Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου Δημοσιεύτηκε σε: Ενδύματα

Στην κλασική ανδρική ένδυση, το πουκάμισο αποτελεί τον καμβά πάνω στον οποίο στηρίζονται τα υπόλοιπα στοιχεία της εμφάνισής μας. Άλλωστε, όταν φοράμε σακάκι και γραβάτα, πολλώ μάλλον γιλέκο, τα μόνα που διακρίνονται από το πουκάμισό μας είναι ο γιακάς και οι μανσέτες. Σε επίπεδο αισθητικής, ο ρόλος του πουκάμισου είναι να πλαισιώνει το πρόσωπο και να αναδεικνύει τη γραβάτα μας. Για αυτόν τον λόγο, οι πιο καλοντυμένοι επιλέγουν ως επί το πλείστον απλά μονόχρωμα λευκά και γαλάζια πουκάμισα ή με κάποιο διακριτικό μοτίβο (ρίγα ή καρό) που να εμπλέκει αυτά τα δυο χρώματα. Όσο πιο απλό ένα πουκάμισο, τόσο πιο εύχρηστο και ευέλικτο είναι. Αντίθετα, ένα με σχέδια και έντονο χρώμα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμπεριληφθεί καλαίσθητα σε μια κλασική ενδυματική σύνθεση. Άλλωστε, στόχος κάθε μυημένου στο κλασικό στιλ είναι η σύνθεση διακριτικών, κομψών συνόλων που δεν «φωνάζουν». Η γραβάτα, τα παπούτσια, το σακάκι μας αποτελούν στοιχεία που υπηρετούν το σύνολο, και κανένα δεν πρέπει να κλέβει τις εντυπώσεις και να ξεχωρίζει. Η λέξη-κλειδί είναι η αρμονία.

Όλα αυτά όμως ανατρέπονται όταν ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει, ιδιαίτερα στη μεσογειακή Ελλάδα, η οποία γίνεται ολοένα και θερμότερη. Όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, τα σακάκια και τα κοστούμια μας παροπλίζονται αναμένοντας μια επίσημη εκδήλωση ή μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση για να πρωταγωνιστήσουν. Τόσο στην καθημερινότητα όσο και σε πιο ξένοιαστες στιγμές στην παραλία, τα πουκαμισάκια είναι αυτά που σηκώνουν το «βάρος» του προσωπικού μας στιλ.

Τα χαβανέζικα πουκαμισάκια μας διδάσκουν ότι η ζωή χρειάζεται και λίγη ξενοιασιά

Για όλες αυτές λοιπόν τις στιγμές που η περίσταση είναι χαλαρή και η διάθεση μας καλοκαιρινή, υπάρχουν τα λουλουδάτα πουκαμισάκια. Τα λουλούδια είναι κλασικό μοτίβο στην κλασική ανδρική ένδυση, το οποίο όμως συνήθως χρησιμοποιείται σε μικρό, διακριτικό μέγεθος για να διακοσμήσει γραβάτες και μαντιλάκια. Τα λουλουδάτα ή floral, αν προτιμάτε, πουκάμισα αν και γεννήθηκαν περίπου 100 χρόνια πριν και αδιαμφισβήτητα διαθέτουν μακρά ιστορία, συγκαταλέγονται στην casual ένδυση και είναι μια διασκεδαστική επιλογή για τους θερμούς μήνες. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Πάμε Χαβάη

Τα πρώτα λουλουδάτα πουκάμισα γεννήθηκαν στη Χαβάη μεταξύ του 1920 και του 1930. Συγκεκριμένα, στη Χονολουλού από τον ιαπωνικής καταγωγής υποκαμισοποιό Kōichirō Miyamoto, δημιουργό της φίρμας Musa-Shiya the Shirtmaker. Εμπνευσμένος από τα σχέδια που έφεραν τα ιαπωνικά Κιμονό, ο Miyamoto άρχισε να ράβει πολύχρωμα, κοντομάνικα πουκάμισα τα οποία γρήγορα αγάπησαν οι νέοι που έκαναν σερφ στις παραλίες των νησιών.

Ο Kōichirō Miyamoto ο οποίος θεωρείται ο πρώτος κατασκευαστής χαβανέζικων υποκαμίσων

Καθώς η Χαβάη, ειδικά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναδείχθηκε σε δημοφιλή προορισμό διακοπών για τους Αμερικανούς, τα aloha shirts, όπως τα αποκαλούν οι ίδιοι, έγιναν ανάρπαστα. Όλοι ήθελαν να αποκτήσουν ένα ως σουβενίρ. Γρήγορα, πολλές εταιρείες μπήκαν στο παιχνίδι της παραγωγής και στα τέλη της δεκαετίας του 1930 πάνω από 450 άτομα απασχολούνταν στην κατασκευή τους. Όταν ο Elvis Presley φόρεσε, μάλιστα, ένα για το εξώφυλλο του δίσκου του Blue Hawaii το 1961, τα χαβανέζικα πουκαμισάκια κατέκτησαν τη νεολαία των ΗΠΑ και κατόπιν τον κόσμο.

Τα χρώματα και τα σχέδια που κυκλοφορούν και κυριολεκτικά απεριόριστα

Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες εταιρείες που τα παραγάγουν καθώς, αν και έχουν ορκισμένους εχθρούς, διαθέτουν ακόμη περισσότερους φανατικούς φίλους.

Πού και πώς φοριούνται

Εκ φύσεως casual, τα aloha shirts είναι φτιαγμένα για καλοκαίρι και παραλία. Τα έντονα χρώματα και τα εντυπωσιακά μοτίβα τους με ιβίσκους, φοίνικες και γεωμετρικά σχέδια δεν αφήνουν καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Ως επί το πλείστον κοντομάνικα, τα συναντάμε όμως και με μακρύ μανίκι. Τα τελευταία προτιμώνται από ορισμένους ρηξικέλευθους δανδήδες οι οποίοι αρέσκονται στο να φοράνε τα χαβανέζικα πουκάμισα κάτω από τα κοστούμια τους, ένα στιλ που το Μονόπετο δεν θα πρότεινε σε κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα στο κλασικό στιλ, καθώς ο κίνδυνος να ομοιάζετε με βαρόνο ναρκωτικών από το Μαϊάμι είναι υψηλός. Εφόσον αναζητείτε κάτι διαφορετικό για το καλοκαίρι και σας αρέσουν τα aloha shirts, προτιμήστε να τα φοράτε με αυτά που είχαν σχεδιαστεί να συνδυάζονται: Ανοιχτόχρωμα λινά και βαμβακερά παντελόνια, βερμούδες, gurkha shorts και βεβαίως το μαγιό σας είναι ιδανικοί παρτενέρ για τα λουλουδάτα πουκαμισάκια με καταγωγή τη Χαβάη.

Κάτω από σακάκι, τα χαβανέζικα μπορεί να χαρίζουν χρώμα και οπτικό ενδιαφέρον αλλά σίγουρα δεν είναι για όλους

Φυσικός τους χώρος είναι η παραλία και το beach bar, ουχί το γραφείο και το επαγγελματικό ραντεβού. Αρμόζουν για μια βόλτα στο νησί αλλά είναι εκτός τόπου στην Πανεπιστημίου ή την Τσιμισκή. Οι πιο τολμηροί ίσως μπορούν να τα υποστηρίξουν και στην έξοδο για βραδινό ποτό σε ένα χαλαρό μπαράκι, αλλά δεν θα τα προτείναμε σε καμία περίπτωση για δείπνο σε καλό εστιατόριο. Εκεί, προτιμήστε τα απλά μονόχρωμα πουκάμισά σας ή κάποιο με διακριτικό μοτίβο, όπως αυτά για τα οποία θα μιλήσουμε ευθείς αμέσως.

Μικρο-λούλουδα

Παρασάγγας διακριτικότερα από τα φανταχτερά χαβανέζικα είναι τα πουκάμισα με μικρο-μοτίβο λουλουδιών. Ουσιαστικά μιλάμε για τα υφάσματα που στα ελληνικά ονομάζουμε εμπριμέ, λέξη που προέρχεται από τη γαλλική imprimé και η οποία σημαίνει: τυπωμένο. Τα εμπριμέ υφάσματα χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για την κατασκευή γυναικείων φορεμάτων και τα τελευταία χρόνια έχουν μεταπηδήσει και στα αντρικά πουκάμισα με κάποιες εταιρείες, μάλιστα, να εξειδικεύονται σε αυτά. Πλέον, παραδοσιακά εργοστάσια παραγωγής υψηλής ποιότητας υφασμάτων για ανδρικά πουκάμισα, όπως η Ελβετική Alumo και η Βρετανική Thomas Mason έχουν στις συλλογές τους πολλά λουλουδάτα σχέδια. Τα συγκεκριμένα εμπριμέ πουκάμισα, σε αντίθεση με τα χαβανέζικα, μπορούν πιο εύκολα να φορεθούν με σακάκι και κοστούμι για μια πιο χαλαρή εμφάνιση αλλά και μόνα τους, έτσι ώστε να πρωταγωνιστήσει το μοτίβο τους.

Λουλουδάτο πουκάμισο με ύφασμα της Ελβετικής Alumo

Ως Μονόπετο, θα προτείναμε στον αναγνώστη που επιθυμεί να φορέσει εμπριμέ πουκάμισο με σακάκι να το κάνει αλλά χωρίς την προσθήκη γραβάτας. Όπως προείπαμε, η γραβάτα για να αναδειχθεί απαιτεί διακριτικό πουκάμισο και ένα εμπριμέ μοτίβο δεν υπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Αλλά χωρίς γραβάτα, το εμπριμέ πουκαμισάκι μπορεί να προσδώσει οπτικό ενδιαφέρον σε ένα μονόχρωμο κοστούμι και να χαρίσει ένα παιχνιδιάρικο χρώμα σε μια λιγότερο επίσημη εμφάνιση. Ένα λινό μπεζ κοστούμι με ένα εμπριμέ πουκάμισο σε γαλάζιους τόνους, ας πούμε, είναι μια καλή επιλογή για έναν καλεσμένο σε μεσημεριανό καλοκαιρινό γάμο ή σε βαφτίσια.
Ένα διακριτικό εμπριμέ πουκάμισο μπορεί να φορεθεί με άνεση στο γραφείο εφόσον αυτό δεν διαθέτει αυστηρό dress code, στη βόλτα και το ραντεβού. Δεν ενδείκνυται, προφανώς, για πιο επίσημες εκδηλώσεις και επαγγελματικές συναντήσεις.

Λινό κοστούμι σε καφέ χρώμα συνδυασμένο με μπλε εμπριμέ πουκάμισο

Εν κατακλείδι, κύριοι, τα λουλούδια στα πουκαμισάκια μας είναι ευχάριστα, παιχνιδιάρικα και αποπνέουν ανεμελιά και χαλαρότητα, εφόσον επιλέξουμε με σωφροσύνη τις στιγμές που θα τα φορέσουμε. Φροντίστε μόνο να επιλέξετε με γνώμονα την ποιότητα των υλικών και της κατασκευής, δώστε βάση στην εφαρμογή, οπλιστείτε με θάρρος, καλή διάθεση και το κοκτέιλ της αρεσκείας σας και διασκεδάστε το! Η ζωή είναι πολύ μικρή για να είναι μίζερη και τα λουλουδάτα πουκαμισάκια υπάρχουν για να μας το θυμίζουν.

« Το παλιό σακάκι μου το διπλοσταυροκουμπωτό
Περί του παντελονιού Gurkha »