Αναζητώντας dress watch Δημοσιεύτηκε σε: Αξεσουάρ

Ο Θάνος Πετρόπουλος, εκ των διαχειριστών της ψηφιακής κοινότητας των κλασικιστών και φανατικός λάτρης της ωρολογοποιίας γράφει για την προσωπική του αναζήτηση του ιδανικού dress watch, και προτείνει γνωστά και άγνωστα στο ευρύ κοινό μοντέλα ρολογιών που είναι φτιαγμένα για να φοριούνται με κοστούμι.

Το επίσημο ρολόι

Dress watch. Για πολλούς από εμάς ο όρος είναι συνώνυμος με το «καλό ρολόι», αυτό που θα μας συντροφεύσει σε μια κλασική επίσημη εμφάνιση. Συχνά, είναι το ακριβότερο ρολόι της συλλογής μας, το απόλυτο grail watch. Ένα ρολόι που θα φορέσουμε στην εκκλησία, όταν έρθει η ώρα να ντυθούμε γαμπροί ή ακόμη και ως καλεσμένοι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ένα dress watch δεν μπορεί να είναι το καθημερινό μας ρολόι (γνωστό και ως daily ή beater).

Τι θα ήθελα από ένα τέτοιο ρολόι; Προσωπικά, θα επιθυμούσα η κάσα (case) να είναι από πολύτιμο μέταλλο: πλατίνα, ροζ χρυσό, κίτρινο χρυσό. Να έχει «καθαρό» (κομψό, ήσυχο και πιθανόν μονόχρωμο) καντράν σε απόχρωση λευκού ή υπόλευκου, χωρίς αυτό να είναι πάντα δεσμευτικό (υπάρχουν καταπληκτικές δημιουργίες με μπλε, πράσινα και άλλα καντράν). Και δερμάτινο λουράκι -στο μυαλό μου ένα dress watch είναι ταυτισμένο με δερμάτινο λουράκι. Περιστρεφόμενες στεφάνες που συναντάμε συνήθως σε καταδυτικά ρολόγια δεν έχουν θέση σε ένα dress watch.

Επιπροσθέτως, θα προτιμούσα οι ενδείξεις στο καντράν να μην είναι με αραβικούς αριθμούς, αλλά με λατινικούς ή με σχήματα. Αν και σε πολλά high end ρολόγια συναντάμε πολύτιμους λίθους, η ισορροπία είναι λεπτή μεταξύ κομψότητας και επίδειξης πλούτου.

Αν και λάτρης των κουρδιστών και των αυτόματων μηχανικών ρολογιών, εφόσον επιλέξουμε ένα dress watch το οποίο θα φοράμε αυστηρά με συγκεκριμένες εμφανίσεις μας ως αξεσουάρ δεν θα ήμουν αρνητικός σε ένα quartz (ρολόι μπαταρίας). Ένα ρολόι quartz, εκτός από το γεγονός πως πολλές φορές είναι πιο οικονομικό από ένα μηχανικό, δεν απαιτεί κούρδισμα. Συνεπώς, μπορεί να κάθεται σε ένα συρτάρι για μήνες, έως ότου κληθεί να μας υπηρετήσει και όταν χρειαστεί να το πράξει αμέσως χωρίς να χρειαστεί την παραμικρή ρύθμιση –εφόσον έχει αντέξει η μπαταρία του.

Η σειρά Presage της Seiko ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά καντράν της

Προσωπικές μου επιλογές για dress watch στη «μεσαία κατηγορία», όσον αφορά το κόστος, είναι τα ρολόγια της σειράς Presage της Seiko. Στις value for money επιλογές, σε ένα ποσό που δεν είναι απαγορευτικό, θα συναντήσουμε τα αυτόματα μοντέλα SRPB43, SRPB46 καιSRPE47 (δεν γίνεται να μην ερωτευτείς αυτό το καντράν), ενώ αν προτιμήσουμε ένα πιο φορτωμένο σε λειτουργίες και ενδείξεις ρολόι, θα απολάμβανα να φορούσα ένα μοντέλο όπως το SSA343 και το SPB167.

Το ORIS Artelier Pointer DayDate

Για τους μη-Ιαπωνόφιλους, οι επιλογές είναι φυσικά αμέτρητες. Τα ελβετικά (ελπίζω μελλοντικά να δοθεί η ευκαιρία να πω τη γνώμη μου για την πονεμένη ιστορία του SWISS MADE στο καντράν) φιγουράρουν στην κορυφή των επιλογών μας. Ξεκινάμε με το ORIS Artelier Pointer DayDate, το οποίο είναι ένα ρολόι που συνδυάζει κομψότητα, ελβετική ποιότητα και πολυτέλεια. Σε τιμή γύρω στα 1600 ευρώ βρίσκουμε ένα κομψοτέχνημα στο οποίο η ORIS φρόντισε να δώσει έμφαση σε λεπτομέρειες, όπως η ένδειξη της ημερομηνίας στο 6 αντί για το κλασσικό 3 (το παράθυρο της ένδειξης της ημερομηνίας είναι τοποθετημένο εκεί που θα ήταν η ένδειξη για την ώρα 6, ενώ τα περισσότερα ρολόγια το έχουν στα δεξιά στην ώρα 3) και οι ημέρες της εβδομάδας που είναι κυκλικά τοποθετημένες σε όλο το καντράν, με ένα λεπτομερή δείκτη να τις υποδεικνύει.

To Longines Flagship Heritage

To Longines Flagship Heritage θα είναι η επόμενη πρότασή μου. Ένα ρολόι, το οποίο σε εντυπωσιάζει με τις λεπτομέρειές του. Ένα αριστούργημα που δεν σταματάς να το χαζεύεις μόλις το πιάσεις στα χέρια σου. Σπάνια βρίσκουμε τόση λεπτομέρεια στο πίσω μέρος, στο καπάκι. Το συγκεκριμένο ρολόι αποπνέει έναν vintage αέρα και σε ταξιδεύει σε αναμνήσεις που δεν ήξερες ότι είχες κρατήσει -βοηθά πολύ και το μέγεθος των 38.5 mm, χωρίς να είναι old fashioned. Με επιλογή στο καντράν σε ανοιχτή αλλά και σκούρα απόχρωση, έτοιμο να ικανοποιήσει και την πιο απαιτητική προσωπικότητα. Η τιμή αυτής της πρότασης; Περίπου στα 1800 ευρώ.

Vacheron Constantin Patrimony

Με διάθεση να δούμε και μια ακόμη κατηγορία, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, το οποίο προϋποθέτει και την ανάλογη οικονομική υπέρβαση, θα συναντήσουμε και θα θαυμάσουμε (μακάρι και να αποκτήσουμε) κομμάτια από εταιρίες όπως η Vacheron Constantin. Τα μοντέλα Patrimony ξεκινούν από 29.000 € και ανάλογα με την προσθήκη λειτουργιών που συναντάμε στα Patrimony Retrograde (Perpetual Calendar, Day-Date Ultrathin) αγγίζουν τα 90.000 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία, βεβαίως, υπάρχουν εξαιρετικοί οίκοι ωρολογοποιίας όπως οι: IWC (International Watch Schaffhausen), A.Lange und Sohne, Patek Phillipe, Rolex (not a fan προσωπικά) και πολλοί ακόμη που προσφέρουν εξαιρετικά μοντέλα. Τα Vacheron Constantin, όμως, θα είναι πάντα η προσωπική μου επιλογή.

Jaeger Le-Coultre Reverso

Θα ήταν παράλειψη να μη γίνει μνεία σε ένα ρολόι που για πολλούς ταυτίζεται με τον όρο “Dress Watch”. Πρόκειται για τα Reverso και Grande Reverso από τον οίκο Jaeger Le-Coultre. Ένα ρολόι -κόσμημα, ωδή στο art-deco και μια εποχή που πολλοί λησμονούν. Ένα κομμάτι το οποίο, για την ιστορία, ξεκίνησε ως αθλητικό ρολόι για τους αθλητές του Polo και η μοναδική του δυνατότητα να περιστρέφεται είχε σκοπό να προστατέψει το εύθραυστο κρύσταλλο της εποχής. Με πάνω από 1.000 ώρες ποιοτικού ελέγχου, πριν παραδοθεί στον πελάτη, οι απλούστερες εκδόσεις ξεκινάνε από τα 3600 ευρώ και όσο αυξάνονται οι λειτουργίες (τα complications, αγγλιστί) γρήγορα σκαρφαλώνουν στα 16.000 και πλέον ευρώ.

Tο Zeitwinkel 273° Saphir Fumé

Έχοντας παρασυρθεί από τα παραπάνω, θα ήθελα να δώσω και μια ακριβή high-end επιλογή που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. H Zeitwinkel είναι ένας ανεξάρτητος κατασκευαστής με in-house μηχανισμούς και πραγματικά δημιουργεί αριστουργήματα. Έχω ξεχωρίσει το Zeitwinkel 273° Saphir Fumé. Κατασκευάζεται επί παραγγελία, με τιμή λίγο πάνω από τα 13.500 ελβετικά φράγκα και είναι χάρμα οφθαλμών. Ρολόι που κλέβει την παράσταση με τον πιο ήσυχο και διακριτικό τρόπο. Το μεταλλικό καντράν έχει αντικατασταθεί από ένα smoked sapphire γυαλί, πίσω από το οποίο κρύβονται ατελείωτες ώρες έρευνας και εργασίας ώστε να αποκτήσει την κατάλληλη ημιδιαφάνεια. Συντηρητικό και μοντέρνο ταυτόχρονα. Classy, ήσυχο και τόσο περίπλοκο που θα μπορούσες να χάσεις το μέτρημα της ώρας που συζητάς για αυτό.

To Orient Bambino

Δικαίως όσο φθάνουμε προς το τέλος του κειμένου κάποιος θα αναρωτηθεί αν όντως πρέπει να ξεκινήσει από τα 450 ευρώ προκειμένου να αποκτήσει ένα dress watch. Έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η ποιότητα είναι κάτι που την πληρώνεις, όχι πάντα ακριβά, όπως αποδεικνύουν τα Presage της SEIKO, θα επιχειρήσω να καταγράψω μερικές προσωπικές επιλογές που θα τις κατατάσσαμε στη κατηγορία budget -ελληνιστί συμφερουσών οικονομικά- αγορών. Θα ξεκινήσουμε με ρολόγια της Orient, όπως τα Bambino(Gen 2) που είναι αυτόματα με κόστος από 150 έως 230 ευρώ. Αν έπρεπε να διαλέξω ένα θα ήταν το REF RA-AC0004S10B. Στα μάτια μου είναι το πιο ξεχωριστό της συγκεκριμένης σειράς.

Bruno Söhnle Glashütte, Stuttgart

Με λίγο αντισυμβατική σκέψη, θα συνεχίσω προτείνοντας ρολόγια από την Bruno Söhnle Glashütte . Εταιρία με έδρα στην περιοχή του Glashütte, την περιοχή όπου παραδοσιακά εδράζονται οίκοι ωρολογοποιίας στη Γερμανία, προσφέρει εξαιρετικές επιλογές κυρίως με quartz μηχανισμούς. Ξεκινώντας με ένα ποσό στα 300 ευρώ, βρίσκουμε τα μοντέλα Stuttgart και Rondo, ενώ όσο ανεβαίνουμε στην τιμή και πλησιάζουμε το ποσό των 500 ευρώ ξεκινάνε και τα PesaroII. Στα πλεονεκτήματα θα έβαζα το άριστο ποιοτικά λουράκι που τα συνοδεύει και την ποιότητα κατασκευής και λεπτομέρειας στο καντράν.

Αντί επιλόγου, θα ήθελα να αναφέρω πως οι παραπάνω επιλογές είναι σταγόνες στον ωκεανό της ωρολογοποιίας. Δυσκολεύτηκα πραγματικά και ξόδεψα περισσότερο χρόνο για να περιορίσω τον εαυτό μου σε λίγες επιλογές, παρά για να γράψω ένα κείμενο. Ακόμη και τώρα θεωρώ ότι έχω αδικήσει κάποιες επιλογές μου που δεν τις ανέφερα, οπότε αφήνω ανοικτή τη συζήτηση και θα χαρώ να κουβεντιάσουμε στην κοινότητα σχετικά.

Θάνος Πετρόπουλος

« Προμπονάς θα πει πουκαμισάς
Oxford, το αριστοκρατικόν »