Tα στολίδια της γραβάτας Δημοσιεύτηκε σε: Αξεσουάρ

Η γραβάτα, με τα χρώματα, τις ρίγες και τα τερτίπια της, απολαμβάνει τη δόξα του πιο φανταχτερού στοιχείου στην κλασική ανδρική ένδυση. Της αρμόζει λοιπόν λίγη ακόμη λάμψη, μια ακόμη «σταγόνα» ενδυματολογικής έκφρασης του άνδρα που αναζητά τη διακριτική ιδιαιτερότητα.

Όπως και το σύνολο των στοιχείων που συνθέτουν τη «στολή» κάθε κομψού κυρίου, τα εν λόγω στολίδια δεν είναι στολίδια. Έχουν ξεκάθαρο λειτουργικό ρόλο και σαφή αποστολή, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Αναδεικνύοντας τον κόμπο

Ας ξεκινήσουμε με την παραμάνα του κολάρου. Η collar pin είναι ακριβώς αυτό. Μια παραμάνα, λίγο πιο όμορφη από αυτές που υπάρχουν στο καλαθάκι με τα ραπτικά κάθε σπιτιού, η οποία ενώνει τις άκρες του γιακά του πουκαμίσου, έτσι ώστε να ανασηκώνει τον κόμπο της γραβάτας χαρίζοντας μια πινελιά πρόσθετου στυλ σε αυτόν που τη φορά. Αν δεν επιθυμείτε να τρυπήσετε τον γιακά του πουκαμίσου σας, μπορείτε να φτιάξετε πουκάμισα με τρύπες σε έναν από τους εξαιρετικούς υποκαμισοποιούς που λειτουργούν ακόμη στην Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις της χώρας.

Επίχρυση collar pin

«Αδερφή» της παραμάνας είναι η καρφίτσα, δηλαδή το collar bar. Πρόκειται για μια μεταλλική μπάρα σαν χοντρή καρφίτσα, η οποία όμως έχει και τις δύο άκρες της πεπλατυσμένες και όχι μόνο την μία όπως οι οικιακές καρφίτσες. Υπάρχουν collar bars στα οποία η μια πεπλατυσμένη άκρη βγαίνει αποκαλύπτοντας μια αιχμή με την οποία μπορεί να τρυπηθεί ο γιακάς, αλλά υπάρχουν επίσης collar bars στα οποία η άκρη δεν αφαιρείται. Στην τελευταία περίπτωση η απόκτηση ενός sur mesure πουκαμίσου είναι αναγκαστική.

Collar bar σε πουκάμισο με έτοιμες τρύπες στον γιακά

Εναλλακτική των δυο άνωθεν αξεσουάρ είναι το collar clip, το οποίο διαθέτει έναν μηχανισμό που «μαγκώνει» τον γιακά, εξυψώνοντας τον κόμπο χωρίς να χρειάζονται τρύπες στον γιακά του πουκαμίσου. Η απόκτηση ενός collar clip απαιτεί έρευνα και μια επένδυση κατά τι υψηλότερη καθώς ο μηχανισμός πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας ώστε να παραμένει στη θέση του μεν, χωρίς να «πληγώνει» τον γιακά δε.

Σταθερή κομψότητα 

Αφήνουμε τον κόμπο και κατεβαίνουμε προς τα κάτω. Εκεί θα συναντήσουμε το επόμενο στολίδι. Το tie clip (ή tie holder ή clasp) είναι μια μεταλλική μπάρα η οποία φροντίζει να μένει η γραβάτα στη θέση της. Ουσιαστικά λειτουργεί σαν συνδετήρας γραφικής ύλης, μόνο που αντί να συγκρατεί κόλλες Α4 συγκρατεί το πουκάμισο με τη γραβάτα. Πρόκειται μακράν για το πιο διαδεδομένο ανδρικό αξεσουάρ, με εκατοντάδες σχέδια να κυκλοφορούν στην αγορά. Η αμερικανική αυτή εφεύρεση είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε γιατρούς, οι οποίοι μερικές φορές σκύβοντας πάνω από τον ασθενή τους μπορεί άθελά τους να μεταφέρουν μικρόβια με ένα άγγιγμα της γραβάτας τους, αλλά και σε κάθε άντρα που απλά δεν θέλει να ανεμίζει η γραβάτα του σαν τρελή στο χάδι του ανέμου.

O πολιτικός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών Malcolm X, με seersucker κοστούμι και tie clip στη γραβάτα του

Καθώς η χρήση του tie clip είναι εξόχως λειτουργική καλό θα ήταν να αποφεύγεται η ενσωμάτωσή του σε μια εμφάνιση σε συνδυασμό με γιλέκο καθώς και τα δυο κρατούν τη γραβάτα στη θέση της, άρα το ένα ακυρώνει το άλλο. Το ίδιο ισχύει και για την ακριβοθώρητη tie pin.

Ασημένια tie pin σε μπλε γραβάτα

Η tie pin εξυπηρετεί ακριβώς τον ίδιο σκοπό με το clip μόνο που εδώ μιλάμε πάλι για καρφίτσα. Μια πολύ ιδιαίτερη καρφίτσα. Η tie pin μπορεί να είναι μια απλή καρφίτσα, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται μια πέτρα ή ένα σχέδιο, ή να αποτελείται από μια πιο σύνθετη κατασκευή, η οποία περιλαμβάνει το διακοσμητικό στοιχείο, την καρφίτσα, το κούμπωμα και μια αλυσίδα που ενώνει τα υπόλοιπα μέρη με το πουκάμισο. Εξαιρετικά δημοφιλής πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και με τα κινήματα art nouveau και art deco να έχουν συμβάλει στη δημιουργία πραγματικών αριστουργημάτων, η tie pin κυκλοφορεί ακόμη στολίζοντας τις γραβάτες των ανδρών.

Πολυτελή κομψοτεχνήματα πάνω σε καρφίτσες γραβάτας

Αν και στη μετά-μεταμοντέρνα εποχή μας οι κανόνες υπάρχουν μόνο για να σπάνε, το να συνδυάσει κάποιος ένα από τα τρία πρώτα στολίδια με ένα από τα δυο τελευταία θεωρείται υπερβολή και δεν ενδείκνυται, τουλάχιστον για κυρίους που αναζητούν την άνευ υπερβολής κομψότητα.

« Let’s brogue
Η υψηλή «τέχνη» του spezzato »