Τα απαραίτητα των διακοπών Δημοσιεύτηκε σε: Προτάσεις

Καλοκαιράκι, ζέστη, σωρευμένη κούραση, και το μυαλό όλων είναι στο πώς θα εξασφαλίσουμε λίγες στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, μακριά από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Είτε ο προορισμός είναι κοντινός, είτε μακρινός -εφόσον είναι παραλιακός και οι δραστηριότητές σας θα συμπεριλαμβάνουν βουτιές και απλωτές στη θάλασσα, αυτό το κείμενο σάς αφορά. Το Μονόπετο είναι εδώ για να σας θυμίσει 7+1 πράγματα που πρέπει να πάρετε μαζί σας, ώστε να είστε κατάλληλα ενδεδυμένος για κάθε περίσταση, αλλά και προστατευμένος από τα στοιχεία της φύσης.

Ψάθινο καπέλο

Eκτός από το πρακτικό και προφανές σκέλος, ότι δηλαδή προστατεύει από τον ήλιο το κεφάλι και τα μάτια σας, το ψάθινο καπελάκι χαρίζει στιλ σε κάθε στιγμή. Αν δεν είστε βαθύπλουτος, μην πάρετε μαζί σας τον ακριβό σας παναμά, προτιμήστε ένα φτηνό ταξιδιωτικό ψάθινο καπέλο που αν το χάσετε δεν θα το κλαίτε. Κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά δίχως να προσθέτει άγχος. Επίσης, μπορείτε να το διπλώσετε για να το βάλετε στη βαλίτσα, χωρίς να το χαλάσετε.

Ο γράφων έχει ρίξει μαύρο κλάμα στο κατάστρωμα επιβατηγού πλοίου, βλέποντας τον όμορφό του παναμά να παραδίδεται στον αέρα και να ταξιδεύει στις φτερούγες του πάνω από το μπλε του Αιγαίου προς άγνωστο προορισμό. Μην έρθετε στη θέση μου. Ένα φτηνό ψάθινο καπέλο αρκεί.

Δυο μαγιό

Για τις ποιότητες και τα χαρακτηριστικά του κλασικού ανδρικού μαγιό μιλήσαμε εκτεταμένα εδώ. Αυτή τη φορά εστιάζουμε στην ποσότητα, και σας προτείνουμε να πάρετε τουλάχιστον δύο δια παν ενδεχόμενο. Μπορεί ένα μαγιό να σκιστεί σε κάποιο βράχο ή να μην έχει προλάβει να στεγνώσει ή το οτιδήποτε… Απρόοπτα ίσως συμβούν στις διακοπές, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα βρείτε μαγιό που να σας αρέσει και να είναι στα μέτρα σας στα Κύθηρα ή την Ηρακλειά. Γι’ αυτό και «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», που λέει και η γνωστή παροιμία.

Μακρύ παντελόνι

Καλές και δροσερές οι βερμούδες, καμία αντίρρηση. Όμως, υπάρχουν βραδιές που τα μελτέμια «ξυρίζουν» ή κάποια βράδια που απαιτούν κάτι πιο επίσημο. Το αν το παντελόνι είναι λινό, βαμβακερό (khaki ή chino) ή μάλλινο είναι αδιάφορο. Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι μακρύ, ώστε να μπορεί να φορεθεί με το άλλο απαραίτητο της καλοκαιρινής βαλίτσας ενός κομψού κυρίου το οποίο δεν είναι άλλο από…

… Ένα ζευγάρι loafers

Οι σαγιονάρες είναι αποκλειστικά για την πισίνα και την παραλία (και εδώ υπάρχουν ενστάσεις, στις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω). Ως εκ τούτου, ένα ζευγάρι καλά δερμάτινα υποδήματα κρίνονται ως απαραίτητα για την βραδινή έξοδο, είτε για δείπνο σ’ ένα εστιατόριο ή ποτό σε κάποιο μπαρ. Η σημαντικότερη αρετή ενός άντρα, που θέλει να θεωρεί τον εαυτό του κομψό, είναι να ξέρει να ντύνεται σύμφωνα με την περίσταση. Αν φίλε μου πας για φαγητό σ’ ένα καλό εστιατόριο με τις σαγιονάρες, έχεις πολλή δουλειά ακόμη.

Αντι-σαγιονάρες

Για τους άντρες που αγαπούν την παραλία, αλλά δεν θέλουν να βλέπουν σαγιονάρες ούτε ζωγραφιστές, η λύση είναι μία: υφασμάτινα υποδήματα. Αυτά μπορούν να είναι αθλητικού τύπου, όπως έχουμε αναλύσει εδώ. Ας μην ξεχνάμε όμως και τις κλασικές εσπαντρίγιες. Αυτά τα πάνινα υποδήματα με την χαρακτηριστική ψάθινη σόλα κατάγονται από την Ισπανία, συγκεκριμένα από την Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων.

Παπούτσια των χωρικών αρχικά, με πρώτη ιστορική αναφορά το 1322, οι εσπαντρίγιες έγιναν διάσημες και κατέκτησαν τον κόσμο, αφού τις επέλεξαν οι Picasso, Salvador Dali και αργότερα οι John F. Kennedy και Yves Saint Laurent. Στο θέμα μας: Τα υφασμάτινα παπούτσια πακετάρονται εύκολα, δεν πιάνουν πολύ χώρο και είναι η καλύτερη λύση, τόσο για τον άντρα που δεν θέλει να φοράει σαγιονάρες στην παραλία, όσο και για εκείνον που αναζητά ένα casual υπόδημα για τις υπόλοιπες ώρες.

Πετσέτα θαλάσσης

Μια καλή. Βαμβακερή. Μεγάλη. Χωρίς κοκκοφοίνικες, λουλούδια, κουβαδάκια, καβουράκια και logos εταιρειών πάνω της. Απλή. Όσοι έχουμε εντρυφήσει στα γραπτά του τεράστιου Douglas Adams και των περιπετειών του διαστημικού ταξιδιώτη Φορντ Έσκορτ (Ford Prefect για όσους έχουν διαβάσει τα βιβλία στο πρωτότυπο) ξέρουμε πολύ καλά την αξία μιας μεγάλης καλής πετσέτας. Μονόχρωμη ή ριγέ, σκούρα ή ανοιχτόχρωμη είναι δικιά σας επιλογή. Φροντίστε μόνο να είναι βαριά και μεγάλη. Θα με θυμηθείτε

Πανωφόρι

Όχι, αγαπητέ αναγνώστη, δεν μιλάω για παλτό, ούτε για καμπαρτίνες. Άλλωστε, με τις θερμοκρασίες του ελληνικού θέρους, ακόμη και οι λέξεις ηχούν απαγορευτικές (ίδρωσα και που τα μελέτησα). Μιλάω για ένα ελαφρύ βαμβακερό μακρυμάνικο πουλόβερ ή ένα overshirt, δηλαδή πουκάμισο που φοριέται αντί σακακιού. Μια καλή λύση είναι το safari. Έστω ένα denim jacket. Το ζητούμενο είναι να έχεις να βάλεις κάτι πάνω σου όταν θα πέσει ο δροσος. Γιατί όπως λέει και το προσκοπικό ρητό: έσο έτοιμος!

Βιβλία

Σ’ αυτό το σημείο, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να παραθέσω καν επιχειρήματα, παρά να ευχηθώ: Καλές διακοπές!

« Κόστος ανά χρήση
Το αίνιγμα του Cary Grand »