Στάσου στο ύψος σου Δημοσιεύτηκε σε: Προτάσεις
Ο άνθρωπος αγαπά πολύ τη συμμετρία. Μάλιστα, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εμμονή με αυτή, γι’ αυτό και προσπαθούσαν να την εντάξουν παντού: στη γλυπτική, στην ποίηση, στην αρχιτεκτονική, ακόμη και στα μαθηματικά. Όμως, η φύση δεν αγαπά τη συμμετρία, της αρέσει περισσότερο το χάος και η διαφορετικότητα. Έτσι, κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλον. Υπάρχουν άντρες με μέσο ύψος (ανάλογα τη χώρα και τη χρονική περίοδο), άντρες των οποίων το ύψος ξεπερνά τον μέσο όρο και άλλοι με κάποια εκατοστά λιγότερα. Στο παρακάτω κείμενο θα σταθούμε στην τελευταία κατηγορία, και θα αποπειραθούμε να καταγράψουμε τις προτάσεις της κλασικής ανδρικής ένδυσης για τους άντρες που επιθυμούν να φαίνονται λίγα εκατοστά ψηλότεροι.
Ο μεγάλος ενδυματικός στόχος των αντρών που επιθυμούν να δείχνουν έστω και κατά τι ψηλότεροι, θα πρέπει να είναι η ομοιομορφία. Γι’ αυτό και το κοστούμι είναι προτιμότερο από το σύνολο παντελόνι-σακάκι. Η ταύτιση του υφάσματος και του χρώματος που προσφέρει το κοστούμι λεπταίνει και μακραίνει το σώμα. Αντίθετα, ο συνδυασμός παντελόνι-σακάκι σε διαφορετικό χρώμα διαιρεί το σώμα σε δυο διακριτά κομμάτια, διαταράσσοντας έτσι την επιθυμούμενη μονοχρωματική ομοιομορφία.
Μοτίβα: σε γενικές γραμμές δεν είναι φίλοι του βραχύσωμου κυρίου. Ειδικά τα μεγάλα καρό, τα οποία διαθέτουν παράλληλες γραμμές, προσδίδουν πλάτος παρά ύψος. Να θυμάστε: όσο πιο μικρό είναι το μοτίβο, τόσο πιο κολακευτικό, με κορυφαία επιλογή τη ρίγα. Ένα pinstripe κοστούμι αδυνατίζει τους άντρες με παραπάνω κιλά και χαρίζει ύψος σε όσους το επιθυμούν. Τα μονόχρωμα worsted κοστούμια είναι η ασφαλέστερη επιλογή, καθώς τα flannel και τα tweed, σαν πιο βαριά υφάσματα, προσθέτουν όγκο. Συνεπώς, περισσότερο φαρδαίνουν την εικόνα παρά τη στενεύουν.
Σχετικά με την εφαρμογή, επίσης θα πρέπει να εξυπηρετεί την επίτευξη του αντικειμενικού στόχου της αποστολής μας: την επιμήκυνση. Το σακάκι θα πρέπει να είναι λίγο πιο κοντό από το κανονικό, ώστε να αποκαλύπτει περισσότερο το παντελόνι. Αν το σακάκι είναι μακρύ, κάνει τα πόδια να φαίνονται πιο κοντά από ό,τι είναι και αυτό είναι κάτι που ο πιο μαζεμένος κύριος θα πρέπει να αποφεύγει πάση θυσία. Τα μανίκια του σακακιού πρέπει να είναι τόσο μακριά όσο να επιτρέπουν να διακρίνονται ένα με δύο εκατοστά της μανσέτας του πουκαμίσου, ενώ το κολάρο του σακακιού τόσο ψηλό όσο να επιτρέπει στο κολάρο του πουκαμίσου να διακρίνεται επίσης. Η σωστή εφαρμογή του σακακιού είναι υψίστης σημασίας, καθώς τίποτα δεν καταφέρνει περισσότερο να δείξει έναν κοντό άντρα κοντύτερο από ένα φαρδύ και ατσούμπαλο σακάκι. Εάν υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης σε ράφτη (κάτι το οποίο το Μονόπετο προτείνει ανεπιφύλακτα σε όλους τους άντρες ανεξαρτήτως αναστήματος), μπορείτε να επιλέξετε σακάκι χωρίς ανοίγματα πίσω, καθώς αυτό τυλίγει καλύτερα το σώμα και χαρίζει ομοιομορφία, άρα ύψος.
Αν και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα σταυρωτά σακάκια δεν ταιριάζουν σε πιο κοντούς κυρίους, ο γράφων θα διαφωνήσει. Τα μακριά πέτα του σταυρωτού χαρίζουν ύψος. Αν αμφιβάλετε, δείτε τον Humphrey Bogart! Έχοντας τη φήμη του κοντού, τα φορούσε συνέχεια, με μία όμως ιδιαιτερότητα: αντί των συνηθισμένων έξι εξωτερικών κουμπιών, ο αμερικανός ηθοποιός επέλεγε τέσσερα, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο συμμετρικό με τον σχετικά βραχύ κορμό του. Ένα πιο σύγχρονο παράδειγμα αποτελούν οι αδερφοί Nicola και Valentino Ricci, οι οποίοι το 2002 ίδρυσαν τον ανδρικό ραπτικό οίκο Sciamat. O Valentino, επίσης, είναι μέγας λάτρης των σταυρωτών με τέσσερα εξωτερικά κουμπιά, τα οποία συνηθίζει να φοράει κουμπωμένα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Ιταλός σχεδιαστής χωρίς sprezzatura γίνεται; Δεν γίνεται!
Ο βραχύσωμος άντρας επωφελείται αν το μήκος των πέτων του σακακιού του είναι μεγάλο. Γι’ αυτό τα μονόπετά του σακάκια καλύτερα να φέρουν δύο ή ακόμη και ένα κουμπί, στρατηγικά τοποθετημένο στο ύψος της φυσικής του μέσης, δηλαδή κάπου κοντά στον αφαλό. Το πλάτος των πέτων όμως, θα πρέπει να είναι ανάλογο του θώρακα. Σε έναν πιο μαζεμένο άντρα ίσως ταιριάζουν καλύτερα πέτα λίγο στενότερα από τα έξι με οκτώ εκατοστά που προτάσσουν οι κανόνες του κλασικού στιλ. Ωστόσο, ένας βραχύσωμος μεν, αλλά γυμνασμένος, κύριος είναι συνετό να μείνει πιστός στις παραδοσιακές διαστάσεις.
Το παντελόνι του πιο μικροκαμωμένου άντρα θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες που προαναφέραμε, να έχει δηλαδή σωστή εφαρμογή. Το μπατζάκι θα πρέπει ίσα-ίσα να ακουμπά το παπούτσι και σε καμία περίπτωση να μη «διπλώνει», κρατώντας έτσι μια αδιατάρακτη ευθεία γραμμή, η οποία να οδηγεί το μάτι του παρατηρητή απευθείας στο πρόσωπο. Τα ρεβέρ δεν συνιστώνται, καθώς διαταράσσουν την προαναφερθείσα ευθεία γραμμή του παντελονιού. Το παντελόνι είναι προτιμότερο να επιμένει κλασικά και να κουμπώνει στη φυσική μέση, να είναι δηλαδή ψηλοκάβαλο, καθώς έτσι μακραίνει οπτικά το πόδι και ψηλώνει τον άντρα. Οι πιέτες είναι καλοδεχούμενες, καθώς προσθέτουν κάθετες γραμμές και βοηθούν στην επίτευξη του στόχου μας.
Ως προς τα πουκάμισα, αν και αυτά με ρίγες σίγουρα έχουν προβάδισμα, τόσο τα μονόχρωμα όσο και τα καρό μπορούν να φορεθούν με άνεση εφόσον το σακάκι παραμένει σταθερά φορεμένο. Τους πιο ζεστούς μήνες ή για πιο casual εμφανίσεις, αποφύγετε τα καρό για τους λόγους που εξηγήσαμε πιο πάνω. Το καίριο ζήτημα με τα πουκάμισα είναι το κολάρο. Ένα κλασικό κολάρο με ίσιο γιακά σίγουρα βοηθά περισσότερο από ένα κολάρο με spread γιακά στο να επιτύχουμε τον στόχο μας που δεν είναι άλλος από την προσπάθεια δημιουργίας κάθετων γραμμών. Όσο πιο κάθετος ο γιακάς τόσο καλύτερα.
Η γραβάτα, όπως είναι ευκόλως αντιληπτό, είναι ένα αξεσουάρ το οποίο αναμφίβολα δημιουργεί κάθετες γραμμές. Οι πιο βραχύσωμοι άντρες επωφελούνται από την τρέχουσα μόδα που προτάσσει λεπτές γραβάτες, γι’ αυτό καλό θα ήταν να «στοκάρουν» μερικές τώρα. Οι μόδες πεθαίνουν γρήγορα, ως γνωστόν. Το πιο σημαντικό είναι να επιλέγονται γραβάτες στο κατάλληλο μήκος. Mην ξεχνάτε ότι δεν είναι όλες οι γραβάτες ίδιες αλλά βγαίνουν σε διαφορετικά μεγέθη. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρία διαφορετικά μήκη: short, regular και long. Υπολογίστε ότι οι short είναι περίπου 140 εκατοστά, οι regular 150 και οι long γύρω στα 160 εκατοστά, αναλόγως της εταιρείας κατασκευής. Ο πιο μαζεμένος κύριος, σώφρον θα ήταν να προσανατολιστεί σε short, ώστε η γραβάτα του να τελειώνει στο ύψος που κουμπώνει το παντελόνι, όχι πιο κάτω.
Η ζώνη θα πρέπει να αποφεύγεται για τον ίδιο λόγο με τον συνδυασμό παντελόνι-σακάκι: σπάει την ομοιομορφία και χωρίζει το σώμα στα δύο. Συνεπώς, οι τιράντες είναι προτιμότερες.
Οι κάλτσες καλό είναι να ακολουθούν τον κανόνα, να είναι δηλαδή στο χρώμα του παντελονιού, καθώς έτσι μακραίνουν φαινομενικά το πόδι, προσδίδοντας ύψος. Το μαντιλάκι στο πέτο επιβάλλεται. Όχι μόνο στους βραχύσωμους, αλλά σε όλους τους άντρες.
Tέλος, όλοι αυτοί οι κανόνες και οι προτάσεις είναι περιττές, όταν έχει επέλθει συμφιλίωση με το σώμα σου και υπάρχει αρκετή δόση αυτοπεποίθησης. Ο γράφων, όπως θα έχουν παρατηρήσει όσοι παρακολουθούν τα βίντεο του καναλιού μας στο youtube, έχει τα κιλά του και δεν είναι και πρώτο μπόι (1,76 λέει η ταυτότητα, αλλά δεν την πιστεύω). Αυτό δεν τον εμπόδισε ποτέ να λατρεύει τα tweed υφάσματα, τους spread γιακάδες στα πουκάμισά του, τις φαρδιές γραβάτες και σπανίως να φορά κοστούμι, επιλέγοντας συνήθως τον συνδυασμό παντελόνι-σακάκι. Το στιλ είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και οι κανόνες υπάρχουν για να τους μελετάμε, να τους θυμόμαστε και κατόπιν να τους σπάμε. Ευδαιμονείτε.