Προς υπεράσπιση του ψηλοκάβαλου παντελονιού Δημοσιεύτηκε σε: Ενδύματα
Πριν αρχίσω να παραθέτω τα επιχειρήματα μου και καθώς ο γραφιάς πρέπει πάντα να έχει στο μυαλό του ότι ο αναγνώστης του δεν γνωρίζει το θέμα, καλό είναι να δούμε τι είναι τα ψηλοκάβαλα και αντίστοιχα τα χαμηλοκάβαλα παντελόνια.
Ουσιαστικά, διαχωρίζονται από το σημείο που κουμπώνουν στο σώμα του άντρα: Τα χαμηλοκάβαλα, τα οποία τα τελευταία χρόνια είναι τα μόνα -σχεδόν- που κυκλοφορούν στην αγορά και στις βιτρίνες των καταστημάτων, κουμπώνουν αρκετά κάτω από τον αφαλό. Τα ψηλοκάβαλα από την άλλη κουμπώνουν περίπου στον αφαλό, εκεί δηλαδή που βρίσκεται -στους περισσότερους άντρες- το σημείο της φυσικής μέσης του σώματος.
Τα ψηλοκάβαλα διαθέτουν μεγαλύτερη «κατάσταση», όπως λένε οι ράφτες. Αλλά για την «κατάσταση» και τα άλλα στοιχεία του παντελονιού μπορείτε να διαβάσετε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό. Σήμερα, θα μιλήσουμε αποκλειστικά για ψηλοκάβαλα και χαμηλοκάβαλα.
Βασικά, τα «τρέντι» χαμηλοκάβαλα και συνήθως στενά παντελόνια είναι δημιούργημα των τελευταίων ετών και δεν σχεδιάστηκαν από τη βιομηχανία της μόδας για τον μέσο άνδρα, αλλά για ψηλόλιγνα «στεγνά» μοντέλα και πασαρέλες. Δεν γεννήθηκαν δηλαδή για να καλύψουν μια πραγματική ανάγκη, αλλά για να σβήσουν τη δίψα των οίκων μόδας για κάτι «μοντέρνο» και «διαφορετικό». Το γεγονός ότι το χαμηλοκάβαλο παντελόνι δεν κολακεύει το 98% των σωματότυπων δεν απασχολεί τη βιομηχανία της μόδας.
Συγκεκριμένα, εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με τη μόδα metrosexual, η οποία ξεκίνησε από τις γυναικείες πασαρέλες και το ανδρόγυνο look και κατόπιν μεταπήδησε στις αντρικές με τις γνωστές αισθητικά καταστροφικές συνέπειες.
Από την άλλη, τα παντελόνια που κουμπώνουν στο ύψος της φυσικής μέσης κατάγονται κυριολεκτικά από την αυγή του πολιτισμού. Από τότε που οι άνθρωποι σταμάτησαν να φοράνε απλά προβιές και δέρματα και ανακάλυψαν τη βελόνα -μια εφεύρεση ισάξια του τροχού καθώς χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε τις κοιλάδες της Αφρικής και να μετοικίσουμε σε πιο ψυχρά κλίματα.
Βλέπετε, οι πρόγονοί μας λίγο ενδιαφέρονταν για τη μόδα, το βασικό ήταν το παντελόνι να κάνει τη δουλειά του και αυτή είναι να στέκεται σωστά στο ανδρικό σώμα. Όσο και να άλλαξαν αισθητικά τα παντελόνια μέσα στις χιλιετίες της ανάλογα με τα υλικά, τις μεθόδους κατασκευής και κυρίως τον πολιτισμό της κάθε ηπείρου, το σημείο κουμπώματος παρέμεινε λίγο-πολύ… στη θέση του.
Γιατί; Μα επειδή εκτός από λογικό και λειτουργικό είναι και αισθητικά αρμονικό και αυτό ισχύει μέχρι σήμερα. Επιτρέψετε μου να το εξηγήσω.
Τα χαμηλοκάβαλα παντελόνια διαταράσσουν την οπτική αρμονία του ανδρικού σώματος, επιμηκύνοντας τον κορμό και «κονταίνοντας» τα πόδια, σε αντίθεση με τα ψηλοκάβαλα τα οποία επιμηκύνουν -οπτικά- τα πόδια και αναδεικνύουν με αυτόν τον τρόπο τον θώρακα, τις πλάτες και το πρόσωπο.
Ουσιαστικά, για να επιτευχθεί αυτό, τα ψηλοκάβαλα ακολουθούν τον κανόνα και τις αναλογίες της χρυσής τομής. Στη χρυσή τομή, η οποία αναφέρεται και ως Θεϊκή αναλογία, είναι βασισμένα κάποια από τα σημαντικότερα έργα τέχνης και αρχιτεκτονικά μνημεία, μεταξύ αυτών και ο Παρθενώνας. Μάλιστα, πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που θεωρούν ότι και οι αναλογίες του ανθρώπινου σώματος εμπίπτουν στον «χρυσό λόγο». Οι αναγνώστες με γνώσεις μαθηματικών σίγουρα γνωρίζουν τη σπείρα Fibonacci, ίσως όμως σήμερα να ανακαλύπτουν ότι αυτή έχει σχέση και με το ντύσιμό τους.
Τα πλεονεκτήματα
Επιλέγοντας ψηλοκάβαλα παντελόνια, ένας άντρας εξασφαλίζει, εκτός από την αισθητική αρμονία, αρκετά άλλα οφέλη. Πρώτα από όλα μειώνεται αισθητά η πιθανότητα εμφάνισης του «καταραμένου τρίγωνου». Όχι αγαπητέ αναγνώστη, δεν αναφέρομαι στο τρίγωνο το Βερμούδων, ούτε σε κάποιο θεώρημα του Πυθαγόρα. Μιλώ για το κενό που εμφανίζεται ανάμεσα στο σημείο που κουμπώνει το σακάκι και το παντελόνι μας.
Δεδομένου ότι τα σακάκια του συρμού είναι στενά και κοντά, με το σημείο όπου είναι τοποθετημένο το πάνω κουμπί να βρίσκεται πλέον ψηλά και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα παντελόνια που τα συνοδεύουν είναι χαμηλοκάβαλα, δημιουργείται ένα τρίγωνο με κορυφή το σημείο κουμπώματος και βάση το ζωνάρι του παντελονιού το οποίο αφήνει έκθετο το πουκάμισο μας, διακόπτει την ομοιομορφία του συνόλου και διαταράσσει την αρμονία.
Ένα ψηλοκάβαλο παντελόνι, σε συνδυασμό με ένα κλασικό σε μήκος σακάκι που είναι κομμένο μακρύ έτσι ώστε να καλύπτει όπως πρέπει τα νώτα μας, εξαλείφει την πιθανότητα εμφάνισης του καταραμένου τριγώνου και προφυλάσσει την αισθητική συνοχή.
Ποιους κολακεύει
Όλοι οι αντρικοί σωματότυποι μπορούν να ωφεληθούν από την επιλογή ψηλοκάβαλων παντελονιών. Καμία σημασία δεν έχει αν είστε ψηλός ή μετρίου αναστήματος.
Αν είστε δε κοντός, θα σας προσδώσει ύψος, ενώ αν είστε ιδιαίτερα ψηλός θα επωφεληθείτε από τη γενικότερη αρμονία αναλογιών που προφέρει στο σύνολο το ψηλοκάβαλο παντελόνι.
Επίσης, ιδιαίτερα ωφελημένοι θα βρεθούν οι άντρες με παραπανίσια κιλά, αφού ένα ψηλοκάβαλο παντελόνι, κομμένο σε γενναιόδωρη γραμμή, κρύβει την κοιλιά, σε αντίθεση με τα χαμηλοκάβαλα τα οποία με δεδομένο ότι αναγκαστικά κουμπώνουν κάτω από την κοιλιά, την εκθέτουν σε υπερθετικό βαθμό.
Ως παλιός χοντρός, ένα έχω να πω προς τους ομοιοπαθείς συντρόφους μου: Δοκιμάστε ψηλοκάβαλα παντελόνια με τιράντες. Θα νοιώσετε απελευθερωμένοι και ξαναγεννημένοι.
Κύριοι, αποτάξτε τα δεσμά μιας μόδας που δεν φτιάχτηκε για εσάς και επιστρέψτε στη λογική της χρηστικότητας και στην αισθητική της αρμονίας. Πείτε «όχι» στα χαμηλοκάβαλα εξαμβλώματα και ελάτε στο φως.
Πλέον, υπάρχουν πολλές εταιρείες που προσφέρουν ψηλοκάβαλες επιλογές σε πιο κλασικές γραμμές – ακόμη και σε παντελόνια jeans – ενώ η επιλογή ενός ράφτη από τον χάρτη είναι σίγουρο ότι δεν θα σας απογοητεύσει, καθώς εκτός από το σημείο κουμπώματος θα μπορείτε να επιλέξετε το ύφασμα, τη γραμμή και τις λεπτομέρειες που θα συνοδεύουν το επόμενο παντελόνι σας.