Hashem Ehteshamnia

Ο αρχιμάστορας από την Περσία

Hashem Ehteshamnia

Ο κ. Hashem Ehteshamnia γεννήθηκε στο Ιράν, σπούδασε τοπογράφος μηχανικός στην Τεχεράνη και κατόπιν μαθηματικά στο Λονδίνο. Όμως ποτέ δεν άφησε τη βελόνα από το χέρι του. Από μικρό παιδί. Αυτή τον βοήθησε να βιοπορίζεται, σε αυτή τελικά έμεινε πιστός όλη τη ζωή του.

Τον συναντήσαμε στο προσωπικό του ατελιέ, στον αριθμό 9 της οδού Άγγελου Σικελιανού στο Αιγάλεω, όπου ράβει τα απογεύματα, καθώς τα πρωινά είναι ο αρχιράφτης του οίκου Γιαννέτος. 

Ο κ. Hashem Ehteshamnia (προφέρεται Χάσεμ Εχτεσάμνια) έμαθε την τέχνη από τον αδερφό του, και στην ηλικία των 14 ετών είχε ήδη ξεπεράσει τον δάσκαλό του.

Hashem Ehteshamnia

Η ραπτική τον κέρδισε από παιδί. «Μετά το σχολείο πήγαινα στο ραφείο του μεγάλου αδερφού. Στην αρχή για να παίξω και στη συνέχεια γιατί μου άρεσε να τον παρατηρώ να εργάζεται και να δίνει σχήμα σε ένα κομμάτι ύφασμα. Έχοντας μπει στην έκτη δεκαετία ενασχόλησής μου με αυτή την τέχνη, συνεχίζω να την εξασκώ γιατί εκτός από τα μέσα για να ζήσω, μου προσφέρει χαρά. Χαρά για τη σύλληψη μιας ιδέας. Χαρά για τη γνώση και την αποτύπωση στο χαρτί. Χαρά για την υλοποίηση αυτής της ιδέας σε ύφασμα και κυρίως χαρά για τη δημιουργία κάτι μοναδικού», μας λέει.

Πράγματι, διαπιστώσαμε και εμείς τον ενθουσιασμό του, καθώς βρεθήκαμε στον χώρο του την ώρα που έκανε πρόβα σε ένα ακόμη μοναδικό του δημιούργημα για τον εραστή της κλασικής ανδρικής ένδυσης, Γιάννη Μάρκο.

Στο ατελιέ του κ. Ehteshamnia όμως, δεν συναντήσαμε μόνο αυτόν. Είχαμε τη μεγάλη χαρά να γνωρίσουμε και την Παρασκευή Λεβάκου. Το μέλλον της ανδρικής ραπτικής στην Ελλάδα, ενσαρκωμένο στο πρόσωπο μια νεαρής κοπέλας, μαθήτριας του κ. Ehteshamnia, η οποία με περίσσια αγάπη μελετά δίπλα του τα μυστικά της τέχνης. Φυσικά, τη συμπεριλάβαμε στη συνέντευξη, η οποία και ευχόμαστε να σας αρέσει.

Διαδώστε!