Από τα Πατήσια με αγάπη Δημοσιεύτηκε σε: Δημιουργοί

Με το που μπεις στο ραφείο της οδού Μηθύμνης καταλαβαίνεις αμέσως ότι ο Σπύρος Πανδής είναι ένας ράφτης που δεν επενδύει στο φαίνεσθαι και τη μόστρα, αφήνει τη δουλειά του να κάνει τη διαφήμιση. Μια κούκλα με ένα σακάκι φορεμένο, λίγα τόπια ύφασμα και μετά ακολουθεί ο πάγκος πίσω από τον οποίο, μέσα σε ένα δημιουργικό χάος, ο παραδοσιακός τεχνίτης δημιουργεί βελονιά-βελονιά, ψαλιδιά-ψαλιδιά, τα σακάκια, τα παντελόνια και τα γιλέκα του.

Ο περισσότεροι ράφτες, από αυτούς που έχουν μείνει δηλαδή, είναι «σακακάδες». Δηλαδή, ράβουν μόνο σακάκια και γιλέκα, ενώ τα παντελόνια τα δίνουν σε άλλους εξειδικευμένους ράφτες, του λεγόμενους «παντελονάδες». Ο κύριος Πανδής, όχι. Τα ράβει όλα μόνος του. «Θέλω να έχω εγώ την ευθύνη», μας λέει. Άνθρωπος αγνός, καθαρός, με ζεστό χαμόγελο και μάτια μικρού παιδιού, σε κερδίζει μέσα στα πρώτα λεπτά. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του επαναλαμβάνει τη λέξη «αγάπη». Αγάπη για την τέχνη του, αγάπη για τους πελάτες του, αγάπη για κάθε κοστούμι που με κόπο και ιδρώτα θα φτιάξει και αργότερα θα δει φορεμένο, «ζωντανό» να σεργιανίζει καμαρωτό και να τον γεμίζει περηφάνια.

«Την αγαπώ τόσο πολύ την τέχνη που θα την έκανα και τσάμπα», εξομολογείται κάποια στιγμή. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η αγάπη που βάζει ο Σπύρος Πανδής στη δουλειά του δεν μπορεί να τιμολογηθεί. Είναι ανεκτίμητη.

Το ραφείο του βρίσκεται στον αριθμό 56 της οδού Μηθύμνης, λίγο πιο κάτω από την πλατεία Αμερικής αλλά, όπως οι περισσότεροι παλαιοί παραδοσιακοί ράφτες, ο κ. Πανδής κάνει και κατ’ οίκον επισκέψεις. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6976967399

« Η μεγάλη οικογένεια των loafers
Ο αρχιμάστορας από την Περσία »