Το paletot είναι σταυρωτό, με μυτερά πέτα όπως ακριβώς το σταυρωτό σακάκι, γι' αυτό είναι και πιο ζεστό από τον μεγάλο του ανταγωνιστή, το chesterfield.
Το paletot φέρει συνήθως έξι κουμπιά με τα δύο να είναι λειτουργικά, δεν έχει ζώνη, και κύριο εξωτερικό χαρακτηριστικό του είναι το -συνήθως- βελούδινο μαύρο κολάρο που του χαρίζει περισσή κομψότητα. Καθώς είναι σταυρωτό αγκαλιάζει το σώμα και προστατεύει αποτελεσματικότερα τον κορμό από το κρύο. Είναι μακρύ και φτάνει λίγο κάτω από το γόνατο. Έχει συνήθως ένα άνοιγμα πίσω, ή μπορεί να μην έχει άνοιγμα. Μπορεί να φορεθεί τόσο για καθημερινές όσο και για επίσημες εκδηλώσεις, ιδίως αν είναι σκούρο (γκρι, ανθρακί ή μπλε).
Μια ακόμη εκδοχή είναι το guards coat, το οποίο κατάγεται από τον βρετανικό στρατό, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του paletot συν μια ζώνη ραμμένη στην πλάτη. Τέλος, υπάρχει και ο αμερικανός ξάδελφος, το polo coat.
Το chesterfield κατάγεται από τον έκτο Κόμη του Chesterfield, George Stanhope γύρω στα 1860. Είναι μονόπετο με τα ανάλογα πέτα των μονόπετων σακακιών. Έχει συνήθως ένα άνοιγμα πίσω και παλαιότερα έφερε κι αυτό μαύρο βελούδινο κολάρο, πλέον όχι τόσο συχνά. Πολλές φορές τα κουμπιά είναι κρυφά. Αν και ξεκίνησε αποκλειστικά μαύρο σήμερα μπορεί να βρεθεί σε μια πληθώρα χρωμάτων.
Παραλλαγές του chesterfield είναι το crombie και το covert coat. Ειδική μνεία αξίζει και στο green loden coat το οποίο είναι εξαιρετικά αγαπητό στην Ευρώπη. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο γιακάς του που μοιάζει με πουκαμίσου.
Το peacoat εμφανίστηκε τον 18ο αιώνα κατά πάσα πιθανότητα στην Ολλανδία, η οποία εκείνη την περίοδο ήταν ισχυρή ναυτική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Σκούρο μπλε, σταυρωτό αλλά με φαρδιά, απλά και όχι μυτερά πέτα, μάλλινο, κοντό και ζεστό, ήταν ιδανικό για τους ναύτες της εποχής που έπρεπε να σκαρφαλώνουν σε κατάρτια και να χειρίζονται πελώρια σχοινιά, ενώ οι κάθετες τσέπες του χαρίζουν άμεση πρόσβαση στο εσωτερικό τους. Στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ονομάζεται επενδύτης και συνήθως έχει κουμπιά με ανάγλυφο το έμβλημά του. Μια βόλτα στα καταστήματα στρατιωτικών ειδών στο Μοναστηράκι μπορεί να σας διαφωτίσει, αλλιώς υπάρχει πάντα το διαδίκτυο.
O σκηνοθέτης Κουέντιν Ταραντίνο απολαμβάνει τα φλας των φωτογράφων τυλιγμένος στον επενδύτη του
Το duffle coat -όπως το λέει όλος ο υπόλοιπος κόσμος- έχει αγαπηθεί πολύ στη χώρα μας. Φυσικά εδώ το αποκαλούμε -λανθασμένα- μοντγκόμερι εξαιτίας του βρετανού στρατηγού του Β' ΠΠ Μπέρναρντ Λο Μοντγκόμερι, ο οποίος είχε φωτογραφηθεί πολλάκις με αυτό το πανωφόρι. Υπάρχει συγκεκριμένος τύπος duffle coat αποκλειστικά στο χρώμα της άμμου, το οποίο αποκαλείται «μόντι» αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο να πετύχεις ένα. Το duffle coat πήρε το όνομά του από τη βελγική πόλη Duffel, στην οποία υφαίνεται το ομώνυμο βαρύ μάλλινο ύφασμα. Με τις χαρακτηριστικές του μπαρέτες από δέρμα και ξύλο αντί για κουμπιά, και την κουκούλα για προστασία από το κρύο, το duffle coat συνοδεύει τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες από το 1850.
Διαδώστε!