Η διαχρονική διακριτικότητα του γκρι Δημοσιεύτηκε σε: Ενδύματα

Μουντό, βαρετό και «άχρωμο» είναι κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που συνοδεύουν το γκρι χρώμα γενικά, αλλά και όσον αφορά στην ένδυση… φευ. Οι παρακάτω λέξεις γράφονται με σκοπό να καταρριφθούν τα εν λόγω στερεότυπα, καθώς ο γράφων θεωρεί το γκρι ως το πιο ευέλικτο, εύκολο και κομψό χρώμα που διαθέτει στην παλέτα της η κλασική ανδρική ένδυση.

Τι και αν από καιρού εις καιρόν όλο και κάποιος θα βρεθεί να γράψει για τη μεγάλη «επιστροφή» του γκρι, οι εραστές του κλασικού στιλ γνωρίζουν καλά ότι το γκρι δεν επέστρεψε ποτέ γιατί, πολύ απλά, δεν είχε φύγει. Πάντα ήταν ακρογωνιαίος λίθος κάθε εκλεπτυσμένης ανδρικής γκαρνταρόμπας είτε πρόκειται για κοστούμι, sport coat, είτε για παντελόνι.

Αν το πρώτο κοστούμι που πρέπει να αποκτήσει κάθε άνδρας, αυτό που θα τον βγάλει ασπροπρόσωπο σε κάθε περίσταση επαγγελματική ή κοινωνική είναι το σκούρο μπλε, τότε το γκρι είναι –δικαιωματικά- το δεύτερο. Σε αντίθεση με το μπλε, του οποίου οι πιο ανοιχτές αποχρώσεις (royal, electric, σιέλ κλπ) είναι αρκετά «φανταχτερές», οι αντίστοιχες του γκρι είναι και οι πιο διακριτικά γοητευτικές. Έχει αυτή τη μαγική ιδιότητα το ανοιχτό γκρι, ειδικά σε κοστούμι, να χαρίζει μια ανεπιτήδευτη κομψότητα στην κάθε εμφάνιση, καθιστώντας την λιτή κι αρχοντική μαζί.

Το ανοιχτό γκρι είναι ένα χρώμα το οποίο μπορεί να φορεθεί με άνεση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου: Σε βαριά φανέλα τον χειμώνα και σε αεράτο fresco ή λινό το καλοκαίρι. Συνδυάζεται τόσο με μαύρα υποδήματα, όσο και με όλες τις αποχρώσεις του καφέ, καθώς και με ό,τι γραβάτα μπορείτε να φανταστείτε. Η ουδετερότητα του ανοιχτού γκρι τού επιτρέπει να φιλοξενήσει όλα τα χρώματα της ίριδος σε γραβάτες και μαντιλάκια, σε αντίθεση με το σκούρο γκρι που είναι λιγότερο ανεκτικό. Μια πορτοκαλί γραβάτα, ας πούμε, φοριέται άνετα με ένα ανοιχτό γκρι κοστούμι, κάτι που δεν μπορεί να υποστηριχθεί στην περίπτωση του σκούρου γκρι – ανθρακί.

Γκρι κοστούμι σε prince of wales μοτίβο

Επιπλέον, το γκρι αποτελεί ιδανικό χρώμα για να φιλοξενήσει τα μοτίβα της κλασικής ανδρικής ένδυσης. Ηoundstooth, prince of wales, pinstripe και κάθε είδους καρό είναι ευπρόσδεκτα στο ουδέτερο φόντο του γκρι. Μάλιστα, το γκρι Prince of Wales κοστούμι (σταυρωτό ή μονόπετο) θεωρείται από τα πιο ποθητά κομμάτια ενός κυρίου που δηλώνει εραστής του κλασικού στιλ. Το ίδιο κύρος, στις καρδιές και τα μυαλά των σημερινών «κλασικιστών», απολαμβάνει και το gray flannel suit. Το κάποτε καθημερινό και άχρωμο ένδυμα των υπαλλήλων της δεκαετίας του 1960, το οποίο έγινε και τίτλος ταινίας (“The man in the gray flannel suit” με τον Gregory Peck, 1956) έχει πλέον αναδειχθεί σε κοστούμι που φορούν οι γνώστες του σπορ. Στον μικρό κύκλο των αντρών που έχουν υιοθετήσει το κλασικό στιλ ως καθημερινή τους επιλογή επειδή το αγαπούν, όχι γιατί μια συνθήκη τους το επιβάλλει, το γκρι φανελένιο κοστούμι συγκεντρώνει βλέμματα εκτίμησης και αναγνώρισης.

Σπορ γκρι σακάκι με μοτίβο herringbone

Σε σχέση με τα μονά «ορφανά» σακάκια, το γκρι χρώμα, επίσης, δεν έφυγε ποτέ από τη «μόδα». Ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα sport jackets όλων των εποχών είναι το γκρι tweed, σε μοτίβο herringbone (ψαροκόκαλο στα Ελληνικά). Ένα σακάκι-μπαλαντέρ, κατάλληλο για μια πλειάδα περιστάσεων: από τη βόλτα για ψώνια και την εκδρομή στην εξοχή, μέχρι επαγγελματικές συναντήσεις και ρομαντικά ραντεβού. Είναι το σακάκι που μπορείς να φορέσεις χαλαρά με ένα τζιν για να πεταχτείς μέχρι τον φούρνο το πρωί και το ίδιο που θα συνοδεύσεις με ένα σκούρο μπλε μάλλινο παντελόνι, πουκάμισο και γραβάτα το βράδυ για μια έξοδο. Κατά την ταπεινή, προσωπική μου άποψη, ουδεμία ανδρική γκαρνταρόμπα δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη χωρίς τουλάχιστον ένα γκρι χειμωνιάτικο σπορ σακάκι σε ένα κλασικό μοτίβο ( herringbone, prince of wales, houndstooth) ή σε κάποιο Donegal tweed. Δεν «σηκώνουν» όλες οι στιγμές κοστούμι, αλλά σίγουρα «σηκώνουν» ένα γκρι σπορ σακάκι, ειδικά τον χειμώνα.

Γκρι φανελένιο παντελόνι

Στο «μέτωπο» των παντελονιών τώρα, δύσκολα θα βρει κάποιος πιο εμβληματικό από το γκρι φανελένιο παντελόνι. Πρόκειται για ένα παντελόνι που μπορεί να συνοδεύσει, χωρίς υπερβολή, κάθε σπορ σακάκι. Η ευελιξία του το έχει αναγάγει σε «θρύλο» ή καλύτερα σε «ζωντανό θρύλο». Φυσικά, το γκρι παντελόνι δεν χρειάζεται να είναι μόνο από φανέλα. Σε μάλλινο worsted ύφασμα ή σε βαμβακερό chino είναι ο καλύτερος σύντροφος για τα σκούρα μας μπλε blazer, ενώ ένα λινό ανοιχτό γκρι παντελόνι μαζί με ένα λευκό ή γαλάζιο βαμβακερό πουκάμισο αποτελούν συνδυασμό που φωνάζει «ελληνικό καλοκαίρι».

Πουκάμισο τύπου winchester (με λευκό γιακά και μανσέτες) με γκρι ρίγες

Στα πουκάμισα, το γκρι είναι υποτιμημένο χρώμα. Άδικα, κατά την άποψη του γράφοντος. Το απαλό γκρι χρώμα μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει ως εναλλακτική πρόταση απέναντι στο πανίσχυρο ντουέτο του λευκού και του γαλάζιου. Είναι λιγότερο επίσημο από το «σκληρό» λευκό πουκάμισο και διαφορετικό από το πολυφορεμένο γαλάζιο. Μπορεί άνετα να «συμπορευτεί» με ένα μεγάλο εύρος χρωμάτων σε γραβάτες (όλοι οι μπλε και οι μπορντό λαιμοδέτες σας ταιριάζουν εξαιρετικά με γκρι πουκάμισο). Δείχνει δε, υπέροχο κάτω από μπλε αλλά και γκρι σακάκια, σε πιο μονοχρωματικά σύνολα. Τολμήστε να εντάξετε το ανοιχτό γκρι χρώμα στα πουκάμισά σας, είτε σε μονόχρωμα, είτε σε κάποιο μοτίβο (καρό ή ρίγα) και θα εκπλαγείτε με το πόσο συχνά θα τα φοράτε και το πόσο ευέλικτα είναι.

Τέλος, για όσους υποστηρίζουν ότι το γκρι είναι ένα βαρετό και μουντό χρώμα, ένα έχω να πω: δεν υπάρχουν βαρετά και μουντά χρώματα, υπάρχουν μόνο βαρετοί και μουντοί άνθρωποι. Φορέστε τα γκρι σας, τα οποία ποτέ δεν «επέστρεψαν» γιατί πολύ απλά εκατομμύρια άντρες ποτέ δεν τα εγκατέλειψαν. Φορέστε και το πιο πλατύ σας χαμόγελο και βγείτε έξω με τη σιγουριά που προσδίδει αυτό το κομψό, διαχρονικό και αβίαστα γοητευτικό χρώμα.

« Ωδή στο tweed
Έμπορος και gentleman »