Oxford, το αριστοκρατικόν Δημοσιεύτηκε σε: Υποδήματα

Ας μη γελιόμαστε, όταν ένας άντρας καλείται να εμφανιστεί σε μία επίσημη εκδήλωση, σε μια σημαντική συνάντηση ή, τέλος πάντων, κάπου που θέλει να είναι «στην πένα», το πρώτο πράγμα που πάει το μυαλό του είναι στα oxford του. Για λόγους αδιευκρίνιστους, τα oxford βρίσκονται στην κορυφή της κλίμακας επισημότητας των υποδημάτων και δεν σκοπεύουν να κατέβουν από εκεί. Θα μπορούσαν στη θέση τους να είναι τα derby, ακόμη και τα loafer. Αλλά όχι, τα oxford – συγκεκριμένα τα μαύρα cap toe- έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση όλων των αντρών του πλανήτη ως το πιο επίσημο υπόδημα που μπορεί να φορεθεί.

Θα μου πείτε πως υπάρχουν και τα opera pumps. Όμως, αλήθεια τώρα, πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε δια ζώσης κάποιον να φοράει white tie δια ζώσης; Επομένως, νομίζω ότι κάπως έτσι κλείνει κάθε σχετική συζήτηση.

Ένα ζευγάρι μαύρα cap toe ή wholecut oxford με δερμάτινη ραμμένη σόλα είναι αρκετά για να βγάλουν κάθε άντρα ασπροπρόσωπο σε κάθε περίσταση, είτε αυτή είναι μια δεξίωση black tie, είτε ένας γάμος, είτε απλά εκείνη η μέρα που θα θελήσει χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο να φορέσει το σκούρο του κοστούμι. Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι ένα ζευγάρι μαύρα cap toe ή wholecut oxford συμπεριλαμβάνονται στα θεμέλια κάθε ανδρικής γκαρνταρόμπας. Είναι το «λευκό πουκάμισο» των υποδημάτων.

Το κλειστό σύστημα κορδονιών που χαρακτηρίζει τα oxford αφήνει ελάχιστο ή καθόλου δέρμα να φανεί κάτω από το σημείο που δένουν τα κορδόνια

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τα oxford τόσο ιδιαίτερα; Τι τους χαρίζει αυτή την… αίσθηση ανωτερότητας έναντι των άλλων «κοινών» παπουτσιών; Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, δεν παρουσιάζουν πολλές διαφοροποιήσεις, σε σχεδιαστικό επίπεδο, από τα τίμια και λαϊκά derby. Σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η κομψότητα που τους χαρίζει το κλειστό σύστημα κορδονιών, το βασικότερο χαρακτηριστικό τους. Όταν ένα ζευγάρι oxford είναι καλά φτιαγμένο και με σωστή εφαρμογή αφήνει να φανεί ελάχιστο ή καθόλου δέρμα κάτω από το σημείο που δένουν τα κορδόνια. Αυτό τους προσφέρει μια «αεροδυναμική» θα λέγαμε εμφάνιση που δεν τη διαθέτουν άλλα υποδήματα με κορδόνια.

Ιστορία

Όπως και για τόσα άλλα στοιχεία της κλασικής ανδρικής ένδυσης και υπόδησης, έτσι και στην περίπτωση των oxford, η ιστορία της καταγωγής τους είναι ελαφρώς μπερδεμένη, καθώς τα ίχνη της χάνονται πίσω στον 17ο αιώνα. Κανείς δεν πρόκειται να μάθει ποιος ήταν αυτός που τα έφτιαξε για πρώτη φορά. Πάντως, η πρώτη ιστορική αναφορά εντοπίζεται το 1846 όταν ο υποδηματοποιός Joseph Sparkes (ο δημιουργός των Chelsea boots) έγραψε στο βρετανικό περιοδικό “The New Monthly” τα εξής: «Το παπούτσι οxonian είναι το καλύτερο για περπάτημα. Δένεται στο μπροστινό μέρος και διαθέτει τρεις ή τέσσερις τρύπες για τα κορδόνια. Πλέον το αποκαλούν oxford».

Θρυλείται ότι το όνομα oxford του το έδωσαν οι φοιτητές του πανεπιστημίου της ομώνυμης βρετανική πόλης. Αυτοί ήταν οι πρώτοι που υιοθέτησαν το συγκεκριμένο τύπο χαμηλού υποδήματος, καθώς ήταν πιο εύκολο να φορεθεί σε σχέση με τις ψηλές ως το γόνατο μπότες της εποχής. Ποιος φοιτητής δεν αναζητά την άνεση και την ευκολία;

Η άλλη εκδοχή θέλει τα oxford να κατάγονται από το ξακουστό κάστρο Balmoral, εξοχική κατοικία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ως εμπνευστής τους υποδεικνύεται ο σύζυγος της βασίλισσας Βικτωρίας, πρίγκηπας Άλμπερτ, ο οποίος συνήθιζε να φοράει μπότες με κορδόνια στο κυνήγι αλλά και μέσα στο κάστρο. Οι μπότες με κλειστό σύστημα κορδονιών εξακολουθούν να αποκαλούνται balmorals στην Αγγλία και την Ευρώπη, ενώ στην Αμερική πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο όρο για να περιγράψουν και τα χαμηλά υποδήματα (ή το πιο αμερικάνικο και σύντομο bals).

Τέλος, στη Γαλλία έχουν δική τους λέξη για τα oxford, τα λένε “Richelieu”. Όπως και να έχει, ποτέ δεν θα μάθουμε με ασφάλεια ποια είναι η καταγωγή τους, σημασία όμως έχει ότι ακόμη και σήμερα λατρεύονται και χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια άντρες σε όλο τον κόσμο. Πιο σημαντικό, ακόμη ίσως και από την ιστορία τους, είναι να δούμε ποιοι τύποι του επίσημου αυτού υποδήματος είναι διαθέσιμοι σήμερα. Θα ξεκινήσουμε από το πιο επίσημο για να καταλήξουμε στον πιο casual.

Wholecut

Το πιο δύσκολο παπούτσι στην κατασκευή, σύμφωνα με τους υποδηματοποιούς, καθώς αποτελείται από ένα και μόνο κομμάτι δέρματος το οποίο παίρνει το σχήμα του από το τέντωμα στο καλαπόδι. Έχει μόνο μία ραφή στο σημείο της φτέρνας. Στην υψηλότερη θέση επισημότητας, σε μαύρο χρώμα δηλαδή, μπορεί να φορεθεί εφόσον είναι καλογυαλισμένο ακόμη και σε white ή black tie εκδηλώσεις. Παρότι σε μαύρο είναι πιο επίσημο, σε άλλα χρώματα αποκαλύπτει στο μέγιστο την ομορφιά του, καθώς αναδεικνύεται το εξαιρετικά κομψό και αψεγάδιαστο προφίλ του.

Cap toe

Μακράν ο πιο δημοφιλής και παλαιός τύπος oxford. Ειδικά σε μαύρο χρώμα είναι ο «βασιλιάς» της κλασικής ανδρικής υπόδησης. Θεωρείται η επιτομή του επίσημου παπουτσιού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να φορεθεί και σε καθημερινή βάση. Αν είστε σαν εμένα και θεωρείτε τα μαύρα παπούτσια βαρετά και ανέμπνευστα, αυτό είναι το ζευγάρι σε μαύρο χρώμα που πρέπει να προσθέσετε στη συλλογή σας. Δεν γίνεται πιο κλασικό από αυτό. Κύριο χαρακτηριστικό του, η λεπτή διακοσμητική γραμμή λίγο κάτω από τη «μύτη» του υποδήματος που του δίνει και το όνομα του.

Balmoral boot

Η «ψηλή» εκδοχή του oxford. Πρόκειται για μια μπότα με κλειστό σύστημα κορδονιών που συνήθως αποτελείται από δυο διακριτά είδη δέρματος, ένα μέχρι τον αστράγαλο και ένα από εκεί και πάνω. Προφανώς χειμωνιάτικη, αβίαστα κομψή και επίσημη επιλογή. Μπορεί να συνοδεύσει κάθε είδους κοστουμιού, σπορ σακάκι, blazer κλπ καθώς και εμφανίσεις black tie, αν είστε τολμηροί.

Suede και brogue

Υποχωρούμε στην κλίμακα επισημότητας, καθώς πλέον αρχίζουμε να προσθέτουμε διάκοσμο στα oxford μας. Αναλυτικά για το brogue και τους διαφορετικούς τύπους του μπορείτε να διαβάσετε στον οδηγό μας. Ένα ακόμη στοιχείο που καθορίζει την επισημότητα είναι ο τύπος δέρματος. Ένα υπόδημα φτιαγμένο από δέρμα suede είναι εκ φύσεως πιο casual από ένα που έχει φτιαχτεί με κλασικό γυαλιστερό δέρμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα oxford με broguing ή από suede δέρμα (ή και τα δύο μαζί) δεν είναι επίσημα υποδήματα. Μπορούν κάλλιστα να συνοδεύσουν κοστούμια και σακάκια, απλά την ίδια στιγμή ανοίγουν τα πανιά τους έτοιμα να ταξιδέψουν στους αχανείς ωκεανούς του casual. Με τι θα τα συνδυάσετε είναι πλέον δική σας επιλογή.

Spectator

O συγκεκριμένος και πολύ ιδιαίτερος τύπος oxford βρίσκεται στην τελευταία θέση επισημότητας καθώς, ιστορικά, είχε κατασκευαστεί για casual περιστάσεις. Πρόκειται για τα παπούτσια που φορούσαν οι Βρετανοί αριστοκράτες όταν παρακολουθούσαν σπορ. Εξ’ ου και το όνομα. Καθώς τα σπορ της βρετανικής αριστοκρατίας ήταν το κρίκετ, το κροκέ, το πόλο και το τένις, και όλα αυτά παίζονταν το καλοκαίρι, υπήρχε η «ανάγκη» για ένα παπούτσι που να ταιριάζει με τα λευκά καλοκαιρινά ρούχα. Η ιδιαιτερότητα τους έγκειται στο γεγονός ότι αποτελούνται από δυο διαφορετικά κομμάτια δέρματος: Το ένα παραδοσιακά λευκό και το άλλο καφέ ή μαύρο. Επίσης, φέρουν έντονο διάκοσμο (brogue). Τα spectator (λέγονται και co-respondent) αγαπήθηκαν πολύ από τους μουσικούς της τζαζ κατά τις δεκαετίες του 1930 και του 1940, ενώ πλέον προτιμώνται μόνο από άντρες που ξέρουν από κλασική ανδρική υπόδηση, αλλά θέλουν και να ξεχωρίζουν.

Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, το σίγουρο είναι ότι τα oxford θεωρούνται η επιτομή του κλασικού επίσημου υποδήματος. Διαλέξτε σοφά και σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

« Αναζητώντας dress watch
Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά »