Ο βελονάς της Νίκαιας Δημοσιεύτηκε σε: Δημιουργοί

Ο Ανδρέας Νεδέλκος δεν είναι ένας συνηθισμένος ράφτης. Έχοντας μεγαλώσει μέσα σε καναβάτσα και κλωστές έχει κάθε δικαίωμα να έχει εμπεριστατωμένη άποψη όχι μόνο για την τέχνη της ραπτικής αλλά και για κάθε έκφανση της ανδρικής ένδυσης. Κατάγεται από οικογένεια ραφτών και τσαγκάρηδων και στο αίμα του τρέχει αγάπη για κάθε τι που έχει φτιαχτεί από χέρια με μεράκι. Τα δικά του χέρια, εκτός από σακάκια, φτιάχνουν κιθάρες και βάρκες. Μέσα στο εργαστήριό του, παρέα στις ραπτομηχανές και τα ψαλίδια κάνουν λαμπάτοι ενισχυτές κιθάρας και μια μοτοσυκλέτα BMW με καλάθι του Β’ ΠΠ.

Ο Ανδρέας Νεδέλκος είναι ένας άνθρωπος που αγαπά την τέχνη του και πάνω απ’ όλα βάζει τη γραμμή. «Και εσένα να σε βάλω να ράψεις μια τσέπη, θα το κάνεις» μου λέει, προσθέτοντας όμως ότι «η ραπτική είναι γλυπτική», είναι κάτι ανώτερο από την τεχνική, είναι τέχνη.

Στη Savile row, τον μικρό δρόμο του Λονδίνου όπου γεννήθηκε η κλασική ανδρική ένδυση, οι ρόλοι σε κάθε ραφείο είναι προκαθορισμένοι. Άλλος είναι υπεύθυνος για το κόψιμο (το οποίο δίνει τη γραμμή) άλλος είναι για το ράψιμο και άλλος είναι για τις λεπτομέρειες. Ο Ανδρέας είναι «ψαλίδι», είναι αρχικά κόπτης. Βλέπει τη μεγάλη εικόνα, έχει στο μυαλό του πώς θα είναι τελειωμένο ένα κοστούμι πάνω στον πελάτη του με την πρώτη ματιά.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο Μονόπετο, εκτός από χρήσιμες πληροφορίες για τον καθένα που σκέφτεται να εγκαταλείψει τη ματαιότητα του έτοιμου ενδύματος και να στραφεί στο κατά παραγγελία, αφήνει και έναν μεγάλο καημό, τον οποίο βλέπω σε όλους τους ράφτες που σιγά-σιγά γνωρίζω: Να μη χαθεί η τέχνη τους, να μη χαθεί η δουλειά. Ο Ανδρέας Νεδέλκος απευθύνει πρόσκληση σε όποιον θέλει να μάθει αυτή την αρχαία και ευγενή τέχνη, να θητεύσει δίπλα του και να μάθει τα μυστικά της κλωστής και της βελόνας από πρώτο χέρι. Πραγματικά, εύχομαι να υπάρξει ανταπόκριση. Στο ραφείο του αριθμού 245 της Πέτρου Ράλλη στη Νίκαια, ο υποψήφιος πελάτης δε θα συναντήσει απλά έναν ράφτη. Θα γνωρίσει έναν άνθρωπο με άποψη, γνώση, χιούμορ και καρδιά, ο οποίος δε θα φροντίσει μόνο για την υποδειγματική ραφή του σακακιού του, αλλά και για το χαμόγελό του. Και αυτό είναι, ίσως, πιο σημαντικό.

Κυρίες και κύριοι, ο Ανδρέας Νεδέλκος, ο βελονάς της Νίκαιας.

« Κυνηγώντας τη sprezzatura
Εν αρχή ην ο Τάκης »