Τα χρώματα της κλασικής ανδρικής ένδυσης και πώς συνδυάζονται Δημοσιεύτηκε σε: Ενδύματα

 

 

Αν συγκρίνει κάποιος τη ντουλάπα μιας κυρίας με αυτή ενός άντρα που αγαπά την κλασική ένδυση σίγουρα θα θεωρήσει αυτήν της κυρίας μακράν πιο πολύχρωμη σε σχέση με τα βαρετά γκρι και μπλε κοστούμια και σακάκια της ανδρικής ιματιοθήκης. Αδιαμφισβήτητα, χρώματα όπως το κόκκινο, το μπλε ελεκτρίκ, το έντονο κίτρινο κ.ά. δεν ανήκουν στο σύμπαν της διακριτικής κομψότητας. Ένας άντρας σίγουρος για τον εαυτό του προτιμά να ξεχωρίζει για την προσωπικότητά του, ουχί για τα ρούχα του. Άλλωστε, η όλη αρχιτεκτονική της κλασικής ανδρικής ένδυσης έχει σκοπό να οδηγήσει το βλέμμα σ’ αυτό που έχει πραγματική σημασία: το πρόσωπο.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων για το ανδρικό στιλ G. Bruce Boyer, με ένα αθεράπευτα κλασικό γκρι φανελένιο κοστούμι συνδυασμένο με λευκό πουκάμισο με γαλάζια ρίγα, σκούρα μπλε γραβάτα και λευκό μαντιλάκι

Τα έντονα χρώματα, ωστόσο, φυσικά και έχουν θέση στην ανδρική γκαρνταρόμπα. Παίζουν δευτερεύοντα -πλην σημαντικό- ρόλο καθώς εντάσσονται σ’ αυτήν κυρίως μέσω της γραβάτας, του μαντιλιού και ορισμένες φορές του πουκάμισου. Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Στην αναζήτησή μας αρωγός θα σταθεί ο δημοσιογράφος και συγγραφέας G. Bruce Boyer, ο οποίος είναι ο στιλιστικός μέντορας του γράφοντος.

Σακάκια και κοστούμια

Τρία ουδέτερα και ένα βασικό χρώμα αποτελούν τα θεμέλια της κλασικής ανδρικής ένδυσης. Τα ουδέτερα μαύρο, γκρι και καφέ, και το βασικό μπλε. Το μαύρο χρώμα είναι το πλέον επίσημο αλλά και το πλέον τετριμμένο. Το μαύρο παίζει συγκεκριμένο ρόλο στην κλασική ανδρική ένδυση και συγκεκριμένα στο black tie και στο white tie. Αλλιώς, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε νυχτερινές εξόδους ή σε κηδείες. Δεν είναι πρωινό χρώμα καθώς στο φως του ήλιου κάνει κάθε πρόσωπο να φαίνεται χλωμό. Ακόμη και τα πρόσωπα με πολύ σκούρα επιδερμίδα δεν επωφελούνται από το μαύρο χρώμα καθώς όσο σκούρα και αν είναι θα μιλάμε πάντα για μια απόχρωση του καφέ, η οποία χτυπάει άσχημα με το μαύρο. Γενικά, ο συνδυασμός μαύρου με καφέ δεν συνιστάται.

Το γκρι, ιδίως το σκούρο ανθρακί, είναι ο καλύτερος αντικαταστάτης του μαύρου. Αρκετά σκούρο για κάθε επαγγελματική ή κοινωνική υποχρέωση, αλλά όχι τόσο ώστε να μην φοριέται υπό το φως του ήλιου. Ιδανικό τόσο για κοστούμια όσο και για σπορ σακάκια και με πολύ περισσότερες αποχρώσεις από… 50, το γκρι είναι ένας πιστός σύμμαχος του άντρα στον δρόμο προς την κομψότητα. Η διακριτική γοητεία ενός γκρι φανελένιου κοστουμιού παραμένει αναλλοίωτη εδώ και περίπου έναν αιώνα. Σ’ ένα τουίντ σακάκι τον χειμώνα ή σε ένα fresco το καλοκαίρι, το γκρι μπορεί να είναι δίπλα σου κάθε στιγμή. Συνδυάζεται τόσο με τα άλλα δύο ουδέτερα χρώματα (μαύρο και καφέ) όσο και με το βασικό μπλε. Για την ακρίβεια γκρι και μπλε είναι οι καλύτεροι φίλοι. Ο συνδυασμός γκρι παντελονιού με navy blazer είναι ίσως ο πιο κλασικός που υπάρχει. Την ίδια στιγμή, ένα γκρι σακάκι μπορεί να γίνει ο καμβάς για έναν οργασμό χρωμάτων, αφού συνυπάρχει αρμονικά με σχεδόν ό,τι χρώμα γραβάτα και μαντιλάκι βάλει ο νους σας.

Ο G. Bruce Boyer αυτή τη φορά συνδυάζει τα κλασικά χρώματα μπλε και καφέ

Το μπλε διαθέτει και αυτό, όπως το γκρι, δεκάδες αποχρώσεις. Οι πιο σκούρες είναι αυτές που συμβαδίζουν περισσότερο με τον χειμώνα και οι πιο ανοιχτές ταιριάζουν περισσότερο στην άνοιξη και το καλοκαίρι. Το σκούρο μπλε κοστούμι είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους της ανδρικής ιματιοθήκης καθώς, εκτός του ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε επαγγελματική και κοινωνική εκδήλωση, το σακάκι του κοστουμιού μπορεί να φορεθεί και σε συνδυασμό με άλλου χρώματος παντελόνι, μόνο του ως blazer. Το σκούρο μπλε συνδυάζεται εξαιρετικά τόσο με τα υπόλοιπα πρωτεύοντα χρώματα του χρωματικού κύκλου (κίτρινο και κόκκινο), όσο και με τα συμπληρωματικά τους (βιολέ, πορτοκαλί, κλπ.) σε επίπεδο αξεσουάρ. Ένα σκούρο μπλε κοστούμι με γαλάζιο πουκάμισο και πράσινη γραβάτα, ας πούμε, είναι πάντα μια ασφαλής επιλογή.

Σπουδή στις αποχρώσεις του καφέ, αυτή τη φορά με το μπλε και το πράσινο να συμπληρώνουν τη γήινη παλέτα χρωμάτων

Το καφέ είναι από τα πιο υποτιμημένα, από τους άντρες, χρώματα. Παρά τις δεκάδες αποχρώσεις του -από βαθύ σοκολατί μέχρι ανοιχτό μπεζ- δύσκολα το συναντά κανείς σε κοστούμια. Κακώς, υποστηρίζει ο γράφων, καθώς είναι από τα πιο εύκολα ως προς τον συνδυασμό χρώματα. Ένα καφέ σπορ σακάκι μπορεί να φορεθεί με μπλε (τζιν για παράδειγμα) παντελόνι σε πιο χαλαρές περιστάσεις ή να συνδυαστεί μ’ ένα μπεζ υφασμάτινο παντελόνι για το γραφείο. Επίσης, ο συνδυασμός του καφέ με το μπλε θεωρείται ένας από τους πλέον κλασικούς στην ιστορία της ανδρικής ένδυσης. Όπως κάθε καλοντυμένος άντρας γνωρίζει, με ένα μπλε κοστούμι φοράς καφέ παπούτσια που το αναδεικνύουν και ουχί μαύρα που το καταπιέζουν. Το καφέ, σε επίπεδο αξεσουάρ, συνδυάζεται εξαιρετικά μ’ όλα τα βασικά χρώματα (μπλε, κίτρινο, κόκκινο) και τα συμπληρωματικά τους (πράσινο, πορτοκαλί, βιολέ), ενώ σε ήπιες αποχρώσεις αγαπά και το γκρι.

Πουκάμισα

Όταν μιλάμε για πουκάμισα, τα βασικά χρώματα της κλασικής ανδρικής ένδυσης είναι το λευκό και το γαλάζιο. Καθώς το πουκάμισο, χρωματικά, παίζει τον ρόλο του γηπέδου που πάνω του θα παίξει μπάλα η γραβάτα, τα χρώματά του είναι όσο το δυνατόν ουδέτερα. Αν και το Μονόπετο σκοπεύει ν’ αναφερθεί προσεχώς και εκτενώς, τόσο στα χρώματα και τα σχέδια όσο και στα υφάσματα των υποκαμίσων, σ’ αυτό το κείμενο θα περιοριστεί στο εξής: εφόσον ένας κύριος έχει βαρεθεί τα λευκά και τα γαλάζια πουκάμισα και επιθυμεί να προσθέσει λίγο χρώμα (ένα ροζ ή ένα βιολετί ή ακόμη κι ένα κίτρινο βρε αδερφέ), καλό θα ήταν να επιλέξει τις πιο απαλές αποχρώσεις αυτών των χρωμάτων, γιατί αν έχει σε κάτι αλλεργία το κλασικό στιλ, είναι στα πολύ έντονα χρώματα.

Με τη χρήση του χρωματικού κύκλου γίνεται εύκολα αντιληπτό ποια είναι τα βασικά, τα συμπληρωματικά αλλά και τα αντιτιθέμενα χρώματα

Τέλος, καθώς ο κανόνας αξιώνει η γραβάτα να είναι πιο σκούρα από το πουκάμισο, τα μαύρα πουκάμισα δεν αγαπάνε τις γραβάτες. Αν, όπως ο γράφων, ένας κύριος διαθέτει πολλά μαύρα πουκάμισα, το καλύτερο είναι να τα φορά σε πιο χαλαρές βραδινές περιστάσεις, άνευ λαιμοδέτη.

Γραβάτες και μαντιλάκια

Εδώ, το χρώμα παίρνει την εκδίκησή του. Με λίγη προσοχή στα γυαλιστερά υφάσματα, τα οποία προσδίδουν μια αίσθηση πολυεστερικής φτήνιας, όλα τα χρώματα είναι καλεσμένα στο μεγάλο πάρτι των ανδρικών αξεσουάρ. Έντονα κόκκινα, παιχνιδιάρικα κίτρινα, ζωηρά πράσινα ανακατεύονται με μπλε, πορτοκαλί και μοβ αποχρώσεις σ’ ένα ενδυματικό όργιο. Αλλά ακόμη και τα όργια απαιτούν κανόνες για να τα απολαύσουν όλοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κανόνας υποβάλλεται από τον χρωματικό κύκλο. Εκεί, αποτυπώνεται η σχέση των τριών βασικών ή πρωτευόντων χρωμάτων (μπλε, κόκκινο και κίτρινο) με τα συμπληρωματικά ή δευτερεύοντα (πράσινο, πορτοκαλί, βιολέ), αλλά και τα αντιτιθέμενά τους. Παραδείγματος χάρη, όπως φαίνεται στον κύκλο, το μπλε είναι ακριβώς απέναντι από το πορτοκαλί, το πράσινο απέναντι από το κόκκινο, κ.ο.κ. Έτσι, όταν ένας άντρας επιλέγει μαντιλάκι και γραβάτα θα πρέπει ν’ αποφασίσει αν θα ακολουθήσει την πιο ασφαλή επιλογή να συνδυάσει δύο συμπληρωματικά χρώματα ή αν νιώθει αρκετά σίγουρος για να παίξει με τις αντιθέσεις. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό, κύριοι! Και μην ξεχνάτε: η εμπειρία δεν είναι τίποτε άλλο από τη συσσώρευση λαθών.

« Το παλιό μου paletot