Η πρώτη γιορτή του κλασικού στιλ Δημοσιεύτηκε σε: ClassiCon

Ηρθε, φρονώ, η ώρα να γράψω δύο πράγματα για το ClassiCon, τη γιορτή που οραματίστηκε το Μονόπετο και υλοποιεί σε συνεργασία με την έμπειρη εταιρεία διοργάνωσης εκθέσεων Stalexpo.

Το ClassiCon είναι η φυσική συνέχεια της αποστολής του Μονόπετου. Από τη στιγμή που γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός ψηφιακού περιοδικού για την κλασική ανδρική ένδυση στο μυαλό μου, ήξερα ότι πρέπει να περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες:

Την ιστορία της κλασικής ανδρικής ένδυσης και υπόδησης.

Τους συνδυασμούς που αυτή προτείνει.

Την ανάδειξη των ανθρώπων που υπηρετούν αυτό το στιλ στη χώρα μας.

Την οικονομική, περιβαλλοντική και ηθική διάσταση της ένδυσης.

Ένας ακόμη άξονας ήταν η δημιουργία μιας κοινότητας που θα φέρνει σε επαφή ανθρώπους με τις ίδιες ανησυχίες, στην οποία θα συμμετέχουν επαγγελματίες του χώρου (ράφτες, υποδηματοποιοί, έμποροι υφασμάτων κλπ), ώστε αφενός να δίνουν τις εξειδικευμένες συμβουλές τους εκεί που χρειάζεται και αφετέρου να μπορούν να παρουσιάζουν δείγματα της δουλειάς τους σε ένα πιο ευρύ, αλλά ταυτόχρονα και στοχευμένο κοινό. Αυτό επιτεύχθηκε με τη γέννηση της ιδιωτικής ομάδας «Κλασικιστές» στο Facebook, μέλη της οποίας είναι πλέον χιλιάδες άντρες, όπως και κορυφαίοι τεχνίτες, έμποροι και βιοτέχνες.

Το επόμενο βήμα είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συναντήθηκαν ψηφιακά, οι οποίοι έχουν ήδη αναπτύξει σχέσεις μεταξύ τους, έχουν ανταλλάξει απόψεις, έχουν συμφωνήσει αλλά και κάποιες φορές διαφωνήσει, να έρθουν σε άμεση φυσική επαφή. Σε μια εκδήλωση, η οποία θα επιτελεί ταυτόχρονα έναν ακόμη σκοπό: να στείλει το μήνυμα ότι το κλασικό στιλ είναι ζωντανό στην Ελλάδα και ότι η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικούς επαγγελματίες που το υπηρετούν, αλλά και χιλιάδες άντρες που το αγαπούν.

Το ClassiCon δεν θα είναι απλά μια έκθεση με ρούχα. Θα είναι μια γιορτή του κλασικού στιλ, στην οποία ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με παραδοσιακούς ράφτες κοστουμιών, να γνωρίσει δηλαδή από κοντά τον τεχνίτη, αυτόν που θα εμπιστευτεί για το πρώτο ή το επόμενο επί παραγγελία σακάκι του. Να δει τη δουλειά του τρισδιάστατη και να πει τις πρώτες κουβέντες με έναν άνθρωπο με τον οποίο, ενδεχομένως, θα ξεκινήσει μια σχέση ζωής. Βλέπετε, ο κάθε ράφτης έχει μια βαθιά προσωπική σχέση με κάθε πελάτη. Μια σχέση που, ορισμένες φορές, μετριέται χρονικά σε δεκαετίες.

Ο επισκέπτης θα μιλήσει, επίσης, με τους τεχνίτες, των οποίων οι δημιουργίες έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα του, τους εξαιρετικούς υποκαμισοποιούς που διαθέτει η χώρα μας. Τους ανθρώπους που καταφέρνουν με ένα κομμάτι ύφασμα και λίγη κλωστή να κατασκευάζουν το πλέον θεμελιώδες κομμάτι κάθε αντρικής γκαρνταρόμπας: το πουκάμισο. Με τις συμβουλές τους, ο κάθε άνδρας μπορεί να καταλήξει, όχι μόνο στο σωστό για την εκάστοτε περίσταση ύφασμα και κόψιμο, αλλά και στον γιακά που θα αναδείξει το πρόσωπό του, είτε φορά γραβάτα είτε όχι.

Θα συζητήσει , ακόμη, με υποδηματοποιούς, γραβατοποιούς και εμπόρους υφασμάτων, ώστε να μάθει από πρώτο χέρι τι εξυπηρετεί τις δικές του προσωπικές ανάγκες. Την καθημερινότητά του.

Θα αγγίξει με τα δάχτυλά του εκλεκτά και σπάνια υφάσματα, η αίσθηση των οποίων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αντιληπτή από μια φωτογραφία στο διαδίκτυο.

Αλλά το κλασικό στιλ δεν περιλαμβάνει μόνο τα παραπάνω. Η φροντίδα των ενδυμάτων και υποδημάτων μας είναι εξαιρετικά σημαντική, ίσως και παραπάνω από την απόκτησή τους. Η κλασική ανδρική ένδυση και υπόδηση δεν είναι κατανάλωση, είναι επένδυση και οι επενδύσεις απαιτούν επιμέλεια και ενασχόληση. Στο ClassiCon, ο επισκέπτης θα μπορεί να συζητήσει με εξειδικευμένους επαγγελματίες για τους τρόπους συντήρησης της γκαρνταρόμπας του, αλλά και να προμηθευτεί προϊόντα κορυφαίας ποιότητας για τη φροντίδα της.

Προφανώς, μια προσεγμένη εμφάνιση δεν θα ήταν πλήρης αν ο άντρας που την έχει επιλέξει δεν είναι ο ίδιος προσεγμένος. Ο ράφτης και ο μπαρμπέρης ήταν οι ψυχολόγοι της γειτονιάς, έλεγαν οι παλαιότεροι και είχαν απόλυτο δίκιο, γι’ αυτό και από το ClassiCon δεν θα μπορούσε να λείπει η καρέκλα του 1900 The Barber Shop του μοναδικού Παναγιώτη Γρηγορίου, έτοιμη να φιλοξενήσει τους επισκέπτες που επιθυμούν να βιώσουν την εμπειρία ενός παραδοσιακού ξυρίσματος από τα χέρια ενός μπαρμπέρη που κατέχει την τέχνη.

Όπως προείπα, το ClassiCon δεν είναι απλά μια έκθεση, είναι μια γιορτή και γι’ αυτό θα εξαπλώνεται και σε άλλους χώρους του ξενοδοχείου President και ειδικά του όμορφου μπαρ του στον τελευταίο όροφο. Εκεί, ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει τον καφέ ή το φαγητό του, παρέα με άλλους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεται μια κοινή αισθητική και να συνομιλήσει με τον γράφοντα ο οποίος, αναπόφευκτα, θα κατοικοεδρεύει στο εν λόγω μπαρ.

Σας περιμένουμε λοιπόν, όλους στο President στις 21 και 22 Οκτωβρίου, στη μεγάλη γιορτή του κλασικού στιλ με το «κωδικό όνομα» ClassiCon, όπου με ένα ποτήρι ουίσκι στο χέρι θα στείλουμε ένα δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα: το κλασικό στιλ είναι και ελληνική υπόθεση.

Το ClassiCon έρχεται και πολλές εκπλήξεις έπονται…

Για συμμετοχές, χορηγίες και παραπάνω πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να επικοινωνείτε τόσο με το Μονόπετο στο gath@monopeto.gr, όσο και με την εταιρεία διοργάνωσης εκθέσεων Stalexpo.

« O απολογισμός του ClassiCon
Γιώργος Μακρής »