Οι βασικές αρχές φροντίδας της ανδρικής γκαρνταρόμπας Δημοσιεύτηκε σε: Προτάσεις

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της κλασικής ανδρικής ένδυσης είναι ότι δεν εξαρτάται από τις εκάστοτε μόδες. Όταν κάποιος επενδύει σε ένα χειροποίητο κοστούμι το κάνει για να μπορεί να το απολαμβάνει για δεκαετίες. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται φροντίδα. Προφανώς, το ίδιο ισχύει για ένα ζευγάρι υποδήματα αλλά και όλα τα άλλα στοιχεία που συνθέτουν μια κλασική ανδρική garde-robe. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Σακάκια

Όταν ένα σακάκι δε βρίσκεται στους ώμους του ιδιοκτήτη του, πρέπει να αναπαύεται σε μια καλή ξύλινη κρεμάστρα με πεπλατυσμένες άκρες. Τα σακάκια δεν είναι απλά δισδιάστατα κομμάτια υφάσματος όπως τα μπλουζάκια και οι ζακέτες. Είναι τρισδιάστατες δημιουργίες με αρχιτεκτονική δομή. Οι βάτες και το καναβάτσο συνθέτουν ένα αποτέλεσμα με όγκο και σχήμα, ένα σχήμα που διαταράσσεται αν το σακάκι μείνει για καιρό σε απλές κρεμάστρες. Η επένδυση σε ξύλινες κρεμάστρες με πεπλατυσμένες άκρες είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στα σακάκια σας. Κι αυτά θα σας ανταποδώσουν το δώρο αυτό εκατοντάδες φορές με το πέρας του χρόνου. Ακόμα και αν βρεθείτε κάπου (π.χ. σε ένα ταξίδι) και δεν έχετε μαζί σας τις κατάλληλες κρεμάστρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο απλές κρεμάστρες τοποθετημένες πλάι-πλάι, διπλασιάζοντας έτσι το πλάτος τους ώστε να προσφέρετε στο σακάκι σας τη στήριξη που του αξίζει. Ένα σακάκι θα πρέπει να ξεκουράζεται τουλάχιστον για μία ημέρα πριν φορεθεί ξανά. Έτσι, του δίνεται ικανός χρόνος για να αναπνεύσει και να βρει ξανά τη φόρμα του. Ο χρόνος ανάπαυσης σε μια καλή κρεμάστρα απομακρύνει επίσης τα τσαλακώματα πιο αποτελεσματικά από οτιδήποτε.

Οι ξύλινες κρεμάστρες με πεπλατυσμένες άκρες βοηθούν το σακάκι να μη χάσει το σχήμα του, ειδικά στους ώμους

O έτερος φίλος του σακακιού σας είναι η βούρτσα. Μια παραδοσιακή βούρτσα ρούχων με φυσική τρίχα αρκεί για να διώξετε όλη τη σκόνη που έχει μαζέψει το σακάκι σας μετά από μια δύσκολη μέρα. Συγκεκριμένα, αν βουρτσίσετε το σακάκι σας μόλις το βγάλετε και το αφήσετε στην κρεμάστρα του σε χώρο που αερίζεται επαρκώς (μπροστά από ένα ανοιχτό παράθυρο ή μια μπαλκονόπορτα ή ακόμη και έξω στο μπαλκόνι σε σημείο προστατευμένο από ενδεχόμενο βροχής) για λίγες ώρες, τότε θα το έχετε απαλλάξει τόσο από τη σκόνη όσο και από δυσάρεστες οσμές. Πριν βουρτσίσετε το σακάκι, φροντίστε να έχετε απομακρύνει τυχόν αντικείμενα που μπορεί να ξεχάστηκαν στις τσέπες. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται με απαλές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω. Πρώτα καθαρίστε το κολάρο και τους ώμους, κατόπιν το πίσω μέρος και τέλος το μπροστινό.

Τα ρολό για καθαρισμό θα πρέπει να αποφεύγονται. Οι κολλώδεις ουσίες που χρησιμοποιούν δεν αφαιρούν μόνο τις τρίχες και τη σκόνη αλλά και ίνες από το ύφασμα, ενώ εναποθέτουν μέρος της κολλώδους ουσίας τους επάνω στο ένδυμα. Μια κλασική βούρτσα μπορεί να απομακρύνει τη σκόνη και τις τρίχες καλύτερα, καθώς μπορεί να εισχωρήσει πιο βαθιά στο ρούχο χωρίς να το καταστρέψει ενώ θα σας κρατήσει για μια ζωή, εν αντιθέσει με τα ρολά, τα οποία πρέπει να αντικαθίστανται διαρκώς. Μια βούρτσα με φυσική τρίχα την αγοράζεις μια φορά.

Ιδανικά, το σακάκι πρέπει να βουρτσίζεται μετά τη χρήση ώστε να απομακρυνθεί η σκόνη που έχει συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά και πριν το φορέσουμε ξανά ώστε να αφαιρέσουμε τη σκόνη που μπορεί να έχει μαζέψει μέσα στη ντουλάπα

Οι ίνες του μαλλιού χρειάζονται από καιρού εις καιρόν και λίγη υγρασία για να διατηρήσουν την ελαστικότητά τους. Αυτή η υγρασία μπορεί να προσφερθεί σε ένα σακάκι με ένα ατμόλουτρο. Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες στο μπάνιο σας και αφήστε καυτό νερό να τρέχει. Σε λίγα λεπτά το μπάνιο θα έχει πλημμυρήσει με υδρατμούς. Κρεμάστε το σακάκι σας στο μπάνιο για λίγη ώρα. Ο ατμός που θα το διαπεράσει θα σκοτώσει σχεδόν όλα τα μικρόβια, θα απομακρύνει τυχόν δυσάρεστες οσμές αλλά επίσης θα εξαφανίσει κάθε τσαλάκωμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να επενδύσετε σε έναν ατμοκαθαριστή ρούχων και να πείτε «αντίο» στο στεγνοκαθαριστήριο.

Το στεγνό καθάρισμα είναι καταστρεπτικό για τα σακάκια. Εκτός του ότι η διαδικασία γίνεται με βάση έναν ισχυρό διαλύτη, το τετραχλωροαιθένιο, το οποίο μόνο καλό δεν μπορεί να κάνει στις ευαίσθητες ίνες ενός φίνου μάλλινου υφάσματος, η ολοκληρωτική καταστροφή έρχεται με το σιδέρωμα. Τα υψηλής ποιότητας σακάκια, είναι φτιαγμένα με καναβάτσο. Το καναβάτσο και οι βελονιές του ράφτη είναι τα στοιχεία που δίνουν στο σακάκι το σχήμα του και στα πέτα το φυσικό τους δίπλωμα. Ο τρόπος που σιδερώνουν τα καθαριστήρια σε επίπεδα σιδερωτήρια μπορεί να εξαφανίσει αυτό το φυσικό δίπλωμα αλλά και τους ώμους του σακακιού. Εάν πρέπει αναγκαστικά να σιδερώσετε το σακάκι σας (αφού ο ατμός δεν έχει κάνει δουλειά) το πλέον σώφρον είναι να απευθυνθείτε στο ράφτη σας για να σιδερώσει το σακάκι σωστά. Επίσης, υπάρχουν ράφτες που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στεγνού καθαρίσματος και σιδερώματος.

Εάν το σακάκι σας λερωθεί, το σωστό είναι ο λεκές να αντιμετωπισθεί τοπικά. Όπως προανέφερα, ο ατμός εξολοθρεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικροβίων. Για το ποσοστό που απομένει, εάν σας καλύπτει μόνο ο ολικός αφανισμός τους, μπορείτε πριν από τον ατμό να αφήσετε το σακάκι σας στην κατάψυξη για μια-δυο ώρες. Όσα μικρόβια δεν τα σκοτώσει η ζέστη, θα τα σκοτώσει το κρύο.

Το παντελόνι

Για το παντελόνι, σε γενικές γραμμές, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Με λίγη μελέτη, το παντελόνι μπορεί να πλυθεί στο χέρι ή στο πλυντήριο και μετά να το σιδερώσετε μόνοι σας. Τα παντελόνια όμως θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στο κρέμασμα. Αν και στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές κρεμάστρες, οι οποίες μαγκώνουν το παντελόνι από τα ρεβέρ αφήνοντας έτσι την βαρύτητα να απομακρύνει τις ζάρες, υπάρχει και άλλος τρόπος πολύ πιο φτηνός: ο τρόπος της Savile Row. Στη Μέκκα της κλασικής ανδρικής ένδυσης, οι ράφτες έχουν βρει εδώ και δεκαετίες τον τρόπο ώστε τα παντελόνια να φυλάσσονται χωρίς να εμφανίζεται ποτέ το ενοχλητικό τσαλάκωμα της κρεμάστρας.

Για να κρεμάσετε το παντελόνι σας με τον τρόπο της Savile Row πρέπει πρώτα να το απλώσετε σε μια επίπεδη επιφάνεια. Κατόπιν, περνάτε τα μπατζάκια του παντελονιού μέσα από την κρεμάστρα το ένα επάνω στο άλλο. Η τριβή θα φροντίσει το παντελόνι σας να μείνει κρεμασμένο

Το κρέμασμα της Savile Row γίνεται ως εξής: διπλώστε το παντελόνι σας όπως θα το κάνατε για να το κρεμάσετε συμβατικά. Απλώστε το σε μια επιφάνεια, στο κρεβάτι σας ας πούμε. Τοποθετείστε την κρεμάστρα ανάμεσα στα μπατζάκια. Περάστε πρώτα το ένα μπατζάκι από την κρεμάστρα και μετά από πάνω του το άλλο. Η δύναμη της τριβής θα φροντίσει ώστε το παντελόνι να μην πέσει και η βαρύτητα θα το διατηρήσει ατσαλάκωτο.

Φυσικά, το παντελόνι απαιτεί και αυτό το βούρτσισμά του. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα ρεβέρ καθώς μαζεύουν αρκετή σκόνη.

Οι γραβάτες

Έπειτα από μια ημέρα κατά την οποία η γραβάτα έχει κυριολεκτικά γίνει κόμπος για χάρη σας, χρειάζεται κι αυτή τη φροντίδα της. Αφού τη λύσετε όσο πιο απαλά μπορείτε ώστε να αποφύγετε περαιτέρω ταλαιπωρία της, το ιδανικό είναι να την τυλίξετε σε ρολό και να την αφήσετε τουλάχιστον για μια ημέρα να ξεκουραστεί, ακριβώς όπως τα σακάκια σας. Στο διάστημα αυτό τα όποια τσαλακώματα θα εξαφανιστούν. Αν θέλετε μπορείτε να κρεμάσετε τη γραβάτα σας σε μια κρεμάστρα ή να την αφήσετε τυλιγμένη μέχρι την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε τις υπηρεσίες της.

Το τύλιγμα των γραβατών σε ρολό απομακρύνει τα τσαλακώματα

Οι μεταξένιες μας γραβάτες, όπως και τα σακάκια μας, δεν πρέπει να πλένονται και να σιδερώνονται. Εάν τυχόν λερωθούν, ο λεκές θα πρέπει να αντιμετωπίζεται τοπικά. Προφανώς, όσο περισσότερες γραβάτες διαθέτει ένας άντρας, τόσο πιο αραιά φορά μια συγκεκριμένη. Όπως στις ποδοσφαιρικές ομάδες, πρέπει να υπάρχει rotation. Έτσι αποφεύγεται και η συχνή ανάγκη για πλύσιμο.

Τα παπούτσια

Όσοι εξ ημών υπέστησαν τη βάσανο της στρατιωτικής θητείας έχουμε ήδη λάβει τις βασικές γνώσεις περί του γυαλίσματος των δερμάτινων υποδημάτων. Καθώς όμως ο ρόλος του Μονόπετου είναι πρωτίστως επιμορφωτικός καλό είναι να επαναλάβουμε τις θεμελιώδεις αρχές σχετικά με τη φροντίδα των παπουτσιών μας.

Κάτι που δεν μάθαμε στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως είναι ότι τα παπούτσια μας, όπως ακριβώς τα σακάκια και οι γραβάτες μας, χρειάζονται ξεκούραση. Το ιδανικό είναι να αναπαύονται για τουλάχιστον μια ημέρα σε shoe trees. Τα shoe trees μοιάζουν με καλαπόδια αλλά δεν είναι. Τα καλαπόδια είναι κατά μία έννοια τα καλούπια, η βασική φόρμα που πάνω τους «χτίζεται» ένα ζευγάρι υποδημάτων. Όταν ένας κύριος φτιάχνει χειροποίητα παπούτσια, ο υποδηματοποιός παίρνει τα μέτρα των πελμάτων και του κουτουπιέ του, και βάσει αυτών των μετρήσεων, είτε ο υποδηματοποιός είτε ένας εξειδικευμένος ξυλουργός δημιουργεί το ξύλινο πρωτότυπο πάνω στο οποίο θα δημιουργηθεί το παπούτσι.

Αφού ο πελάτης παραλάβει τα καινούργια του παπούτσια, τα καλαπόδια παραμένουν στον υποδηματοποιό ώστε να χρησιμοποιηθούν για την επόμενη παραγγελία του ίδιου πελάτη. Τα shoe trees κυκλοφορούν στο εμπόριο και ουσιαστικά βοηθούν το παπούτσι να αεριστεί, να αποβάλει την υγρασία που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του έπειτα από μια ημέρα στον δρόμο, να κρατήσει το σχήμα του και να αντιμετωπιστούν τυχόν τσακίσματα στο δέρμα.

Τα καλύτερα shoe trees είναι από ξύλο κέδρου και διαθέτουν ρυθμίσεις για τέλεια εφαρμογή μέσα στο παπούτσι. Για ταξίδια, τα πλαστικά μπορούν να φανούν πιο λειτουργικά καθώς είναι πολύ πιο ελαφριά. Η ξεκούραση των υποδημάτων μας στα shoe trees για μία τουλάχιστον ημέρα, εκτός από το να επαναφέρει τη φόρμα τους, χαρίζει και περισσότερη ζωή καθώς ουσιαστικά διπλασιάζει τα χρόνια χρήσης τους. Εάν τα παπούτσια σας βραχούν πολύ, μπορείτε να τα γεμίσετε με φύλλα εφημερίδας. Αυτά θα απορροφήσουν την υγρασία χωρίς να προκαλέσουν κάποια βλάβη στο δέρμα όπως θα συμβεί αν τα αφήσετε να στεγνώσουν στον ήλιο ή δίπλα από το καλοριφέρ.

Μια κρέμα ή ένα βερνίκι ποιότητας και ένα καλό βούρτσισμα αρκούν για να ενυδατώσουν το δέρμα στα υποδήματά σας

Το γυάλισμα των παπουτσιών δεν αναδεικνύει μόνο την ομορφιά τους, αλλά, ακόμη σημαντικότερο, ενυδατώνει και συντηρεί το δέρμα, χαρίζοντας στα υποδήματά μας μακροζωία. Γι’ αυτή τη διαδικασία θα χρειαστούμε και πάλι τις υπηρεσίες του πιστού συντρόφου της ανδρικής γκαρνταρόμπας: τη βούρτσα με φυσική τρίχα.

Για την ακρίβεια θα χρειαστούμε τουλάχιστον δύο. Μια μεγάλη για να καθαρίσουμε αρχικά το παπούτσι από τις σκόνες και μία για να εφαρμόσουμε την κρέμα ή το βερνίκι μας. Για το άπλωμα της κρέμας ή του βερνικιού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα βαμβακερό πανί.

Εάν θέλετε να γυαλίσετε τα παπούτσια σας κατά τους θερινούς μήνες, αφήστε το βερνίκι για λίγη ώρα στον ήλιο ώστε να ζεσταθεί και να δουλεύεται καλύτερα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται σε ένα ζεστό δωμάτιο αφήνοντας πρώτα το βερνίκι κοντά σε μια πηγή θερμότητας.

Όσο περισσότερη ώρα αφήσετε την κρέμα ή το βερνίκι πάνω στα παπούτσια, τόσο πιο εύκολο και εντονότερο θα γίνει το γυάλισμα. Προσοχή μόνο στις λεπτομέρειες, αν σας ξεφύγει ένα σημείο με συγκεντρωμένο βερνίκι, μπορεί να δημιουργηθεί εκεί κάποιο ανεπιθύμητο ράγισμα.

Ορισμένοι επιλέγουν να ολοκληρώσουν το γυάλισμα με ένα βαμβακερό πανί, άλλοι πάλι με ένα καλό βούρτσισμα, ώστε να είναι σίγουροι ότι θα απομακρυνθεί κάθε υπόλειμμα βερνικιού.

Εν κατακλείδι 

Τέλος, για τη φροντίδα της γκαρνταρόμπας σας θα χρειαστείτε φίλους. Κάθε άντρας που επιθυμεί να διατηρήσει τα σακάκια και τα παπούτσια του σε άψογη κατάσταση θα πρέπει να ξέρει με το μικρό του όνομα έναν ράφτη μετατροπών και έναν τσαγκάρη. Από την αντικατάσταση μιας φθαρμένης φόδρας ή το στένεμα ενός παντελονιού μέχρι την αλλαγή σόλας σε ένα παπούτσι, ο ράφτης και ο τσαγκάρης είναι αυτοί που θα επιληφθούν του προβλήματος.

« Το μυστικό της Βαρβακείου
Στα ενδότερα ενός σακακιού »