Πιέτες, ζωνάρια και ρεβέρ Δημοσιεύτηκε σε: Ενδύματα
Έχουμε τονίσει και στο παρελθόν ότι τα ανδρικά παντελόνια είναι αδίκως υποτιμημένα από τους συγγραφείς κειμένων για την κλασική ανδρική ένδυση, με τα «φώτα» να πέφτουν συχνότερα στα σακάκια, τα οποία επωφελούνται της θέσεώς τους κοντά στο πρόσωπο.
Σήμερα, θα επιχειρήσουμε μια καταγραφή των επιμέρους στοιχείων που συνθέτουν ένα κλασικό ανδρικό παντελόνι, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται πιο εύκολα η αναγνώρισή τους σε ηλεκτρονικά και μη καταστήματα, αλλά και να δίνονται οι σωστές κατευθύνσεις στον τεχνίτη σε περίπτωση που κάποιος απευθυνθεί σε ράφτη για την απόκτησή του.
Η κατάσταση
Όταν άκουσα για πρώτη φορά τον ράφτη μου να λέει «Κάτσε να σου πάρω την κατάσταση» και να εφορμεί με τη μεζούρα του προς την ευαίσθητη περιοχή, ξαφνιάστηκα περισσότερο με τη λέξη παρά με την ενέργεια. Κατάσταση στα ελληνικά και rise στα αγγλικά είναι η απόσταση από τη ραφή που βρίσκεται στο εσωτερικό σημείο που ενώνονται οι δύο μηροί έως το σημείο που ξεκινά το ζωνάρι (αναλυτικά πιο κάτω).
Η συγκεκριμένη μέτρηση είναι πάρα πολύ σημαντική για όποιον επιθυμεί να αγοράσει ένα έτοιμο παντελόνι χωρίς δοκιμή (μέσω ίντερνετ δηλαδή), καθώς έτσι μπορεί να γνωρίζει από πριν σε ποιο ύψος της μέσης του θα κουμπώνει το παντελόνι. Βρείτε ένα παλιό σας παντελόνι που να σας κάθεται εκεί που θέλετε, μετρήστε το και έτσι θα έχετε πάντα πρόχειρη την πληροφορία που θα σας φανεί εξόχως χρήσιμη στο μέλλον.
Η κλασική ανδρική ένδυση αγαπά τα παντελόνια με high rise, δηλαδή τα ψηλοκάβαλα, αυτά που έχουν μεγάλη κατάσταση. Τα ψηλοκάβαλα παντελόνια έχουν πολλά προτερήματα: δεν αφήνουν εκτεθειμένους τους γλουτούς όταν κάποιος σκύβει, κρατούν καλύτερα την τσάκιση του παντελονιού, «πέφτουν» πιο όμορφα και κρύβουν την κοιλιά σ’ όσους εξ ημών δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε γαστριμαργικές αμαρτίες. Είναι ένας τύπος, ο οποίος έχει εξαφανιστεί από τις μοδάτες ανδρικές βιτρίνες. Όμως, παραμένει σ’ αυτές των γυναικών, καθώς οι τελευταίες γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμάς πώς ν’ αναδεικνύουν τα ισχυρά τους σημεία και να καλύπτουν τις ατέλειες.
Οι πιέτες
Αχ, οι πιέτες! Ένα ζήτημα που γεννά τιτάνιες μάχες μεταξύ των εραστών της ανδρικής ένδυσης. Ουσιαστικά, οι πιέτες είναι παραπάνω ύφασμα στην περιοχή της μέσης και των μηρών, το οποίο βρίσκεται εκεί ώστε να προσφέρει έξτρα άνεση όταν ο άνδρας κάθεται. Επίσης, βοηθούν να έχει το παντελόνι μια πιο «καθαρή» τσάκιση. Είναι εμφανείς ως μικρά διπλώματα του υφάσματος και έχουν ταγμένους εχθρούς, όσο και φανατικούς οπαδούς. Πιο συνηθισμένες είναι οι ανάποδες πιέτες (reverse pleat), δηλαδή αυτές στις οποίες το δίπλωμα βρίσκεται προς την πλευρά της τσέπης του παντελονιού.
Πιο σπάνιες είναι οι… κανονικές πιέτες, δηλαδή αυτές που το δίπλωμα γίνεται προς το φερμουάρ (ή τα κουμπιά) του παντελονιού. Παραδοσιακά, όλα τα παντελόνια είχαν κανονικές πιέτες, αλλά τόσο η δυσκολία στη ραφή τους, όσο και το γεγονός ότι δεν κολακεύουν τους άντρες με κοιλιά, υποχώρησαν σε δημοφιλία. Υπάρχουν παντελόνια με μία, δύο, ακόμη και παραπάνω πιέτες.
Τέλος, υπάρχουν και τα παντελόνια χωρίς πιέτες, τα άπιετα. Αυτά είναι τα πιο διαδεδομένα της εποχής μας. Το Μονόπετο προτείνει παντελόνια με πιέτες για τα κοστούμια σας και άπιετα για πιο casual, καλοκαιρινά chinos, κλπ.
Το ζωνάρι
Το ζωνάρι είναι η λωρίδα του υφάσματος που βρίσκεται εκεί όπου τελειώνει το παντελόνι και φιλοξενεί είτε τα θηλάκια για τη ζώνη, είτε τα κουμπιά για τις τιράντες, είτε τα waist adjusters (δυστυχώς, δεν γνωρίζω την ελληνική ονομασία του εν λόγω συστήματος). Αρχικά, όταν όλος ο κόσμος στερέωνε το παντελόνι του με τιράντες, τα κουμπιά βρίσκονταν στην εξωτερική πλευρά του ζωναριού. Πλέον, έχουν υποχωρήσει στην εσωτερική. Όλα τα παντελόνια μπορούν να προσαρμοστούν για να φέρουν τιράντες, αρκεί να ράψετε έξι κουμπιά στο ζωνάρι (δύο μπροστά αριστερά, δύο δεξιά μπροστά και δύο πίσω).
Τα waist adjusters είναι δύο λωρίδες υφάσματος (μία αριστερά και μία δεξιά) από το ίδιο τόπι που ράφτηκε το παντελόνι και φέρουν μια αγκράφα μέσω της οποίας μπορεί να ρυθμιστεί η πίεση που απαιτείται για να κρατηθεί το παντελόνι στη θέση του. Ουσιαστικά, κάνουν τη δουλειά της ζώνης. Οι τιράντες και τα waist adjusters προτείνονται σ’ όσους -όπως ο γράφων- αντιπαθούν τις ζώνες και την πίεση που ασκούν στην κοιλιακή χώρα, ιδίως όταν κάποιος είναι καθήμενος.
Τα ζωνάρια, επίσης, χωρίζονται σ’ αυτά χωρίς προεξοχή και σ’ αυτά με προεξοχή. Η προεξοχή του ζωναριού είναι το σημείο που βρίσκεται ραμμένο το πάνω κουμπί του παντελονιού. Ας πούμε, τα τζιν παντελόνια δεν έχουν ζωνάρι με προεξοχή, ενώ τα πιο επίσημα έχουν. Πολλοί είναι οι δανδήδες που επιλέγουν παντελόνια με εξαιρετικά μακριές προεξοχές για λόγους ιδιαιτερότητας και έκφρασης προσωπικού γούστου.
Οι τσέπες
Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Υπάρχουν δύο είδη: οι λοξές, οι οποίες είναι και οι πιο συνηθισμένες σε επίσημα παντελόνια και οι «κοφτές» ή «χασάπικες», όπως αποκαλούνται στην Ελλάδα. Οι «χασάπικες» είναι πιο casual τσέπες, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος βλέποντας όλα τα τζιν παντελόνια που κυκλοφορούν στον πλανήτη. Συνεπώς, επιλέξτε τες μόνο σε παντελόνια που προορίζονται για πιο χαλαρές περιστάσεις.
Ρεβέρ
Φτάσαμε στο τέλος. Του κειμένου αλλά και του παντελονιού. Άλλο ένα σημείο… τριβής για τους φίλους της κλασικής ανδρικής ένδυσης. Από τη μία πλευρά υπάρχουν αυτοί που θεωρούν τα ρεβέρ υποχρεωτικά, καθώς βοηθούν το παντελόνι να πέφτει καλύτερα εξαιτίας του πρόσθετου βάρους. Από την άλλη, είναι εκείνοι που τα απεχθάνονται, όπως ο Cary Grant. Μάλιστα, ο τελευταίος τα θεωρούσε εντελώς άχρηστα και δυσλειτουργικά, αφού έχουν το κακό συνήθειο να συγκεντρώνουν σκόνες και χνούδια στο εσωτερικό τους.
Με όποιο στρατόπεδο κι αν τάσσεστε, τα ρεβέρ δεν πρόκειται να εξαφανιστούν όσο υπάρχουν άντρες. Το σωστό μήκος του ρεβέρ είναι απευθείας ανάλογο του ύψους του κάθε άντρα. Αν είστε κάτω από 1.80 μ., δύο δάκτυλα (περίπου 4 εκατοστά) είναι αρκετά. Αν η φύση σας έχει φιλοδωρήσει με παραπάνω πόντους, θα χρειαστείτε ψηλότερο ρεβέρ. Ο γράφων έχει επιλέξει να μην ταχθεί υπέρ κάποιας εκ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Επιλέγει παντελόνια με ρεβέρ για τον χειμώνα και άνευ για το καλοκαίρι, όπου οι εκδρομές και οι αμμουδιές είναι θελκτικές και αναπόφευκτες.