Ένας από τους πιο συχνούς πονοκεφάλους που ταλαιπωρεί τους άντρες που θέλουν μεν να φορέσουν γραβάτα μαζί με το σακάκι ή το κοστούμι τους άλλα δεν έχουν ακόμη αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία, είναι ο χρωματικός συνδυασμός. Δηλαδή, τι χρώμα πρέπει να είναι η γραβάτα που θα πλαισιώσει τη συνολική εμφάνισή τους. Όπως έχουμε αναφέρει στο κείμενό μας «Ο συνδυασμός των χρωμάτων» η παλέτα της κλασικής ανδρικής ένδυσης όσον αφορά τα σακάκια και τα κοστούμια είναι εξαιρετικά λιτή. Μπλε, γκρι και καφέ είναι τα κύρια χρώματα. Στις αποχρώσεις του μπλε, του γκρι και του καφέ κινείται το σύνολο σχεδόν των υφασμάτων που παράγονται κάθε χρόνο για παντελόνια, σακάκια και κοστούμια. Όσον αφορά τα πουκάμισα, τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά. Ένας άντρας μπορεί να έχει μια ατελείωτη συλλογή αποτελούμενη μόνο από λευκά και γαλάζια πουκάμισα. Κάποια από αυτά καρό, κάποια ριγέ και κάποια χωρίς μοτίβο, από διαφορετικά υφάσματα, αλλά όλα λευκά και γαλάζια. Φυσικά, υπάρχουν δεκάδες άλλα χρώματα που χρησιμοποιούνται σε ανδρικά πουκάμισα, αλλά με την εξαίρεση του πολύ ανοιχτού γκρι, καλό είναι να αποφεύγονται όταν ο σκοπός είναι να τα φορέσουμε με σακάκι και γραβάτα.
Ας δεχθούμε, χάριν παραδείγματος, ότι ψάχνουμε μια γραβάτα για να συνοδεύσουμε το σκούρο μπλε μας κοστούμι, το οποίο συμπληρώνεται από ένα λευκό πουκάμισο. Οι επιλογές είναι αμέτρητες. Καθώς έχουμε κινηθεί με ασφάλεια δημιουργώντας έντονη αντίθεση με το μπλε και το λευκό, έχουμε την άνεση να επιλέξουμε γραβάτα απελευθερωμένοι από άλλες χρωματικές δεσμεύσεις. Αν το πουκάμισο αντί για λευκό ήταν έντονο κόκκινο ή πράσινο, τα χέρια μας θα ήταν... πιο δεμένα και από τον κόμπο της γραβάτας! Άρα, συμπερασματικά: less is more όπως λένε και οι οπαδοί του μινιμαλισμού. Όσο πιο απλός και καθαρός είναι ο «καμβάς» τόσο μεγαλύτερη ελευθερία αφήνει στην επιλογή των αξεσουάρ. Γι’ αυτό άλλωστε τα πιο «τρελά» χρώματα και σχέδια στην κλασική ανδρική ένδυση τα συναντάμε στις γραβάτες και στα μαντιλάκια, όχι στα σακάκια και στα πιο επίσημα πουκάμισα. Γενικά, ο κανόνας επιτάσσει το πουκάμισο να είναι πιο ανοιχτόχρωμο σε σχέση με τη γραβάτα. Αν φορέσει κάποιος ένα σκούρο γκρι πουκάμισο μαζί με μια σκούρα γκρι γραβάτα θα φαίνεται σαν να μη φορά γραβάτα. Επίσης, αν φορέσει κάποιος μαύρο πουκάμισο με πιο ανοιχτόχρωμη γραβάτα θα φαίνεται σαν μαφιόζος της δεκαετίας του ‘70 στην καλύτερη περίπτωση.
Έχοντας λοιπόν διαλέξει πρώτα το σακάκι και κατόπιν το πουκάμισο, δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας σχετικά με την επιλογή της γραβάτας: ο μονοχρωματικός και ο πολύχρωμος. Ας τους δούμε με τη σειρά και κατά μόνας.
Ο μονοχρωματικός
Η πιο εύκολη, ασφαλής, αλλά συνάμα βαρετή και συνηθισμένη επιλογή είναι να συνδυάσουμε χρωματικά το σακάκι μας με τη γραβάτα. Δηλαδή, αν θέλουμε να φορέσουμε ένα μπλε σακάκι να το συνοδεύσουμε με μια μπλε γραβάτα, ένα γκρι σακάκι με μια γκρι γραβάτα και ούτω καθεξής. Μάλιστα, μπορεί και το πουκάμισο να είναι της ίδιας χρωματικής οικογένειας ώστε το αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο μονοχρωματικό. Το να φορέσει κάποιος ένα σκούρο μπλε κοστούμι μαζί με ένα γαλάζιο πουκάμισο και μια μπλε γραβάτα είναι μεν σωστό αλλά είναι και πολύ εύκολο. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών στη χώρα μας φορούν σχεδόν αποκλειστικά μπλε κοστούμι με λευκό ή γαλάζιο πουκάμισο και μπλε γραβάτα. Για να μην κρίνουμε μόνο τα δικά μας, αν παρατηρήσετε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, φορά αποκλειστικά αυτόν τον συνδυασμό. Κυριολεκτικά σαν στολή.
Για να επιτευχθεί κομψότητα μέσω της μονοχρωμίας απαιτείται γνώση των υφών και των μοτίβων, και ποιος έχασε την κομψότητα στην Ελλάδα για να τη βρουν οι πολιτικοί της. Όπως και να έχει, η μονοχρωματική επιλογή είναι ασφαλής και μάλιστα ενδείκνυται για τους κύριους που δεν έχουν εντρυφήσει στα μυστικά της κλασικής ανδρικής ένδυσης αλλά και για όσους... έχουν αργήσει για μια σημαντική συνάντηση και δεν έχουν χρόνο να επιλέξουν ήρεμα και δημιουργικά. Η μονοχρωμία μπορεί να αποδώσει και όταν η γραβάτα δεν αποτελείται αποκλειστικά από ένα χρώμα αλλά συμπεριλαμβάνει το χρώμα του σακακιού στο σχέδιό της, είτε αυτό είναι μικρομοτίβο, ρίγα, καρό ή κάτι άλλο.
Πολυχρωμία
Για να αναλύσουμε με όσο περισσότερη ακρίβεια γίνεται τους συνδυασμούς που μπορούν να επιτευχθούν μέσω της πολυχρωμίας θα πρέπει να δούμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Ας πάρουμε λοιπόν τα τρία βασικά χρώματα των ανδρικών κοστουμιών και σακακιών ένα προς ένα:
Έχουμε τονίσει πολλές φορές εδώ στο Μονόπετο πόσο κυρίαρχο είναι το σκούρο μπλε χρώμα στο κλασικό στιλ και πως πρέπει να είναι εκ των θεμελιωδών στοιχείων κάθε αντρικής γκαρνταρόμπας, άρα ας ξεκινήσουμε με αυτό. Το navy blue (σε κοστούμι, blazer ή sport coat) είναι το πιο ευέλικτο χρώμα, καθώς μπορεί να συνδυαστεί άψογα με σχεδόν όλα τα υπόλοιπα. Έχοντας πάντα υπόψη μας ότι το πουκάμισο θα είναι είτε λευκό ή γαλάζιο, το μπλε σακάκι συνδυάζεται εξαιρετικά με μπορντό, καφέ, γκρι, μοβ και βαθυπράσινες γραβάτες τον χειμώνα, ενώ με κίτρινες, πορτοκαλί, ροζ, λιλά και μπεζ το καλοκαίρι. Όλα τα χρώματα ταιριάζουν με το μπλε. Όλα εκτός από το μαύρο. Το navy blue είναι από μόνο του σκούρο χρώμα, όταν το συνδυάσεις με μαύρο μοιάζουν την ίδια στιγμή πολύ ίδια και εντελώς λάθος.
Το μυστικό στον κομψό συνδυασμό είναι όπως πάντα η προσοχή στη λεπτομέρεια, και η σημαντικότερη είναι η υφή των υφασμάτων. Ένα καλοκαιρινό λινό navy blazer δεν ταιριάζει με μια μάλλινη γραβάτα, ό,τι χρώμα και αν είναι αυτή, όπως και ένα βαρύ χειμωνιάτικο tweed δεν πάει με μια λεία μεταξένια γραβάτα, προτιμά τις grenadine και τις πλεχτές.
Το δεύτερο εκ των θεμελιωδών χρωμάτων της αντρικής γκαρνταρόμπας είναι το γκρι. Όπως και ο καλύτερός του φίλος -δηλαδή το μπλε- το γκρι έχει δεκάδες αποχρώσεις. Από το αυστηρό σκούρο ανθρακί ως το καλοκαιρινό και αεράτο αχνό γκρι. Οι κανόνες που ισχύουν για το μπλε ισχύουν και για το γκρι, με την εξαίρεση του μαύρου. Το μαύρο ταιριάζει εξαιρετικά με το γκρι. Αυτό όμως που ταιριάζει ακόμη καλύτερα είναι το σκούρο μπλε.
Ένα γκρι κοστούμι με λευκό πουκάμισο και σκούρα μπλε γραβάτα είναι πιο κλασικός συνδυασμός κι από το τζιν με τόνικ και μια φέτα λεμόνι. Ο κόσμος θα ήταν πιο όμορφος αν οι άντρες φορούσαν απλά μπλε γραβάτες με τα γκρι κοστούμια τους και γκρι γραβάτες με τα μπλε, φευ.
Τολμήστε να πειραματιστείτε με το γκρι, είναι εντελώς ουδέτερο χρώμα και μπορεί να συνδυαστεί σχεδόν με τα πάντα.
Το καφέ είναι πιο ιδιαίτερο χρώμα και δεν προτιμάται από πολλούς. Κακώς, κατά τη γνώμη μας, καθώς ο δεκάδες αποχρώσεις του το κάνουν εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ένα σκούρο καφέ κοστούμι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους μπλε και τους γκρι ανταγωνιστές του τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι οι πιο ανοιχτές αποχρώσεις του τού προσφέρουν άνετο προβάδισμα στον μαραθώνιο που λέγεται στιλ.
Καφέ σακάκι, γαλάζιο πουκάμισο με λευκή ρίγα και μπορντό γραβάτα. Προσέξτε πώς η υφή της shantung γραβάτας ταιριάζει με την υφή του λινού σακακιού
Το καφέ όμως έχει μια ιδιορρυθμία σχετικά με τα πουκάμισα. Δε συμπαθεί πολύ τα λευκά. Προτιμά τα γαλάζια και τα «σπασμένα λευκά», αυτά που αποκαλούνται “off-white” αγγλιστί. Πουκάμισα, δηλαδή, με χρώμα που μερικές φορές κινείται σε πιο κρεμ ή απαλές κίτρινες αποχρώσεις. Το λευκό είναι πολύ επίσημο και αυστηρό για το πιο σπορ και φυσιολατρικό καφέ. Οι γραβάτες που πάνε πολύ στο καφέ είναι οι πορτοκαλί, οι μπορντό, οι βαθυκίτρινες, οι πράσινες και οι μπλε. Πειραματιστείτε με τις γκρι και αποφύγετε εντελώς τις μαύρες. Το καφέ με το μαύρο είναι οι χειρότεροι εχθροί. Όταν βλέπω στον δρόμο άντρες να φορούν παντελόνι στις αποχρώσεις του καφέ με μαύρα παπούτσια αρρωσταίνω.
Όλες οι παραπάνω προτάσεις δεν ισχύουν μόνο για μονόχρωμες γραβάτες αλλά και για αυτές με μοτίβα που περιέχουν τα εν λόγω χρώματα. Γι’ αυτό πολλοί καλοντυμένοι άντρες διαθέτουν αρκετές γραβάτες με μοτίβα. Είναι ευκολότερο να τις συνδυάσουν με περισσότερα σακάκια. Μια μπορντό γραβάτα με κίτρινα και μπλε μικροσχέδια μπορεί να φορεθεί το ίδιο άνετα με ένα μπλε, με ένα γκρι ή ένα καφέ σακάκι. Όπως ακριβώς στη ζωή, έτσι και στην κλασική ανδρική ένδυση, η ευελιξία είναι αρετή.
Διαδώστε!