Αν έχετε δει την ταινία Kingsman, ίσως θυμάστε ότι το σύνθημα εισόδου στο μυστικό αρχηγείο της οργάνωσης (το οποίο παρεμπιπτόντως ήταν ραφείο της Savile Row, ίδιο με τον θρυλικό οίκο Huntsman) ήταν “oxfords not brogues”. Οι σεναριογράφοι εδώ τα έκαναν λίγο μαντάρα, κι αυτό γιατί τα oxfords πολλές φορές είναι ταυτόχρονα και brogues. Συγκεκριμένα, τα oxfords είναι τύπος ανδρικού υποδήματος, ενώ brogue ο διάκοσμος και τα oxford brogues είναι παπούτσια που αγαπάνε οι άντρες εδώ και πάνω από 100 χρόνια.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η λέξη brogue προέρχεται από τη γαελική bróg, η οποία σημαίνει παπούτσι. Στην αρχή τη χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν τα βαριά δερμάτινα υποδήματα που φορούσαν οι εργάτες γης στα λασπωμένα χωράφια της Ιρλανδίας και της Σκωτίας. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί αιώνες και να φτάσουμε στα 1900 για να πάρει η λέξη brogue το νόημα που φέρει μέχρι και σήμερα: υποδήματα διακοσμημένα με κομμάτια δέρματος, τα οποία έχουν μικρές τρύπες που σχηματίζουν διάφορα σχέδια.
Brogue σημαίνει πλέον διάκοσμος και broguing είναι η διαδικασία που ακολουθεί ο υποδηματοποιός για να τον δημιουργήσει. Οι περισσότεροι τύποι ανδρικών υποδημάτων μπορούν να έχουν broguing. Υπάρχουν oxfords, derbys, monkstraps, ακόμη και loafers με αυτού του είδους τη διακόσμηση, η οποία μαζί με την πατίνα είναι οι μόνες που συναντώνται στα κλασικά ανδρικά υποδήματα.
Το broguing δεν ξεκίνησε όμως ως διάκοσμος, αλλά ως ο τρόπος προστασίας του δέρματος των παπουτσιών από την υγρασία. Γι’ αυτό και οι μπότες με broguing, οι οποίες δημιουργήθηκαν για φτωχούς εργάτες γης υιοθετήθηκαν ως το απόλυτο υπόδημα εξοχής από τους βρετανούς αριστοκράτες που τις λάτρεψαν για τη λειτουργικότητά τους. Φυσικά, στις αρχές του 20ού αιώνα ουδείς θα διανοείτο να φορέσει μπότες brogues εκτός εξοχής. Ήταν κατεξοχήν... αθλητικό υπόδημα. Βέβαια, τότε ακόμη και το καφέ χρώμα απαγορευόταν εντός πόλεως. “No brown in town” δίδασκαν στους νεαρούς κυρίους οι παλαιότεροι.
Αν και όλα αυτά έχουν παρέλθει και έχουν μόνο ιστορικό ενδιαφέρον, ένας κανόνας έχει παραμείνει: όσο περισσότερος ο διάκοσμος σε ένα παπούτσι τόσο πιο casual είναι. Ακόμη και σήμερα θεωρείται μεγάλο faux pas η επιλογή υποδήματος με broguing σε σύνολο black tie.
Ας δούμε όμως τι θεωρείται πολύ και τι λίγο broguing, βάσει των υποκατηγοριών που είναι διαθέσιμες.
Full brogues ή wingtips
Η συγκεκριμένη υποκατηγορία φέρει την περισσότερη διακόσμηση, άρα θεωρείται και η πιο casual. Ειδοποιό χαρακτηριστικό της είναι το έξτρα κομμάτι δέρματος, το οποίο βρίσκεται στη μύτη του παπουτσιού και σχηματίζει ένα “W” σαν φτερά πουλιού. Επίσης, φέρει διακόσμηση στο κέντρο της μύτης -ονομάζεται medallion- καθώς και στα πλαϊνά μέρη του υποδήματος. Μια παραλλαγή της είναι τα U-cap ή U-tip, στα οποία το έξτρα δέρμα στη μύτη σχηματίζει “U” αντί για “W”.
Longwing
Εδώ, η διαφορά με τα full brogues έγκειται στο ότι τα φτερά τυλίγουν όλο το παπούτσι και συναντώνται στην κεντρική ραφή που βρίσκεται πάνω από το τακούνι. Το αστείο με τη συγκεκριμένη υποκατηγορία είναι ότι στις ΗΠΑ τα αποκαλούν “English brogues”, ενώ στην Αγγλία “American brogues”.
Semi ή half brogues
Τα δημιούργησε για πρώτη φορά ο ξακουστός Βρετανός υποδηματοποιός John Lobb το 1937 και είναι ένα κλικ πιο επίσημα από τα ξαδελφάκια τους full brogues. Φέρουν medallion αλλά το κομμάτι δέρματος στη μύτη του παπουτσιού δεν έχει φτερά, είναι ένα ίσιο cap toe.
Quarter brogues
Φτάσαμε στην πιο επίσημη υποκατηγορία, αφού η μόνη διακόσμηση είναι λίγο broguing πάνω στην άκρη του cap toe. Ούτε φτερά, ούτε medallion. Απόλυτα λιτά και κλασικά υποδήματα, κατάλληλα για σχεδόν όλες τις περιστάσεις.
Πλέον κύριοι γνωρίζετε ότι το ζευγάρι που είδατε στο ίντερνετ ή σε μια ταινία είναι ένα semi brogue derby ή ένα wingtip oxford και όχι απλά ένα... σκαρπίνι. Γνωρίζετε, επίσης, ότι μπορεί η ταινία Kingsman να είναι η καλύτερη παρωδία των φιλμ τύπου Τζέημς Μποντ, αλλά τα oxfords μπορούν να είναι brogues.
Διαδώστε!