke υποδήματα με μεράκι στο Γαλάτσι »