Πόσα κοστούμια χρειάζεται ένας άντρας

Rat Pack
Το θρυλικό Rat Pack. Δεν έχει άμεση σχέση με το κείμενο, απλά μας αρέσει η φωτογραφία!

Αχ, το μεγάλο ερώτημα. Το «να ζει κανείς ή να μη ζει» της κλασικής ανδρικής ένδυσης. Κύριοι, ήρθε η ώρα το Μονόπετο να δώσει οριστική και ξεκάθαρη απάντηση. Πρώτα όμως πρέπει να γίνει μια διευκρινιστική ερώτηση: «Για ποιον άντρα μιλάμε;»
Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες αντρών: 

Αυτοί που δε φορούν κοστούμι/σακάκι σε καμία περίπτωση.
Αυτοί που θα φορέσουν κοστούμι/σακάκι λίγες φορές μέσα στο έτος.
Αυτοί που είναι υποχρεωμένοι να φορούν κοστούμι/σακάκι στην εργασία τους.
Αυτοί που αγαπούν την κλασική ανδρική ένδυση. 

Ας τα πάρουμε λοιπόν αναλυτικά και με τη σειρά.

Ο άντρας που δε φοράει κοστούμια

Μιλάμε προφανώς για τη μεγάλη πλειοψηφία του αντρικού πληθυσμού. Μια πλειοψηφία, η οποία -για τους δικούς της λόγους- θεωρεί το κοστούμι αναχρονιστικό, σύμβολο συμβιβασμού, καθεστωτικό φετίχ, άβολο, πνιγηρό, ελιτίστικο και άλλα χαζά. Λοιπόν, ο άντρας που δε φοράει κοστούμια χρειάζεται τουλάχιστον δύο: ένα χειμωνιάτικο κι ένα καλοκαιρινό. Φίλε αναγνώστη που δε σου αρέσουν τα κοστούμια, ό,τι και να κάνεις κάποια στιγμή θα πρέπει να παραβρεθείς σε έναν γάμο ή μια κηδεία. Κάποια στιγμή μπορεί να δώσεις συνέντευξη για μια καινούργια δουλειά, να συνοδεύσεις τη φίλη/τον φίλο/τη μητέρα σου σε ένα καλό εστιατόριο, μια επίσημη εκδήλωση ή κάποιο άλλο κοινωνικό γεγονός, το οποίο καλείσαι να αντιμετωπίσεις με σεβασμό απέναντι στο πρόσωπο που συνοδεύεις ή τον θεσμό που αντιπροσωπεύει. Ο όρος gentleman στις ημέρες μας δεν αφορά τους κληρονομικώ δικαίω ευγενείς, αλλά τους άντρες που διάγουν με ευγένεια τον βίο τους. Το να φορέσεις κοστούμι στην κηδεία ενός αγαπημένου φιλικού ή συγγενικού σου προσώπου, δεν είναι πράξη υποκρισίας και κομφορμισμού αλλά -τουναντίον- ευγένειας και σεβασμού.

Θερινό κοστούμι
Ένα κοστούμι στα μέτρα σας θα σας βγάλει ασπροπρόσωπο σε κάθε περίπτωση, και επειδή οι περισσότεροι γάμοι γίνονται το καλοκαίρι η επένδυση σε ένα θερινό κοστούμι ή σακάκι κρίνεται επιβεβλημένη, ανεξάρτητα αν είστε ο γαμπρός, ο κουμπάρος, συγγενής ή απλός καλεσμένος

Επομένως, στην περίπτωση που ένας άντρας ο οποίος δε φορά ποτέ κοστούμια χρειαστεί να φορέσει, πρέπει να έχει στην γκαρνταρόμπα του ένα χειμωνιάτικο κι ένα καλοκαιρινό. Πιστέψτε με, δε θέλετε να φορέσετε ένα χειμωνιάτικο κοστούμι τον Αύγουστο. Σχετικά με τα χρώματα, το Μονόπετο προτείνει το χειμωνιάτικο να είναι σε navy blue, ώστε να μπορεί να φορεθεί το σακάκι με ένα διαφορετικού χρώματος παντελόνι, εφόσον η περίσταση δε «σηκώνει» κοστούμι. Το navy blue είναι το πιο κλασικό και συγχρόνως το πιο ευέλικτο χρώμα. Για το καλοκαιρινό, θα προτείνουμε ένα σε ανοιχτό γκρι με fresco ύφασμα, το οποίο επιτρέπει στον αέρα να το διαπερνά και να χαρίζει δροσιά, χωρίς να τσαλακώνει όπως το λινό ή να έχει την ιδιαιτερότητα του seersucker.

Όπως και να έχει, ο άντρας που δε φορά κοστούμια πρέπει να έχει αυτά τα δύο στην ντουλάπα του. Κι επειδή το καλό το παλικάρι πριν πεινάσει μαγειρεύει, το Μονόπετο του προτείνει να βρει έναν επαγγελματία στον χάρτη μας με τους ράφτες και να φτιάξει δύο κουστουμάκια στα μέτρα του, ώστε να είναι προετοιμασμένος για κάθε περίπτωση.

Ο «αραιά και πού»

Η συγκεκριμένη κατηγορία απαρτίζεται από άντρες οι οποίοι, αν και δεν το συνηθίζουν, όταν χρειαστεί θα φορέσουν κοστούμι. Δεν έχουν δηλαδή «ιδεολογικά» προβλήματα, απλά το φορούν σε ιδιαίτερες περιστάσεις. O «αραιά και πού» θα φορέσει το κοστούμι του σε ένα ραντεβού, σε ένα καλό εστιατόριο, στο πάρτι του γραφείου, ακόμη και σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Είναι ο ορισμός του «περιστασιακού χρήστη». Οι εν λόγω άνδρες θα χρειαστούν τα δύο κοστούμια που προτείναμε πιο πάνω, καθώς και δύο «ορφανά» σακάκια. Ειδικότερα, ένα γκρι ή καφέ tweed ή κοτλέ sport jacket για τον χειμώνα κι ένα navy blazer για άνοιξη-καλοκαίρι-φθινόπωρο. Με αυτά τα τέσσερα κομμάτια ο «αραιά και πού» μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ενδυματική πρόκληση, είτε αυτή είναι επίσημη είτε πιο casual.

Ο επαγγελματίας

Ο άντρας που για επαγγελματικούς λόγους φοράει κοστούμι/σακάκι, δηλαδή πέντε ημέρες την εβδομάδα, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να εντρυφήσει στην ιδέα της αλληλοσυμπληρούμενης γκαρνταρόμπας ή της «γκαρνταρόμπας – χαμαιλέοντα», όπως την αποκαλώ. Η γκαρνταρόμπα – χαμαιλέοντας αποτελείται από σακάκια, παντελόνια, πουκάμισα, παπούτσια και κοστούμια που συνδυάζονται όλα μεταξύ τους χωρίς σκέψη. Δηλαδή, αν ένας άντρας έχει πουκάμισα αποκλειστικά σε λευκό ή αποχρώσεις του γαλάζιου, υποδήματα στις αποχρώσεις του καφέ, και σακάκια, παντελόνια, κοστούμια στα τρία βασικά ανδρικά χρώματα μπλε, καφέ και γκρι, δε χρειάζεται καν να σκεφτεί τι θα φορέσει το πρωί. Ό,τι και να βάλει θα ταιριάζει. Επίσης, μπορεί εύκολα να διακριθεί στην «τέχνη» του spezzato, προκειμένου να έχει ακόμη περισσότερες επιλογές. Θα λέγαμε ότι ο άντρας που φοράει κάθε μέρα κοστούμι/σακάκι χρειάζεται τουλάχιστον έξι κομμάτια: τρία χειμωνιάτικα και τρία καλοκαιρινά. Αναλυτικότερα, θα προτείναμε τα τρία χειμωνιάτικα να είναι ένα navy blue κοστούμι, ένα σκούρο γκρι κοστούμι και ένα «ορφανό» σακάκι χρώματος καφέ. Το σακάκι μπορεί επίσης να είναι μπλε ή γκρι αλλά να διαθέτει ένα διακριτικό μοτίβο, το οποίο θα το διαφοροποιεί από τα σακάκια των κοστουμιών. Μπορεί επίσης, να είναι ένα κλασικό navy blazer με μεταλλικά ή κοκάλινα κουμπιά.

Αλληλοσυμπληρούμενη γκαρνταρόμπα
Η δημιουργία μιας minimal αλληλοσυμπληρούμενης γκαρνταρόμπας βοηθά τον επαγγελματία να ντύνεται κομψά και γρήγορα χωρίς πολύ σκέψη

Για το καλοκαίρι, το ένα κοστούμι ας είναι ανοιχτό γκρι, το δεύτερο στις αποχρώσεις του καφέ (λινό ίσως;) και το «ορφανό» σακάκι σε αποχρώσεις του μπλε.

Το σημαντικό για τον επαγγελματία είναι το rotation. Γι’ αυτό, εκτός του ότι θα πρέπει να αφήνει τα ρούχα του να ξεκουράζονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν χρησιμοποιηθούν ξανά, η επένδυση σε αξεσουάρ κρίνεται επιβεβλημένη. Γραβάτες και μαντιλάκια διαθέτουν το χάρισμα να μεταμορφώνουν τα κοστούμια. Η συμβουλή μας στον επαγγελματία είναι πάντα να ράβει δύο παντελόνια με τα κοστούμια του, καθώς τα παντελόνια λιώνουν πολύ πιο γρήγορα από τα σακάκια. Συνεπώς, αποκτώντας δύο, πολλαπλασιάζει τη διάρκεια ζωής του κοστουμιού του. Προφανώς, αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει σ’ ένα κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων, γι’ αυτό η επιλογή made-to-measure ή επί παραγγελία επιβάλλεται.

Ο εραστής

Για τον άντρα που αγαπά την κλασική ανδρική ένδυση, δεν υπάρχει συνετός αριθμός κοστουμιών. Υπάρχει μόνο πεπερασμένος χώρος ντουλαπών και βάθος... τραπεζικού λογαριασμού. Ο εραστής είναι πάνω απ’ όλα συλλέκτης. Μόνο που τη συλλογή του δεν την κρύβει σε θυρίδες και κρυστάλλινες προθήκες, τη λιώνει πάνω του. Την απολαμβάνει καθημερινά. Πάντα έχει στο μυαλό του το επόμενο σακάκι, παπούτσι, αξεσουάρ που του λείπει. Γι’ αυτό και αποταμιεύει. Όλα γίνονται βάσει σχεδίου.

Πρώτη πρόβα κοστουμιού
Ο ράφτης Ανδρέας Νεδέλκος κατά την πρώτη πρόβα σε κοστούμι του αμετανόητου γράφοντα

Ο εραστής είναι ντετέκτιβ. Πλέον, ξέρει να αναγνωρίζει τι βλέπει στις ταινίες και στον δρόμο. Ένας άντρας, συνήθως, δεν παρατηρεί το ντύσιμο των άλλων αντρών. Αυτό δεν ισχύει για τον λάτρη του κλασικού στιλ. Αν στον ίδιο χώρο βρίσκεται κάποιος που φορά ένα ζευγάρι double monk straps, θα τον εντοπίσει. Αν σε μια ταινία, η οποία υποτίθεται διαδραματίζεται το 1935, δει έναν ηθοποιό να φορά γιλέκο μαζί με ζώνη θ’ αρχίσει να βρίζει τον/την ενδυματολόγο. Ο εραστής είναι κυνηγός. Ψάχνει για θηράματα στα παλαιοπωλεία και στο ίντερνετ. Στήνει ενέδρες σε βιντατζάδικα, περιμένοντας την επόμενη ευκαιρία για να χτυπήσει την πολυπόθητη εφτάδιπλη grenadine γραβάτα σε τιμή ευκαιρίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, η τελευταία κατηγορία είναι... αυτοβιογραφική.

Διαδώστε!