Τα πιο συχνά λάθη Δημοσιεύτηκε σε: Προτάσεις
Είναι λυπηρό να βλέπεις έναν άντρα που, ενώ έχει καταβάλει προσπάθεια για να ντυθεί καλά, ένα μικρό λάθος, μια αβλεψία του καταστρέφει όλη την εμφάνιση. Σε μια προσπάθεια να διορθώσουμε αυτές τις αστοχίες, ζητήσαμε από τα μέλη της ομάδας «κλασικιστές» να μας πουν τα λάθη που εντοπίζουν πιο συχνά, τα οποία και σας παραθέτουμε.
Κακή εφαρμογή
Το λάθος που αναφέρθηκε περισσότερο από τα μέλη της ομάδας είναι αυτό της εφαρμογής. Πολλοί είναι οι άντρες οι οποίοι νομίζουν ότι για να «τους κάνει» κάτι πρέπει να εφάπτεται του σώματός τους. Το αποτέλεσμα αυτής της στρεβλής πεποίθησης; Πολύ στενά πουκάμισα που περιορίζουν την κίνηση του σώματος, με κουμπιά που μετά βίας παραμένουν στη θέση τους, σαν να είναι έτοιμα να αποδράσουν και να εκτιναχθούν προς την ελευθερία, αλλά και κολάρα τα οποία «στραγγαλίζουν» τον λαιμό, μετατρέποντας τη γραβάτα σε κρεμάλα που σε πνίγει με κάθε κίνηση του κεφαλιού. Είναι ένα κοινό θέαμα, ειδικά σε γάμους και άλλες επίσημες περιστάσεις. Τα επιλέγουν κυρίως άντρες που δεν συνηθίζουν να φορούν πουκάμισα και ακολουθούν τις τάσεις της μόδας, η οποία επιτάσσει τα ρούχα να είναι «κολλητά» ώστε να αποκαλύπτουν τους γραμμωμένους δικεφάλους και το σμιλεμένο στήθος των… μοντέλων που χρησιμοποιούν στις διαφημίσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα στενά παντελόνια, τα οποία περισσότερο μοιάζουν με κολάν γυμναστικής, παρά με κάτι που παραπέμπει στο κλασικό στιλ.
Fit is king, λένε οι αγγλοσάξονες και έχουν απόλυτο δίκιο. Αλλά εφαρμογή δεν σημαίνει ότι το ρούχο πρέπει να κολλάει πάνω σου, ούτε φυσικά να «πλέει». Πρέπει να είναι τόσο-όσο. Να σου επιτρέπει να κινείσαι άνετα, χωρίς περιορισμούς, αλλά την ίδια στιγμή να είσαι κομψός και μαζεμένος και όχι σαν να φοράς το «σακάκι του μακαρίτη». Θεωρώ ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τον οποίο οι περισσότεροι άντρες αντιπαθούν τα σακάκια και τις γραβάτες είναι γιατί δεν έχουν φορέσει σακάκι που να τους εφαρμόζει σωστά. Οι γραβάτες την πληρώνουν γιατί πολλοί νομίζουν ότι αυτές τους σφίγγουν. Στην πραγματικότητα, τους σφίγγει το κολάρο του πουκαμίσου, το οποίο είναι πολύ στενό για τον λαιμό τους. Κάθε φορά που μου λέει κάποιος ότι η κλασική ανδρική ένδυση δεν είναι άνετη, έρχεται στο μυαλό μου ο Fred Astair να χορεύει όλο χάρη και κομψότητα, φορώντας τα φτιαγμένα στη Savile Row κοστούμια του.
Ένα ακόμη στοιχείο, που προδίδει τη σχέση του άντρα με το στιλ, αποτελεί το μήκος των μανικιών του σακακιού. Είναι πράγματι εκπληκτικό πόσοι άντρες φορούν σακάκια με πολύ μακριά μανίκια που καλύπτουν τη μισή τους παλάμη. Το μανίκι πρέπει να τελειώνει στον καρπό. Σε σημείο τέτοιο που να επιτρέπει στην άκρη της μανσέτας του πουκαμίσου να φανεί. Πρόκειται για μια διόρθωση που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε ράφτης μεταποιήσεων έναντι του ποσού των 5-10 ευρώ. Πηγαίνετε τα σακάκια σας στον ράφτη, κύριοι! Είναι ο καλύτερός σας φίλος. Περισσότερα σχετικά με τη σωστή εφαρμογή, με ενδεικτικά σχέδια, μπορείτε να βρείτε εδώ.
Τεράστια ρολόγια
Υπάρχει ένας και μόνο κανόνας της κλασικής ανδρικής ένδυσης που αφορά τα ρολόγια και είναι τόσο αυτονόητος που πραγματικά εκπλήσσει το πόσοι άντρες αδυνατούν να τον ακολουθήσουν: το ρολόι, όταν φοριέται με κοστούμι, πρέπει να έχει μέγεθος που να του επιτρέπει να «κρυφτεί» κάτω από τη μανσέτα του πουκαμίσου. Φυσικά, ο μυημένος στο κλασικό αντρικό στιλ, θα φροντίσει να ταιριάξει τα μέταλλα και τα δέρματα του ρολογιού με τη συνολική του εμφάνιση, όπως αναφέρουμε και εδώ, αλλά σήμερα ας αναφερθούμε στο μέγεθος μόνο. Το κλασικό μέγεθος για αντρικά ρολόγια είναι 33mm-39mm, η μόδα όμως τα τελευταία χρόνια τα θέλει πάνω από 40mm, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και πάνω από 55mm! Όμως, εκτός από τη διάμετρο του καντράν, όγκο προσθέτει και το ύψος της κάσας. Συνεπώς, θα πρέπει να συνυπολογίζεται όταν αναζητούμε dress watch.
Οι διπλές μανσέτες προσφέρουν περισσότερο χώρο και ίσως δίνουν μια λύση σε όσους αδυνατούν να αποχωριστούν το sport ρολόι τους, αλλά κι αυτές έχουν τα όριά τους. Οι λύσεις είναι δύο: μικρότερο ρολόι ή καθόλου ρολόι. Η δεύτερη είναι σαφώς πιο οικονομική, η πρώτη απαιτεί μια επένδυση ανάλογα με το γούστο και την οικονομική επιφάνεια του καθενός. Απλά ν’ αναφέρω ότι ένα αξιοπρεπές dress watch με μηχανισμό quartz μπορεί να αποκτηθεί αντί των 20-30 ευρώ, ενώ ένα vintage κουρδιστό με 60-100 ευρώ. Ας κρατήσουμε τα diver και τους χρονογράφους μας για τις παραλίες και τις εκδρομές.
Λάθος κάλτσες
Είναι πραγματικά απίστευτο πώς αυτή η μικρή λεπτομέρεια μπορεί να «φτιάξει» ή να «χαλάσει» μια κατά τα λοιπά προσεγμένη εμφάνιση. Οι «κλασικιστές» είναι κατηγορηματικοί επί του θέματος: κάλτσες κοντές που αφήνουν γυμνές τις γάμπες όταν κάποιος κάθεται σταυροπόδι, κάλτσες πεσμένες που δημιουργούν δίπλες πάνω από τα παπούτσια, κάλτσες σε λάθος χρώμα, ακόμη και λευκές βαμβακερές (αθλητικές) φορεμένες με oxford και derby υποδήματα, αποτελούν μερικά από τα πιο συχνά ενδυματικά λάθη.
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, κύριοι! Φροντίστε οι κάλτσες σας να είναι ψηλές, σχεδόν ως το γόνατο, φτιαγμένες με ποιοτικά υλικά ώστε να μην υποχωρούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και φυσικά σε χρώμα που να ταιριάζει με το παντελόνι σας και όχι με τα παπούτσια σας. Περισσότερα για τις κάλτσες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Αθλητικά παπούτσια με κοστούμι
Ακόμη μια μόδα των τελευταίων ετών. Την πρόβαλλαν δεόντως τα lifestyle έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και εκατοντάδες διάσημοι αθλητές και καλλιτέχνες. Κύριοι, τα αθλητικά υποδήματα είναι για άθληση, δεν είναι για να συνοδεύουν κοστούμια και σακάκια. Απλά. Όπως είναι αδιανόητο να φορέσει κάποιος ένα ζευγάρι monkstrap με δερμάτινη σόλα για να πάει για τρέξιμο, έτσι και τα Nike δεν φτιάχτηκαν για περιστάσεις που απαιτούν κοστούμι.
Η μόνη εξαίρεση στον κανόνα είναι ο συνδυασμός δερμάτινων sneakers με μια smart casual εμφάνιση. Ένας καλοντυμένος άντρας δεν ξεχνά ποτέ τα επτά επίπεδα επισημότητας, για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Μακριά ή κοντή γραβάτα
Οι περισσότεροι άνδρες -μεταξύ τους και ο γράφων πριν αρχίσει να εντρυφεί στα της κλασικής ανδρικής ένδυσης- δεν γνωρίζουν ότι οι γραβάτες έχουν μεγέθη. Γι’ αυτό και πολλές φορές φορούν τις γραβάτες τους πολύ μακριές ή πολύ κοντές. Συγκεκριμένα, υπάρχουν σε τρία διαφορετικά μήκη: short, regular, και long. Υπολογίστε ότι οι short είναι περίπου στα 140 εκατοστά, οι regular στα 150 και οι long γύρω στα 160 εκατοστά, αναλόγως της εταιρείας κατασκευής.
Φυσικά, καίριο ρόλο στο μήκος της γραβάτας παίζει ο κόμπος που επιλέγει κάθε άντρας. Ένας double windsor απαιτεί περισσότερο ύφασμα από τον four-in-hand, άρα αν ο πρώτος είναι ο αγαπημένος σας κόμπος, επιλέξτε γραβάτα με μήκος που να τον «καλύπτει». Να θυμάστε ότι η άκρη της γραβάτας θα πρέπει σχεδόν να εφάπτεται με την αρχή του παντελονιού ή -αν φοράτε- τη ζώνη σας.
Λευκό φανελάκι
Ένα ακόμη λάθος, το οποίο έθιξαν αρκετοί «κλασικιστές», είναι το t-shirt που διακρίνεται κάτω από τον ανοιχτό γιακά του πουκαμίσου. Αφού θυμίσω ότι μιλάμε για κλασική ανδρική ένδυση και όχι για casual, και το εν λόγω πουκάμισο είναι dress shirt και όχι κάποιο καρό, flannel «του ξυλοκόπου», να προτείνω ως λύση σ’ όσους επιθυμούν να φορούν κάποιου είδους εσώρουχο κάτω από το πουκάμισό τους, τα φανελάκια με λαιμόκοψη σε σχήμα «V», η οποία μας επιτρέπει να έχουμε το πουκάμισο ξεκούμπωτο χωρίς να φαίνεται το φανελάκι.
Τέλος, για περισσότερη διακριτικότητα, επιλέξτε ένα χρώμα εκτός του λευκού, που έχει την κακή συνήθεια να διακρίνεται κάτω από τα εκλεκτά υφάσματα των υποκαμίσων. Προτιμήστε χρώματα όπως το ελαφρύ γκρι, το πολύ ελαφρύ ροζ ή όποιο χρώμα ταιριάζει περισσότερο σ’ αυτό του δέρματός σας. Το ζητούμενο είναι να μη διακρίνεται το φανελάκι κάτω από το πουκάμισο.