Μύθοι και αλήθειες για το Solaro Δημοσιεύτηκε σε: Ενδύματα
Είναι γεγονός: το σύμπαν της κλασικής ανδρικής ένδυσης βρίθει από μύθους. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να συμβαίνει διαφορετικά, αφού εν γένει οι μύθοι ασκούν ιδιαίτερη γοητεία. Αναλογιστείτε μόνο πόσοι συνάνθρωποί μας έχουν σπαταλήσει αμέτρητες ώρες για να εντοπίσουν τη Nessie, το τέρας της λίμνης Loch Ness και τον Μεγαλοπόδαρο των αμερικανικών βουνών! Ένας από τους καλά εδραιωμένους μύθους στη συνείδηση χιλιάδων αντρών που αγαπούν το κλασικό στιλ σχετίζεται με τα κοστούμια από ύφασμα Solaro. Μπορεί να μην έχει τόσους «πιστούς» όσους η Nessie, αλλά σίγουρα δεν είναι λίγοι οι κύριοι που επιθυμούν να εντάξουν στη γκαρνταρόμπα τους το ξακουστό ιριδίζον ύφασμα με τη μακρά ιστορία. «Ξέρεις ότι κάποιος άντρας έχει μεταβεί στο επόμενο ενδυματικό επίπεδο, μόλις τον δεις να φοράει ένα κοστούμι Solaro», έχει υποστηρίξει ο γνωστός συγγραφέας και style icon Hugo Jacomet. To «αποικιακό» του στιλ, το γήινο χρώμα του και η διαφορετικότητά του σε σχέση με τα worsted κοστούμια που κυριαρχούν γύρω μας, έχουν προσδώσει στο Solaro μια περίοπτη θέση στις καρδιές των απανταχού sartorialists. Το ζήτημα είναι να ξέρει κανείς γιατί να το επιλέξει και να μην παραπλανηθεί από τους μύθους που το συνοδεύουν.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όπως συνηθίζουμε εδώ στο Μονόπετο. Το Solaro εμφανίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα ως στρατιωτικό ύφασμα φτιαγμένο για να προστατεύει τους Βρετανούς που επιχειρούσαν σε τροπικά κλίματα. Το London School of Tropical Medicine αναζητούσε τρόπους για να διατηρήσει υγιείς, σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας και υψηλών θερμοκρασιών, τους μαθημένους στο κρύο και τη βροχή στρατιώτες του Στέμματος. Εδώ, εισέρχεται στη σκηνή ο γιατρός Louis Westenra Sambon, ο οποίος, αφού «μελέτησε» την επιδερμίδα των ιθαγενών στις εν λόγω τροπικές περιοχές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σκούρο χρώμα της βοηθά στην προστασία από τις ακτίνες UV και ότι η πιο λογική λύση ήταν η δημιουργία ενός υφάσματος με τις ίδιες ιδιότητες, το οποίο θα κάλυπτε την πάλλευκη επιδερμίδα των βρετανών στρατιωτών. Έτσι, οραματίστηκε ένα ανοιχτόχρωμο khaki ύφασμα, στο οποίο πρόσθεσε μια κόκκινη κλωστή που -νόμισε ότι- βοηθά στην αντανάκλαση των βλαβερών ακτίνων UV, και το πρώτο Solaro γεννήθηκε. Ως υλικό κατασκευής επιλέχθηκε το μαλλί αντί του βαμβακιού, καθώς σύμφωνα με τον ζωολόγο Gustav Jaeger: «Η φύση, η οποία έντυσε τα ζώα, επέλεξε το μαλλί γι’ αυτή τη δουλειά».
Το πρώτο τόπι υφάσματος Solaro παράχθηκε από την υφαντουργία Smith Woollens, η οποία επί χρόνια διατηρούσε και την πατέντα του “Original Solaro made in England”. Το ύφασμα είχε βάρος 310 γρμ/μέτρο (μόνο καλοκαιρινό δεν το λες) σε ένα μπεζ/πράσινο χρώμα, σε μοτίβο ψαροκόκαλο, με μια κόκκινη κλωστή να διαπερνά το μοτίβο. Τα εν λόγω χρώματα προσέδωσαν αυτή την ιριδίζουσα όψη που είναι το βασικό οπτικό χαρακτηριστικό του Solaro όταν το χτυπά ο ήλιος από συγκεκριμένες γωνίες. Αυτό το στοιχείο είναι που το έκανε τελικά τόσο ποθητό στους άντρες. Αν και γεννήθηκε στη βροχερή και κρύα Βρετανία, το Solaro γρήγορα αγαπήθηκε από τους Ιταλούς. Το κλίμα της χώρας και η εμμονή των καλοντυμένων γειτόνων να φορούν κοστούμια που δεν μοιάζουν με τα συνηθισμένα, εκτίναξε τη δημοφιλία του Solaro suit.
Αυτή, λίγο-πολύ, είναι η ιστορία του. Ας δούμε τώρα και τους μύθους που το συνοδεύουν. Καταρχάς, το Solaro δεν προσφέρει καμία προστασία από τις ακτίνες UV. Τουλάχιστον, σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο ανοιχτόχρωμο ύφασμα. Πλέον, με την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας, μπορούμε να μιλάμε για υφάσματα με τέτοιες ιδιότητες, σε καμία περίπτωση όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό στις αρχές του 20ού αιώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Cool Effect της Ermenegildo Zegna, το οποίο διαθέτει αντηλιακές ιδιότητες, αλλά εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ουδεμία σχέση έχει αυτό το υψηλής τεχνολογίας και σχετικά πρόσφατο ύφασμα με το Solaro.
Δεύτερον, το Solaro δεν είναι καλοκαιρινό. Ίσως, στη Νορβηγία θα μπορούσε να φορεθεί τον Ιούλιο, αλλά στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα, όπου οι θερμοκρασίες πλέον πλησιάζουν αυτές της Σαχάρας, δεν θα το προτείναμε. Είναι περισσότερο ένα κοστούμι, το οποίο μπορεί να φορεθεί στο τέλος του φθινοπώρου και στις αρχές της άνοιξης, ανάλογα φυσικά με τις προσωπικές αντοχές του καθενός στη ζέστη. Άρα, πρόκειται ουσιαστικά για ένα κοστούμι λίγων εβδομάδων.
Τρίτον, είναι αποκλειστικά κοστούμι. Δεν μπορεί να φορεθεί ως μονό σακάκι ή παντελόνι και δεν μπορεί να συμμετάσχει σε συνθέσεις spezzato. Η ιδιαίτερη και χαρακτηριστική ύφανσή του δεν του επιτρέπουν τη συνύπαρξη με άλλου τύπου υφάσματα. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά τού απαγορεύουν να αποτελέσει κομμάτι μιας αλληλοσυμπληρούμενης γκαρνταρόμπας. Είναι αυτά τα ίδια τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν κατάλληλο μόνο για άντρες που διαθέτουν ήδη αρκετά κοστούμια και σακάκια, και αναζητούν το κάτι εξαιρετικό.
Στις ημέρες μας, πολλές είναι οι εταιρίες που προσφέρουν τις δικές τους εκδοχές Solaro (ακόμη και βαμβακερές), με τις βρετανικές -όπως είναι αναμενόμενο- να διαθέτουν πιο βαριά υφάσματα και τις ιταλικές πιο ελαφριά. Με λίγη έρευνα και μεράκι ο άντρας που επιθυμεί να προσθέσει αυτό το ιδιαίτερο κοστούμι στη ντουλάπα του σίγουρα θα βρει λύση για να το πράξει. Το Solaro μπορεί να είναι τόσο σταυρωτό όσο και μονόπετο, ενώ του ταιριάζουν τα λευκά ή γαλάζια πουκάμισα και τα καφέ υποδήματα. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα είναι καθαρά θέμα γούστου.
Αν λοιπόν, έχετε καλύψει τις βασικές σας ανάγκες και επιθυμείτε κάτι εντελώς ξεχωριστό, ίσως το Solaro να είναι το επόμενό σας κοστούμι.